Следвайте ни

Проф. Пламен Чипев: Политиците да си мерят приказките, когато атакуват икономиката

viber icon

- Доколко е възможно преместването на германските подизпълнители от Китай в Западните Балкани?

- Германците си имат достатъчно много проблеми в момента. Те са адски доволни от това, което стана със "Северен поток". Възможно е по някакъв начин да разглеждат инвестициите в Западните Балкани като повод за експанзия - сега е моментът, имаме изключителен коз, защото ще имаме по-евтина енергия от всичко около нас... Това може да бъде стимул за това. Освен това те искат политически да балансират и Македония, и Сърбия. А защо точно България не харесват? Аз трудно бих дал пари в една среда, където непрекъснато се подмятат едни големи обвинения.

------------------------------------------------------------------ 

- Грешат, ако си въобразяват, че могат да зачеркнат на нула ролята на ГЕРБ, така, както стана с НДСВ

- За мен ролята на г-жа Манолова е крайно неблагоприятна за икономиката

- Скептичен съм за икономическото ни положение за следващите 3 месеца главно поради това, че политиката така тъпо влезе в икономиката

----------------------------------

- Проф. Чипев, вицепремиерът по европейските политики Атанас Пеканов обяви плана за възстановяване на предишния кабинет като недостатъчно амбициозен и заяви, че трябва да бъде преработен. Как ще стане това за 3 месеца?

- Много малко хора са го виждали този план. Говорим за огромен обем материали. Стана ясно, че само резюмето на плана е 300 страници. Това е много сложна материя, а и самият вицепремиер е много млад човек и не е толкова известен сред икономистите.

- Виенският институт за икономически изследвания публикува анализ, според който големите германски компании ще изнесат подизпълнителите си от Китай към страните от Западните Балкани. Говори се за Босна, Черна гора, Македония, Хърватия и Сърбия. И дума не се казва за България.

- Това, което става в България, не е добро. Няма какво да се лъжем! Като казват „прочистване“ или „изчегъртване“ и каквото още щете, трябва да знаят, че това има цена. Тези дни пуснаха човека на Божков срещу 40 хиляди лева гаранция. Той на практика е свободен. За хора, които само от една операция печелят 700 милиона, тези пари са нищо! Очевидно е, че специализираните служби не смеят да действат и спират да действат. Чувството за самосъхранение е много силно.

Инвеститорите, дори да не са напълно наясно какво става, са притеснени от това, което става.

Не наричам това политическа криза, а по-скоро турбуленция. Те ще продължат с месеци - това за мен е основният критерий.

При следващите избори резултатите може да са в полза на ГЕРБ, защото вероятно ще влязат Патриотите. А те ще изтласкат някого. Кого ще изтласкат -  вероятно Мая Манолова. Партия „Има такъв народ“ са много обрани, внимателни и предпазливи. И дори да не се промени конфигурацията, това не решава нищо, защото Слави както не направи кабинет сега, така няма да направи и следващия път. От тази гледна точка силно се притеснявам от положението на чуждите инвеститори. Американската посланичка направи много срещи, тя има определи цели, но те по-скоро трябва да се разбират като предупредителни - ще ви подкрепим. Но дали ще дойдат други инвеститори след това, е съмнително. Америка поначало не е в силни позиции в българската икономика.

- Обвиненията, които хвърчат сега, не влияят ли имиджово на страната?

- Това е точно така. В желанието си да си разчистят отношенията с Борисов, който определено има своите минуси, опонентите му малко минаха чертата. Само „Демократична България“ е много по-предпазлива и внимателна в атаките, които поднася, макар че те имат много повече неща, които биха могли да кажат.

- Какво трябва да правят сега политиците?

- Да покажат умереност и да опитат да намерят някакъв език. Ако си въобразяват, че могат да зачеркнат на нула ролята на ГЕРБ, така, както стана с НДСВ, това е нереалистично. Аз гледам чисто икономически на процеса. ГЕРБ имат поддръжка от много хора - не са само зърнопроизводители и такива, които гледат пилета. Не са само Илчовски и Иван Ангелов.

Не може да се правят изводи за цялата икономика от това, което се случва между два конкурентни бизнеса

Има много хора, които направиха страхотни пари от пътищата, които строиха големи обекти, които имат фирми.

