71
Следвайте ни

Проф. Пенка Петрова: Момиче пита дали е забременяла заради COVID ваксината

viber icon

100 процента от заразените сега са с делта-вариант, който в затворено помещение се прихваща за секунди

Учители, ваксинирайте се, ако искате учебната година да е присъствена

Развеселяват ме конспиративните теории в мрежата - заради ваксината можело да останете безплоден

Лекарство срещу ковид вече има, действа при първите пет дни от заразяването

 

 

- Проф. Петрова, в четвърта ковид вълна ли сме? И какво да очакваме след започването на учебната година?

- Категорично се намираме в четвърта ковид вълна. Това прогнозираха математиците още в началото на август. Изхождайки от динамиката на миналогодишните вълни, а и предвиждайки особеностите на делта-варианта, който настъпва в България и вече завладя напълно. 100 процента от заразените в България са с делта-вариант, който е изключително заразен. Ако преди са трябвали минути да прекарате в помещение със заразен от COVID-19, сега е достатъчно буквално за десетина секунди такъв човек да е в близост, за да се заразите.

Това поставя много сериозен въпрос за развитието на вълната. Не очаквахме, че математическите прогнози за по 2000 заразени на ден ще се сбъднат, но те са факт. Не очаквахме и че вълната ще ни порази още през септември, но и това е факт. Очаквахме това да стане в по-студените зимни месеци - високата вълна миналата година ни удари през ноември. Изглежда, че сега нещата ще се ускорят.

Започването на учебната година е фактор, който ще допринесе за разпространението на вируса. Оттук и моят призив за задължителна ваксинация. Определено съм на мнението на главния национален консултант доц. Ангел Кунчев, който иска задължително ваксиниране на здравните работници, особено тези на първа линия, и на работниците в социалните домове, които работят със стотици хора на ден. Към тези групи обаче бих  присъединила и учителите.

- Ще се ваксинират ли децата у нас, каквито практики вече има по света? 

-  Направени са достатъчно клинични изпитания, които показват, че ваксините са безопасни за хора над 12 години. Сега вървят и клиничните изпитания за по-малки деца. САЩ са склонни през октомври да разрешат ваксинирането на детска група на възраст между 5 и 12 години.

При нас няма да има такова ваксиниране. СЗО още не е излязла със становище, както и Европейската агенция по лекарствата. Затова България ще се въздържи от ваксиниране на деца.

Ала един учител, попаднал сред потенциално заразени с делта-вариант деца, е изключително уязвим и затова призовавам учителите да се ваксинират.

- Ще сработят ли мерките в училище?

- Апелираме за широко ваксиниране на учителите, защото учениците карат заболяването леко. Ако дете се зарази, то може да изкара болестта накрак, като обикновен грип. Но не е така за учителите. При това професията е застаряваща, има много възрастни учители.

От друга страна, мерките, които се предлагат, не са приложими в училище. Много е тежко и неприятно да се прекарват часове наред с маска на лицето. А шлемовете не предпазват така добре, още по-малко от делта-варианта. А физическа дистанция в училище с 1000 ученици не може да бъде спазвана стриктно. Затова, наблюдавайки и опита в другите европейски страни, единственият шанс е масово ваксиниране поне на възрастните.

- Защо сме на последно място по ваксиниране?

- Първо, защото рязко спадна нивото на образование в държавата, свидетели сме на това от години. Цяло  поколение българи, родени след 90-е, пострадаха от все по-слабото образование в държавата.

Едва през последните години имаме нормализиране на учителските заплати. А всички лекари, които бяха на ниво и искаха достойно заплащане, напуснаха страната. 

Причина за скепсиса по отношение на ваксините са и социалните мрежи, които  представят фалшива информация, ефектно разказани и лесно смилаеми конспиративни теории.

 Имаше невероятни глупости. Като тази, че никой не бил изолирал досега коронавируса, не го бил виждал. Хора, не можете да видите вируса, за това е нужен електронен микроскоп. Естествено, коронавирусът е изолиран, десетки вирусни геноми на ден се секвенират и се знае всичко за тях до последната нуклеотидна база.

