71
Следвайте ни

Проф. Огнян Кунчев: Ваксинираните да си сложат трета доза заради омикрон

viber icon

Борис Джонсън слуша учените от Imperial College, а тук - Мангъров

Щом се чу, че е избухнал омикрон в Лондон, веднага трябваше да започнат тестове на всеки пристигнал самолет от там

Пожертвахме образованието за сметка на молове и ресторанти

 

 

- Проф. Кунчев, преди няколко дни омикрон официално влезе в България. Съобщи се за 12 заболели. Колко реално може да са те вече?

- Обявените проби са взимани от 15 до 22 декември. Значи омикрон е влязъл у нас преди Нова година. Един от тези 12 е бил в чужбина, а другите 11 не са. Пита се кой ги е заразил. Те не са пипнали омикрон от Марс! Значи са заразени от някой друг, който също е дошъл от чужбина.

Имаме 11 души, дошли от чужбина, които за заразили тези 11 и освен това всеки от тях е заразил още по 10-20 души. Смятайте веднага - към 1000 души в момента вече са заразени.

Беше странно цяла Западна Европа да отчита бум на заразени, а само тук да няма. Ние не сме остров.

- Естествено! Като погледнете колко самолети летят от Англия за България - на ден има поне 5, които кацат в София. 10 самолета по 150 пасажери са 1500 души. От 5 до 25 декември това са 15 хиляди души минимум, при това само от Лондон. Отделно познавам хора от Англия, които са ми казвали, че у нас са си идвали хора с коронавирус с омикрон.

Понеже бързият антигенен тест не е много качествен, те си го правят и се качват на самолетчето. Идват тук, спазват мерки, гледат да не заразяват другите, но ефектът е налице. Отиват на среща с приятели и обясняват: "То ми мина". Но вирусът е там и човекът заразява, без да иска.

- Ще доведе ли омикрон до огромен натиск върху здравната система у нас?

- Можем да го очакваме. Имаме много ниско ниво на ваксинирани и това ще окаже натиск върху здравната система. Важно е да се подчертае, че ваксинираните трябва да си сложат и трета доза. Изследването на британските учени от Imperial College дава около 70% гаранция, че няма да се разболеете при трета игла.

При тези, които са обикновено ваксинирани, защитата е около 20%, а тези с бустерна се увеличават от 55 до 70 процента. Изненадата на това изследване е, че дава толкова висока оценка за защита от бустерната доза.

- Родните ски курорти са пълни с англичани. Защо не ни пука за българите, които работят там?

- Англичаните, които са дошли в Банско, Боровец и Пампорово, са ваксинирани, имат зелени сертификати и съм почти сигурен, ча са си направили и бустерните дози. Разбира се, съществува опасност и сред тях да има пропуски, защото идват от огнище на омикрон. В Англия обаче има голямо следене на заразените. Следят ви дори по телефона със специално приложение, ако сте с положителен PCR.

Ако се доближите по-близко до някого, системата ви алармира: "Внимавайте - опасна близост!". Това приложение е проблемно, когато живееш в апартамент и съседът ти може да е близко - зад стената. Ако е на разстояние под 5 метра, издава аларма. Има такива неща, но у нас не само то, а и маса други не се правят. Като така нареченото „проследяване на контактите“ при заболелите - Contact Tracing.

Ако искаме да сме като нормалните страни, тези 11 заразени с омикрон, за които говорихме, веднага се проследяват с кого са имали контакт. И се създава мрежа на заразените. Това изобщо не се прави при нас. Щом се чу още на 10 декември, че е избухнал омикрон в Лондон, веднага трябваше да започнат тестове на всеки пристигнал самолет от британската столица. 200 души какво са? По този начин хората се дисциплинират и знаят, че са под контрол. Нищо такова не се прави.

- Имаме ли полезен ход срещу "вноса" на омикрон от чужбина?

- Ние имаме много полезни ходове, но нашата здравна система не функционира. По-точно здравните инспекции - те са тези, които имат полицейски функции. Отиваш на летището и задължаваш всички пристигнали да направят бърз тест и други такива мерки.

