Следвайте ни

Проф. Огнян Кунчев: Антиваксъри и слаби политици вкараха България в голяма беда с COVID-19

viber icon

Новата вълна ще е дълга и мъчителна

И служебното правителство също носи отговорност за малкото имунизирани българи

Много от заболелите, които отчита статистиката, са чужденци по морето

Мангъров трябва да бъде разобличен за лъжите си

 

- В предишните дебати бяхте привърженик на по-дълъг и по-стриктен локдаун, за да има ефект. Поддържате ли още тази теза?

- В момента свършихме глътката въздух, която взехме през май. Днес нямаме действителни данни за това колко са болните българи и колко чужденците. Трябва внимателно да се подходи към пускането на учениците. Може би трябва да бъдат пуснати за месец и тогава да се наложи локдаун за тях. Твърд привърженик съм обаче на на това хората да се ваксинират. Служебното правителство не направи много за това. Знаем - няма редовен кабинет, но ако управляващитге са националноотговорни, те трябва да мислят първо за ковида. Ако вълната се завърти през октомври-ноември и свърши чак март догодина - не ми се мисли колко души ще починат.

 

- Проф. Кунчев, вие прогнозирахте четвърта вълна още пролетта. Имахме ли полезни ходове лятото, които пропуснахме?

- Полезните ходове бяха хората да станат малко по-наясно с ваксинацията, за това, че няма нищо страшно от нея. Трябваше една елементарна пропаганда от различни инстанции на държавата. Парламентът трябваше да се ангажира - това е основното - да убедят хората, че има нужда от ваксинация.

- И в най-развитите държави антиваксърските настроения са много силни. И там не се справиха с масовата имунизация...

- Как да не се справиха - над 50% в Европа вече са ваксинирани. Това показва, че са се справили много по-добре от нас. И там опозицията е силна, но правят ваксини. В Англия достигнаха над 60% ваксинации. Ами в Израел - само общността на консервативни евреи не се е ваксинирала. Хората над 50 години се ваксинираха масово. Да оставим обществото, ами вземете докторите. Те трябва да са най-компетентните хора - не четат ли как стоят новостите в медицинската наука в авторитетните научни списания? Те са хората, които могат да пресметнат компетентно риска от ваксината и риска от това да изкараш ковид тежко. Ако те не могат да направят това - кой може? Ние като математици до голяма степен пресмятаме риска от това да заболееш от ковид и да го изкараш тежко. От друга страна -

можеш просто да се ваксинираш и да не получиш някакви усложнения.

Това, което наблюдаваме досега, е, че статистически почти всички с ваксина го изкарват много по-леко или почти безсимптомно. Или ако го хванете - разпространявате го десетки пъти по-слабо. Това го има в списанията Nature и Lancet. Нашите медици четат ли ги?

- Вчера обявихме, че имаме само 1 милион 163 хиляди напълно ваксинирани. Не е ли рекорд по неуспеваемост?

- Абсолютно! Това са около 17%. А трябваше да имаме едно 40-50%. Имайте предвид, че тези, които са ваксинирани през пролетта, ноември вече им отслабва имунитетът. Това показа израелският опит. А и делта вариантът е в десетки пъти по-агресивен. Другият научен факт е прилепчивостта на самия вирус. Делта вариантът е ново заболяване - трябва да променяме параметрите на моделите. А нашите данни тук са силно зашумени от това, че имаме много чужденци на морето. В момента там е пълно с болни чужденци - те заразяват хора по барове и открити заведения. Но тези заболели чужденци влизат в общата статистика на болните и ние не можем да кажем със сигурност какви са цифрите за българите. Трябва да изчакаме септември, за да получим чисти и по-точни данни. Тогава

по родните си места ще се върнат много млади хора и ще започнат да го разпространяват.

Аз се надявам това да е много по-слабо, защото съществена част от хората по морето са чужденци. Това е, което не ни казват в официалните новини, а те влизат в бройката на заболелите. И затова имаме зашумени данни - изкривява се цялата картина.

- Преди прогнозирахте, че до октомври можем да достигнем колективен имунитет. Възможно ли е вече?