Развеселява ме и теорията за стерилизирането - опасността да станете безплоден, ако ви се постави ваксина. Напротив, особено РНК ваксините са толкова пречистени и нямат връзка с репродуктивната система, че твърдението е изключително нелепо. А също и теорията, че ваксините предизвиквали рак, защото въздействат върху генома. Истината е, че ваксините нямат достъп до човешкия геном, защото действат в цитоплазмата, а геномът се намира в ядрото на клетката. И второ, векторните ваксини на базата на аденовирусите от десетилетия се ползват като средство за борба с рака. И на базата на аденовируси се правят лекарства против рак.

Младо момиче пък пита в социалните мрежи дали има връзка между втората доза ваксина и положителния <210> тест на бременност, съвпаднали по време.

- Възможно ли е да се обърнат нагласите?

- Трябва да спре противоречивото говорене в медиите. За съжаление, авторитетни личности, политици, хора с претенции и титли се изказват противоречиво. Това трябва да спре. Или да не им се дава такава гласност, когато очевидно говорят глупости.

90 процента ваксинирани има в ОАЕ и Катар - държави с централизирана власт, където има ред. Тези държави са с изключително висок БВП. Нима те са по-глупави, за да си ваксинират цялото население?

- Трябва ли тази есен да си слагаме трета доза ваксина?

-  Третата доза се слага само при определени групи хора, които не са постигнали задоволителен имунен отговор при първите две дози. Учените обясняват много ясно, че трета доза е необходима при пациенти, болни от СПИН, на хора с проблеми с имунната система.

Като цяло почти никъде не се ваксинира с трета доза, единствено в Израел препоръчаха  по-възрастното население да се ваксинира, но СЗО не го препоръчва на този етап, защото го счита за изхабяване на ваксини.

Милиони хора от по-бедните страни нямат достъп и до една доза.

България си е купила ваксини за 100 милиона лева и в момента започваме да ги изхвърляме. Отдавна ги подаряваме, срокът изтича и скоро ще започнем да изхвърляме ваксини, т.е. пари на боклука.

- Ефикасни ли са ваксините срещу делта-варианта?

- Клинични изпитания вече показаха, че срещу делта-варианта при поставени две дози РНК ваксина имаме защита  около 98 процента. Т.е. на този етап не се предлага променена ваксина. Но вече производителите Пфайзер и Модерна, чиято технология е най-лесна за промяна, работят и по променени ваксини към делта-варианта. Мю вариантът е безопасен на този етап, защото все още не е в състояние да заобикаля имунния отговор и срещу него ваксините са си напълно действащи.

А едва когато големи групи от населението започнат да губят имунитет, тогава може да се говори за реимунизация. В момента това не се наблюдава.

- Скоро ще се появи ли лекарство срещу COVID-19?

- Лекарство вече има - т.нар. sotrovimab. Това е последното модерно разрешено в Европа и в цял свят за ползване лекарство на базата на моноклонални антитела. Проблемът е, че сме изпуснали сроковете да участваме в европейската обществена поръчка, за да закупим дози от него. Той не е скъп препарат - около 40 лева. Действа само в първите пет дни при заразяването. Сега трябва да договаряме доставки с фирмата GlaxoSmithKline. 

- На какъв етап е българската ваксина?

- В момента се работи върху миши модели, мина ин витро етапът. И двата протитипа са на етап научен проект с добри резултати, които ще бъдат изнесени през октомври от проф. Чорбанов на световен конгрес по ваксини. На този етап не можем да говорим за разработка за промишлеността.

-  Кога ще се сбогуваме с пандемията?

- Много анализатори и учени са на мнение, че следващото лято ковид няма вече да бъде разпространен по цялото земно кълбо. Според мен европейските страни първи ще достигнат желаното ниво на ваксинирано население, което да ограничи вируса. Великобритания например успя да овладее процеса с масова ваксинация и при население 80 милиона има един и същи брой починали в последните седмици - колкото България с под 7 милиона население.

Надявам се, че му се вижда краят, но България е отново изоставаща. За съжаление, ще останем островче, което другите страни ще заобикалят до следващото лято, ако не променим нещата.

