2374

Проф. Тодор Кантарджиев: Бактерии в храната са разболели учениците от Спортното

Проф. Тодор Кантарджиев е достатъчно популярно име у нас, за да бъде допълнително представян. От няколко седмици бившият шеф на Центъра за заразни и паразитни болести отново е част от съвета към здравния министър д-р Асен Меджидиев, който управлява пандемията от коронавирус абсолютно на доброволни начала. Винаги интересен събеседник, професорът коментира случая с натровените ученици в Пловдив и други теми в началото на учебната година.

 

Комбинираната ваксина убива COVID-19 още в гърлото

Очаквам спокойна учебна година, ако се спазват три правила

Хранителните отравяния в България са по-редки в сравнение с Германия, защото има много консерванти в месото

 

- Проф. Кантарджиев, каква е обстановката към момента с коронавируса в България?

- След последното секвениране се установи, че у нас доминира подвариантът BА5 на омикрон. Случаите намаляват благодарение на микробиологията на вируса: стана много по-лека инфекцията - само два пъти по-тежка от сезонния грип. Влияние има топлото време, което позволява проветряване, а и грее много слънце. Това ни позволява да пожелаем една спокойно учебна година на всички. Успех на децата!

- Дали ще се запази тенденцията, защото се задава застудяване, а и ваканцията приключи?

- Обикновено респираторните инфекции, особено в големите колективи, започват след края на октомври. Парагрипните вируси, риновирусите стартират през ноември. В същия месец започваха и първите случаи на сезонен грип, говоря за годините преди ковид пандемията. Масовото разпространение идваше през декември, а пикът беше през януари. Тази година очаквам по-късно да се появи сезонният грип. Риновирусите ще започнат в края на октомври, когато ще дойдат и първите случи на парагрип.  Пак по същото време може да се очаква скок на коронавируса. Без да караме никого да се ваксинира насила, ще споменем две неща. Противогрипните ваксини за сезон 2022-2023 вече са налични. Трябва да обърнем внимание на личните лекари да информират хората над 65 години, които имат желание да се имунизират. Ваксините се плащат от Здравната каса. Сега е моментът, защото грипната ваксина защитава повече от година. Вече е налична и кратката характеристика на комбинираната ваксина на „Модерна“ - срещу класическия вариант на COVID-19 и омикрон. Същата ваксина на „Пфайзер“ се поставя от понеделник в България. Важно е да се знае, че личните лекари могат да поставят ваксина не само на своите пациенти, но и на други. Второ, всички болнични заведения могат да разкрият такива кабинети. Да подчертаем, комбинираните ваксини се поставят само като бустер - след завършен ваксинационен цикъл. Комбинираната ваксина гарантира незаразяване през първите 6 месеца и леко протичане след това, ако човек се зарази. Но човек не влиза в болница.

- Ако не съм се ваксинирал изобщо, какво правя сега?

- Ако човек много бърза, трябва да си постави първо „Янсен“, защото е еднократна ваксина, а след три месеца - и комбинирана. Комбинираната обаче не може да бъде поставяна като първа ваксина. Трябва да минат три месеца след завършения ваксинационен цикъл. 

- Колко време предпазва комбинираната ваксина?

- Повече от година според мен. Много важен е имунният отговор, свързан с така наречените Т клетки на паметта. Те се размножават и атакуват заразените от вируса клетки още в носоглътката, което води до предпазване на целия организъм.

-  Очаквате ли драми през зимата, не дай боже пикове на COVID-19?

- Ако не възникне мутация, която да доведе до голямо имунно бягство или още по-малко вероятна мутация, която води за по-тежко прекарване, според мен тази есен коронавирусът ще придобие ендемичен характер. И ще се връща като предишните коронавируси, които познаваме далеч преди пандемията. Те предизвикват около 10 процента от сухата кашлица и 30 процента от гърлобола при възрастните. Горе-долу така ще стане и с COVID-19. 

- Възможно ли е мерките в такъв случай са бъдат изменени, за да се избегнат затваряне на училища, фирми и т.н.?

- Много се надявам, че ще стане така, но за целта трябва да се проветрява, да има филтър при учениците. И най-важното - всеки, който има болно гърло и температура, да си остане у дома. Спазваме ли тези три неща, сериозно ще намалим риска от сезонно разпространение на респираторните инфекции, които спираха учебния процес и преди коронавируса. В последните години преди ковид пандемията затваряхме по региони, защото следяхме внимателно сезонните грипове. И винаги правехме така, че да увеличим с няколко дни ваканцията или празничните дни, което рязко намалява случаите.

- Очаквате ли отмяна на карантината, както например е във Великобритания, макар че там процентът на ваксинирани е несравним с този у нас - над 75%?

- Ако се отменят карантина и периодът на изолация или бъдат намалени, нямам нищо против, стига да се носят маски от заразения. Така е в първите страни, които махнаха карантината - Великобритания и Нидерландия. Просто хората там са съвестни.

- Има ли в момента бум на други зарази, като изключим това масово хранително отравяне на ученици в Пловдив?

- Първо, правилният термин наистина е хранително отравяне, а не натравяне. То е причинено от бактерии, които са се намножили в храната и произвели токсин, причиняващ температура, повръщане и диария. Това са т.нар. токсикоинфекции, които биват два вида: стафилококови или от салмонела. Няколко дни траят повръщанията и температурата, обикновено не се стига да увреждания. По правило причината е нарушен режим на съхранение на храни. Недостатъчно термична обработка на храни от животински произход или съхранение на стайна температура. След 4 часа неправилно съхранение всяка храна, особено от животински произход, може да стане опасна за здравето.

- Последно - май е заради кюфтета по чирпански?

- Възможно е да са държани извън хладилник или каймата да не е обработена термично достатъчно. Но вижте, тези инфекции са характерни дори и в силно развити държави с много висок санитарен контрол. Ще дам пример с провинции на ФРГ, в които има подобни взривове всяка седмица. В България те са голяма рядкост, защото в месата се слагат консерванти, което по принцип не е много полезно. 

- Да, за съжаление, по-възрастните помнят как киселото млякото се разваляше за няколко часа, сега трае с дни?

- Нашето мляко го правят две бактерии - едната е Lactobacillus delbrueckii, но при 20 професори и 50 докторанти по киселото мляко в България никой не се сети да възроптае защо беше махнато и Булгарикус от името. Сега е просто вариант Булгарикус. Другата бактерия е  Streptococcus thermophilus. Тези два микроба правят млечно-киселата ферментация. Когато е истинско млякото, превес взимат лактобацилите. И млякото прокисва, а айрянът става резливичък, както казваха баба и дядо.

-  Има ли опасност от взрив на маймунска шарка у нас?

- Доказан е шести случай у нас. Начинът на предаване вече е изяснен - търкане на кожа в кожа, да го кажем по-толерантно. Така че няма от какво да се страхуват хората.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Стефчо

Стефчо

16.09.2022 | 19:08

Шматко, ами какво да е бре? Или са глътнали ковид...ба си идиота си....

Отговори
1 0
Цони

Цони

16.09.2022 | 18:45

Защо не кажат за произхода на продуктите , фирмата доставчик и колко време е отлежавала във фризери. Училища , детски градини са най-доброто място за далавери. Общината изобщо няма вина , нали

Отговори
2 0
Ковидчо

Ковидчо

16.09.2022 | 16:14

Интересно е откъде черпи информация този пенсионер, май и той беше дигнал тежка сватба на сина си

Отговори
1 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?