71
Следвайте ни

Проф. Радостина Александрова: COVID-19 ще мутира, докато не срещне всеки от нас

viber icon

Вероятността за повторна инфекция с ​омикрон е три пъти по-голяма, отколкото при делта

Инфектирани със SARS-CoV-2 преди 3-6 месеца са в 5 пъти по-висок риск да стигнат отново до болница  в сравнение с  ваксинираните 

Вирусът е като една мощна копирна машина, която за кратко време създава стотици хиляди и милиони свои потомци 

 

- Научихме ли нещо повече за най-новия вариант на ковид - омикрон?

- Това, което ни интересува, са отговорите на три основни въпроса: колко бързо се разпространява ​омикрон и ще изпревари ли доминиращия в момента вариант ​делта, как протича инфекцията с него и в каква степен е способен да се изплъзне от имунния отговор, изграден при ваксинация или преболедуване с предишен вариант на SARS-CoV-2. 

Данните все още не са окончателни, работи се усилено върху разгадаването на биологичното поведение на омикрон. Според учени в Католическия университет в град Льовен, Белгия, той се разпространява от 3 до 6 пъти по-бързо в сравнение с оригиналния вариант, изолиран в град Ухан в Китай. Омикрон официално стъпи в повече от 50 страни на няколко континента, реалният им брой най-вероятно е по-висок. 

Във Великобритания новите случаи, причинени от омикрон, се удвояват на всеки 2-3 дена, 

докато при варианта ​делта това се случваше на 5 дена. А това е страна, в която над 80% от населението е ваксинирано, а повече от 30% са с поставена бустерна доза ваксина. Публикация от Южна Африка (която все още не е рецензирана) разкрива, че  хората, които са прекарали COVID-19, може да се заразят с този нов вариант и вероятността за повторна инфекция с омикрон е три пъти по-висока в сравнение със случаите на реинфекция при предишните вълни, предизвикани с вариантите ​делта и бета.

- Ако омикрон наистина не е толкова смъртоносен, значи ли, че вече вирусът се приспособява за нормално съжителство с човешкото тяло?

- Прекалено е рано, за да бъдат направени категорични заключения за влиянието на ​омикрон върху клиничната картина. Опасно е да подценяваме този вариант, както и да го приемаме за края на света. Нужни са ни търпение, факти и разум, а не самозаблуда и драми. SARS-CoV-2 вече показа, че има много лица ​- в едни случаи инфекцията с него протича много леко, но в други ситуацията става критична и може да доведе до смърт. И това го видяхме при всичките варианти на вируса. Разбира се, зад тези различни лица стоят и редица други фактори, включително нашите индивидуални особености (генетични, епигенетични, имунологични). Не разполагаме с научно потвърдени доказателства, че ​омикрон е „по-благоразположен“ към нас. Анализ на данни за 211 000 случая на инфекция със SARS-CoV-2 (включително 78 000 положителни за ​омикрон теста), проведен от най-големия частен здравен осигурител в Южна Африка Discovery Health, показа, че рискът от хоспитализация е бил с 29% по-нисък при инфекции с омикрон в сравнение с инфекциите в страната през миналото лято. Въпросът е дали ще успее да зарази толкова много хора, че да претовари здравната система и да увеличи броя на хоспитализациите и смъртните случаи - въпреки по-малкия процент хора с тежко заболяване.

- Омикрон пробива ли ковид ваксините, които се използват у нас?

- Пробив едва ли е най-точната дума в случая. Първоначалните проучвания показват намаляване на ефективността на ваксините до около 40% (при ваксината на Pfizer/BioNTech например) по отношение на предпазване от симптоматична инфекция, която нараства до 70-75% след поставяне на бустерна доза. Специалистите очакват ваксините да продължават да ни осигуряват защита по отношение на тежко боледуване и смърт, както го правят и по отношение на останалите варианти на SARS-CoV-2. Препоръчва се поставянето на бустерна доза ваксина - според действащите в момента разпоредби това става най-малко 6 месеца след втората доза на РНК ваксина и 2 месеца след еднодозовата ваксина на Johnson&Johnson / Janssen. В очакване на евентуална следваща вълна, предизвикана от омикрон, в желанието си да осигурят по-добра защита на населението някои държави скъсяват този интервал. Във Великобритания например препоръката е за прилагане на бустерна доза 3 месеца след втората доза на първоначалната ваксина. Проучванията в тази област продължават. 

- Ясно е, че омикрон ще дойде в България, това означава ли, че при неговата заразност всички българи ще са се срещнали с ковид до пролетта? 

- Вирусът се опитва и ще продължи да се опитва да почука на всяка врата, при това нееднократно. Иначе казано, той търси начин да се срещне с всеки един от нас. Да не забравяме, че две от основните задачи, заложени в програмата на вирусите, са да се разпространяват и да се размножават. Затова е важно имунната ни система да е подготвена и да не му позволяваме да ни разболее, не и тежко. Да, ваксините не ни предпазват 100% от инфекция, но продължават да ни защитават във висока степен от тежко протичане и смърт. Което никак не е малко.