 

Проф. Пенка Петрова е директор на Института по микробиология към БАН. Завършила е  специалност "Биотехнологични процеси" в СУ “Св. Кл. Охридски”. Работи в сферите молекулярна биология, генно и клетъчно инженерство, биоинформатика. Проф. Петрова е част от екипа, който разработва българска ваксина срещу COVID-19. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (29)

Ако искате

Ако искате

18.09.2021 | 18:28

Ако искате значително да увеличите шанса си за миокардит и съсиреци за да избегнете грипа, моля!

Отговори
11 4
До ВСИЧКИ

До ВСИЧКИ

18.09.2021 | 18:01

Ваксари ! Който е гледал канал 1 е видял интервю на професор КОЙТО КАЗА КОВИД ИНФЕКЦИЯТА НЕ Е ОПАСНА И СМЪРНО..СТТА ОТ НЕЯ НЕ Е ВИСОКА , В СРАВНЕНИЕ С ДРУГИТЕ ИНФЕКЦИИ . ИМА РАЗЛИКА ОТ ЗАРАЗЕН ДО ДОЛЕН ОТ КОВИД И ВАКСИНИТЕ НЕ СА ПАНАЦЕЯ ТАКА ЧЕ .... ВСИЧКИТЕ , КОИТО ВАДИТЕ СТАТИСТИКИ СИ ГИ НАВРЕТЕ В Г..Ъ...З..А И НЕКА СЕГА ВСИЧКИ , КОИТО СЕ ВАКСИНИРАХА ДА ПОЧНАТ ДА ПИСКАТ , ЗАЩОТО СА ПРЕЦАКАНИ ЯКОООООООООО НЕЩАСТ...НИЦИ ПРОСТИ

Отговори
8 5
КУКУ

КУКУ

18.09.2021 | 16:18

Тъпана гледам е из*срал 100 поста кой от кой по-лъжлив и м*алоумен. И ти ще се ваксинираш, ще дойде време и за това.

Отговори
5 7
До : куку

До : куку

18.09.2021 | 16:32

Няма да се ваксинирам нещаст..нико Аз съм го прекарал . Аз никога няма да си сложа някакви боклуци в тялото , които не са класически ваксини . Но ти готви на всеки 6 месеца да се боцкаш . Може би за това ревете всички. ЗАЩОТО СЕ ПРЕЦАКАХ ТЕ ТАКА ЧЕ.... БОЦКАЙ СЕ И ДАНО ХВАНЕШ ВСИЧКИ НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНАТА ВАКСИНА. ИСТИНАТА БОЛИ И ТЯ Е , ЧЕ ВСИЧКИ С ВАКСИНИТЕ ВЕЧЕ СТЕ ЗАВИСИМИ . ИСТИНАТА Е ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМА КРИТИЧНО МИСЛЕЩИ ХОРА , КОИТО ЩЕ ВИ БЪРКАТ В ЗДРАВЕТО СЪС СМИСЛЕНИТЕ СИ ВЪПРОСИ , НА КОИТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ДАДЕТЕ СМИСЛЕНИ ОТГОВОРИ. ЗАЩОТО НЕ МОЖЕТЕ ДА МИСЛИТЕ . НА ВАС ВИ КАЗВАТ КАКВО ДА ПИШЕТЕ И ПИШЕТЕ . КАЗАХ .

Отговори
8 6
Само да попитам

Само да попитам

18.09.2021 | 15:08

Всички ваксари ЗАЩО НЯМА СНИМКА НА ТОЗИ ВИРУС , А ИМА САМО АНИМАЦИЯ КАК ИЗГЛЕЖДА ? ЗАЩО ИМА СНИМКИ НА ЕБОЛА , КОЙТО СЪЩО Е ВИРУС , АМА НА КОВИД НЯМА СНИМКА ? ЕДИН ЧОВЕК БЕШЕ ОБЯВИЛ 1 МИЛИОН ЕВРО НАГРАДА НА ТОЗИ ,КОЙТО СНИМА КОРОНА ВИРУСА . И ВСЕ ОЩЕ НЯМА СНИМКА .

