49

Проф. Росен Стоянов: Дори Радев да изненада с мандат за ДБ, кабинет няма да има

Всички вече мислят за местните избори, защото това е свързано с много пари, казва социологът

50% негласуващи чакат да се появи нов месия 

 

- Проф. Стоянов, на кого най-вероятно президентът ще връчи третия мандат при провал на втория? Кой измежду БСП, "Демократична България" и "Български възход" има най-голям шанс да състави кабинет? 

- Със сигурност има прогнозируемост по отношение на това, на кого няма да бъде връчен третият мандат. Това са ГЕРБ и "Продължаваме промяната". За мен е спекулативно да се твърди, че президентът има интерес от това да връчи последния мандат при тази процедура на "Български възход" поради възможността да бъде директно обвинен в политически инженеринг. Остават БСП и "Демократична България". За БСП това ще е финалния крах. С ДБ президентът Радев може да направи промяна в ритъма на политическото в последните три години.

Въпреки това смятам, че ключът към излизане от създалата се поредна политическа криза са нови избори.

- Иска ли всъщност президентът да има редовен кабинет? Печели или губи държавният глава от сегашната кризисна ситуация?

- Президентът Румен Радев със сигурност вербализира това си искане. Неколкократно заяви, че на България е повече от необходимо ново редовно правителство. Съвсем друг е въпросът, че засега умело се възползва от ситуацията и на практика ръководи държавата във всеки възможен за това сектор през последния си служебен кабинет. Дали печели, или губи, е въпрос на средносрочна перспектива и последваща оценка, но със сигурност, а и по конституция няма право на трети мандат. 

- Ще променят ли хартиената бюлетина и промените в Изборния кодекс баланса на силите при евентуални нови избори? Ще привлекат ли повече гласове т.нар. „хартиени“ партии?

- Ако именно хартиената бюлетина би могла да промени съществено баланса на силите в парламента, то това би означавало, че наистина там има някакъв проблем. Със съжаление може да отбележим обаче, че винаги преди вот се отваря изборното законодателство, което, от своя страна, води и извода, че идеята не е да се усъвършенства то, а да се обслужат нечии конюнктурни политически интереси. В крайна сметка, нито електронното, дистанционното, машинното, нито гласуването с хартиени бюлетини се явяват политическа панацея, особено когато избирателните списъци не са изчистени, в държавни институции в страната съществуват три отделни и, забележете, различни база данни - на НОИ, на ЕСГРАО и на ЦИК. И това е така вече повече от 20 години.

- Завъртяха се евентуални дати за предсрочни избори - 12 март и 19 март. Какво ще променят избори напролет?

- Ще предположат успокояване на страстите, на напрежението поради намаляване на потенциалните кризи с една, а именно - отпадане на необходимостта да се използва за политическа спекула темата с отоплението, газа, цените на енергоизточниците изобщо. Ще се проведе стандартна вяла предизборна кампания, следствие на което най-вероятно ще се проектира огледален образ на настоящата политическа конфигурация в парламента. И така отново до местните избори, където не е невъзможно да имаме т.нар. избори две в едно.

- Кои от сегашните политически играчи биха били най-печеливши и кои най-губещи при предсрочни избори напролет? Могат ли да се появят значими нови проекти?

- За значими нови проекти, които да избуят по подобие на "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната", не мисля, че има време. Но за повишаване на резултатите на популистките асистемни и антинастроени политически субекти най-вероятно да. Несъмнено е обаче, че в 50% негласуващи в последните няколко избори има потенциал и той ще бъде използван. Или употребен.

- Каква е вероятността да ходим на два предсрочни вота през 2023 г.?

- Особено голяма. Но като че ли вече всички мислят за местната власт. Да не забравяме, че парите от Европа се усвояват най-вече на това ниво. А и немалко от големите пари по Плана за възстановяване и устойчивост също са насочени към регионите. Така че отново ще става дума за пари, за много пари.

- Ще доведат ли до пренареждане местните избори наесен, смятани за голямата цел на политическите партии? Ще разклати ли местният вот т.нар. феодални практики? Къде най-вероятно ще се пропука доминацията на старите партии?

- До есента има предостатъчно време и за поява на нови политически субекти. Дали преконфигуриране в коалиционен смисъл, дали създаване на такива с познати лица или изцяло нови, времето ще покаже, но съществен потенциал има. Така или иначе, ако някой все още иска „промяна“ и „реформа“, трябва  да съсредоточи всичките си усилия и ресурси към местната власт.

- Докога избори след избори ще завихрят кризисната спирала у нас? Илюзия ли е стабилизирането на управлението тази или идната година?

- Изборите са стандартна демократична процедура. Създаването на невъзможност за съставяне на редовно устойчиво и с перспектива да изпълни четиригодишния си мандат правителство е отговорност най-вече на политическите партии. И на лидерството, дефицит на което все повече се забелязва. Но винаги когато нещата са най-зле, идва и спасителят, поредният месия. Въпросът е тази година да гласуваме разумно, с чисто сърце, за бъдещето на децата си.

Визитка

Росен Стоянов е професор по обществени комуникации и информационни науки в Нов български университет. От 2011 до 2015 г. е декан на Магистърски факултет. Автор е на над 45 научни статии и студии, както и на четири научни монографии. Работи в сферата на социологията на интернет, политическите комуникации, теорията на масовите комуникации.

Има над 300 интервюта в национални медии по въпроси, свързани с експертизата му. Водещ на обучителни и тренингови семинари на политически партии и политически лидери, реализира се и в подготовка на политически кампании.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Емил

Емил

05.01.2023 | 13:11

ДБ пък са най-жалкият избор

Отговори
0 2
Мариан

Мариан

05.01.2023 | 11:46

Разбира се, че няма никъв шанс ДБ да направи кабинет

Отговори
0 5
Истината

Истината

05.01.2023 | 09:07

Първо, Радев няма да ви "изненада" с мандат за ДБ ( те са "войнолюбци", нъл тъй дудне денонощната хибридна кагебистка пропаганда?). Второ, за всички нормални БЪЛГАРИ вече е ясно, че РР и ББ пърдят в едно гърне! Лозунгът "МУТРИ ВЪН!" вече се видя, че е бил фалшименто!

Отговори
7 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?