Следвайте ни

Проф. Петър Петров, управител на МБАЛ "Св. Мина": Най-добър имунитет се придобива когато лекуваш пациенти с COVID

Благодаря на ВП БРАНДС ИНТЕРНЕШЪНЪЛ и другите дарители, че ни подкрепиха с животоспасяваща апаратура, когато най-много имахме нужда

viber icon

Дарената белодробна апаратура ще спаси живота на много хора, защото е от най-висок клас. 

На този етап потребностите на Пловдив и нашите възможности са за 90 легла.

В болницата ще се лекуват пациенти с леки и средни случаи.

 

- Проф. Петров, преди година МБАЛ „Св. Мина” беше пред финансова катастрофа. Днес тя е напът да се превърне в първата в страната специализирана болница за лечение на пациенти с COVIД-19. Как успяхте да изправите общинското лечебно заведение на крака, за да има готовност болницата да поеме една от най-тежките функции - лечение на заразените с коронавирус?

- Категорично искам да подчертая, че това не е само мой успех. Болницата е стабилизирана благодарение на колектива на „Св. Мина”, в който има много добри и всеотдайни специалисти, а също така в значителна степен на много добрата екипна работа с Община Пловдив и специално с дирекция „Здравеопазване”. Кметът на град Пловдив Здравко Димитров и директорът на здравеопазването д-р Калин Калинов са неотлъчно до мен.  Нямаше как сам да взема важните решения и да ги осъществя, ако нямам подкрепа и от принципала - Общинския съвет. 

 

- Решени ли са финансовите проблеми на болницата?  

- Откакто съм управител на болницата, не сме теглили нов заем и сме на печалба и за второ, и за трето тримесечие. Местната власт ни помогна да рефинансираме стар заем, който банката искаше, както се казва - от днес за утре. С помощта на Общината и със съгласието на Общинския съвет успяхме да предоговорим кредита и да решим проблема, което ни дава възможност за нормална работа, въпреки тежката ситуация с пандемията, в която е поставено цялото здравеопазване. В днешните условия, когато целият свят е изправен пред голямо изпитание, би било непредпазливо да се правят много оптимистични прогнози, но криза в МБАЛ „Св. Мина” няма да има. 

- Кой, освен Общината, ви подкрепи в тази екстремна ситуация?

- Бизнесът, който се включи пръв. Всяко дарение  - било предпазни средства или апаратура - приемаме със сърдечна благодарност.  Дарителите, които  още от началото на извънредното положение  пожелаха да помогнат на МБАЛ „Св. Мина”, са много и няма как да изброя всички. Но най-крупният е „ВП Брандс Интернешънъл“(правоприемник на „Винпром Пещера“ АД), който първи ни подаде ръка още през пролетта. Компанията ни предостави така необходимата животоспасяваща апаратура, защитни облекла и предпазни маски за медицинския персонал на болницата. Тогава акционерите на компанията

дариха над 300 000 лв. за най-нуждаещите се болници в град Пловдив,

определени от Министерството на здравеопазването за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.

Искам да споделя, че дарената белодробна апаратура ще спаси живота на много хора, защото е от най-висок клас. Тя е предназначена за грижи за пациенти с остра дихателна недостатъчност от всички възрастови групи. Предпазните костюми са специална противовирусна изработка и са за многократна употреба. Те са родно производство, изключително леки, позволяват на кожата да диша и не предизвикват алергични реакции, което е много важно за медицинския персонал, на който се налага да ги носи часове наред.

- Каква е готовността  на МБАЛ „Св. Мина” да лекува пациенти с коронавирус?

- Организацията е добра, но държим преструктурирането да стане поетапно. В момента потребностите на Пловдив и нашите възможности са за 90 легла. От тях в момента 45 са свободни. Моята идея, която се припокрива и с вижданията на принципала на болницата и на Областния щаб - Пловдив, е да обезпечим 90-те легла с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ и ако има необходимост, ще предоставим още един етаж за допълнителни легла.

Запазва се отделението по кардиология,

което е изключително важно помощно звено за лечение на болните от коронавирус, защото най-голямата част от починалите  с COVID  имат съдови и сърдечни усложнения. Дейността на останалите отделения е намалена - засега имаме осем легла в Хирургия и осем в Детско отделение, които на практика са неизползваеми. Имаме разрешение за статут на МБАЛ „Св. Мина” като COVID болница. На този етап

оборудването е на задоволително ниво, има медицински персонал.

Целта ни е  да уплътним екипите, защото някои колеги работят повече от два месеца в отделението и трябва да бъдем осигурени на сто процента с персонала, както е по стандартите на здравното министерство. В болницата ще се лекуват пациенти с леки и средни случаи, като наблягаме на средните.  Пациентите в леко състояние е най-добре да се лекуват вкъщи. В момента работим по сертифициране  на PCR лаборатория, която ще заработи, след като получим разрешение. Надявам се това да стане бързо.