- Кои ваксини се оказаха най-удачни? Подкрепяте ли бустерната доза и дори задължителното годишно ваксиниране срещу ковид?

- Всички разрешени за употреба ваксини са успешни. Но всеки тип ваксина си има своите предимства и недостатъци. Виждаме, че и наблюдаваните при тях сериозни редки нежелани реакции не се припокриват. При съдържащите аденовирусни вектори ваксини това са изключително редки случаи на кръвосъсирване и намаляване на броя на тромбоцитите (тромбоцитопения), настъпващи при жени под 50-60-годишна възраст след приема на първата доза на ваксината на Университета в Оксфорд и Astra/Zeneca и единичната доза на продукта на Johnson&Johnson / Janssen. При РНК ваксините (на Pfizer/BioNTech и Moderna) най-сериозната нежелана странична реакция е миокардит, който се наблюдава най-често при млади мъже под 30 години след прием на втората доза. „Уловка“ при аденовирус съдържащите ваксини е, че самият вирусен вектор (аденовирусът) може да предизвика имунен отговор срещу самия себе си. За разлика от коронавирусите, имунитетът срещу аденовирусите е доста продължителен. Това може да затрудни неколкократното приложение на една и съща аденовирус съдържаща ваксина срещу SARS-CoV-2 напред във времето (в случай че се наложи ежегодно прилагане на ваксина, както е при грипните вируси например). Причината е, че изграденият срещу аденовирусния вектор имунен отговор може да го атакува и да му попречи да си свърши работата, тоест отслабва действието на ваксината. На 07.12.2021 г. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) разреши комбинираното приложение на различни ваксини срещу SARS-CoV-2 както при първоначалната ваксинация, така и при бустерната доза.

 Проведените изследвания показват, че 

бустерната доза „освежава“ и усилва имунната ни памет за SARS-CoV-2. 

Много от познатите ни ваксини също се прилагат в три дози - такива са например ваксините срещу полиомиелит, срещу хепатит В вируса и др.

Все още е рано да кажем дали ще е необходимо актуализиране на ваксините срещу COVID-19. Това ще се случи при поява на нов вариант, който много сериозно омаломощава действието на имунитета, създаден от съществуващите ваксини. До момента това не се е случило. Актуализирането на ваксините срещу всеки възникващ вариант би било трудно постижимо по редица технически и логистични причини.

- Вечният спор - преболедувалите получават ли траен имунитет, или след година вече го губят?

- Коронавирусите са известни с това, че не създават траен имунитет срещу себе си. Познати са 7 коронавируса, които предизвикват заболявания при човека, 4 от тях причиняват настинки - след преболедуването им повторните инфекции с тях започват от 6-ия месец и достигат максимум на 12-ия. В хора, преминали през инфекция със SARS-CoV-1 или MERS-CoV, години по-късно се откриват клетки на имунната памет, насочени срещу тези вируси, защитната им стойност обаче няма как да бъде проверена и доказана.

Що се отнася до SARS-CoV-2, способността му да заразява хора, които вече са преболедували COVID-19, също е добре документирана. В Дания е осъществено проучване, чиято цел е била да се определи в каква степен хората, срещнали се с вируса по време на първата вълна през 2020 г., са били защитени от него през следващата вълна. Ето как изглеждат резултатите в проценти -

80% при хората под 65 години и около 50% при тези над тази възраст. 

Доклад на Центъра за контрол за заболяванията в САЩ (CDC) от октомври 2021 г. съобщи, че хора, които са били инфектирани със SARS-CoV-2 преди 3-6 месеца, са в 5 пъти по висок риск да стигнат отново до болница поради COVID-19 в сравнение с тези, които са били ваксинирани  3-6 месеца по-рано. Първоначалната информация за омикрон от Южна Африка показва 3 пъти по-висока честота на реинфекция в сравнение с вариантите ​бета и делта. 

- Как трябва да се процедира с учебния процес по време на тези пандемични вълни, тъй като тоталните щети върху образователната система са неоспорими?

- В началото на пандемията единственото ни решение беше затварянето, но наличието на ваксини срещу COVID-19 промени сериозно ситуацията. Училището е част от обществото, няма как да имаме сигурност в училищата, ако отвън вирусът е в стихията си. Ние, възрастните, носим отговорност за децата и учениците и затова е важно да сме защитени. Ваксината на Pfizer / BioNTech беше разрешена за употреба при деца от 5 до 11 години ​- прилага се една трета от дозата за хора от 12 години нагоре. А иначе, в училище, както и навсякъде, се препоръчва комплекс от мерки, включващ редовно тестване, хигиена и дезинфекция, често проветряване (и въобще добрата вентилация на въздуха), носенето на маски. Тази система наподобява швейцарското сирене - всяка филийка има дупчици, но ако вирусът се изплъзне от една бариера, следващата ще го задържи.

- Каква оценка давате на действията на властите по време на пандемията от нейния старт досега?

