Следвайте ни

Проф. Пламeн Павлов: Няма македонско малцинство у нас, има българско мнозинство в Македония

viber icon

- Ще се разберем ли с братята македонци за общата ни история чрез Съвместната комисия?

- Съвместната комисия отразява моментното състояние на нещата, най-вече политическата ограниченост на македонската страна. Трябва да се видят историческите документи, с комисия или без, независимо дали някой нещо ще признава или не, тъй като много често там се иска откровен пазарлък ​- това е наше, онова е ваше. А това, че официалната северномакедонска държава води такава политика, е просто жалко и анахронично. Не може да държиш собствения си народ в лъжа - това е чисто нравствен въпрос, който рано или късно ще бъде зададен и в Скопие.

Дразнещо е това, че български евродепутати гласуваха за документ, който няма нищо общо с историческата истина

В Скопие близки на Гоце Делчев създават вестник „Санстефанска България”, което показва, че Гоце е искал обединение

Не бива да блокираме РС Македония в стъпките към ЕС, но и не трябва да допускаме компромиси с историята

Няма „празник на славянската писменост и българската култура”, а на "българската писменост и славянската култура"

 

- Проф. Павлов, доколко тревожен е фактът, че в политическата резолюция за България, гласувана в Европарламента, фигурират термините „македонско малцинство” и „ОМО Илинден”?

- Въпреки че е в бележка под линия  и че донякъде въпросът беше преекспониран, подобен текст присъства в резолюцията. Ако нещо трябва да ни тревожи, това е фактът, че български евродепутати допускат в подобен документ да има такава клауза. Първо, в българската конституция няма малцинства и второ - никакво македонско малцинство в България не съществува. Напротив - съществува българско мнозинство в Република Северна Македония. Такава е историческата истина. Ако трябва да говорим от гледна  точка на исторически документи, има мнозинство от българи в самата РС Македония, независимо какви се чувстват те.

Дразнещо е това, че наши евродепутати гласуват за нещо, което няма нищо общо с историческата истина.

-  Възможно ли е присъствието на този текст да има негативни последици в бъдеще?

- Не може да има никакви сериозни  последици. Текстът, който всъщност е бележка под линия,  не ни задължава с нищо, няма законодателна сила. А и у нас преброяванията показват, че подобно малцинство липсва. Дори хора, които при преброяванията са се писали македонци, водени от различни причини или невежество, декларират за майчин език българския. Какво повече да говорим?! А самата т.нар. ОМО "Илинден" е малочислена група от хора, които на практика нямат никакво влияние и които донякъде са рожба на бившите югославски служби и на собственото си тщеславие. Тя е не само нелегитимна, но няма база, на която да има подобна организация.

- Наскоро Скопие защити с шествие Гоце Делчев като стълб на народа. Ще се разберем ли за общата ни история?

- Гоце Делчев може да е стълб на тяхната представа за техния народ, но същият Гоце Делчев нееднократно е заявявал, че е българин. Това личи категорично от всички негови документи, писма. Преди година влязох в задочен спор с президента Стево Пендаровски, който е привърженик на добронамерена линия към България. Та той призна, че Гоце Делчев се е декларирал като българин, но иначе бил македонец, не е бил за Велика България. Тогава му припомних, че в Скопие Христо Матов и други близки на Гоце Делчев хора, създават вестник „Санстефанска България” - това е достатъчно красноречив факт, който показва какъв е бил Гоце. Нещо повече, което има връзка и с Пловдив. Гоце Делчев и приятелите му в Щип, където той е бил учител на Българската екзархия, правят културна програма - изнасят сказки за Съединението, играят пиеси, сред които „Иванко, убиецът на Асеня”. От всичко  се вижда, че тези хора и самият Гоце Делчев  са за национално обединение с България.

Трябва ли България да втвърди тона, да сложи спънки пред началото на преговорите на Скопие за ЕС?

