46
Следвайте ни

Проф. Огнян Герджиков: Ще имаме коалиционно правителство, но дано не отстъпи за Македония

viber icon

БСП не е за отписване, следваща вълна може да върне ГЕРБ  

В криза хората търсят промяна, затова избраха Петков и Василев 

 

- Професор Герджиков, ще има ли най-после България редовно правителство?

-  Оптимист съм, че този път ще има. Един път стомна за вода, втори път... не може да я чупиш и третия. Виждам, че политическите сили го осъзнават. Вече се формира четворна коалиция, но не знам доколко тя ще е стабилна. Тук вече не съм сигурен. Иска ми се редовният кабинет да изкара по възможност цял мандат, но не съм прекален оптимист. Поначало сме известни с това, че когато има коалиция, а тук са четири партии, в един момент започват да избиват тяснопартийни интереси. Създават се вътрешни напрежения. Аз ще се радвам да не стане така, но не мога да го гарантирам.

- А може ли в един момент да попречат вътрешните напрежения в самите партии, тъй като БСП се тресе, в "Демократична България" вече има подобен процес, може би само партията на Слави е монолитна?

- Не смятам, че вътрешните проблеми ще бъдат решаващи. Целта на партиите е да издигнат трайно страната на по-добър път, а това ще ги мобилизира.

- Тоест, може тези 4 партии да напомпат рейтинг, ако успеят да изкарат цял мандат?

- Неминуемо! Ще бъде голям плюс за всички тях.

- Странен ли ви е начинът на преговорите - предават се онлайн, първо по сектори, още не се говори за постове, освен тези на Кирил Петков и Асен Василев?

- Този подход ми изглежда правилен. Не съм съгласен обаче с всички заявени политики, около които има обединение. Например смущава ме това желание непременно да се закрие специализираното правосъдие. Давам си сметка, може да има проблеми там. Но защо да го закриваме, след като в повечето европейски страни има специализирано правосъдие! Това е ангажимент на България към ЕС и ще е неприемливо да се стигне до закриването му.

- Кои други теми могат да се окажат препъникамък?

- Политиката ни към Северна Македония, категорично. Когато беше назначен първият служебен кабинет на Стефан Янев, ми се обадиха от македонска телевизия. Дойдоха дори в София за интервю дали сега България ще промени позицията си спрямо влизането им в ЕС, или поне се увеличават шансовете им. Аз им го казах просто - това, което зависи от нас, вече сме го направили. Първи ви признахме като независима държава преди 30 години по времето на президента Желю Желев. Дадохме ви дори някакво въоръжение тогава. Това показва добронамереност . В обществото ни няма антимакедонски настроения. Попитах ги защо те не правят същото. Защо разпалват омраза в обикновените граждани! В учебници се внушава как българите са фашисти и какви ли не. Просто оправете тази своя позиция, спазвайте договора, който сключихме, и ние сме готови да ви приемем в ЕС.

Тук не трябва да се прави отстъпка на всяка цена! Не може да им дадем зелена светлина без нищо. България има интерес Северна Македония да влезе в ЕС, но не на всяка цена. Ами да направят тези стъпки, които са елементарни, лесни. Да премахнат езика на омразата от медии и учебници.

- Може ли трагедията с автобуса да поведе комшиите по пътя на смирението, тъй като се вижда, че има по-важни неща от това да променяме учебниците?

- Съгласен съм, трагедията ще изиграе положителна роля в това отношение, но се страхувам да не е от ден до пладне. Ще минат няколко дни, ще отшуми тази наистина ужасна история.

- Президентът Радев има категорична позиция по темата. Може ли той да бъде гарант, че тя няма да бъде променена?

- Тя може да бъди минимално омекотена, нищо повече. Президентът Радев може да изиграе положителна роля.

- Като споменахме Румен Радев, превръща ли се той в новия Бойко Борисов на българската политика, тъй като мнозина определят като негов проекта на Кирил Петков и Асен Василев?

- Българският президент има сравнително ограничени правомощия, които се засилват по време на служебни кабинети. Тези два служебни правителства вече приключват, остават дни. При редовен кабинет президентът няма как да е с решаваща роля, както се говори. Няма как да се получи полупрезидентска република. Има други европейски държави, в които президентът притежава несравнимо по-голяма власт. В България не е така.

- Може ли самият Румен Радев да мине сам леко встрани, особено след забележката, която му беше направена от САЩ, ЕС и НАТО по темата „Крим“?

- Президентът пусна съобщение, което омекоти позицията. Нещата се поставиха на добра основа, така че не вярвам да има сътресения по тази линия.

- На какво отдавате успеха на „Продължаваме промяната“?

