Проф. Петър Велинов пред "Марица": Астронавтите на МКС използват български дозиметри

„Роскосмос" готви ракета, която превъзхожда Falcon на SpaceX, "Боинг" също прави капсула, но САЩ и Русия продължават сътрудничеството

Космонавти прекараха 500 дни в условия като на Марс, но проблемът на полета до там е всепроникващата космическа радиация

Защо американците рязко спряха полетите до Луната? Тези, които стъпиха там, получиха необясними психически увреждания, един опита да се самоубие

 

Проф. Велинов, кое прави историческо успешното приводняване на капсулата Драгън с двама астронавти на компания Space X?

-  На 3 август 2020 космическият кораб Crew Dragon на SpaceX върна безаварийно астронавтите на НАСА Робърт Бенкън и Дъглас Хърли на Земята, след като прекараха два месеца на Международната космическа станция. Успешната мисия показа, че САЩ могат да изпращат своите астронавти в Космоса независимо от руснаците и да ги върнат безопасно на Земята.

Астронавтите Робърт Бенкън и Дъглас Хърли след успешното приводняване с Крю Драгън 

Години наред продължаваше космическото съревнование между руснаци и американци. Водеха ту едните, ту другите. Руснаците използваха възвръщаеми космически апарати, докато център на цялата програма на американците бяха т. нар. космически совалки (англ.: Space Shuttle)  за многократна употреба. В началото четирите совалки „Колумбия“, „Чалънджър“, „Дискавъри“ и „Атлантис“ имаха голям успех, но при многократното им използване се получиха дефекти.

Стигна се до трагични инциденти - в совалката „Чалънджър“ през 1986 г. изгоряха седем астронавти, толкова бяха и жертвите на „Колумбия“ през 2003 г.

След тези голяма трагедии американците се отказаха от космическите совалки и от програмата „Аполо”, като от  2011 г. досега летяха до Международната космическа станция с руските космически кораби „Союз“.

Междувременно частната американска компания Space X на милиардера Илон Мъск изстреля успешно капсулата „Крю Драгън”, с която двама астронавти кацнаха на МКС и се върнаха обратно. Тепърва предстои успехът да се потвърди. Междувременно американците продължават да си сътрудничат с руснаците.

Подобни капсули разработва и компанията „Боинг“. Така че конкуренцията е голяма. Руснаците също строят подобен апарат - „Роскосмос" готви ракета, която превъзхожда Falcon на SpaceX.

Докато в областта на политиката отношенията между САЩ и Русия са много обтегнати, има сериозно съперничество във въоръжаването със супермодерни ракетни оръжия, руските и американски космонавти имат отлично сътрудничество. Разменят си технологии, посещения в космическите центрове.

Появява се и трета амбициозна космическа сила - Китай, който готви самостоятелен полет до Луната и Марс.

Подновява ли се обаче космическата битка да стъпване на Луната?

-  Първи през 1959 г. руснаците пуснаха апарат към  Луната. Американците обаче първи кацнаха на земния спътник през 1969 г. Въпреки забраната по идеологически причини наблюдавахме разходката на Луната по телевизия Белград с монтирани на Витоша антени.

Исторически момент -  Аполо 11 пръв каца на Луната през 1969 г.  

Съмнения в кацането на Луната на „Аполо” се появиха по-късно, и то изразени от американски учени. Показаха снимки как на Луната гордо се вее американското знаме, което е странно, при положение че там няма атмосфера, вятър, гравитация. Това и други несъответствия станаха повод да се подложи на съмнение реалното кацане на Луната. Направиха се предположения, че става въпрос за монтаж, заснет в пейзаж, наподобяващ лунна повърхност, някъде в пустинята Невада или Аризона. Това обаче бяха дискусии в американското общество.

През 2019 г., по случай 50-годишнината от полета на „Аполо”, съгласно закон, гласуван от Конгреса, бяха разсекретени 14 000 снимки на експеримента от Луната. От кадрите се вижда, че астронавтите действително са били на Луната - фиксирани са ситуации, които няма как да се монтират тук, на Земята. Предстои публикуването на още 20 000 снимки от мисията „Аполо”. 

Любопитно е защо американците рязко се отказаха от полети до Луната. Според една от конспиративните теории отказът се дължи на появата на извънземни, които са изплашили астронавтите. Истината е, че след връщането си от Луната някои от американските астронавти получиха необясними психически увреждания, изпаднаха в депресия. Признаваха, че са се чувствали ужасно и никога не биха желали да се върнат на Луната.  Един от тях дори направи опит за самоубийство.  

