Следвайте ни

Проф. Николай Габровски: Ваксините са безопасни, страничните ефекти са един на милион

България имаше и продължава да има едни от най-либералните мерки

viber icon

- Безотговорното говорене на някои лекари рискува живота на хората

- С повече дисциплина през есента и сега заведенията щяха да са отворени

- Рискът от инсулт идва след 50-ата година, стресът, теглото, високото кръвно го повишават

- Неврохирургията ни напредна много, сега изписваме за часове пациенти, които преди лежаха със седмици 

............

 

- Проф. Габровски, атакува ли коронавирусът мозъка?

- Като цяло вирусът атакува малките съдове. Разбира се, уврежда най-вече белия дроб. Мозъкът няма как да не се влияе от нарушената доставка на кислород. Имаме вече някои базови знания, но тепърва ще има да се изучават пораженията на коронавируса от гледна точка на неврохирургията.

- Какво научихте за COVID-19, откакто като лекар и ръководещ в „Пирогов“ се сблъскахте челно с вируса?

- Научихме много и в медицински, и в чисто психологически аспект. Отначало не знаехме нищо за тази зараза. Дори дали въздухът в една стая е заразен, когато оттам мине пациент.

Но напреднахме. Знаем как се разпространява зараза, колко опасна е тя, как да се защитим, какви протоколи за дезинфекция да използваме. Напреднахме много и за разработката на ваксините. Спомнете си, само преди 6-7 месеца се смяташе, че ще ни трябват няколко години, за да стигнем до този етап. Преди ваксините единственото ни оръжие беше изолацията. 

В чисто психологически план имаше голямо притеснение в началото. Но то вече е преодоляно както в „Пирогов“, така и в другите болници, разбира се, и по света. Колегите знаят какво да правят, а и голяма част вече са прекарали болестта или са ваксинирани.

- Кое остана мистериозното, неразгаданото около този вирус?

- Имаше съмнения около произхода му. Но не е първият, който се прехвърля от животни върху нас. Най-големият въпрос е кога ще приключи всичко това.

- Задаваме го - кога?

- Аз съм оптимист, че ще имаме една спокойна следваща есен. Тогава ще е началото на края на тази епидемия.

- Имаше ли и има ли грешка при управлението на кризата в България, защото, от една страна, са претъпканите болници, от друга - затворените бизнеси, а всеки има свой аргумент?

- За грешки не може да се говори. Никой не е имал пътна карта как да се решават проблемите. Навсякъде по света се правеха малки стъпки и се търсеше правилната посока. 

За мен в България постъпихме по един от най-добрите възможни начини. Факт е, че ние нямахме първа вълна в началото на миналата година. Бяха наложени много строги мерки, посрещнати с недоволство от мнозина. За радост, те дадоха резултат, за разлика от редица държави, които платиха висока цена. 

Може би през ноември имаше подценяване на ситуацията от страна на хората, въпреки че идваха предупреждения и от Щаба, и от други колеги. Това доведе до стръмно покачване. Но както вие споменахте, ние бяхме принудени да търсим компромис между мерките и нормалния живот.

При всички случаи с по-голяма дисциплина тези нива на заразяване можеха да бъдат избегнати и сега ресторанти и други бизнеси да са отворени. Но през всичките тези месеци България имаше и продължава да има един от най-либералните мерки.

- Така е, Великобритания продължава да бъде затворена тотално при 17 починали и 58 заразени на 100 000, всеки от нас има роднина и познат там, който се учудва на положението у нас?

- Да, но за съжаление някой трябва да отиде там, за да кажем: А, то вярно било! Има толкова информация, която лесно може да бъде проверена.

- Хората като че ли бяха разколебани от говоренето на част от медиците, а и сега от „очернянето“ на част от ваксините?

- Факт. Особено в началните седмици, когато бяхме в неизвестното, това говорене показа тотална липса на професионализъм. Едно търсене на светлината на прожекторите на всяка цена, което само по себе си е неморално. И донесе риск за живота на хората.

Времето показа, че тези гласове са не само грешни. Нещо повече. Уви, те увлякоха доста хора, разединиха обществото ни и носят вина за немалката част от жертвите, които дадохме.

 Сега се прави опит за повторение по отношение на ваксините. Но виждам, че се получава в много по-малка степен. Обществото проявява разум, вижда кое се основава на науката,  на логиката и кое е просто говорене. Решението в краткосрочен план е дистанцията, а вече имаме и оръжието  - ваксините.

- Не само времето, но някои от тези медици и политици преживяха челен сблъсък с COVID-19. Но да питаме директно - опасни ли са ваксините и по-конкретно по отношение на тромбозите?

- Няма абсолютно никакви основания да ги смятаме за опасни. При толкова много ваксинирани доказаните странични ефекти са толкова малко на брой, че може да ги наречем пренебрежими. Ваксините отговарят на абсолютно всички стандарти на съвременната наука. 