Отговори
6 7
ела в болниците

ела в болниците

18.09.2021 | 15:37

да ти покажем снимка тъпоо копоееле

Отговори
6 5
До  : ела

До : ела

18.09.2021 | 15:48

И като дойда какво ще видя ? Корупция , невежи лекари , симуланти , които за пари ще ми пишат 100 заболявания . И аз попитах , но вас Ви заболя , защото е истина. За две гони , никой не успя да снима жив този вирус , само анимация как изглежда , как се прихваща . Само анимация , защото ИСТИНАТА , КОЯТО ВИ БОЛИ Е , ЧЕ ТОВА Е МОДИФИЦИРАН ГРИП И НИЩО ПОВЕЧЕ , И ИСТИНАТА Е ЧЕ УМИРАТ ХОРА В ДИАПАЗОНА 70-90 ГОДИНИ , КОИТО СА СЪС СЛАБ УМИНУТЕТ , И ПОВЕЧЕТО ПЪТИ СМЪРТА Е ЕСТЕСТВЕНА , АМА ЗА ПАРИ НЕ Е. И ДОКАТО НЕ СЕ ПОКАЖАТ ДОКУМЕНТИ ОТ АУТОПСИИ НА ПОЧИНАЛИ С ТАКА НАРЕЧЕНИЯ КОРОНА , АЗ НЯМА ДА ПОВЯРВАМ . АЗ НА ГОЛИ ДУМИ НЕ ВЯРВАМ , АЗ СЪМ МИСЛЕЩ ЧОВЕК И ЗНАМ , ЧЕ УЧЕНИТЕ И ЛЕКАРИТЕ СА ПРОДАЖНИ СЪЩЕСТВА. ТЕ И НАЙ- ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИ ТВЪРДЯХА , ЧЕ НЯМА ВРЕДИ ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО , АМА ПОСЛЕ СЕ ОКАЗА , ЧЕ ИМА . КОЙТО ПОРЪЧВА МУЗИКАТА , ТОЙ ПЛАЩА .

Отговори
7 5
КУКУ

КУКУ

18.09.2021 | 16:15

Щото няма вируса затова - тъпан с тъпана!

Отговори
4 5
Бай Тошо

Бай Тошо

18.09.2021 | 13:47

След тая новина другари, "демокрацията" победи! Олигофрените при комунизма станаха първи седесари, а сега олигофренията вече е тотална, пълна и навсякъде!

Отговори
4 4
Бай Хитлер

Бай Хитлер

25.09.2021 | 02:10

Тоз па тошето са не научи...стига полит облага си жадил от всичко, още вадил.

Отговори
1 0
45656

45656

18.09.2021 | 13:21

Не разбрах,защо трябва да се ваксинират учителите след като "ваксината"не пази от заразяване и предаване на вируса.Отчаяно искат да ни набодат с този ГМО разтвор с нано частици.Кажете защо-ние сме кротки и ще се примирим с чипирането.Просто е обида за интелекта ни това говорене на глупости.

Отговори
10 8
Яяяя

Яяяя

18.09.2021 | 14:27

Защото "Великобритания например успя да овладее процеса с масова ваксинация и при население 80 милиона има един и същи брой починали в последните седмици - колкото България с под 7 милиона население. ". Ще ти го сдъвча още за да разбереш-Не се гарантира защита от заразяване , а вероятноста от смъртен изход намаля 10 пъти. И това е ВЕРОЯТНОСТ ,а не 100% гаранция. А преобладавощо възрастните учители у нас си е точно високо рисков контингент. В момента в болниците огромната маса са именно неваксинираните.

Отговори
8 6
До ЯЯЯЯЯ

До ЯЯЯЯЯ

18.09.2021 | 14:46

В момента има хора , които нямат Корана , но за 1000 кинта ще те пишат . Хората лежат в болниците от други заболявания , но при другите болести не ти дават бонус 1000 кинта и възможност да крадеш по ковид пътеки , по пост ковид пътеки . И какво ти дават така наречените ваксини ти не можеш да гарантираш. Класическа ваксина се бие веднъж и е до живот . Не ти се бие през 6 месеца . Класическата ваксина не позволява да се разболяваш , не позволява да пренасяш зараза. И искрено се надявам човек пострадал от така наречената ваксина да те намери и да ти обясни очи в очи колко са безопасни . Но ти си функционално неграмотен трол , който за пари ще продаде и майка си . Слагай си колкото искаш ваксини , но спри да тормозиш хората , защото може да попаднеш на правилния човек и да ядеш със сламка до края на живота си .