- Дори и вие като доброволец обслужвате болните, защото кризата с кадрите се усеща навсякъде в страната. Какви условия създавате за вашите пациенти?

- Стараем се да бъдат добри  като организация, материално обезпечаване, медицински грижи, отношение. На колегитe ще кажа,  че ако те нямат някакво застрашаващо здравословно състояние и не са в рискова възраст, най-добрият имунитет не само към вируса, но и към страха ще придобият, лекувайки пациенти с коронавирус. Няма логическа причина здрав човек в добра възраст и добро физическо състояние да се страхува от вируса, при условие че спазва санитарно- хигиенните изисквания.

 

Проф. Д-р Петър Петров, д.м.н., е председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ.

Ръководител на клиника по акушерство и гинекология към МБАЛ "Св. Мина" гр. Пловдив, 2014-2016 г. През  февруари 2020 година е назначен като временно изпълняващ длъжността управител на  МБАЛ "Свети Мина", а през септември печели с отлична оценка конкурса.

Работил е като ръководител на Катедра по здравен мениджмънт към ВУАРР - Пловдив.  Бил е началник на Гинекологично отделение в МБАЛ "Ескулап" - Пазарджик, и консултант към "Унихоспитал" - Панагюрище.

Завършва медицина в МУ в Пловдив през 2003 г. Две години след дипломирането   работи като общопрактикуващ лекар в Хасково. През 2004 г. печели конкурс за клиничен ординатор по специалността акушерство и гинекология в Тракийски университет в Ст. Загора. През 2008 г. придобива специалност по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина. От 2009 г. насам е защитил две докторски дисертации - една в областта на гинекологията и втора - в сферата на общественото здраве и здравния мениджмънт.  

Проф. Петров има над 120 научни публикации във водещи наши и международни медицински издания.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

ЛИЛИ

ЛИЛИ

17.11.2020 | 18:29

зАЩО КМЕТА НА пЛОВДИВ НЕ ОТИДЕ ТАМ ДА СЕ ЛЕКУВА КАТО Е ТОЛКОВА ОБОРУДВАНА

Отговори
8 0
бай Ставри

бай Ставри

17.11.2020 | 14:57

Ковид болница в центъра на Пловдив. Там където има най -голям човекопоток и никаква възможност за паркиране, да направиш заразна болница, е просто безумие. Ама не може така, освен далаверата, която е в главите на пловдивските управляващи, някой трябва да налее и малко ум.

Отговори
14 3
Паркиране ????

Паркиране ????

17.11.2020 | 15:13

Това да не е МОЛ та да е толкова важно паркирането. Свиждания няма, та да паркират посетители, трябва да има място за линейки и то го има.

Отговори
8 8
Уволнение

Уволнение

17.11.2020 | 16:21

Трудно е за линейки, баш в центъра. Това отдавна не е болница. Ама здравка трябва да усвои пари

Отговори
10 2
????

????

17.11.2020 | 18:45

Кое му е трудното ???? Пред болницата е забранено паркиране на други автомобили.

Отговори
6 0
Минева

Минева

17.11.2020 | 14:31

А какво става с апаратурата от закритата Белодробна болница? Кой я заграби?

Отговори
12 1
Б.ахти и държавата

Б.ахти и държавата

17.11.2020 | 13:29

Един умен човек предрече случващото се още пролетта,ама п.ростия българин не повярва. Сега вече яко ще се мре. Днес 150. Утре 200. А после?

Отговори
14 5
Лара

Лара

17.11.2020 | 11:14

Защо вкарвате в болницата мухлясали дюшеци и легла от 70-те години на армията, купете болнични легла.Това е само камуфлаж е тези легла.Имате лекари само на хартия.Това е отбиване на номера пред Б.Б.

Отговори
18 4
Безсрамие

Безсрамие

17.11.2020 | 16:22

Здравка яко лъже, ще хвърля хората там.

Отговори
10 1
Некадърното трио ЗИД

Некадърното трио ЗИД

17.11.2020 | 09:24

Политически и управленски провал за некадърното трио - Ванчо Краданчо, Данка Измамка и Зико Комико

Отговори
17 3
987

987

17.11.2020 | 09:18

Какви условия без персонал бе т.ъпан? Някой има личен интерес да не стане обединяването на първа градска с втора градска болница. Сега намериха вратичка да дадат финансова инжекция. Ковид болница в центъра на града. Поредното г.лупаво решение на кмет,щаб, и кака Здравка

Отговори
19 4
Пловдив

Пловдив

17.11.2020 | 09:15

Тежко и горко на Пловдив

Отговори
14 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?