Досега са установени 24 случая на тромбоза при 24 милиона ваксинации. Това прави една на един милион. За сравнение - най-модерните контрацептиви дават подобни усложнения в 1-2 от 10 000 случая. Дори не може да става въпрос за сравнение. Рискът от поражения при коронавирусната инфекция е несравнимо по-голям от риска от странични ефекти при ваксините.

- Инсултите и катастрофите не спират, а „Пирогов“ е на първа линия. По-тежко ли е лечението на пострадали, които имат и COVID-19?

- Знаете, че коронавирусната инфекция протича индивидуално. При едни дори няма симптоми, при други се наблюдава утежняване на заболяванията им. Същото е и при цитираните случаи.

- А наблюдава ли се промяна на картината при пациентите ви, постъпващи в COVID отделенията?

- Възрастта на пациентите е видимо по-ниска с навлизането у нас на британската мутация, която вече надхвърля 95 процента от случаите. Възможно е това да се дължи на факта, че младите спазват по-рядко мерките. Друго характерно е, че болестта се развива доста по-бързо и подаването на кислород невинаги е толкова ефективно.

 

Това е първият прилагащ се в България робот - Комбинирана невронавигационна система с мехатронен модул ( роботизирана хирургична ръка ). Намира се в "Пирогов"

 

- Намаля ли потокът на пациентите в неврохирургията, уплашени от възможността да се заразят с COVID?

- Определено има промяна. Не само при нас, но и в другите отделения. Доста хора забавят лечението си заради коронавируса, събират се случаи и се получава едно постъпване на вълни. Но България не прави изключение от света. Това са страничните проблеми, които идват с коронавируса.

- Продължавате ли да твърдите, че най-застрашен от инсулт е около 50-годишният българин, бизнесмен, шеф на фирма, който води напрегнат и заседнал живот?

- Това по-скоро е част от профила. 50 години е границата, след която се покачва рискът. Наднормено тегло, високо кръвно, заседнал живот, стрес. Всички тези фактори повишават риска. Не знам дали е задължително да си шеф на фирма. И други професии могат да се впишат в този профил с повишен риск.

- Казвате, че мечтаете в България неврохирургията да се развие до нивото на кардиологията. Случва ли се вече?

- Определено. Чисто технологично българската неврохирургия е на едно добро европейско ниво. Но за разлика от кардиологията все още не се реимбурсират голяма част от медицинските изделия. Това води до затруднения сред пациентите, които трябва да доплащат. Но се движим в правилната посока. 

- Тоест науката напредна много - човек да не се предава, когато му открият тумор в мозъка?

- Много напредна! До такава степен са навлезли минимални инвазивни техники, че при някои заболявания, за които бяха нужни седмици възстановяване, сега са достатъчни няколко дни или дори часове. Една дискова херния например, човек може да бъде изписан на другия или дори още на същия ден.

 

ВИЗИТКА

Д-р Николай Габровски завършва медицина в Медицинска академия - София през 1996 г. Първоначално работи като лекар в Неврореанимацията на УМБАЛ "Царица Йоанна". В Клиниката по неврохирургия на болница "Пирогов" е от 1997 г. През 2005-а защитава дисертация на тема "Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната практика". От 2006 г. е завеждащ на отделението по невроонкология. От 2008-а е доцент по неврохирургия. През 2010 г. е избран за зам.-председател на Българското дружество по неврохирургия, а през 2011 г. - за началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница "Пирогов".

От началото на 2011 г. е избран за Национален консултант по неврохирургия към Министерството на здравеопазването. През януари 2012 г. е поканен за наблюдател борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет) - координираща неправителствена организация, посветена на борбата със заболяванията на нервната система. Европейски мозъчен съвет работи в тясно сътрудничество с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други отговорни органи по проблемите на заболяванията на мозъка.

През 2014 г. е избран за професор по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на университетска болница "Пирогов". ​Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз през 2015 г., а от 9 юни 2018-а е избран за зам.-председател на съсловната организация.

От 2017 г. проф. Габровски е зам.-директор по лечебната дейност на университетска болница „Н.И. Пирогов”. През 2018-а е избран за председател на Българското дружество по неврохирургия.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (19)

Виктор

Виктор

26.03.2021 | 08:45

Коментиращите в защита на "ваксините", когато утре ви кажат, че ще ви бесят, носете и веженцетоооо ???!!!

Отговори
1 0
Нали

Нали

25.03.2021 | 14:13

"- Хората като че ли бяха разколебани от говоренето на част от медиците, а и сега от „очернянето“ на част от ваксините?" И този въпрос го задава журналист от Марица!!!!!! ДА ВИ ТАКОВАМ МAЙКАТА!!!!! Няма по-нaгли кoпелетa от вас! Та точно Марица е един от най-големите трибуни за лъжливи медици и рупор в очернянето на ваксините! Поне едно БЛАГОДАРЯ да бяхте изказали на лекарите и институциите на първа линия бе!

