Следвайте ни

Проф. Петров пред "Марица": Големият проблем са училища и нощни заведения за заразата с COVID-19

viber icon

Управителят на МБАЛ "Свети Мина" проф. д-р Петър Петров влезе вчера като доброволец в COVID отделението на болницата, за да помогне на своите колеги  в тежката ситуация. Разговаряме с него за положението, в което са намира общинското здравно заведение в ситуация на пандемия.

- Проф. Петров, как мина първият ви ден като доброволец в COVID отделението?

- Изцяло в подобряването на организация на работата на отделението, която куцаше досега. Причината е, че го открихме в движение, напливът на пациенти се увеличи изведнъж, имаме и недостиг и непрекъснато движение на медици.

- Имате ли много болни пациенти с коронавирус?

- За щастие - не. Изписахме една трета от пациентите в леко състояние, което стават за домашно лечение, според препоръките от Медицинския щаб. Така от 18 болните с коронавирус при нас намаляха на 12. Така сега сме готови да посрещнем нови заразени, ако се наложи.

- Имате ли тежки случаи, колко пациенти са с опасност за живота?

- Не, при нас са само болни в леко и средно състояние.

- Освен вас други доброволци престрашиха ли се да влязат в отделението за лечение на коронавирус?

- Не, на този етап доброволци все още не са се явили. Все пак се надявам да дойдат желаещи. Осигурили сме необходимите предпазни средства и добра организация на работа.

- Докога ще продължите да влизате в COVID отделението?

- Ще влизам, докато има нужда от мен. Все още пациентите са много. Заразата не намалява. Ако в един момент болните от коронавирус при нас намалеят до един-двама, както беше в първите дни след откриването на отделението, тогава вече няма да влизам.

- Какви ограничителни мерки трябва да се приемат спешно заради драстичното увеличение на заразените с коронавирус в Пловдив и в цялата страна през последните дни?

- Аз смятам, че основният проблем са нощните заведения. Там се струпват много хора на тясно пространство и трудно могат да бъдат контролирани. Сериозен е и проблемът с училищата, заради многото деца в тях, мнозина от които не се пазят. Иначе опасността в ресторантите не е чак толкова сериозна. В крайна сметка последната дума имат специалистите, които все пак трябва да решат какви ограничителни мерки трябва да се взимат. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Станка

Станка

28.10.2020 | 13:38

То няма кой да предприеме строги мерки в Пловдив,защото явно управляващите имат файда да е така. Що не вземете за доброволци кмета,областния управител,собствениците на дискотеки? Да видим какво ще се случи.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?