Факт е, че вече почти пет десетилетия няма американски полети до Луната. Сега НАСА има нови програми, с нова генерация астронавти. Руснаците пък искат да правят станция на Луната, да монтират апаратура, телескопи, да осъществяват ретранслация на сигнали. Китайците имат амбициозни програми за изучаване на обратната страна на Луната. За пръв път успяха да изпратят спускаем апарат там, който констатира, че условията са съвсем различни от тези на видимата страна на земния спътник.

- Ще успеем ли да колонизираме Марс, където условията са изключително сурови?

- Руснаците отдавна се готвят за мисия до Марс. Преди 2 г. екип космонавти и спортисти прекара успешно 500 дни при условия, близки до тези на Марс - в пълна изолация, сами произвеждаха вода, отглеждаха растения за храна. 500 дни трае отиването и връщането до Марс с кратък престой там.

Реална експедиция до Марс обаче крие доста опасности. Главният проблем е радиационен - при пътуване до Марс и обратно, което ще трае година и половина-две, човешкият организъм ще получи голямо количество радиация, с което не може да се справи.

Участниците в експеримента Марс 500

Галактическите космически лъчи са всепроникващи. На Земята сме запазени от тях от дебелия атмосферен слой и поради силното земно магнитно поле, което отклонява високоенергетичните космически частици. На Марс обаче атмосферата е 1000 пъти по-рядка от земната, на практика няма атмосфера, магнитното поле е слабо, т.е. липсват защитни екрани и астронавтите ще получат големи дози радиация. В момента учените от трите основни космически сили търсят решение на проблема.

Американците дори продават билети за Марс - вече са продали над 100 000 еднопосочни билета. Има много доброволци. Това не е учудващо, след като много хора са си купили парцели на Луната.

- Преди години България беше уважавана космическа сила. Какъв е приносът ни в космическите изследвания днес?

- България имаше много силно начало благодарение на руснаците. Те обучиха и изстреляха първия и втория наш космонавт Георги Иванов и Александър Александров. През 1981 г. на 7 август, по случай 1300-годишнината от създаването си, България изстреля с помощта на руснаците два собствени космически спътника - „Интеркосмос България 1300“ и „Метеор Природа“. Ръководител на първия спътник беше акад. Кирил Серафимов, а на втория - акад. Димитър Мишев. Това бяха големи успехи за България. Тогава държавата отделяше големи средства за космически програми. След руснаци и американци бяхме една от малкото държави с двама космонавти. Бяхме и третата страна по производство на космически храни - кондензирани, във вид на хапчета, с всички необходими елементи, с много приятен вкус.

Сега финансирането на космически изследвания е по-малко. В условията на пазарна икономика продължаваме традициите в тази сфера, но в по-ограничен мащаб. Ако искаме да имаме трети космонавт, вече трябва да се плаща. 20 млн. долара струва само отиването до Международната космическа станция, без обучението, научната програма, апаратурата.

Всъщност третият ни космонавт Красимир Стоянов беше готов - всеки ден тренираше. Дълги години работеше в нашия Институт за космически изследвания. Това беше преди 10-15 години, но стана ясно, че за подобен полет трябват твърде много средства.

В ИКИ продължава да работи групата на проф. Цветан  Дачев, която произвежда дозиметри - много важен уред за измерване на космическата радиация. Астронавтите в различните сегменти на МКС ползват български индивидуални дозиметри, които са малокалибрени и надеждни.   

В момента все още не сме членове на Европейската космическа агенция ЕКА, а сме в чакалнята <210>. Имаме и спечелени проекти с ЕКА. Но това не е нивото, което беше преди, когато правехме самостоятелен огромен спътник 1.5 тона с 12 апаратури за измерване на радиация, на слънчевия ултравиолет, на движенията и дрейфовете в йоносферата, на електрическите и магнитни полета. 

Спътникът „Интеркосмос България 1300“ даваше данни в продължение на две години, след това се изключи. Заедно с него през 1981 г. американците изстреляха своя спътник „Дайнамик Ескплорър“, французите също изстреляха спътника „Ореол“. И трите спътника летяха заедно, имаше много добро съответствие между тях. Дори на световния конгрес на IAGA в Прага през 1985 г. американците непрекъснато даваха и сравняваха резултатите, предавани и от трите апарата. Беше сериозно признание за нашите успехи.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?