1553

Проф. Румен Кънчев: Америка няма интерес от разпадането на Русия

- Ако има нова световна архитектура, Русия ще загуби ли статута си на велика държава, например да бъде лишена от статута на постоянен член на ООН?

- При “пренареждане” няма как Русия да не загуби статута си на световна сила, тъй като през следващите години сериозно ще бъде разстроена слаботехнологичната икономика на тази страна. От друга страна, Кремъл не е готов за започващата четвърта индустриална революция, която ще наложи нова парадигма в икономиката, бизнеса и отделния индивид, ще трансформира цели системи, държави, компании, икономически отрасли и в крайна сметка самото общество като цяло.

За тези промени са готови само няколко държави днес: САЩ, Китай, Япония, Германия, Южна Корея и част от малките, но високоразвити страни в Европа. Със своята архаична икономика, Русия няма как да влезе в този клуб. А и тази война в Украйна беше погрешно стратегическо решение на Кремъл, последиците от което вероятно ще имат дългосрочни вътрешно-политически и геостратегически измерения за страната.

.......

„Русия ще се превърне в “златната” бензиностанция за бързо растящата китайска икономика”

„Китай няма да започне военен конфликт със САЩ, защото в следващите 15- 20 години вероятността да го загуби е висока”

„Стигнахме дотам, че въоръжението на армията ни днес е на нивото на 1970 – 1980  година”

...........

- Проф. Кънчев, след войната в Украйна ще има ли нов форум, която да предефинира световния ред? Нещо от рода на Вестфалския мир, Виенския и Берлинския конгрес, Версайските мирни договори?

- Едва ли това ще стане както е било досега. Договорите се подписват след световна широкомащабна война, за да легитимират новия световен ред. Мисля, че до такава война няма да се стигне. Но ако говорим за архитектурата за сигурност в Европа, тя в момента вече се трансформира.

Първата сериозна промяна е свързана с Финландия и Швеция, които кандидатстват за членове на НАТО. Втората трансформация към нов ред в Европа ще бъде свързана с усилията на Европейския съюз да бъде минимизирана зависимостта от руските енергоносители. Ако това се случи до 2027 - 2028 година, както се предвижда от ЕС, Русия ще има сериозен проблем, тъй като днес около 70% от нейните валутни приходи от износ се формират от търговията на газ и петрол в страните от Европа.

Една такава ситуация ще преориентира руските енергоносители към Китай, при това на цени много по-ниски от тези, на които Кремъл продава в Европа. Иначе казано, страната ще се превърне в “златната” бензиностания за бързо растящата китайска икономика.

Третата сериозна трансформация е свързана с радикално нова оценка в средите на европейския политически елит относно Русия, нейното място и роля за Европа. Свидетели сме на начална фаза на преосмисляне и трансформация на цялостното отношение към Русия.

В първите години след края на Студената война, през двата управленски мандата на президента Борис Елцин, Русия провеждаше курс на интеграция със света на западните либерални демокрации. След 2001 година тази външна политика бе радикално сменена. Преоценката, за която става дума е свързана с изваждането на Русия от такива влиятелни международни организации като Г-7 и Г-20, банковата и финансовата система и пр.

- Къде е мястото на Китай в това евентуално световно пренареждане? Докога Пекин ще е играе ролята на пресметлива търговска мегасила?

- Пекин е в особена позиция. От една страна, е един от най-сериозните бенефициенти и следователно поддръжници на сега съществуващия световен ред. Защо? Защото именно този ред направи китайците втора икономика в света.

В момента Пекин усилено модернизира и превъоръжава армията си и след изтощаването на руската войска в Украйна през следващите 8-10 години ще заеме мястото на Русия като втора в света военна сила. Китайското ръководство вижда тези процеси и знае отлично това. Така че Пекин е заинтересован да поддържа, но без война, именно този световен ред.

На Китай не му е нужен нов, радикално различен световен ред и разместване на пластовете в световната политика. Освен това Пекин ще приеме всяка нова архитектура за сигурност в Европа и ще работи, доколкото му бъде позволено в нея. Разбира се, китайците имат проблем със САЩ в Южния Пасифик, но следвайки една близо 25-вековна дипломатическа традиция, те едва ли ще тръгнат на военен конфликт с американците. А и през следващите 15 - 20 години вероятността да загубят е висока.

- Каква е стратегията им, която трябва да ги превърне в първа световна сила?

- Китай ще направи опит без война, а с икономиката си да задмине САЩ. Ако това стане и се превърнат в икономика №1 на света, дори и тогава не очаквам да влязат в гореща война с Америка.

А и защо една световна война би им била необходима? Тя не би съответствала на многовековната външнополитическа и военна традиция, формирали днешното китайско общество. Можем да очакваме обаче нова Студена война и нов биполярен модел, но този път между САЩ и Китай и съюзите около тях.

И, разбира се, вариант на стратегическо ядрено “възпиране”, този път между Вашингтон и Пекин. По собствена инициатива Пекин не би разпалил световна война. Това е част от стратегическата култура на китайския политически елит.

- Генадий Гудков, Дмитрий Орешкин, Леонид Гозман и други руски политолози предупреждават, че войната може да разцепи Руската федерация на съставни части. През 90-те години на миналия век имаше аналогични процеси. Доколко сега ситуацията се повтаря?

