1939

Проф. Николай Овчаров: Европа е в заблуда за македонците, отиваме в Страсбург да им отворим очите

24 май е безспорно най-светлият празник за българите. Не трябваше ли това да е националният празник, който ни обединява?

- Не съм любител на подобни спорове. 24 май е достатъчно светъл празник и без да е обявен за национален

- Проф. Овчаров, защо точно този празник е толкова тачен от всички? 

- Защото ни дава самочувствие. Тази дата отразява най-пълно приноса на България за славянската просвета и култура. Всъщност зад честването на светите братя Кирил и Методий стои създаването на славянската писменост.

Приносът на братята далече не  се изчерпва със създаването на тези няколко десетки писмени знака. Това е всъщност и началото на славянската литература, която се крепи на старобългарската. А всичко в цивилизованото общество се крепи именно върху писмеността, върху възможността на хората да комуникират.

И е изключително важно да се знае, че именно България създава кирилицата и именно от България писмеността отива в славянския свят.

Делото на братята Кирил и Методий - то наистина е забележително, създаването на писмеността, вероятно им е отнело десетилетия. Практически глаголицата е недотам сполучлив вариант, но се употребява дълго време заедно с кирилицата - у нас докъм Х век, а в Хърватия - близо 500 години,  до XIV век.

Кирилицата взема някои знаци и от глаголицата, но и от гръцката азбука. Но двата ера - малък и голям, са чисто български букви. Особено Ъ, големият ер - неслучайно битката на Северна Македония е против този ер. Тази битка съседите водят от 1944 г.  Има дори термин  за процеса - изгонването на големия ер от македонския език, за да се унищожи връзката с българския език.  

24 май е толкова тачен, защото ни дава самочувствие

- Константин Кирил Философ създава глаголицата, първата старобългарска азбука. Какви са доказателствата за българския произход на тази азбука, тъй като светите братя не са доказано българи?

- Разбира се, не казваме, че глаголицата е българска писменост. Българска писменост е кирилицата. Действително, братята Кирил и Методий са от Солунския район, но никой днес не може да каже дали са българи, или не са. Те са високопоставени византийски сановници, натоварени с важна мисия от патриарх Фотий.  В края на IX век Източната римска империя, както се нарича тогава Византия, излиза от много тежка криза и започва да възстановява позициите си.

И именно тогава, при патриарх Фотий, се развива идеята за господството на Източната римска империя, срещу която обаче вече стои друга империя - тази на франките, Западната римска империя, която по-късно ще бъде наречена Свещената империя на германския народ.  

 Реализира се генерален сблъсък между западната и източната християнска цивилизация. Патриарх Фотий чрез мисионери като братята Кирил и Методий разширява византийското, т.е. римското влияние.

Ключова е мисията на братята е при славяните - огромно море, заело цяла Източна и Югоизточна Европа. И е било много важно кой ще покръсти славяните - дали немските духовници, или Източната римска империя. С тая цел братята са натоварени да изобретят писменост за славяните и те създават глаголицата.

След като учениците на Кирил и Методий са прогонени от княжеството Велика Моравия, те намират приют в България. Именно тук, в столицата Плиска и в многобройните манастири наоколо, се създава кирилицата. Това е абсолютно доказано с исторически сведения и археологически данни.

В България се намират всички най-ранни надписи на кирилица. Най-ранният е от 912 година - в скалния манастир край поповското село Крепча. Вероятно има и по-ранни надписи - от края на IX век, но не са датирани. 

Няма никакво съмнение, че кирилицата е изобретена именно в България, в големите скриптории на Североизточна България. Имаме стопроцентови научни доказателства, потвърдени от всички световни учени.

- Светите братя и техните ученици всъщност ни поставят сред народите в света със своя писменост. Това ли е най-големият български повод за гордост?

- Над 300 милиона души в 50 държави ползват кирилицата и днес. С родолюбеца Младен Станев осъществяваме инициатива за създаване на паметници на кирилицата на места извън славянския свят. Първият паметник е на видно място в столицата на Монголия Улан Батор, откри го лично президентът Росен Плевнелиев. Кирилицата има вече и паметник на Антарктида, до базата ни на остров Ливингстън. Пандемията отложи издигането на паметник в Русия, в Сибир, в Далечния изток.

През октомври ми предстои научен конгрес в Казахстан - ще пробвам какви са нагласите за паметник на кирилицата и там.     

Никой не може да ни принуди да вдигнем евроветото пред  Скопие 

- Защо обаче се появява провокацията от Северна Македония, че кирилицата тръгва от там?

- Тази теза не е възприета от никой сериозен учен. Но не е изненадваща за хора, които само преди няколко дни направиха предложение до американския Конгрес септември да бъде месец на Северна Македония.

Явно съседите могат да си измислят небивалици като тази, написана черно на бяло, че Алонсо де Охеда, който е всъщност македонецът Драган от Охрид, бил открил Америка преди Христофор Колумб.