- А имат ли здравните инспекции човешки ресурс за такива мерки?

- Ами да си го създадат! Нали сега е решаващ момент и се борим с тази зараза. Те трябва да вършат тази работа - другото им име е Здравна полиция. Сега омикрон уж не е толкова опасен и заболеваемостта още не е висока, но в следващите една-две седмици може да имаме 3-4 и дори 5 хиляди случая на ден.

Има един момент с тъмните числа или скритите случаи. За да получите реалната бройка на заболелите, това, което официално ви обявяват, трябва да го умножавате по 4-5. Понеже и признаците на този омикрон са по-слаби, не се усеща така лесно. В Англия имат високо ваксинационно покритие и там повечето заразени с него са ваксинирани. Още на 17 декември се появи един сериозен доклад от британския Imperial College и от там пресмятат, че 80% от тези, които са имунизирани, са податливи на омикрон.

Той пробива ваксинацията, а също над 80% и при тези, които са го преболедували. Така започваме играта отново. Основната цел на имунизацията обаче е постигната - човек с ваксина го изкарва много по-леко, облекчава в десетки пъти прекарването на заболяването. Тези, които са били ваксинирани и умират, просто не ги е хванала ваксината - това са онкоболни или хора с тежки заболявания.

- Омикрон не завъртя ли още по-мощно машината на антиваксърите?

- Това са неграмотни хора! Несериозно е днес да се говори като доц. Мангъров: "Ами, ние видяхме, че и ваксинираните се разболяват". Всички изследвания показват, че се разболяват, но го прекарват много по-леко. И пораженията при тях са минимални. Чуваме и други доктори: "От ваксините пак се разболяваш!". Това е безотговорно говорене.

И ще ви кажа защо това го чуваме от лекари - у нас не останаха най-добрите от тях. Най-добрите лекари си заминаха отдавна. В София лекарите са масово 70-годишни.

- Това е поколение от соца. Не трябва ли то да е израснало с идеята, че ваксините са нещо добро?

- Естествено! Но в малките градчета почти нямат лекари. Там са на ниво фелдшери. Какво искате от тези хора! Разказваха ми, че като се съберат джипитата, вместо да обсъждат важните работи, си говорят глупости. Голяма част от тях не могат да четат текстове на английски. Това изследване на Imperial College веднага трябваше да бъде прочетено или преведено за джипитата.

И това бе основна новина, която трябваше да се протръби навсякъде. Британският премиер Борис Джонсън и другите държавници се водят по изследвания като това. А тук чакат някой шаман да им заговори! Западните политици гледат какво е направила науката до този момент.

Ако видите действията на Борис Джонсън - една седмица преди да излязат тези резултати, той обяви подобни мерки. Значи е знаел за частичните резултати от изследването. Западните политици действат много добре от гледна точка на отговорността. И знаят с кого да се съветват - имат си екип от учени. А не с псевдоучени като тука. Бойко Борисов да вземе да докара такъв като Мангъров! Какво да говорим! Вместо научен специалист да издигнеш знаме на антиваксърите!

- Локдаунът твърдо ли отпада като опция при новите ковид вълни?

- Защо да не е опция? Октомври месец ние де факто наложихме локдаун - може да не е пълен, но затворихме училищата и университетите. Това си е локдаун! И при това е много груба форма - пожертвахме образованието. В София молове и ресторанти си работеха, имаше и зелен сертификат, който не се спазваше.

Зеленият сертификат все пак изигра някаква роля - накара много хора да се ваксинират. Но това да затвориш детски градини, училища и университети! Децата се заразяват изключително бързо, ефективно, карат го леко и заразяват родителите си. Но пък да пожертвате образованието!

По-добре бе да се наблегне на други сфери - масово зелени сертификати, да се спазват мерки. Това значи държавата да си влезе в ролята. А тя бе бойкотирана.

- Премиерът Кирил Петков заяви, че за всеки починал със зелен сертификат ще се прави разследване къде е издаден и дали изобщо е истински. Възможна ли е подобна операция?

- Възможна е, разбира се! Така държавата си влиза най-накрая във функциите. Въпросът е досега защо не го е правила! С тези служебни правителства на практика ние бойкотирахме ковид мерките.