- Аз очаквах много висок резултат, но не и да са първа политическа сила. Подведоха ме социолозите. За мен техният резултат е нещо положително. Това са изключително ерудирани, високообразовани хора. Силни са в бизнеса, във финансите, а това е основата на просперитета на всяка държава. Има много качествени хора там, с амбиция да направят нещо добро.

- Защо хората повярваха точно на тях?

- Хората търсят нещо ново, когато една държава влиза от криза в криза. Нещо като повторение на 2001 година, когато дойде царят, и се получи взрив на обществено одобрение. За съжаление, то не продължи достатъчно дълго, но трябва да се признае на това управление - направи две изключително важни стъпки: членството в НАТО и членството в ЕС. Даже и румънците трябва да ни благодарят, че се закачиха покрай нас. Лошото е, че май ни минаха, но това е отделна тема.

Имам шанса да познавам доста бизнесмени, които още тогава ми казваха - няма рекет, сега се работи много спокойно. И сега ми го повтарят - по вашето време бизнесът си беше най-добре.

- Това не говори добре за предходните и следващите правителства. Но да минем на друг казус - вие бяхте от малкото известни юристи, които защитиха Кирил Пеков по темата с канадското гражданство. Защо?

- Аз и сега го твърдя - не защото искам да се харесам на някого, а имам дълбоко вътрешно убеждение. Ако ми бяха поискали становище, щях да го напиша и можеше да окаже някакво влияние върху решението на Конституционния съд.

 Казусът е много сложен. Не е две плюс две. Но е несъстоятелно да бъде обвиняван Кирил Петков за това - кога Канада ще му отпише гражданството. Той е направил абсолютно всичко, което зависи от него. Ако Канада го беше отписала по-рано, нямаше да има проблем, нали? Трябва ли ние да зависим от мнението на друга държава дали едно действие в България е било правомерно. Абсурдно е! Няма го правото.

- Променена ли е вече политическата ни система, идват ли нови времена и хора?

- Със сигурност вече има много нови лица в българската политика. Разбира се, нужни са винаги и опитни до тях, но нека партиите решават. От моя опит като премиер знам, че изключително важни са съветниците.  Дано подберат качествени хора. В България има много такива. Но трябва да им се даде думата.

- Изборите пращат ли БСП в миманса и започва ли пропадането  надолу на ГЕРБ?

- Не трябва толкова бързо да бъдат отписвани. БСП е партия с над 100 години история. Те са в много ниска точка, но не бива България да остане без лява партия. Не може без защитник на работниците, на социално слабите. Балансът между лявото и дясното е необходим.

Бъдещето на ГЕРБ е трудна задача. Партията се задържа 12 години в управлението. Имаше и успехи, и неуспехи. Не бива да се изкарват нито най-великите, нито престъпници. По правило истината е някъде по средата. Да, популярността на ГЕРБ започва да оттича, но няма гаранция, че една следваща вълна няма да върне обратно партията на гребена. 

ВИЗИТКА

Огнян Герджиков е професор по право в Софийския университет. Председател на Народното събрание (2001-2005) по време на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Служебен премиер за 5 месеца през 2017 г. по време на първия мандат на Румен Радев. Два пъти е избиран за депутат от листата на НДСВ.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Иска му се на чифута

Иска му се на чифута

25.11.2021 | 12:07

Иска му се на чифута

Отговори
4 4
Иска ми се на чифута

Иска ми се на чифута

25.11.2021 | 10:25

Чифута Герджиков със какво вълнение и чифутско вдъхновение и увереност говори за едно бъдещо чифутско правителство С надеждата на един от задкулисното чифутско проектанско бюро домъкнало Кирчо и Кокорчо и съветника им другарчето Лорер по спешност за да им стасяват чифутските осрани задни части Правителство чифутско няма да има Служебния кабинет ще продължи да работи

Отговори
6 11
със какво вълнение

със какво вълнение

26.11.2021 | 04:00

Това по чифутската правописна система ли е?

Отговори
3 0
Ех, канада как излъга

Ех, канада как излъга

25.11.2021 | 09:49

Ще върнат компроментирани и съдени министри. Лъжа е промяната

Отговори
18 6
Поредната

Поредната

25.11.2021 | 09:36

Герберска подлога.

Отговори
6 17
Георги v.

Георги v.

25.11.2021 | 09:18

"Статуквото е отстранено". Глупости! Едни и същи хора ни поучават, размахват пръст,. лъжат, обясняват ни, че те са промяната, а глупаците им вярват и сънуват мерцедеси, купища пари, Малдивите.....

Отговори
19 5
Тиква

Тиква

25.11.2021 | 09:42

Кои са тия едни и същи хора, я ни светни.

Отговори
4 15
Путин

Путин

25.11.2021 | 10:36

радев ... примерно!

Отговори
11 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?