71

Проф. Румен Кънчев: Русия ще бъде изтощена, както Рейгън направи със Съветския съюз

Решението на съда в Хага е стъпка към отстраняването на Русия от ООН или от Съвета за сигурност 

Вашингтон иска да вкарат Русия в цикъл на военновременна икономика, което може да събори режима на Путин

САЩ не искат да изострят отношенията, защото стратегията им с Китай е Русия бавно да бъде изведена от полето на глобалната политика

 

- Проф. Кънчев, доколко сериозно звучи решението на Международния наказателен съд да изиска като обвиняем Владимир Путин в Хага?

- Имаме две линии на ескалация в момента. Едната е военната и тя е важна, тъй като това е случващото се на бойното поле. Има обаче и втора линия на ескалация и това е напрежението на международното поле между Русия и останалите западноевропейски демокрации.

Ако разгледаме втората линия във връзка със съда в Хага, постепенно там отношенията ескалират и критериите към това, което прави Путин, стават все по-високи и по-високи от гледна точка на спазването на правата на човека и на това, че се избиват деца.

Неслучайно тази заповед на Международния съд в Хага е и срещу отговарящата в руското правителство за децата и детското бъдеще Мария Лвова-Белова. Заповедта на Хагския трибунал ще утежни положението на Русия от гледна точка на нейния международен имидж.

Както знаем, САЩ не подписаха договора за Хагския трибунал и този трибунал не може да съди американци. По същия начин и Русия не го подписа. Когато България подписваше, аз бях ръководител на делегацията ни и тогава много се учудихме защо големите сили не подписват.

- Американците не подписаха, защото точно тогава се заговори за нарушаване на правата на задържаните в базата Гуантанамо, за незаконните затвори на ЦРУ в други държави и т.н.

- Точно така. В този контекст това, което прави МНС, може да изглежда невинно. Аз обаче го разглеждам в по-стратегическа перспектива. И тя е, че на Русия се затварят определени врати, изисква се от нея да отговори на определени дефиниции за демократична държава.

Следващата точка е да се иска отстраняването на Русия от ООН или преразглеждането на статута й на постоянен член на Съвета за сигурност. Сега е прекалено рано за това, но виждам в една перспектива поставянето на въпроса за изваждането й от Съвета за сигурност.

На два пъти се поставя въпрос​ът  в общото събрание на ООН за инвазията на Русия и над 130 държави и двата пъти я осъждат. Имаме две резолюции на общото събрание, имаме опит за прокарване на резолюции в Съвета за сигурност, но там Китай гласува неутрално, а Русия си защитава интересите.

В този контекст съдът в Хага означава това - вървене бавно нагоре по тази втора линия, аз я наричам дипломатическа изолация на Русия, за разлика от онази на бойното поле.

- Путин и миналата година не присъства на събирането на Г-20, но ако сега реши да отиде и то е в някоя от тези 123 страни, които зачитат МНС, ще бъде ли задържан, или домакините могат да му дадат гаранции?

- Няма да йе лесно на тази страна, защото след това ще последва натиск на международната общност, че не изпълнява договора, който е подписала. Миналата година Путин не отид​е на Г-20, защото се уплаши от бойкот.

А бойкот имаше - всички в залата станаха на крака и бойкотираха изказването на руския външен министър Сергей Лавров. Те вече чувстват изолацията.

- Американският президент Барак Обама още през 2009 г. заяви, че Русия не е глобална, а регионална сила.

- Руснаците се обидиха тогава, но се оказа, че оценките са верни. Американците изчисляват това по Индекса за глобална мощ. Той включва над 110 критерия, които са ключови ​- не само икономика, но и технологии и други важни неща.

По този индекс Русия е много по-назад ​- дори не е на 10-12 място, където е по големина на икономиката. По качество на живота тя е на 83 място - а това е много ниско. Не знам как стана така, но в руското общество има много наркотици.

- Ако самолетът на Путин преминава над една от тези 123 държави, подписали спогодбата, тя задължена ли е да изпрати изтребители, които да го принудят да се приземи?

- Мисля, че не! Защото това е международно въздушно пространство и трафикът предварително се утвърждава и е съгласуван с държавите, над които минават.

Руснаците свалиха американския дрон над международно пространство, но САЩ не искат да изострят отношенията, защото стратегията им с Китай е Русия бавно да бъде изведена от полето на глобалната политика.