- Това беше преди много време, когато трябваше да се ваксинират средно по 30-40 хиляди души на ден. Ако бяхме достигнали 3-3,5 милиона ваксинирани, щеше да стане. В Израел го постигнаха, въпреки че имаше огромни политически сътресения. Нетаняху стана човек без авторитет, корумпиран, махнаха го - това изобщо не повлия на ваксинирането. Това е разликата с нас! А тук какво - в Народното събрание едната партия едно каже, другата друго и виждате какво става. Най-важното е, че медицинският ни персонал не е убеден в това. А това не говори добре за нашата нация. Мангъров веднага може да бъде опроверган за некомпетентността си. 95% от нещата, които говори, ги е чел от компетентни източници и 5% пуска от себе си разни измишльотини. Пълни измишльотини! Едно елементарно нещо, което казва - от маските нямало полза! Веднага трябва да го заковат в студиото - откъде знае това. Знаете ли колко изследвания правят хората на маските - събират се физици, лекари и вирусолози, изследват вирусите как се разпространяват. Колко публикации има Мангъров върху такива изследвания, че да твърди такива работи? Авторитетното списание Lancet пусна статия за изследването на динамиката на аерозолите - онези малки частици, които се носят в едно помещение с часове, и как влияят на разпространението на вирусите. Това са сериозни изследвания, а не лафовете на Мангъров! Срещам хора, които сериозно твърдят, че

тези дето са ваксинирани, щели след 5 години да умрат.

Къде си чел това? Видял го в някакви сайтове и форуми! Форумите, където се пише за коронавирус, са абсолютно безсмислени. Там няма полезна информация.

- Няма полезна информация, но има онова, което всички обичат - конспиративни теории.

- Единствената сериозна конспиративна теория, която ще забележите и вие, е, че парите, които се дават на заинтересовани големи магнати с фармацевтични монополи, отиват за производство и разработването на ваксини, а не на лекарства против ковид. Ваксините се прилагат в огромни количества, а лекарствата - в много по-малки. Правителствата трябва да оказват натиск на фармацевтичните компании да работят по лекарства, а не по ваксини.

- Как да обясним факта, че руснаците първи пуснаха ваксина, първи взеха да се ваксинират и този юли бе най-смъртоносният месец за тях?

- С провала на масовата им ваксинация. Преди месец ние бяхме с 13% ваксинирани, а те бяха 17%. Не са достигнали никакво ниво на ваксинация. Затова юли им беше толкова смъртоносен. Сякаш имаме някакви ниско ниво на доверие към всичко. И лекарите ни не вярват. Аз говоря с руснаци и ги питам ваксинирани ли са - ами не са. Защо? Чакаме да дойдат ваксините от Запад. Значи не си вярват в собствената ваксина.

Визитка:

Проф. д.м.н. Огнян Кунчев е доктор по приложна математика. Работи в Института по математика и информатика /ИМИ/  към БАН. През годините е работил по различни грантови проекти на института „Макс Планк“, VW-Foundation и American Mathematical Society. Бил е гостуващ професор в Северозападния университет в Мадисън, щата Уисконсин, университетите в Бон, Дуисбург и Хамбург. В ИМИ работи по създаването на модели, които показват разпространението на вируса през различните сезони.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (30)

васил

васил

01.09.2021 | 18:23

Нищо не са постигнали в Израел , лъжец!!! В момента Израел е на същото ниво заразени-смъртност като октомври миналата година. Отваряй статистиката и гледай, лъжец!!

Отговори
8 2
здраве

здраве

01.09.2021 | 13:46

" Ами в Израел - само общността на консервативни евреи не се е ваксинирала." - Затова ли имат по 11 хил. новозаразени на ден? При 10 милиона население почти изцяло ваксинирано? Защо не промениха ваксините, така че да действат на всички мутации? Нали щеше да е бързо и лесно? Защо РНК-ваксините са изработени на основата на спайк-протеина на вируса, който най-лесно се променя? Може би бизнес-плана на компаниите е такъв - да задоволят изцяло търсенето на тези ваксини и едва тогава да започнат нови варианти. Така, ще се въртят нови милиарди още дълги години....