Визитка:

Проф. д.м.н. Огнян Кунчев е доктор по приложна математика. Работи в Института по математика и информатика (ИМИ) към БАН. През годините е работил по различни грантови проекти на института „Макс Планк“, VW-Foundation и American Mathematical Society. Бил е гостуващ професор в Северозападния университет в Мадисън, щата Уисконсин, университетите в Бон, Дуисбург и Хамбург. В ИМИ работи по създаването на модели, които показват разпространението на вируса през различните сезони.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (26)

Всички ваксъри

Всички ваксъри

07.01.2022 | 08:32

са мръсни чифути или им правят свиирки

Отговори
1 0
някъв чалгар поиска да се провери смъртността по години и го направих

някъв чалгар поиска да се провери смъртността по години и го направих

05.01.2022 | 22:13

В Уикепедията е побликувана смъртността по години и областни градове. Оказва се, че е почти непроменена до 2020г. Пресметнах - понеже мога да смятам проценти за разлика от простите чалгари, че смъртността за 2021г. се е увеличила с около 20% или за Пловдив вместо да умрат 9500 са умрели 11300 човека. Явно не се интересувате, а само си спамите и тролите, но най-интересното е защо лъжете, че КОВИДА не е опасен.

Отговори
1 5
някъв чалгар поиска да се провери смъртността по години и го направих

някъв чалгар поиска да се провери смъртността по години и го направих

05.01.2022 | 22:14

а това, че е професор - професор е, а че вие сте прости и неграмотни - така е

Отговори
2 4
Мутра

Мутра

05.01.2022 | 19:06

Човекът е лекар, а вие не сте, бе тикви празни. Като отидеш на лекар ти ли му обясняваш каква ти е диагнозата и какво да е лечението или обратното. Ако бях лекар щях да ви ритам с шутове от кабинета си - да ходи да ви лекува Мънгъров, ама той взема 200 лв. и не изписва чайчета и асперин.

Отговори
6 15
БЕЛЧО

БЕЛЧО

05.01.2022 | 21:04

НИЕ ВЕЧЕ СЕ ЛЕКУВАМЕ ПО ИНТЕРНЕТ, ТЕЯ ПРОФЕСОРИ СА БЕЗБОЖНИ СКЪПАРИ

Отговори
3 2
Ковидчо:

Ковидчо:

05.01.2022 | 22:11

Кой е лекар, бе, тъпан? Тези ваксини вярно са изтрили и малкото гънки на пихтията в бездънните ви черепни кухини!

Отговори
6 1
Измама

Измама

05.01.2022 | 18:14

Колкото повече се ваксинираш, толкова повече се мре

Отговори
12 6
ФАКТИ - ONLY

ФАКТИ - ONLY

05.01.2022 | 17:57

Търсете в ГУГЪЛ - "Кръвта на ваксинирани под микроскоп". Първо гледай видеото а после ... имаш достатъчно мозък в главата си. Оригиналът на: https://eingeschenkt.tv/das-blutbild-der-geimpften-unter-dem-dunkelfeldmikroskop/

Отговори
5 3
някъв чалгар поиска да се провери смъртността по години и го направих

някъв чалгар поиска да се провери смъртността по години и го направих

05.01.2022 | 22:13

гледах го - но не казват дали е кръв на болен ваксиниран или на здрав ваксиниран - така че нищо не е ясно