Американците не търсят конвенционален сблъсък, въпреки че при това състояние на руската армия един сблъсък с американците би бил с изключително тежки последици за Русия. Те много предпазливо дават оръжие на украинците - 5 месеца докато им дадат HIMARS.

Ако дадат ATACМS, другата система, която е много по-мощна, едно попадение на Кримския мост, и повече мост там няма да има. 

- Защо американците сякаш бавят нещата - можеха да дадат танкове и самолети още миналата година?

- Американците не бързат, гледат украинците да не дават големи жертви, за да може Русия да влезе в един цикъл на военновременна икономика. Само да напомня, че Съветският съюз загуби Студената война поради два фактора.

Чрез доктрината "Рейгън" и т.нар. „Звездни войни” той бе вкаран в една спирала, която го принуди да увеличи разходите си за отбрана до 40% от БВП. Вторият фактор бе сриването на пазара за петрол.

Русия ще бъде лишена и от това ​- Китай купува 1000 кубически метра газ за 220 евро, докато Германия плащаше по 440. Така бавно изтощават Русия, водят я към военновременна икономика и тогава вероятно се надяват на смяна на режима.

Другият фронт е дипломацията ​- Путин иска някой да го посети. Затова чака Си Дзинпин. Аз се притеснявам много от Китай и за Европа. Ако Западът се полакоми за китайския капитал, с Европа е свършено. 

- Китайският лидер Си Дзинпин пристигна в Москва. Каква е дългосрочната стратегия на Пекин спрямо Русия и света? 

- Тя се състои в това да бъде световен лидер. Тази цел на китайската държава е формулирана още преди 2000 години. Китай винаги са смятали европейците за варвари, така наричат и всички извън границите на Поднебесната империя. Китай просто използва Русия.

От тази гледна точка някой може да си мисли, че Пекин ще подпомогне енергично Москва, но това не е така. Китай е за продължителен конфликт, колкото повече продължи той, толкова по-слаба от него ще излезе Русия и по-готова да сътрудничи на Китай от позицията на младши партньор. 

- Икономисти твърдят, че Китай със своите 52 трилиона долара дълг, вече застаряващо население и икономически ръст, постигнат със строеж на никому ненужни градове насред полето, приключи растежа си.  

- Гледайте американците - те са много спокойни за Китай ​- казват, че е противник, но той не ги притеснява. Когато Русия бе основен противник, те се притесняваха от нея. Китай е заобиколен отвсякъде от сили, на които не може да разчита.

Той няма съюзник в региона, с изключение на Северна Корея - 95% от нейната икономика се държи благодарение на Китай. Япония получи 104 самолета F-35 и 12 батареи „Пейтриът 3”. Корея купува 64 броя F-35.

Те насищат небето с изтребители, които превъзхождат с едно поколение най-добрите китайски. Китай няма атомни подводници.

Американският подводен флот има 14 подводници клас „Охайо” само в южния Пасифик. Така че хич не е розово положението на Китай.

- Путин разчита на разкол в Западния блок по отношение на войната. Като слушаме фаворитите на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп и Рон Десантис това е напълно възможно.

- Аз не се притеснявам за това - за първи път има такова голямо единство. Западът друг път е бил много по-разединен, отколкото сега. Припомнете си влизането в Ирак. Тогава за първи път в своята история НАТО се раздели надве.

Португалия, Франция, Испания, Германия казаха, че няма да участват в тази операция. При капитализма основното е интересът, а не чувствата, емоциите и красотата. Така че не очаквам да се раздели. И най-важното: Америка се връща в Европа.

- И Черноморският регион става много важен за нея?

- Затова тази политика, която сега води правителството ни, е погрешна -независимо лява или дясна е тя. Държавата ни можеше да получи изключителни предимства, ако се възползва от ситуацията дотук, както направиха Чехия, Словакия, Полша и други страни около нас. Непрекъснато ни дават шансове, а ние постоянно казваме: „Не, не и не!”. 

 

Професор Румен Кънчев е доктор по философия и доктор на науките по национална сигурност. Бил е началник-управление „Център за стратегически анализи и стратегическо планиране“ към МО, главен съветник в НС, зам.-министър на отбраната, главен съветник в Съвет по сигурността към Министерски съвет, зам.-председател на Националния комитет за интеграция на България в НАТО (1997​-1999) и член на Съвета по сигурността при министър-председателя Иван Костов (1997-2000). Бил е и съветник на премиера Симеон Сакскобулгготски.

Оцени новината

Оцени новината
3.9/5 от 7 оценки
3.9/5 от 7 оценки

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?