- Да, но и руският президент Владимир Путин поздрави съседите с 24 май миналата година и обяви, че „славянската писменост дойде от македонската земя“. Как ще обясните тази провокация на Кремъл?

- Вече всички знаят, че президентът Путин е един от най-големите провокатори в света. Това, което той казва, в случая е абсолютно вярно. Само че исторически вярно, а не от днешна гледна точка.

Наистина част от кирилицата идва от македонските земи. През Средновековието Македония не е това, което знаем днес. Според всички византийски извори областта Македония се простира между днешните градове Солун и Одрин, т.е. с днешни понятия това е Беломорска Тракия, Източна Тракия и част от Егейска Македония. Така че всъщност когато Путин казва това, не бърка. Само че той има предвид византийската област Македония. А там, където е днес Вардарска Македония или това, което наричаме Северна Македония, през Средновековието е наричано Пеония. Т.е. това е съвсем друго място.

Слушаме разни юнаци да твърдят, че историята нямала значение. Ето, дори този пример е достатъчен, за да видим как може да се сложи динена кора и да се подхлъзнат и политици, и евродепутати.

Не съветвам никое българско правителство да отстъпи, защото няма да оцелее

- Засилва се натискът върху нас и от Брюксел, и от САЩ, да отстъпим и да позволим на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС. Съседите обаче не са склонни за отстъпки. Имаме ли полезен ход?

- Полезният ход е да си държим на своето. Никой не може да ни принуди да вдигнем ветото, а и в ЕС не са приели  да се вземат решения без пълен консенсус. Това, което трябва да направим, е да обясняваме позицията си. Да, закъснели сме, но по-добре късно, отколкото никога.

От две години пледирам за създаване на „отряд за бързо реагиране“, в който  учени с ясно изразена позиция - като историка проф. Пламен Павлов, филоложката проф. Ана Кочева, да обясняват позицията ни. Сега може би ще осъществим идеята и ще можем да говорим пред евродепутатите в Страсбург през юни.

Но не съветвам никое българско правителство да отстъпи, защото няма да оцелее. Но престоят във властта е нещо мимолетно, друго е важното. До днес на Георги Димитров му стои черният печат, наречен Бледско споразумение, когато той продаде Македония на Югославия. Сигурно ситуацията и през 1947 г. е била подобна на днешната, бил е притиснат, но е трябвало да устои.

И ние сме притиснати, но трябва да се борим до последно, защото истината е на наша страна. В момента не се борим за Македония, борим се за България. Ако продадем или предадем историята си, не знам какво ще говорим утре на децата си. Да приемем условията на Северна Македония, означава да признаем, че Самуил не е български цар, а македонски, а братя Миладинови са писали македонски песни. На това ще трябва да учим децата си утре.

- Не е ли възможно ключ към ситуацията да са общи бизнес начинания, както смятат новите управляващи?

- И какво постигнаха с бизнеса? Пуснаха един смешен самолет до Скопие, в който летят по двама души и полетът струва в пъти повече, отколкото платените от пасажерите билети. Ако можеше да стане, досега икономиката да се е развила. А дори жп линията не е прокарана от македонска страна до границата ни. Всяка българска инициатива е спирана през тези години. Спирани са опити за разпространение на български вестници, на тв предавания. Който говори,  че ще стопляме отношения чрез икономика, или не разбира за какво става дума, или има някаква собствена изгода.

Да оставим натиска отвън. Опасността е в българските колаборационисти, навъдиха се много, заливат ни отвсякъде. Дори евродепутатът Илхан Кичук дава съвети да сме по-меки.

А българските турци най-добре трябва да разбират проблема със съседите в Скопие, мъката ни в момента. Защото спрямо българите в Македония беше извършен възродителен процес, който продължава. Насилствено са им сменени имената, обявяват ни за фашисти, който се пише българин, няма шанс за получи работа, да се развива.     

Ако с намесата на ЕС се извърши явна несправедливост и сме принудени да отстъпим за Северна Македония, няма как да се учудваме, че расте броят на евроскептиците у нас.

Не трябва да клякаме, ще защитя тази позиция и в Страсбург. Но не съм аз този, който ще вземе решението.

Визитка 

Николай Овчаров е един от най-известните български археолози, ръководител на разкопките на уникалния комплекс Перперикон. Син е на археолога проф. Димитър Овчаров. Работил е в Археологическия институт с музей към БАН. Бил е преподавател в Нов български университет и в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, филиал Кърджали. Изнасял е лекции по история и археология в престижните университети в Илинойс и Кълъмбъс в САЩ, Карловия университет в Прага, Чехия, както и в Япония, Франция, Германия, Испания. Автор на книгите “Разказите на българския Индиана Джоунс”, “Десет перли от короната на България”, “Шифърът на Перперикон”,  “Българската версия за Дракула”.

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?