Следвайте ни

Проф. Радослав Гайдарски: Стига сме чакали началника, внесете всички възможни ваксини

viber icon

"Зелените коридори" са глупост, личните лекари трябва да изнесат кампанията.

 Ако говорите с обикновените хора от улицата, вече не знаят какво да правят.

 Човечеството се е преборило с много пандемии, ще пребори и тази, която е от гадните.

 

- Професор Гайдарски, как виждате ситуацията с Ковид в момента, толкова ли е тежка?

- Министърът на здравеопазването и Щабът дават тревожни данни, да си призная, не очаквах да е толкова тревожна.

 

- Тревожни са, след като, цитирам от последния брифинг, във ВМА има само 5 свободни легла?

- Нормално е хората да искат да бъдат настанени в по-представителните болници, каквато е ВМА. Няколко здравни заведения са непрекъснато в медийното пространство. ВМА, където началник е ген. Мутафчийски, „Александровска“, откъдето идва министър Ангелов, и „Пирогов“. Но важни са и другите болници. Нека видим картинката в общинските заведения, областните.

- Факт е, че Спешната помощ отново е затрупана с работа, леглата намаляват, но от другата страна на кантара хората губят търпение, а бизнесите не искат да чуят за нов локдаун. Как се управлява подобна криза?

- Тук идва за мен проблемът с ваксинацията. Всеки ден тече агитация хората да са активни. И се забеляза наплив към ваксините. Но ваксините не достигат! Преди броени седмици министърът каза, че „зелените коридори“ са едва ли не българско изобретение и

Европа вече говори за български модел.

Сега пък няма зелени коридори, а електронно записване. Това обърква хората. Има нещо, което става между самите хора в Щаба, не ми е ясно какво. Но се сменят решения и това обърква хората. А работата е проста.

- Какво решение имате предвид?

- По последни данни в България има 4129 лични лекари. Хайде, да ги смятаме за кръгло 4000. Ако бъдат използвани, както трябва, и ваксинират само по 10 ваксинирани на ден, колко прави!?

- 40 000 ваксинирани.

- Това е работа за час, час и нещо на всеки лекар. А не тези глупави зелени коридори. Отделно, това записване онлайн. Уж беше за всички ваксини, но се оказва, че е само за „АстраЗенека“. След тези случаи с тази ваксина. Нормално, хората започват да се притесняват, направо се страхуват. Количествата от другите ваксини са малки. В същото време се появяват куп научни съобщения, че държави като

Германия, Франция, Италия, Испания разработват варианти на ваксиниране със “Спутник“.

Нашите какво чакат! Защо мълчат!

- Чакат Европейската комисия по лекарствата да излезе със становище.

- Да, но властите много добре знаят, че за ваксините има точка, която позволява изключение. Така направиха вече Словакия и Унгария. Ние чакаме „оня отгоре“, както се изразява нашият министър-председател. Кой е оня отгоре? За лекарства извън ЕС съм съгласен, нека чакаме оторизираните комисии. Но за ваксините са позволени изключения. Защо другите страни купуват други ваксини! Защо ние чакаме! Дали защото нашите хора са се ангажирали с огромни количества на „АстраЗенека“. И вече са платени.

- Така е, няма да ги хвърляме?!

- Ааааа, значи тук е номерът. Ами да кажат това ли е проблемът.

- Не е тайна, че се води и търговска война, едва ли тази ваксина е най-черната, цяла Великобритания я използва?

- Не казвам, че е така. Да,

емболия може да се получи по всяко време.

Особено при раково болен, сърдечно болен. Случва се.

- До, но мнозина ще скочат, тази „Спутник“ безопасна ли е, като не е пробвана от европейските власти?

- Не искам да правя реклами, но според изследвания има две ваксини с най-добри качества и едната е „Спутник“. След като вече я поръчва Европа! И я използва. И нещо друго, ако сте забелязали. „Пфайзер“ ще строи завод за ваксини в Румъния. Ами хората си действат, не че утре ще е готов. Ние все се ослушваме. Някакъв страх имаме от ЕС. И от другите големи братя. Ние винаги сме чакали на такъв. Преди голям брат ни беше Германия, после СССР, сега чакаме другия брат. Не само за ваксини, а за атомни реактори, за всичко. Дори когато сме ги платили, чакаме някой да ни каже.

- Като бивш министър какви мерките бихте взели - ситуацията е патова, от една страна са пълни болници, от друга затворени бизнеси?

- Ясно е, че отварянето имаше и предизборна цел. Но дори и така да е, няма как след една-две седмици да ги затваряш. Би било грешка. Опасно е за хората и техните бизнеси.

Мнозина изтеглиха кредити и банките просто ще им вземат бизнесите

Вече има такива случаи. Мои познати вече изгубиха хотел в Несебър, взе им го банка, за да спасят поне другото.

Ако говорите с обикновените хора от улицата, вече не знаят какво да правят. А нагоре, а надолу, а на ляво, а на дясно. Да не говорим за тези КПП в началото! Да не може да идеш от София до Костинброд!  Просто всяко решение трябва да бъде вземано веднъж и да се изпълнява последователно. Аз имам чувството, че доста хора в Министерския съвет не са на мястото си и само чакат какво ще каже премиерът. Допреди седмица решаваше Щабът. Сега пък регионалните инспекции. Колебанията вече дразнят. Тези криви удрят и по икономиката, и по здравната система.

