46
Следвайте ни

Проф. Пламен Чипев: Ще стане страшно, ако не отложат свободните цени на тока за гражданите

viber icon

- Възможно ли е да се отложи излизането на гражданите на свободния пазар на тока от Нова година?  

- Според една от прогнозите това е възможно. Това е позицията на една от политическите партии. Да се отложи излизането на гражданите на свободния пазар с една година. Предложението бе това да стане от 1 юли 2022 г. Те искат да се отложи с още една. Трудно е да се предвиди какво ще стане - нямаме правителство, нямаме парламент, имаме политически групировки, които твърдят, че ще се разбират, но на практика вършат неща, които показват, че те няма да се сговорят. 

Няма морален проблем в това да се изземат печалбите на АЕЦ „Козлодуй” - въпросът е колко да се изземе

Намаляването на ДДС за тока не е добра идея, при учебниците не доведе до спад на цените им

Сега спасяваме бизнеса от скъпия ток, а после мислим за гражданите

---------------------- 

- Проф. Чипев, какви отстъпки, свързани с енергетиката ни, можем да договорим с Еврокомисията на срещата на върха в Брюксел? 

- Важно е къде ще натиснем и какво може да се направи от Европа. А това е снишаването на темпа на нарастване на цената на емисиите за въглероден диоксид и преразглеждане на квотите. Счита се, че България по някакъв начин не е добре представена на този пазар за квотите. Счита се, че Европейската комисия е наложила правила, които ще се окажат пагубни за страни като нашата, където разчитаме на твърдо гориво.

Ако е възможно да се намали темпът на нарастване на цената на тези емисии. Те се търгуват на специална платформа. От 65 лева за тон цената в края на годината ще е 78, което е жестоко за България и производители като „Марица-изток”, които плащат за няколко милиона тона годишно. Ние ще искаме увеличаване на квотите. Вторият момент е да се преразгледат квотите, на които България има да замърсява. Другият въпрос - удължаването на срока на работа на нашите ТЕЦ в "Марица-изток". Това ще влезе в Плана за възстановяване. Там сме заложили срок до 2038 - 2040 година. Но се твърди, че е заложена заместваща газова мощност, която вероятно може би ще се въведе на мястото на „Марица 2”. Затова срещата в Брюксел е много важна.

- Нормално ли е държавата да вземе печалбите на АЕЦ „Козлодуй”, за да подпомогне ударените от цените на тока бизнеси? 

- Това е формулирано като предложение от работодателите и се основава на идеята, че АЕЦ, както и другите големи производители имат прогнозна цена на електроенергията и тя е около 120 лева. Оттам нататък това, което се случва и което е нежелано от цялата икономика, доведе до това, че в тези държавни предприятия се натрупват доходи, които КРИБ нарече „свръхпечалба”. В понеделник цената бе 480 лева. От дискусията стана ясно, че усреднената цена за периода е около 360 лева ​- също много висока. Васил Велев (председател на Асоциация на индустриалния капитал в България - б.р.) каза, че всичко над цената от 60 лева е доход, който би могъл да се използва в страната. Този доход остава в страната по силата на лошо работещата енергийна борса.

Принципно не е желателно да се взимат печалби от компании ​- целта е всеки да може да печели, но ситуацията, която е резултат от няколко обстоятелства, е причината да се появяват такива предложения. Вторият аргумент е, че наистина става дума за оцеляването на 360 хиляди малки бизнес​а, които са изложени на страхотни удари и няма яснота какво ще се случи с тях. Това са фризьорски салони, пекарни, магазини, работилници. Няма морален проблем в това да се изземат печалбите на АЕЦ „Козлодуй” ​- въпросът е колко да се изземе ​- тези пари не са само под формата на дивидент ​- има и такива, които са във фонда за енергийна сигурност. Тук се появиха разногласия ​- БЕХ се противопостави на това той да се пипа, а синдикатите припомниха, че след Нова година българският гражданин ще бъде изправен пред ситуация с нови цени на тока. 

- Защо опитите на независимата енергийна борса да се търгува ток на малки пакети от 5-10 мегавата се провалиха?

- Това е причината за острите критики срещу Българската енергийна борса. През август бизнесът изпищя, че пакетите са много големи ​- 100 - 200 мегавата. Те са недосегаеми за по-малките играчи. Взеха решение да направят два търга да бъдат разбити пакети от 100 мегавата на 10 участника. И тук се оказа, че има фирми, които са много добре подготвени - на едно място ги нарекоха „спящи фирми”, а на друго съвсем директно един експерт ги назова „свързани лица с един и същи търговец”. Тези фирми изкупиха 60% от пакета! И буквално за минути са ги продали на чужда енергийна борса ​- доколкото чух - на унгарската. Не става дума за картел - на практика те са се явили като независими играчи. Проблем има и с износа. Европейското законодателство им разрешава на всичките тях да изнасят когато и колкото поискат. Сега се търси начин, по който да се формира методиката на големите български енергийно зависими потребители на тази фондова борса. Търси се промяна на методиката. Работодатели и синдикати смятат, че това е възможно. КЕВР имат лека опозиция - те смятат, че това би могло да доведе до заобикаляне на борсовата търговия. 

- Две от партиите - БСП и ИБГНИ, предлагат падането на ДДС за енергоносителите за 4 или 6 месеца. Добра стъпка ли е това? 

