Следвайте ни

Историк: Левски е осъден не за убийство, а като опасен враг на Османската империя

viber icon

- Измито ли е вече петното за предателството на поп Кръстю?

- И да, и не. Нямаме преки данни, че самият поп Кръстю е предал Васил Левски. Да, поп Кръстю е в конфликт с Апостола през лятото на 1872 г., но няма преки данни, че е казал „Хванете тогоз!”, както пише Иван Вазов. Имало е обвинения и към други личности - поп Лукан, Марин Поплуканов, Величка Хашнова. До голяма степен Апостола е заловен случайно, но в резултат на планомерна полицейска операция. Натрупват се обстоятелства, които в един злощастен момент водят до залавянето на Апостола. 

Планът за спасяването на Апостола се проваля, защото не го качват на влак и вместо в Русе  или Цариград, го закарват в София

В Априлското въстание виждаме стратегията на Левски за въстание, приложена от новите апостоли

- Проф. Павлов, защо честваме по-тържествено деня на смъртта, а не деня на рождението на най-великия българин?

- В православната традиция несъмнено денят на смъртта, успението, както се казва, е по-важен от деня на рождението. А в случая с Левски имаме не просто обикновена смърт, а гибел. Целият живот на Апостола е гигантско сражение за свободата на България. Така че съвсем логично е да отбелязваме деня на гибелта на Левски като едно от най-трагичните, но и величави събития в нашата история.

- Ще бъде ли открит гробът на най-тачения българин?

- Това, че не знаем къде е гробът му, е част от ореола на Апостола, но е добре да знаем къде е погребан Апостола. Голяма е заслугата  на писателя Николай Хайтов, който се опита да издири гроба на Левски. Има много предположения, но нито едно от тях не почива на достатъчно убедителни доказателства.  Доста правдоподобна е версията на писателя Николай Иванов, че Левски е бил погребан в старото християнско гробище на София, там, където днес е Министерството на земеделието. Но и за тази версия сведенията са късни. Задачата за откриването на гроба на Левски още стои пред нашата наука и гражданската ни съвест. 

- Измито ли е вече петното за предателството на поп Кръстю?

- И да, и не. Нямаме преки данни, че самият поп Кръстю е предал Васил Левски. Да, поп Кръстю е в конфликт с Апостола през лятото на 1872 г., но няма преки данни, че е казал „Хванете тогоз!”, както пише Иван Вазов. Имало е обвинения и към други личности - поп Лукан, Марин Поплуканов, Величка Хашнова.

До голяма степен Апостола е заловен случайно, но в резултат на планомерна полицейска операция, провеждана на цялата територия на Дунавския вилает. Полицията е била по следите на загадъчния Апостол на българите.

А в Османската империя има огромен полицейски и шпионски апарат

Натрупват се обстоятелства, които в един злощастен момент водят до залавянето на Апостола. 

- Можеше ли Левски да бъде спасен по пътя от Търново към София?

- Това е също много популярна клевета, която ние сами си причиняваме с някакъв необясним за мен национален мазохизъм. Традиционно се твърди, че Левски бил охраняван от няколко души, дори писал писмо, че чакал някой да го освободи. Това не е вярно. По пътя от Ловеч до Търново Левски е охраняван от сериозна група турски войници и полицаи. А по пътя от Търново към София го охраняват 250 души полиция и конница, като самият той е затворен в един шеркет - бронирана пощенска кола, нещо като американски дилижанс. При това операцията е била извършена нощем, при изключителни мерки за сигурност.

А потенциалът на комитетите, съставени от мирни хора, предимно занаятчии, е недостатъчен Левски да бъде освободен. Всъщност военните в организацията са двама - Васил Левски и Димитър Общи.

Но да отричаме, че е имало изобщо намерение Левски да бъде освободен, също е невярно

Южнобългарските дейци, начело с бъдещия апостол Атанас Узунов, готвят демонтиране на жп линията. Планът се проваля, тъй като турските власти не качват Апостола на влак. Процесът се води не във вилаетския център Русе, не в Цариград, а на бърза ръка е претупан в София и Левски е екзекутиран.

- Именно правната страна на процеса осветлява новата книга на доц.  Маргарита Златарева „Юридически поглед към процеса на Васил дякон Левски“. Излиза, че смъртната присъда  на Апостола е напълно законна?

- Книгата разгромява митове и неверни твърдения. Авторката показва аргументирано, че Левски е съден от законен съд, според тогавашната правосъдна система на Османската империя. Това ни най-малко не принизява делото на Левски. Напротив - показва, че Османската империя вижда в него изключителен противник и прави всичко възможно да го елиминира.