- Но на хората като че ли им писна да спазват елементарни мерки като носене на маски и дистанция?

- Не съм съгласен. Живея на булевард „Пенчо Славейков“. Точно днес излязох за вестник и по едно време се засрамих, че

бях единственият без маска на улицата.

Нося в джоба, извадих я и сложих. Е, винаги има хора, които ще нарушават. Но е като с ваксините. Хората не искали. Напротив, искат, но няма ваксини.

- Искат, но включително и мои приятели звънят - дайте„Пфайзер“ и „Модерна“, макар че и кралицата се ваксинира с „АстраЗенека“. Стана малко като едно време с волгите за богоизбрани и москвичи за народа...

- Така се получава. Създаде се усещане сред хората, че „АстраЗенека“ е ваксината с по-ниски качества. Да, ама от нея сме поръчали най-много.

- Как виждате развитието на пандемията в световен и роден мащаб, тези вълни като че ли край нямат?

- Трябва да се пуснат всякакви ваксини, които са доказали своите качества, независимо кой ги произвежда. И стига с тези зелени коридори. Оня ден един човек на 87 години припадна пред една от болниците, три часа виси като паяк. Може ли! Защо този човек не е при личния си лекар! Пак ще призова - дайте ваксините на личните лекари. Всеки си знае болните, ще ги извика по групи. Хората няма да седят по опашки и да се трупат като из тези зелени коридори.

Иначе човечеството се е преборило с много пандемии, ще пребори и тази, която е от гадните. Уви, с доста поражения.

- Ужас! Вие лично как преборихте Ковид?

- Бях в средно тежко състояние, оказах се с пневмония, за която дори не подозирах. По настояване на лекарите постъпих в „Токуда“ , където съм консултант. Антибиотици, други лекарства от познатия алгоритъм и за около 10 дни бях излекуван. Както виждате, вече работя, няма проблем.

- Имате ли поражения по белия дроб?

- Не, всичко е наред.

ВИЗИТКА

Радослав Гайдарски е роден на 25 декември 1937 г. в с. Градец, област Видин. Завършва Медицинската академия (1962) в София, а след това работи в болницата във Видин, където взема специалност по обща хирургия (1967). Специализира в ИСУЛ, Медицинската академия, ВМА, Националния онкологичен медицински център, както и в болница „Кошен“ в Париж.

Доктор на науките от 1989, професор от 1990 г. Работи като асистент във II хирургия в Медицинската академия. Оглавява Клиниката по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия от 1983 г. до 2003 г.

Началник на клиниката по хирургия в Университетска болница „Лозенец“. Републикански консултант по хирургия. На 19 октомври 2004 г. получава наградата „Лекар на годината. Носител на званието „Лекар на България“ от 6 април 2005 г.

Има над 160 научни публикации. Член на Световната асоциация по гастрохирургия. Признат за автор на 8 рационализации на оперативна техники. Сега е консултант в „Токуда“. Два пъти депутат от квотата на БСП, здравен министър в кабинета на Сергей Станишев.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Де бре къпъцитет Кък къпе Та къпе Докът хубаво те изкъпе

Де бре къпъцитет Кък къпе Та къпе Докът хубаво те изкъпе

15.03.2021 | 21:15

Гайда и с твоята транспортна фирма ли ще стане вноса на магданоза Амчи ти и от транспорт разбираш май повече от медицина Айде транспортирай се къде Москва например Навлото го знаеш колко е

Отговори
1 0
Питане

Питане

15.03.2021 | 10:19

Като е най-добрата, другарят ви Путин ваксинира ли се с нея?

Отговори
6 6
222

222

15.03.2021 | 11:50

Ти с Путин ли се сравняваш, Израел преди 1 месец използуваха 2 мил. ваксини Спутник и още 30 държави. Американските вирусолози отчетоха че Спутник е една от най-ефективните ваксини, само българските де-ли от властта и техните слуги дрънкат глупости, защото са взели огромни комисионни за "маймунската ваксина" както я наричат в Великобритания.

Отговори
4 5
зависими...

зависими...

15.03.2021 | 09:42

бойко обърка тутлно началниците...сега пак се наведе на путин...от където тръгна... самоче путин ще го врътне с 200 в ду.па.рата...тоя път... а иначе аз си купих ваксина на литър от дестилерия виноградец... трепе до крак вирусите даже и бойко...

Отговори
5 3
Нов внос

Нов внос

15.03.2021 | 08:16

В Столипиново вече не внасят, а изнасят.. работят на ишлеме

Отговори
5 3
Питане

Питане

15.03.2021 | 08:11

Професоре, Вие лично със Спутник ли ще се ваксинирате, или с ваксината на Пфайзер?

Отговори
14 6
Отговаряне

Отговаряне

15.03.2021 | 09:55

Уважаеми/а, Спутник 5 е най-добрата ваксина към момента. Създадена е преди повече от 2 години /за борба с ебола/. Подложена е на изпитания, по-добри от новосъздадените ваксини за ковит. Не е редно на един чисто медицински проблем, да се придава политически привкус. Да си здрав/а, а за професора не се принеснявай, той е класа в занаята и ще се оправи!

Отговори
9 7
Дръж  го  в  мъгла  да  му  е  ясно.

Дръж го в мъгла да му е ясно.

15.03.2021 | 11:40

Спутник ве ли е или спутник пет?

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?