Следвайте ни

Проф. Огнян Кунчев: Децата да учат присъствено лете, а да почиват през зимата

viber icon

Ако грипът е змия с дължина един метър, то коронавирусът е питон с дължина 5 метра

Може би ще стане като СПИН-а - ще минат 7-8 години, докато намерят някакво потискащо лекарство

 

- Проф. Кунчев, медиите ви нарекоха „новия пророк от БАН”. Приемате ли това определение?

- Не бих казал, че съм пророк. Просто гледаме методите и моделите, които са обосновани научно по света, и успяваме да направим иновации в тях. С това успяваме.

- Ще има ли бунтове, ако политиците затворят икономиките за четвърта вълна?

- Важното ни е да знаем все пак колко души са се срещнали досега с вируса. А ние не го знаем. Ходя и питам колко са - 1,2 милиона или 2 милиона? Разликата е много голяма. Трябва да направят това, което направиха китайците - да се направят представителни извадки от цяла България от 5 или 10 хиляди души да се вземат кръвни проби, за да се види в какво състояние са и колко души реално са се срещнали с вируса. Това проучване не е правено и така държавата не вижда голямата картина. Аз взимам методиките на института „Роберт Кох” и с несериозните данни, които имаме, получаваме между 1,2 и 2 милиона. Имаме официални данни за около 350 хиляди заразени до момента. Но колко от тях са с повторени PCR тестове? Има хора, записани по 5 пъти в тези 350 хиляди теста! Това не е правилно, то изкривява статистиката. Да приемем, че прекаралите с PCR тестове са 250 хиляди - умножено по 5-6, е напълно различно от това, което дават 350 хиляди положителни тестове. Ако знаем по-точно това число, ще знаем много по-добре какво предстои. В Ухан направиха такова проучване и се оказа, че в един 11-милионен град 7% са се срещали с вируса. От тези 7% осемдесет на сто са безсимптомни. И китайците казват - значи останалите трябва да ги ваксинираме.

- А кое е тревожното?

- Хващат ги тези хора и ги следят месеци наред. Оказва се, че след 9-ия месец на този човек лека-полека започва да му изчезва имунитетът. И вижте какво става - тази змия ще се окаже още по-коварна, тя ще излезе не 5-метрова, а 6-метрова. Щом изчезва имунитетът, или се ваксинирайте, или изчакайте пак да го изболедувате. Другото неизвестно, което чакаме, е колко месеца държи ваксината - пет или десет? Аз на нито едно място не съм го прочел. Неприятният извод е, че ставаме клиенти на фармацевтичната индустрия. Може би ще стане като СПИН-а - ще минат 7-8 години, докато намерят някакво потискащо лекарство.

- Хората не разбират. От година говорим за ковид като за вирусна инфекция, но тя не се развива като грипната. Защо?

- Защо да не се развива като грипна инфекция? Просто параметрите им са различни. Ако грипът е змия с дължина един метър, то коронавирусът е вече питон с дължина 5 метра. И не сме свикнали да се браним срещу такава змия. При обикновения грип правим за две седмици грипна ваканция и се справяме с него. Не затваряхме икономиката, защото няма такава сила на разпространението - инкубацията му е 1-2 дена. Трае една седмица и всичко е 8-9 дена максимум. Докато тук инкубацията е до 14 дена, средната е около 6 дена и като се заразите днес, ще се обадите след 6-7, а болшинството едва след 15-ия ден разбират, че са болни. Самото заболяване трае дълго - 20 дена, че и повече. Като сума получаваме около 30 дена, при които човек разнася вируса. А това е коварно! Така нареченото число R0, или т. нар. „базисно репродуктивно число”, е около 5, че достига и до 6. Ако грипът се решава до 2 седмици, умножете това по 5 и ще видите за колко седмици трябва да се затворят училищата.

- Може би всичко трябваше да се направи с пълен локдаун и в пълен мащаб, а не 10 дни сега, 10 дни след това.

- Сложно е да се каже. Най-коварното при коронавируса е безсимптомното му протичане. Преди 10-ита дни списание „Nature” публикува изследване с 9000 души от град Ухан, проследени от юни миналата година до декември, и се оказа, че 80% от всички заразени са били безсимптомни! Не са показвали никакви симптоми на заболяване - този човек 20-30 дни разпространява вируса, през това време го проверяват има ли температура, а PCR тестът е отрицателен… Тук е коварството на този вирус. Приятел рентгенолог с 30-40 години практика ми казва: Такава снимка (на прекаралите безсимптомно) не съм виждал - тя показва, че човекът все едно е болен от рак, а той дори не се е закашлял! Никакви признаци!

- Защо смятате, че през май вирусът ще падне?