- Мисля, че изповядваната от групата на Юрий Левада позиция за нов разпад на Русия е прекалено крайна. Тя е и трудно осъществима, тъй като самите САЩ едва ли ще поискат да поемат толкова висок риск и да работят за подобни сценарии.

Подобен разпад на Русия би означавал Америка да изостави съперничеството си с Китай и да се ангажира на 100% с Русия, което опитните щатски политици няма да направят. За Вашингтон големият икономически, политически и стратегически съперник, не е Москва, а Пекин.

- Кога Русия ще се освободи от степното мислене, което й диктува постоянно разширение?

- Експанзията на руската държава от Петър Първи насам има две неизменни стратегически цели – Европа и Азия. Руският политически елит, дипломация, оперативно-стратегическите планове на генералните щабове, въпреки сменящите се през вековете политически идеологии, са пронизани от идеята за господство върху Евразия.

Поради различни причини обаче Русия никога не е успявала да го постигнея. Въпреки това обаче винаги, когато руската държава е навлизала в период на стабилизация тази цел отново и отново е излизала като приоритет.

И винаги Русия е съумявала да намери, макар и временно, достатъчно убедителна доктрина в подкрепа на тези приоритети, а така също да изгради определен кръг от сателити и съюзници. И винаги това усилие за господство над Евразия и доминация върху Запада е завършвало с неуспех за страната и разочарование за нейното население.

 Следващото поколение руски ръководители отново са възприемали пътя на конфронтацията, а не на интеграцията със света на развитите европейски общества. Защо това е така?Може би геополитическата логика, в чиито параметри се развива тази страна, я тласка да постъпва по този начин.

- Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов спешно търси подводници втора ръка от Италия и ще моли Холандия да ни предостави стари изтребители F-16. Осъзнаха ли управниците ни колко важна е отбраната за да не се стига до такива отчаяни ходове?

- За дълбоко съжаление, виновни са не само политиците, но и всички ние, българите. Ние като че ли не искаме държавата ни да има силна армия, с която да се съобразяват и съседите, и противниците ни. Винаги, когато през последните тридесет години е бил поставян въпросът за превъоръжаване, една политическа партия е казвала, че е по-добре да дадем парите за пенсии, здравеопазване, образование.

Тази плитка манипулация е сработвала винаги и безупречно. И въоръжението на армията ни днес е на нивото на 1970 – 1980 година. Сега във връзка с кризата в Украйна имахме отново възможност да се отървем от старата техника и оръжие, както постъпи Словения, и да поискаме в замяна модерно превъоръжение, съответстващо на стратегическите реалности днес. И отново се случи познатото.

 

Визитка

Професор Румен Кънчев е доктор по философия и доктор на науките по национална сигурност. Автор е на 8 монографии, между които „Защо Русия не следва Западния модел демокрация“ (2008), „Стратегическата стабилност“ (2014), „Стратегическото съперничество в началото на 21 век“ (2018) и др. Бил е началник управление „Център за стратегически анализи и стратегическо планиране“ към Министерство на отбраната, главен съветник в Народното събрание, зам.-министър на отбраната, главен съветник в Съвет по сигурността към Министерски съвет, зам.-председател на Националния комитет за интеграция на Р България в НАТО (1997–1999) и член на Съвета по сигурността при министър-председателя (1997–2000).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Филибето

Филибето

20.05.2022 | 19:43

Поръчкова статия ! Много интересно е да се види данъчната декларация на този БГ "професор". Да се види какви доходи получава от кои американски фондации... Имаше един филм "За няколко долара повече" :)

Отговори
1 6
Ssss

Ssss

20.05.2022 | 10:00

Колкото по-сложна е една система, толкова е по-уязвима е на сътресения. В дадения случай икономиките на западните страни и Русия може да се оприличат на свръхтехнологичен Мерцедес и карбураторна Лада.След няколко месеца война кое от двете ще се движи? Технологиите на САЩ се създават от мозъците на цялата планета привлечени от високия жизнен стандарт, а производството им е изнесено в Китай. Конкурентността на германската(европейската) икономика стъпва на евтините руски суровини и енергоносители. Без тях европейските заплатите се сриват болезнено. Япония е в 20 г. рецесия "подарена" от "приятеля" и САЩ, а Южна Корея е страхотен пример ,но под американски протекторат, главно като лъскава витрина на Запада пред Северна Корея. Сриване на европейската икономика и изчезването на огромните руски и китайски пазари, драстичен скок в цените на продоволствието, енергоносителите. Спиране изтичането на мозъци на Запад и загуба на технологичното превъзходство...Четвъртата революция може въобще да не е технологична , а кървава. От другата страна на стената остават Китай с най-силната истинска, а не на хартия икономика ,под ядрения чадър на Русия. Самата Русия ,напълно самостоятелна от към продоволствие, натъпкана с всякакви ресурси и достатъчно интелектуален потенциал и в съюз с най-голямата световна фабрика, начело но всички страни по-света на които им е писнало от американското "внимание"! Предстои битката за Африка! И последно съм съгласен с професора ,че Китай няма да разпали нова световна война , но както знаем "многовековната външнополитическа и военна традиция" на англосаксите, това може да не е достатъчно условие за световен мир!

Отговори
3 7
Пасквил

Пасквил

20.05.2022 | 10:17

Буриданово магаре, това ли успяха да измислят водещите офицери?

Отговори
6 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?