Отговори
7 7
глупости

глупости

18.09.2021 | 15:31

,,класическата ваксина се бие веднъж" ми що ваксината за хепатит се бие 3 пъти ? А ваксината за тетанус на всеки 10 години ? Аман от необразовани в тоя сайт. Като си нямаш идея от темата защо изобщо коментираш ? А за 1000 лева представи някви доказателсва щото от първия ден се чува за такива неща, но поради няква причина никой не може да го докаже вече година и половина :) И никой не тормози хората.

Отговори
6 5
До  : Глупости

До : Глупости

18.09.2021 | 16:55

Те за това стачкуват ,защото не получават по 1000 кинта . И като си толкова отворена представи доказателства за умр.ели от корона . Дай смъ.ртен акт , в който пише : причина за настъпилата с.мърт КОРОНА ВИРУС . ДАЙ СНИМАЙ ПОКАЖИ А колкото до парите , така наречените лекари гладни стачки правят . И така е не мога да разбера ЗАЩО СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА ДРУГИТЕ , НАЛИ СТЕ ВАКСИНИРАНИ , НЯМА ДА УМР.ЕТЕ , НОСИТЕ ЗАРАЗАТА , РАЗПРОСТРАНЯВАТЕ Я , ЗАСТРАШАВАТЕ ДРУГИТЕ . АЗ СЪМ РЕШИЛ , ЧЕ НЯМА ДА СИ СЛОЖА ТЕЗИ БОКЛУ.ЦИ В ТЯЛОТО И ТОЧКА. И ТУК СТЕ МНОГО СМЕЛИ , АМА НИКОЙ НЕ СИ ДАВА 3-ТЕ ИМЕНА , ЕГН , АДРЕС ДА ДОЙДАТ ПРИ ВАС ХОРА С УСЛОЖНЕНИЯ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ВАКСИНИ ДА СИ ПОГОВОРЯТ С ВАС .

Отговори
6 4
глупости

глупости

18.09.2021 | 17:56

Очевидно си трол и ти липсват базови познания още от училище. Не заслужаваш нито отговор, нито времето ми ;)

Отговори
3 3
Да,ама НЕ

Да,ама НЕ

18.09.2021 | 12:03

Постоянно пускат дезинформаций и очернят трезвомислещите хора, които не са толкова наивни ! И то винаги източниха е един-ЕЖК-една жена каза!Аз пък казвам, че една девойка дето се е ваксинирала попитала-сега ще може ли да стане космонавт!Тъпо,нали! Ама народа трябва да вярва на дезинформацията и да знае,че -видите ли-хората ,които не искат да се ваксинират-са много прости! Да,ама -НЕ! Я кажете-неуважаеми ваксинатори, как така миналата година лъжехте,че нямало да има паспорти за ваксинирани и това било конспиративна теория-а сега вече те са факт! Я кажете и каква е тази тайнствена математическа формула, която предсказва с такава точност кога точно ще избухне новата пандемия? Тази формула ,която никой не я виждал-само да КОВИД-а ли се отнася или и до нарастването на зъбобола, косопада,срамните въшки,ишиаса? За жълти стотитнки си продадоха животеца тия пишман професори...

Отговори
10 3
Необразован

Необразован

18.09.2021 | 12:16

Пълни глупости си написал. Има ефективно репродуктивно число (R-число) и на база на него се изчисляват нещата. Ако се бяха ваксинирали 80% от хората нямаше да има паспорти както е в Дания в момента. Стигнаха 80% ваксинирани и махнаха всички мерки, а ние тука тъпчем на едно място, защото огромна част от хората са необразовани.