- Това е т. нар. сезонен момент. Ако погледнете данните на всички държави през миналата година, ще видите, че случаите през лятото падат 10 пъти. Това се дължи на повишен имунитет, получаване на витамин D и това се случва както при сезонния грип и другите инфекции. Хората смятат, че те изчезват, а не е така. С обикновения грип какво става - той се намалява 20 пъти, а хората си мислят, че е изчезнал. Това са данни, които гледам от миналия век - от 1920-1930 и насам. Той се потиска леко и през октомври, ноември се вдига пак. Не се подвеждайте, че го няма и че е изчезнал!

- Съсипахме образованието на едно поколение деца с онлайн обучение. Какво различно може да се направи?

- Като знаем, че има сезонно облекчение на вируса от май до септември, цялото обучение може да бъде организирано в тези месеци присъствено. В Германия имат само 1 месец ваканция през лятото, а в различните провинции е различно. Мисли се така, че да не се натоварва икономиката - ако всички деца излязат във ваканция по едно и също време, те ще тръгнат с родителите си на почивка и ще задръстят аутобаните. Като разумна нация немците имат ваканция по различно време през лятото и имат по-дълги ваканции по Коледа и по Великден. Нашата е дълга през лятото, защото навремето децата са ходили на къра да помагат на родителите си. Какво пречи да преместим обучителния процес през лятото, а да се почива повече през студените месеци? Трябва да се търсят гъвкави решения.

- Грешка ли е, че не се правят PCR тестове на децата?

- В авторитетното списание „Science” излезе проучване от Англия. Там се оказа, че над 40% от децата имат антитела срещу коронавирус. Какво значи това? Че те са го преболедували и са получили антитела. Дразня се на тези, които казват: Децата ги подминава! Не е така - преболедуват си го, може би безсимптомно и неусетно се разболяват, и всичко е вкъщи. Факторът „деца” в нашата нация, където на много места живеят по три поколения заедно, е много съществен. Официалните демографски изследвания показват точно това - че над 40% от семействата у нас три поколения живеят на едно място. Това е червена лампа, която трябва да мига и да не правим същото като в Германия и скандинавските нации. Там пък стана другата крайност - заразиха се хората от старческите домове. Трябва да мислим разумно - тези деца, които живеят с възрастни хора, да не ходят на училище, а другите може да бъдат пуснати присъствено. Всичко това изисква организация и да можеш да избираш.

- Казвате, че трябва да имаме 3 милиона ваксинирани до август. Как ще го постигнем?

- Стига да има желание и достатъчно ваксини, ще стане! 

 

Проф. д.м.н. Огнян Кунчев е доктор по приложна математика. Работи в Института по математика и информатика към БАН. През годините е работил по различни грантови проекти на института „Макс Планк“, VW-Foundation и American Mathematical Society. Бил е гостуващ професор в Северозападния университет в Мадисън, щата Уисконсин, университетите в Бон, Дуисбург и Хамбург. Той защитаваше тезата, че колкото е по-голям последният локдаун, толкова по-добре.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Без значение

Без значение

24.04.2021 | 12:50

Причината за дългата лятна ваканция в България, не е защото са ходили на къра! В Германия и централна Европа, климатът е по хладен, а в България, както и Гърция, през лятото е много горещо и по-тази причина летните ваканции са по дълги. Как ще изпънеш децата в 40 градусови жеги да стоят в класните стаи, това е пълна тъпотия. Зимата да си стоят по къщите и да се чудят какво да правят, много умно. По-голяма глупост не бях чувала!

Отговори
9 6
Пловдив

Пловдив

24.04.2021 | 12:40

Чудесна идея! Спестява се от отопление в училищата, избягват се вирусни инфекции и най-важното - не скитат цяло лято по улиците като бездомници. Лошото е че ще го разкъсат за тия думи. На българина не му е угодна истината, и затова сме на атоя хал.

Отговори
8 6
limbo

limbo

24.04.2021 | 17:45

Да , идеята е много добра , но все пак с една по-голяма ваканция лятото и няколко зимата.

Отговори
1 1
Като видя някой Кунчев

Като видя някой Кунчев

24.04.2021 | 09:59

И бегом към кауфланд, за тоалетна хартия.

Отговори
7 6
Силвия

Силвия

24.04.2021 | 09:37

Абе ти слушаш ли се какво говориш - да учат през лятото! Не мога да разбера как се дава непрекъснато думата на разни знайни и незнайни хора. В Германия почивали 1 месец- ми защо не кажеш, че на всеки 2 седмици имат почивка децата. И хайде престанете да сравнявате други страни с България - не може да има такова сравнение...

Отговори
14 10
Е  това  се  казва  професор

Е това се казва професор

24.04.2021 | 09:47

Да кажеш нещо умно но нетрадиционно такива като Силвия ще подсклочат разбира се. Но ако някой наложи мода жените да ходят съвсем голи Силвия сигурно ще се зарадва.

Отговори
4 11
Лъчо но не Мозъка

Лъчо но не Мозъка

24.04.2021 | 09:30

И тоя разбирач се извъди. Защо изобщо децата трябва да учат, когато една проста Тиква е Премиер?

Отговори
13 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?