Доц. Златарева показва категорично, че Левски е съден по конкретни текстове на Османския наказателен кодекс, които третират престъпление срещу държавата. Крайно време е да престанат безотговорните приказки, че Левски бил осъден на смърт, защото убил някакво момче, че едва ли не е третиран като криминален престъпник. Това е абсолютно невярно - за убийство тогавашният закон предвижда 15 години заточение, а не смъртна присъда.

Левски е осъден като човек, който организира конспиративна мрежа, бори се за освобождението на своя народ. Фактът, че присъдата на Апостола е постановена от специална правителствена комисия с председател шефът на турския Държавен съвет, е доказателство, че Османската империя осъзнава, че си има работа с  изключително сериозен противник.      

И отношението към Левски е изключително почтително. Всички легенди, че Апостола е бил измъчван, не са верни. Напротив, турските власти виждат в негово лице изключителен лидер на българите, безспорен политически водач.

А в документи, изнесени на процеса в София, се е говорело за 12 000 организирани комитетски членове. Според Киро Тулешков цифрата е 14 хиляди. Не звучи фантастично, предвид факта, че 

Левски е преди всичко офицер, а не само политически водач, монахът воин на революцията

Комитетите, които създава, са конспиративна военна организация, основа за бъдещата въстаническа армия. И комитетите я създават на практика.

В Априлското въстание виждаме стратегията на Левски за въстание, приложена от новите апостоли. А само 5 г. след обесването на Апостола България вече е свободна.  

- Наистина ли Левски и съратниците му са предвиждали и мирен вариант на революцията?

- Да, имало е идея след изграждането на военна организация да се изпрати делегация с ултиматум ​към Високата порта в Цариград: или ни дайте права, или вдигаме въстание! 

 Впрочем Априлското въстание е толкова кърваво потушено, за да не се стигне до преговори за права на българите. Тогава Великите сили виждат, че българската автономия, както тогава се смята, е назряла.  

- Как ще коментирате известното „Народе????” с четирите въпросителни в тефтерчето на Апостола?

- Не бива да правим капитални изводи, които отразяват предварителна нагласа как Левски се е отчаял, как бил предаден от своите съвременници. Това е много далече от истината. Всъщност до сетния си миг Левски запазва удивително присъствие на духа и достойно си отива от тоя свят с чувството за осъществена мисия.  

- С какво духът и личността на Апостола са ни най-нужни днес?

- Левски е за демокрация, вишегласие, но и за това от всички да се търси отговорност за делата. Трябва да бъдем равни с другите европейски народи, но да излъчим от своята среда хора, достойни да ни предвождат, пише Апостола. Това трябва да бъде обеца на ухото на всички български политици, които много ентусиазирано окачват портрета на Левски, но забравят заветите на този най-голям син на България.

 Съвременниците на Апостола възприемат залавянето и екзекуцията му като катастрофа, но това не ги обезсърчава и продължават да се борят за свободата на България. 

Изгубен е най-добрият ни българин, казва революционерът Данаил Христов. Нямаме друг Левски на света, казва комитетски деец от онова време.

Истината е, че и до днес нямаме друг Левски! Но трябва да сме благодарни, че имаме такава личност със световно измерение. И това не е патетика, а факт - 147 г. след смъртта си Левски е по-жив от всякога, със заслужения ореол на светец. И без решение на Българската православна църква Левски е канонизиран от народа още приживе.

 

Проф. д-р Пламен Павлов е един от най-известните български историци, публицист, телевизионен водещ. Дългогодишен преподавател във Великотърновския университет. Сценарист на документални филми, посветени на българското минало и съдбата на българите в чужбина. През 2018 г. е избран за председател на Фондация „Васил Левски“.  Автор на книгата "Левски: другото име на свободата".

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

османско ,турско, то ми било мацковско

19.02.2020 | 12:31

осъди го мацква, щото нямаше да играе по свирката им, граф игнатиев - българомразеца го е осъдил с подписа си

Отговори
0 0

Един Българин

19.02.2020 | 10:45

Поклон пред делото на Апостола.Даже си спомням,че по тази картина сме правили съчинение разсъждение в училище,но "... Южнобългарските дейци, начело с бъдещия апостол Атанас Узунов, готвят демонтиране на жп линията. Планът се проваля, тъй като турските власти не качват Апостола на влак...." И от къде са щели да го качат на влак не ми стана ясно,докато гледам и това:...Първата железопътна линия в днешните български земи е линията Русе – Варна. Решението за построяването ѝ е взето през септември 1861 г. Построена е от английска компания с главни акционери братя Бъркли, която получава концесия за това от османското правителство през 1863 г.[3] Открита е за движение на 7 ноември 1866 г. с дължина 223 км. Линията Мездра-Видин е открита през 1913 г., а Подбалканската линия (Бургас-Карлово-София) през 1952 г.....Защото нали ЖП линията от Карлово нататък е открита 1952 година...

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?