Отговори
5 9
Да си припомним

Да си припомним

18.09.2021 | 11:14

Тези, които сега пишат срещу ваксините са СЪЩИТЕ тези, които миналата година обясняваха как вирус всъщност нямало, всичко било манипулация. Нека да си припомним част от лъжите по темата Ковид: Първо нямало вирус, всичко било измама. После имало, ама не бил опасен в сравнение с други заразни заболявания (времето когато пускаха едни сравнителни таблици за смъртността от други заболявания. Kато минаха 100 000 починали от Ковид тия таблици спряха да ги пускат). До лятото всичко щяло да изчезне. Всичко било с цел да ни чипират чрез ваксините. Всичко било, за да отвлекат вниманието от въвеждането на 5G-технологията. През 2009 г. умрели 4000 души от свински грип в България за един месец. Ние сме били защитени, защото от времето на комунизма масово се ваксинираме с БЦЖ. Заразявали се само цигани. Заразявали се само известни хора. Само учители се заразявали. Плащали на хората да се пишат с Ковид. По 1800 лв. давали. Нарочно не правили аутопсии, за да не се разбере, че няма вирус. Цялата работа била заради парите на ЕС, всичко щяло да приключи след срещата за разпределението на парите в средата на юни 2020. Всичко било затова да печелят от продажба на маски. Маските били, за да ни накарат да мълчим. През лятото нямало никакви заразени. През 2020 нямало да има повишение на смъртността в България – тоест проблем нямало. От Ковид умирали само старци от 70 години нагоре. Ако било толкова опасно защо се заразявали толкова много медици в България. Всичко щяло да приключи след изборите в САЩ. До месец-два всичко приключвало, защото вече сме близо до груповия имунитет. Никой нямало да се ваксинира, хората не били толкова т*ъпи. Да видим какво още ще измислят болните мозъци до края на епидемията.

Отговори
7 9
До  : да си припомним

До : да си припомним

18.09.2021 | 11:47

В България се смъртността се повиши поради следните причини : Спрени планови приеми и планови операции в болниците . Застаряващо и болно население . Бедни хора , които нямат възможност всеки месец да си купуват лекарства. Лош и нездравословен живот . Лошо здравеопазване . Аз предпочитам да вярвам на проф . Чобанов и на доц. Мангъров , защото те нямат файда да лъжат . Докато всички други под една или друга форма получават облаги от СЗО И ФАРМАЦЕВТИТЕ . Щом шефът на най- голямата военна болница в Гърция отказа да се ваксини , отказа се от всичко , дори подаде оставка говори много за така наречените ваксини . И не си ВЪОБРАЗЯВАЙ , ЧЕ ТИ СИ ПО-УМЕН ОТ ТОЗИ ГЕНЕРАЛ . НО .... ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА МНЕНИЕ , НО ВИЕ ВЕЧЕ СТАВАТЕ МНОГО НАГЛИ И СИ МИСЛЯ , ЧЕ МНОГО СКОРО НЯКОЙ МОЖЕ ДА ПОСТРАДА МНОГО ЛОШО , ЗАЩОТО АКО АЗ СЕ ВАКСИНИРАМ И ПОЛУЧА НЯКАКВИ УСЛОЖНЕНИЯ И СТАНА ЗДРАВЕН ИНВАЛИД НЯКОЙ ЩЕ УМРЕ И НЯМА ДА МИ ПУКА , ЗАЩОТО АЗ ВЕЧЕ СЪМ ЗАМИНАЛ . ТАКА ЧЕ .... ВНИМАВАЙ НА НЯКОЙ ДА НЕ МУ ИЗПУШИ КИТАРАТА И ДА НАМАЖЕШ

Отговори
11 4
Необразован

Необразован

18.09.2021 | 12:18

,, Няма закакво да лъжат" как да нямат като и двамата влезнаха в политиката. Използват необразованите хора и вируса за политически цели и според теб няма за какво да лъжат ? Двамата дори нямат 1 правилна прогноза за цялата пандемия.

Отговори
4 7
До профедорке

До профедорке

18.09.2021 | 11:08

Така наречените ваксини ще почнат да действат след 3- та доза тази години , а догодина ще има още 3-4 , понеже старите дози вече не вършат работа . Но както каза Бил Гейтс скоро ще има нова пандемия , така че не бързайте да се боцкате с тези бози , скоро ще има нови и все по-интересни . Тогава вече ще е забавно .

Отговори
9 5
Необразован

Необразован

18.09.2021 | 12:19

Източник: приятел ми каза или прочетох го във фейса

Отговори
3 1
По нашите земи

По нашите земи

18.09.2021 | 10:07

И джендър да дойде - ще забременее.

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?