Отговори
2 3
Целта на създаване на вируса и ваксината -бързо стареене и см.рт

Целта на създаване на вируса и ваксината -бързо стареене и см.рт

05.01.2022 | 17:56

Целта на създаване на вируса и ваксината -бързо стареене и см.рт Професорът по имунопатология Жан-Пиер Г. дисектира в дълъг документ от 52 страници трънливия въпрос за възможна връзка между Covid-19 и клетъчното стареене. Хипотеза, която вече повдигнахме в статията „ SARS-COV2 ще ускори биологичната възраст “ от 30 август. Стареене, теломери и теломераза В първата част авторът се заема да дефинира термините на своя предмет, а именно стареене, теломери и теломераза. За повечето хора стареенето е стареенето на клетките на тялото. Жан-Пиер Г. се фокусира върху различните видове стареене. близообем_изключен Що се отнася до теломерите, те са "ДНК последователности, които защитават краищата на нашите хромозоми. За съжаление те се скъсяват с клетъчните деления и следователно с времето." Накратко, те представляват един вид измерим биологичен часовник, който може да се използва в рамките на превантивната медицина, свързана със стареенето. Задава се въпросът: „Можем ли да предотвратим износването им и по този начин да ограничим свързаното клетъчно стареене?“ Отговорът не закъсня, той беше теломераза: „ензим, специфична обратна транскриптаза (= ензим, способен да трансформира РНК в ДНК), който прави възможно поддържането на размера на деленето на теломерите след деленето“. Успехът на това явление би бил свързан с няколко фактора, които познаваме много добре, като стрес, спортна активност, сън, диета или качеството на околната среда. Патологии, свързани със стареенето Прогерия, синдром на Даун, синдром на Кокейн, синдром на Вернер и ... Covid-19? Изучавайки отново болестта, оксидативния стрес, който генерира, въздействието му върху мозъчните функции, както и ролята на неговия шипов протеин във всичко това, Жан-Пиер Г. стига до заключението, че Covid-19 може да предизвика преждевременно стареене стареене. Теорията е, че същото е и за ваксините, чиято функция разчита основно на инжектирането или създаването на протеина Spike. Следователно, концентрирането на изследвания върху теломеразата (което прави възможно удължаването на теломерите) може да проправи пътя за нов начин за лечение на болестта. https://www.francesoir.fr/sites/francesoir/files/media-icons/Etude-scientifique-senescence-telomeres-Jean-Pierre-G.pdf

Отговори
5 2
КОМЕНТАР ЗА КИРИЛ МИНЧЕВ - КИРО НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ ОТ ИМЕТО ТИ

КОМЕНТАР ЗА КИРИЛ МИНЧЕВ - КИРО НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ ОТ ИМЕТО ТИ

05.01.2022 | 16:05

МИСЛЯ, ЧЕ КОРЕНА НА ДУМАТА КИРО Е СИНОНИМ НА МРЪСОТИЯ

Отговори
6 3
С ОСНОВНО И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ СА НАЙ-УМНИТЕ, А ВИСШИСТИТЕ СА ПРОСТИ

С ОСНОВНО И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ СА НАЙ-УМНИТЕ, А ВИСШИСТИТЕ СА ПРОСТИ

05.01.2022 | 15:50

ТОВА ЛИ ДА РАЗБИРАМ, ЧАЛГАРЧЕТА

Отговори
6 8
С ОСНОВНО И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ СА НАЙ-УМНИТЕ, А ВИСШИСТИТЕ СА ПРОСТИ

С ОСНОВНО И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ СА НАЙ-УМНИТЕ, А ВИСШИСТИТЕ СА ПРОСТИ

05.01.2022 | 15:51

МНОГО ПРОСТОТИЯ ИМА НА ТОЯ СВЯТ

Отговори
7 6
Познавах един - не беше лошо момче - бавноразвиващо

Познавах един - не беше лошо момче - бавноразвиващо

05.01.2022 | 16:04

То все така си повтаряше... Но беше много по-свястен от теб - в това съмнение няма.

Отговори
5 1
Кунчев:

Кунчев:

05.01.2022 | 15:34

И аз съм олигофрен,а колегата палячо(кантара)чупи тъпомера! Лъжем народа да се боцка с тези отрови,защото ни натискат от 'вън'(СЗО)и прибрахме по някое евро,но и ти не оставаш назад!

Отговори
15 5
Кунев

Кунев

05.01.2022 | 15:12

Платената наглост надхвърля вече всички граници! Математик да плюе имунолог за имунология и да се счита по-компетентен от него! И медиите да популяризират нелепите му изказвания! И да наричаш антиваксър всеки, който има някакво съмнение САМО за тези ваксини. Ами, да - има гнило, ама има нещо МНОГО гнило в цялата им пандемична политика и пропаганда!

Отговори
22 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?