Отговори
2 4
Академично мислене

Академично мислене

25.03.2021 | 14:12

Професори на килограм произвеждаме......

Отговори
5 2
Това отговор за чифути

Това отговор за чифути

25.03.2021 | 12:47

Не съм луд А съм чел Библията и Историята на света И в двете книжки чифута е описан като най долния крадлив и мързелив хайванин и разбираемо точно по чифутски ти са отговорите и коментарийте Нагли и безпардони Отговори на номад без Родина Чергар

Отговори
1 0
Нали

Нали

25.03.2021 | 14:15

Ти си най-големият чифут бе!

Отговори
1 2
лобисти

лобисти

25.03.2021 | 11:39

Ваксините са полезни, но добрите ваксини! Не знам, защо всички "отговорни фактори" се опитват да ни убеждават, че всички ваксини са еднакви! Дори сгрешените. Ако идват от "приятелска" страна и затова сме поръчали милиони! Има ли изследване, което да показва колко от починалите са били ваксинирани с Астра-Зенека преди това? Колко са починали от тромбози и емболии? Няма. Но, смело заявяват - 1 на един милион....

Отговори
3 3
Това е истината Та за туй боли

Това е истината Та за туй боли

25.03.2021 | 11:25

20 века от новото летоброене човечеството се справяло само с предизвикателствата на околния свят В последните 100 години фармацефтичната агресивна чифутска мафия чрез агресивни методи иска да ни убеди че без нейна помощ не можем да живеем Как баба ми от едно труднодостъпно Родопско село където дори и път не е имало а камо ли доктори и линейки е отгледала 6 чеда живи и здрави Да ама инвитро не е имало Всичко е било инвътре Джендъри и трети пол А чифутите са ходили със жълти звездички като прокажени Защо ли Имали сме генерал Български истински Генерал Луков а не като този днес чифутски Муфтаджийски

Отговори
3 3
По малко лекарска намеса По здрав човек

По малко лекарска намеса По здрав човек

25.03.2021 | 10:02

Няма нормале лекар освен ако не е ясо подплатен от чифутската фармацевтична мафия който да препоръчва на пациентите си дори и лекарства В кройно наложителни случай се започва с малки дози Но в повечето случай се стига до фатален завършек и дози като за кон Организма сам трябва да се справя с предизвикотелствата който му предлага околния свят

Отговори
4 4
jon bon

jon bon

27.03.2021 | 13:42

Ти си психо, кви чифути кви 5 лева, чифутите първи ще се отърват от вируса, освен да пишеш несвързано, вземи та и прочети какво пишат останалите!!!

Отговори
0 0
09864

09864

25.03.2021 | 09:12

Значи умствено болния пак пише коментари! Абе пич,не те ли прибраха вече? Стана смешен с тези чифути! Нещо си страдал катодете ли,какво ли?

Отговори
9 4
Ай сиктир

Ай сиктир

25.03.2021 | 09:09

Ама баш либералните мерки ни изядоха главата! Какво ги хвалите? Резултата е очеваден.Ако я караме така и след 100 години пак ще сме на този хал.

Отговори
2 8
Dii

Dii

25.03.2021 | 10:41

Би ли коментирал страни като Германия, Франция, Италия. В тези страни режима изобщо не е либерален, а хората са дисциплинирани и изпълняват наложените мерки. Ама като гледам не им е помогнало особено.

Отговори
8 0
По Тиквунски и Гърбовски

По Тиквунски и Гърбовски

25.03.2021 | 09:02

Гърбовски Найдтина имаш поражения в мозъка от отровата чифутска Ковид И тя както и другото чифутско изделие Комунизъма удря в мозъка Шъ живеем по братски Всички ще сме равни Да найстина Всички без мозък в главите За лапаме от общ казан с едни големи черпаци Жените ще съ общи Човек за човека ще бъде брат И други и други тъпотий заразяващи мозъка на безмозъчни Тъй че Гърбарски тия номера чифутски може да си ги продавате на онези от Париж Лондон Берлин Ние сме вече имунизирани против чифутщина 70 години продължаваме да живеем в заразена от чифутщина територия с най опасната болест за Човечеството Комунизъма тъй че сме получили стаден имунитет с който можем да се преборим и с новото ви изделие наречено Ковид И един съвет от мен имунизирания срещу чифутщина В деня който идва да си изядеш дипломата като рекламен агент на чифутска отрова а не като медик може би ще се сетиш че няма безобидна ваксина Защото всяко прието принудително ГМО от тялото човешко го уврежда Примерите с лекарствата защитаващите от нещо си е първото доказателство Какво казват аптекарите Всяко лекарство в зависимост от дозата може да бъде отрова Затуй и хора с доказано уж някакво заболяване започват с малки дози някакво лечение докато започнат да приемат лекарства с цели шепи малко преди да ритнат бакъра Гъбарски не се гъбаркай да няма по гърбовски Не ставаш за рекламен агент

Отговори
4 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?