„Автомагистрали“ сигурно може да бъде критикувана и оттам ще излязат много неприятни неща. Но освен тях се направиха още много големи проекти, в които участваха много фирми. И започнаха да ги атакуват. Аз не мога да си представя как ще атакуваш Банката за развитие! Да, давани са кредити. Но те се обслужват, а те правят внушения, които излизат извън границите.

Аз съм скептичен за икономическото ни положение за следващите 3 месеца главно поради това, че политиката така тъпо влезе в икономиката. Хубаво е да се дават обещания: ще спрем това, ще спрем онзи. А на каква цена ги спирате? Иван Ангелов е най-големият производител на птици и яйца в Южна България. Друг ще заеме мястото му, но това е загуба на време и енергия. Нещата трябва да се случват само като се докажат. За мен ролята на г-жа Манолова е крайно неблагоприятна за икономиката.

- Какво точно имате предвид?

- Това, което се прави! Изважда се една фирма, атакува се чисто журналистически, вадят се някакви цифри... Окей, добре! Обаче това всичкото подлежи на проверка и анализи. И следват загуби. За един ден акциите на Иван Ангелов се сринаха с 40 милиона. Слава богу, че борсата в България не е от най-бързо реагиращите. Политиците трябва да поукротят топката. Борбата трябва да се води с други средства. Банката за развитие е държавна и много не <210> пука. Но тя също е раздала много кредити - там има и дребни кредити. Ако, не дай си боже, тази банка започне да изпитва трудности с функционирането на тези активи? Давате ли си сметка какво значи, ако наистина се обяви, че тези кредити са давани на свързани лица? За инвеститорите това са много важни неща -

докато не стане ясна политическата среда, те няма да инвестират.

- И все пак да избереш за инвестиции Босна пред България е шокиращо! Дали да си само асоцииран член на Евросъюза не носи по-големи конкурентни предимства от това да си пълноправен член?

- Тези страни могат да поемат големи ангажименти, докато са извън Евросъюза. Ние като членове не можем. Помните историята с инвестицията на „Фолксваген“? Тогава бяхме в началото с Турция и Гърция. Говореше се ясно, че турците могат да поемат ангажименти, които България не може да поеме. Ставаше въпрос да се освобождава инвеститорът от определени данъци, да му се прави инфраструктура.

- Това не са ли нещата, които са неправомерна държавна помощ и са забранени по копенхагенските критерии за членство?

- Точно така. Но когато започнат да сравняват страни членки като България и Гърция, този фактор не влияе. И тогава излизат други аргументи. Страните от Западните Балкани не са членки и имат повече икономически ниши. Македония каква икономика има като значимост за Европа? Каквото направят там, ще стане европейски център. И може би това се цели.

Визитка

Пламен Д. Чипев е професор по икономика в ПУ „П. Хилендарски“ и в Инс­титута за икономически изследвания (ИИИ) на БАН. Като изследовател в БАН ръководи и участва в няколко национални и междуна­родни изследвания върху ролята на корпоративното управление (КУ) в схемите за масова приватизация в страните в Централна и Източна Европа. Участвал е във всички сесии на кръглата маса по корпоративно управление на страните от Югоизточ­на Европа (2001-2006). През 2008 г. е Fulbright гост-лектор в Универси­тета на Мисури-Канзас Сити (UMKC), САЩ. Има над 90 научни публикации на български и английски език.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Да бе!

Да бе!

26.05.2021 | 12:25

Да бе! Причината е правителството, което управлява от 10 дни а не онова , което управляваше 10 години! :-) Хубаво че ни го обясни ти, професоре! Ние нямаше да се сетим! :-)

Отговори
18 2
Таро

Таро

26.05.2021 | 10:46

Много правилни разсъждения, троловете плюят, без да осъзнават колко лошо се отразява президента и обкражаващитето го хора. Ето върнаха едната мутра в България, която дължи данъци над 700 милиона, кой инвеститор би инвестирал в България. Освободиха дясната ръка на четепа срещу джобните му пари на ден.

Отговори
3 7
Батко

Батко

26.05.2021 | 09:10

Поредният, захлебил от ГЕРБ

Отговори
7 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?