Отговори
7 1
Изводи никакви

Изводи никакви

01.09.2021 | 11:56

И па ви казвам Ако можеше да ви ликвидираме само със жълтите звездички нямаше да постройм почивните и дезификациони лагерчета Освиенцим Дахау Треблика Бухенвалд Не бъдете плагиати мръсна гад чифутска Ако можеше с минуси под коментарийте Ваксата досега щеще отдавна да я продадете Ама не става Остава ви единствено едно още плагиатстване пак да отворите Белене Скравена Бобов дол или отново да гръмнете църквата Св Неделя Ами що не Опитайте И да се завърти отново колелото на Историята

Отговори
7 7
откачалка

откачалка

01.09.2021 | 12:45

пий си хапчетата за шизофрения гнусен трол убиец

Отговори
4 6
Юлия Р.

Юлия Р.

01.09.2021 | 11:40

Най-после се намери човек, професионалист, който открито, без заобикалки да говори по въпроса и да опровергае Мангъров. За мен за дадената ситуация са виновни Мангъров, Чорбанов, журналистите хиени и слаби, ама много слаби политици. Виновни са и социалните мрежи, където глупаците пишат на воля неистини. Отчаяна съм. Толкова пр.ост народ.

Отговори
10 11
Биоцифратори

Биоцифратори

01.09.2021 | 10:58

В края на септември и в октомври обичайно сезонен грип върви, и формулата с ковид. може да ги съчетае Тревогата е за ученици, заедно в игрите и с маски да се предпазят от буквите край тях, тъкмо слабия им интерес към учене да се възвърне и вън от храма. В Израел привършват кислодни концентратори за домашно лечение и ще трябва в болници да продължат. И в Афганистан по формула изтегляха войските, но формулата била за киселото грозде

Отговори
4 1
Лора

Лора

01.09.2021 | 10:58

Този е ясен от визитката,Безсрамник.

Отговори
6 8
откачалка

откачалка

01.09.2021 | 12:45

пий си хапчетата

Отговори
4 4
ХХХ

ХХХ

01.09.2021 | 10:37

Имам чувство че вече всеки втори българин се е окичил с титлата професор-компетентен по всички проблеми в обществото. Гнус ме е от такива натегачи.

Отговори
6 10
Е Няма да им стане играта

Е Няма да им стане играта

01.09.2021 | 10:30

Това чифутско изпражнение е едно от множествения чифутски списък на чифутската Мекица за изява на на чифутските рекламни агенти на чифутската Вакса и идеята им да властват над Света с пари много пари и пропаганда отново с много пари разбира се заграбени от нас потребители и трудещи се пройзвеждащи стоки и услуги с принадена стойност Те ни чакат там където е казана ДДС Борсите на едро и акций и гребат каймака на нашия труд И с тези средства ограбени от нас ни налагат човеконенависните си разбирания за морал и живот Както се казва С нашите камъни по нашата глава Но тази тенденция все повече се обръща И скоро много скоро ще бъде С нашите камъни по техните чифутски глави И Бастилията е била непревземаема и Одрин също Мъ съ паднали

Отговори
9 8
откачалка

откачалка

01.09.2021 | 12:46

пий си хапчетата шизо

Отговори
4 6
Страхът убива глупаците. Умните се наслаждават на живота

Страхът убива глупаците. Умните се наслаждават на живота

01.09.2021 | 09:56

Този е жалко човече-зомби. Вирусът му е изпарил нервоните.

Отговори
14 9
Чакаме

Чакаме

01.09.2021 | 10:12

Чакаме да намерите и физици, астрономи, и инжинери. И те да си дадат мнението. Все пак са експерти. На тоя пък източника му е Лансет, комерсиализирано научно списание, което се знае, че лобира за ограничаването на достъпа до научна информация. Пародия сте.

Отговори
16 5
откачалка

откачалка

01.09.2021 | 12:46

ти си жалко подобие на човек

Отговори
4 5
Киреч

Киреч

01.09.2021 | 09:53

Знаеш какво ваксиниране ще ти дам,г-н някой си ,нещо много насериозно се взехте с тая настинка.

Отговори
13 10
откачалка

откачалка

01.09.2021 | 12:47

тролололо

Отговори
4 4
Нали

Нали

01.09.2021 | 13:17

Не е откачалка а пeдалът писал статията!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?