- България се слави с проблемите си с финансовата дисциплина. Опитите да се въведат диференцирани ставки с ДДС се водят отдавна. Различни лобита и групировки натискат от различни посоки. Досега успяваме да удържим това положение, макар миналата година да направиха пробив при учебниците. Това не доведе до забележим спад нито на цените на учебниците, нито на книгите. Това показва, че няма никакъв ефект от подобна стъпка. Ефектът е към предприятието. Това е по косвен начин да се финансират определени групи. Но веднъж като го направим, не можем повече да се откажем. Сега удължиха срока за ДДС-то за учебниците и книгите - а първо бе само за 1 година.

- „Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев пък настояват да не се плащат компенсации за скъп ток, а да вървим към намаляване на цените. 

- В момента това е невъзможно. Играта каква е? Имат някакви прогнозни наблюдения - процесът не е български, а общоевропейски и световен. Те имат надежда и прогноза, че от април месец всичко ще утихне на този пазар. В този смисъл за тях е добре, тъй като правителството ще се прави някъде декември-януари месец - искат да се изчака. Но дотогава много малки и зависими от енергетиката фирми и производства ще поемат много тежък удар. 

- Една от партиите предлага субсидия от 200 кВт/ч за бедни семейства. И веднага се оказа, че не можем да определим кое е „енергийно бедно домакинство"?

- Това е съществен акцент. Цялата енергия на дискусията в понеделник бе насочена към това какво да се направи с малкия бизнес и силно зависимия от енергията голям бизнес. Приема се, че до 1 януари българските граждани ​са защитени от скока на цената на електроенергията. Социалният министър Гълъб Донев каза, че са разширили обхвата на хората за предоставяне на помощи. Някъде се говори за 300 хиляди потребители - трудно е да кажем точно цифра. Парите, които се дават преди сезона, може да се използват добре за дърва или въглища, но не и за електроенергия, която, ако тръгне от 1 януари нагоре и се изменя месец след месец, трябва непрекъснато да се актуализира. Има проблем и за инфлацията, която идва от другите стоки и която също ще засегне домакинствата. 

- В момента пазарът е полудял. Енергийните фючърси решение ли са?

- Това бе позицията, защитена от Българската независима енергийна борса. Тя твърди, че липсата на фючърси е причината за тази висока колебливост на цените. Не става дума само за застраховки от скокове в цените, при които става невъзможно на обикновения производител на банички, който има няколко печки, да може да прогнозира какво ще му се случи. Фючърсите, които може да се сключат, са за доставки през март - април 2022-ра. Това ще доведе до някакъв ефект ​- той ще е положителен и хубав, но няма да е незабавен. Не искам да коментирам политическите пристрастия - те ще станат още по-жестоки след Нова година, когато се освободят цените за обикновените граждани.

ВИЗИТКА 

Пламен Д. Чипев е професор по икономика в ПУ „П. Хилендарски“ и в Института за икономически изследвания (ИИИ) на БАН. Като изследовател в академията ръководи и участва в няколко национални и междуна­родни изследвания върху ролята на корпоративното управление в схемите за масова приватизация в страните в Централна и Източна Европа. През 2008 г. е Fulbright гост-лектор в Универси­тета на Мисури-Канзас Сити (UMKC), САЩ. Има над 90 научни публикации на български и английски език. Разговаряме с него за предложенията за подпомагане на бизнеса и домакинствата заради скъпия ток. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

мафия

мафия

22.10.2021 | 14:41

Частните ВЕИ-та сега трупат несметни печалби, изнасяйки ток! А населението след това ще плаща европейските цени, че и отгоре!

Отговори
4 1
Корупция и демагогия

Корупция и демагогия

22.10.2021 | 11:15

А защо гражданите, че и малките фирми трябва да са на свободния пазар на тока? И изобщо, защо пазарът трябва да е свободен, в изгода на посредниците ли? Които пък без посредничеството на властта не биха се уредили да посредничат.

Отговори
6 0
Абе чичка,

Абе чичка,

22.10.2021 | 09:32

То всеки ден е страшно и направо втрисащо да си роден и да живееш във външния клозет на ЕС,но такава ни е съдбата. Докато не я промени всеки за себе си.

Отговори
9 3
Кой

Кой

22.10.2021 | 09:28

Едно време и фабрики и заводи и всяко семейство тока го получавахме директно по жицата без посредници Кой нацвъка България с толкова посредници ЧЕЗ ИВН Да не говорим за Овчарчето Калитко който има сключен договор да изкупува от АЕЦ Козлодуй енергия на пройзводствена цена и да я продава на пазарна на пазара я на Румъния я на Гърция я на Албания я на Турция А само той ли е В договорите със АЕЦ Козлодуй и в търговските регистри е видно кой се занимава с тази търгашефска дейност

Отговори
15 0
Чипев малоуммикк

Чипев малоуммикк

22.10.2021 | 08:56

Да сравняваш учебниците и тока относно това за ДДС е абсолютна тъпня. Учебници не се купуват и употребяват всеки ден, ама тока мой човек е всекидневно, дали няма да има ефект а ?

Отговори
7 2
ДДС

ДДС

22.10.2021 | 22:05

с какво ще компенсираш приходите ако свалиш ддс.то на тока при тая структура на данъците? ще си вдигнеш дод-то ли? и после, кое те кара да мислиш, че някой ще ти намали крайната цена при положение, че те вече са я калкулирали в цената на продуктите си?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?