- Фактите са категорични - България е с ниско ваксинационно покритие. Ние платихме и продължаваме да заплащаме изключително висока цена в човешки живот. Тъжното е, че преобладаващата част от тези хора е можело да бъдат спасени с ваксина. В същото време сме страна, в която от десетилетия се прилагат успешно ваксините, включени в задължителния имунизационен календар, в това отношение сме отличници. Очевидно е, че нещо не се е случило както трябва при популяризирането на ваксините срещу SARS-CoV-2, не сме успели да достигнем до хората, да разсеем страховете и колебанията им. Както се казваше в един филм - някъде сме се загубили в превода. И е важно да се намерим час по-скоро. Защото всеки иска най-доброто за своето здраве и за здравето на близките си.

- Хората се притесняват, че ковид ще мутира във всичките букви на гръцката азбука, кога ще бъде сложен все пак край на това чудо?

- Това да се променят, е част от длъжностната характеристика на вирусите. Помага им да се приспособяват и да оцеляват в среда, която не е никак гостоприемна за тях. Вирусите мутират, докато се размножават - т.е. единствено и само в заразени гостоприемници. Затова е много важно да ограничим разпространението на SARS-CoV-2. Ваксините го правят във висока степен, но спазването на мерките също е от значение. По своя път вирусът се среща с различни хора - всеки от нас има своите индивидуални (генетични, епигенетични, имунологични) характеристики, освен това сме на различна възраст, нерядко със съпътстващи заболявания. Срещата на SARS-CoV-2 с всеки отделен човек протича при различни условия, крие различни изненади за вируса, което, в крайна сметка, се отразява на възникващите мутации и варианти. А вирусът е като една мощна копирна машина, която за кратък период от време създава стотици хиляди и милиони свои потомци. Сами разбирате колко продуктивен в „раждането“ на мутации може да бъде той.

 

Проф. Радостина Александрова е български биолог -вирусолог, морфолог и биохимик. Работи в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН. Тя е магистър и доктор по вирусология и доцент по морфология. Специализирала е в Словакия, Унгария и Дания. Има повече от 150 публикации в български и международни списания и сборници от конференции, 3 глави в книги, над 20 научнопопулярни статии и повече от 500 участия в научни форуми. Сочена е за един от най-компетентните специалисти по ковид темата. 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Дойдохме си на думата

Дойдохме си на думата

21.12.2021 | 10:38

То и пък грозно бе Като смърта А на фона на грозотията и изпъква още повече тъпотията и Папагал по чифутски говорещ завоалиращ с многословието си провала на чифутската им пропагандна машина И степ бай степ се доближават до теорията и практиката на Мангърчето че от естествения имунитет по добро нещо човечеството не познава А ваксите са ПРИНУДИТЕЛНО запознаване на човешкия организъм с даден вирус А когато има думата ПРИНУДА тя е синоним на ДИКТАТУРА и един летален случай да има от тази принуда може да се говори за умишлено убийство Не говорим тук за самоубийство което е личен избор на всеки индивид Защото дали ще си сложиш сам въжето на вратъ или сам ще си подадеш ръката за да те набодът с някакво ГМО това е личен избор или ще избереш рецептите на баба и решението да се бориш и живееш въпреки несгодите на живота отново е личен избор Но такъв в последните две години не ни се предлага Някой нейстово се е загрижил за нашето здраве с диктаторски методи Дали го прави безвъзмезно филантропски и с онова християнско чувство за грижа към ближния Който и да еТОЙ методите му говорят че не е нито християнин филантроп а най малкото че го прави безвъзмезно Затуй Майната му

Отговори
11 3
да от естествения имунитет няма по-добро, но ............

да от естествения имунитет няма по-добро, но ............

21.12.2021 | 15:56

ти искаш да го достигнем след смъртта на необходимия брой хора, но не и ти да си сред тях

Отговори
3 7
за мангъра не ми се коментира - простите природата сама ги е наказала

за мангъра не ми се коментира - простите природата сама ги е наказала

21.12.2021 | 15:57

горкия се напъва да се изкаже

Отговори
1 10
На майка ти първо

На майка ти първо

26.12.2021 | 21:03

в ануса а после на теб в гърлото

Отговори
0 1
Най-после се завръща здравият разум

Най-после се завръща здравият разум

21.12.2021 | 09:47

Това от колко време го повтаря доц. Мангъров?

Отговори
21 2
пак заблуди

пак заблуди

21.12.2021 | 09:47

Вие като се ваксинирате против Грип, миналогодишната ваксина ли си слагате? Трета доза срещу Омикрон пази дори по-малко....

Отговори
15 2
Виктор

Виктор

21.12.2021 | 09:40

Ай стига лъгахте хората, то от експеременталките сме на тоя хал!!! Добре ви плащат за рекламата, стига спрете се!!!

Отговори
19 5
Да го ева

Да го ева

21.12.2021 | 09:39

За чий ч. п са тези мерки тогава?????/

Отговори
15 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?