- Това, което България не трябва да прави, е да не допуска компромиси и отстъпки с историята. Имаме печален опит с признаването на македонска нация и пъклената роля, която изиграха Георги Димитров и българските комунисти. Макар че те са били натиснати от Сталин и Съветския съюз. А що се отнася до това да блокираме Скопие в стъпките към ЕС,  в никакъв случай не бива да става - обикновените хора, нашите събратя в Северна Македония, не са виновни, че тамошните политици не са дозрели за истината. Напротив, това само ще бъде използвано в антибългарска посока. В никакъв случай обаче не бива да се върви на този пазарлък, който от Скопие очакват. Дори когато се появиха тези истории за Кирил и Методий, в македонски медии и сайтове пишеше: Ето - отстъпваме Кирил и Методий на България, пък те ни отстъпват Гоце Делчев. Това не е търговия със зеленчуци, става въпрос за принципни неща.

- Два научни центъра в БАН оцениха обявяването на 24 май за ден на българската просвета и култура за груба грешка. Противоречи ли това наименование на историческата истина?

- Позицията на колегите от БАН не бива да се разглежда едностранчиво, тъй като в нея има елементи на основателна критика. Наистина понятието „славянска култура”, някаква връзка с  цивилизацията на славянските народи не бива да бъде игнорирана. От друга страна, все пак се радвам, че след дълги години на колебания и неразбиране беше официализирано понятието „българска писменост”. Тъй като наистина писмеността, която използваме ние и милиони хора по света, включително Русия, Украйна, Беларус, Сърбия, Северна Македония, както и други държави, особено от сферата на влияние на бившата Руска империя и на СССР, е създадена в България.

Кирилицата   е дело на книжовниците в Плиска и Велики Преслав. Най-ранният датиран кирилски надпис е от скалната църква при село Крепча, Търговищко, от 921-922 година. Самият факт, че в един епиграфски паметник вече се пише на тази нова за момента азбука, показва, че тя поне няколко десетилетия е функционирала и е придобила вече много голяма тежест в българската държава.

Така че става дума за писмена система, създадена в самата България от българските книжовници. И както говорим за арменска, гръцка, грузинска и всякакви други азбуки, така трябва да говорим и за българска азбука. Разбира се, не съм против понятието „кирилица”,  но то трябва да върви задължително с  пояснението, че става дума за азбука, създадена в България.   

Наистина формулировката, предложена от депутатите на ВМРО, вероятно трябва да претърпи известна редакция, която да отчита влиянието в славянския свят на създадената у нас писменост. Така че  в дефиницията на празника задължително трябва да се види връзката с делото на Кирил и Методий, мястото на България в спасяването на това дело. Без нашия владетел Борис Михаил това дело е било осъдено на гибел.

- Основателни ли са опасенията, че определението „славянска писменост” оставя възможност за интерпретации в полза на съществуването на македонски език?

- Тези интерпретации се правят независимо от това дали ние  признаваме този език или не. От години в Русия се твърди, че това е руска писменост. Имаше дори изложба в София, чиято арогантност и нахалство нямат граници ​- в Руския културен център беше написано черно на бяло, че Кирил и Методий са руски просветители. Нещо, което е трагикомично! Говори се за руски букви, за сръбски букви, даже в някои случаи се споменава за босненска азбука. В крайна сметка азбуката е българска! Това, че я използват други народи, не променя този факт. Не знаем някой да говори за италианска и румънска азбука - става дума за латиница, както в нашия случай става дума за българска азбука.

- Каква обаче е ролята на славянофилството и славянофобството, които се разпалиха в България през последните 30 години?

-  Не може покрай бълхата да изгорим юргана. Има много основания да сме обидени на руската политика към България, ала това не значи, че отричаме руския народ и руската култура. А и руско и славянско не са едно и също нещо - Киевска Русия не е точно славянска държава, защото е създавана от нормани. Освен това не бива да забравяме, че славянското езиково семейство е много по-голямо от Русия и включва поляци, чехи, хървати, сърби. В крайна сметка нашият език, колкото и да е старинен и специфичен, е в кръга на славянските езици.

Световноизвестните слависти Рикардо Пикио, Санте Грачиоти, Роже Бернар, Дмитрий Лихачов са преди всичко  българисти. Без познаване на старобългарския език няма как да има славистика в пълния смисъл на думата.

- Промяна в названието на празника няма ли да ни донесе повече проблеми?

- Промяната е призвана да каже историческата истина. За да не засегнем този или онзи, не можем да правим компромис с истината. И в крайна сметка тази промяна е преди всичко заради самите нас. От години сме свидетели на формулировката „славянската писменост и българската култура” - по-скоро е обратното: българската писменост и славянската култура, в която ролята на  България е водеща, поне в Средновековието.

В Северна Македония се появиха нагли и невежествени твърдения - как ние сме присвоявали празника. Не можем да присвоим празник, който самите сме създали. Този празник нямаше да го има, ако не бяха пловдивските ученици и учители, на първо място Найден Геров и Йоаким Груев. Да не говорим за индикациите, че празникът е отбелязван в някаква форма и преди това в България. В Шумен през 1811 г. е регистриран като светско събитие.

 

Проф. д-р Пламен Павлов е един от най-известните български историци, публицист, телевизионен водещ. Дългогодишен преподавател във Великотърновския университет. От 1998 до 2002 г. е председател на Агенцията за българите в чужбина.  Сценарист на документални филми, посветени на българското минало и съдбата на българите в чужбина. Председател на Фондация „Васил Левски“.  Автор на книгата "Левски: другото име на свободата". 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

До Александър Македонски

До Александър Македонски

20.10.2020 | 07:16

Ето го: Македонският шампион по шах става европейски първенец още с първорто си участие. На турнира никой не искал да играе с него, и той спечелил всичките срещи служебно. Никой не искал да играе с него защото крадял царя... (Самуил) - :)

Отговори
0 1
До Александър Македонски

До Александър Македонски

20.10.2020 | 07:12

Саше, Ами самият Алескандър Македонски е бил г.е.й. Как тогава сте негови наследници бе Саше? Или и конят му Буцефал е участвувал в правенето на наследниците? И като гледам ината ви, се ще е било магаре, а не кон, оттам сте произлезли. Дванадесет годишно изследване на българския геном (направено от италианци) не откри татарски или каквито и да са азиатски гени у българите. Кой, кога и къде те излъга че сме татари? Сърбите?

Отговори
1 1
Прочетете

Прочетете

20.10.2020 | 08:43

"Атинянката Тайс " и ще видите какъв мъж е бил Александър Велики .

Отговори
1 0
Иван

Иван

18.10.2020 | 02:56

Хем да сме безкомпромисни, хем да ги пуснем в Европа! Моето уважение към професора, но това е колосална ГЛУПОСТ! А как ще им влияем после, да спрат с кражбата и фалшификациите? Те сега, когато зависят от нас, водят антибългарска пропаганда, а какво ще стане, когато се намърдат в Европа?

Отговори
4 0
УМЕН

УМЕН

17.10.2020 | 13:56

Ако толкова много твърдят от Благоевградския район че са македонци какво правят в България тогава да си отиват в тяхната държава за което Русия натисна България да е признае за благодарност на това население за което служеше на Руските интереси в България и да дърпат държавата към пропаста и да спират нейното развитие в противен случай навремето имаше Турска екскурзия след време да няма и македонска екскурзия..........

Отговори
6 1
Александър Македонски

Александър Македонски

17.10.2020 | 10:36

В Пиринска ние какви сме сите имаме документи македонски. Айде бугарите у татари стан там да крадат.

Отговори
1 7
ben

ben

17.10.2020 | 09:55

Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя .....www.Selfmax5.com

Отговори
1 3
Лина

Лина

17.10.2020 | 09:29

А защо македонците се нареждат на опашка да вземат български. Лични карти и тръгват. да работят из европа.Да им ги отнемат та да ги видим тогава какви са...

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?