Следвайте ни

Проф. Овчаров: Прочутият в цял свят Дракула е говорел на български

viber icon

1000 документа показват, че влашките князе воеводи от XV и XVI век са писали на прекрасен среднобългарски език.

В средновековен памфлет изобразяват Влад Цепеш как закусва и пие сред цяло поле с набучени на колове хора.

 

- Какви са историческите основания за българската версия за Дракула, която лансирате в последната Ви книга? 

- Българската версия се налага от исторически документи.

А това, че хората не знаят за българската връзка, не ме учудва. Ако попитаме някой българин, неизкушен от историята, той ще каже, че Дракула е румънски воевода. А всъщност съседите са станали румънци през 1859 г., когато е създадена държавата Румъния, това не подлежи на съмнение. При това на северната ни съседка са били нужни още 20 години, за да получи през 1879 г., след Руско-турската война, при която се освобождава и България, разрешение от Турция да използва името Румъния.

Връщайки се 4-5 столетия назад, отиваме в далечния XIII-XIV век, когато на Балканите има една голяма империя - Българската, на Асеневци. 

Третият Асеневец - цар Калоян, се обявява за „император на България и на Влахия” - две части от великата империя, която изгражда и която добива окончателния си вид при цар Иван-Асен Втори, създал държава, подобна на тази на цар Симеон.

Според всички исторически извори през XIII-XIV век земите на север от Дунав, днешната Влашка долина, са в територията на България.

Там от Търновград са назначавани воеводи или погранични управители, които са воювали непрекъснато, най-вече с Унгарското кралство. Това са тежки войни, в които в края на XIII - началото на XIV век ние губим други изконни територии, каквато е например Белград, днешната столица на Сърбия, завладяна от унгарците.

Някъде в началото на XIV век - време на междуособиците, на центробежните сили, които владеят цяла Европа, сполетяват и Българското царство. Все повече боляри започват да се откъсват от централната власт с опити да станат независими или полунезависими от Търновград. Точно това се случва и с влашките боляри на север от Дунав. Така се стига през 1330 г. до началото на Влашкото княжество при Иванко Басараба, васал на българската корона, който отива на помощ на своя сюзерен цар Михаил Шишман. В битката при Велбъжд, Кюстендил - единствената, която губим от сърбите в цялата си история, загива и самият цар. Така Иванко Басараба, българският воевода на север от Дунав, постепенно оформя своето княжество Влахия. То естествено продължава всички традиции на българите, защото самият Иванко Басараба е бил българин, говорел е български. 

Преломно време е краят на XIV век - османското нашествие, при което, за съжаление, българската държава загива. Оттук нататък влашките воеводи, както и молдовските малко по на изток, които също следват българските традиции, започват самостоятелния си живот. Разбира се, те са зависими от султаните, от Османската империя, които оставят тези две малки княжества след загиването на Византия, България, Сърбия като буфер срещу силните западни сили. Но именно при Влад Трети Цепеш - Дракула власите осъществяват най-голямата си експанзия. Цепеш не се покорява на султана, печели много сериозни победи, заради което турците го наричат Къзък, кол,  а оттам Цепеш. Това идва от неговото любимо наказание - набиването на кол, което всъщност идва от Азия чрез османците.

А името Дракула е свързано с факта, че бащата на Влад Цепеш е член на Ордена на дракона.

- Открихте ли в Свищовската крепост следи от Дракула?

- Да, именно писмените следи от Дракула предизвикаха моя интерес при проучванията ни миналата година. Става дума за едно писмо на самия Влад Цепеш до унгарския крал Матиаш Корвин от 1462 година. В него Цепеш описва най-голямата си победа срещу турците, при което през зимата минава замръзналия Дунав и започва безмилостно да унищожава турските крепости, някогашни български, по десния бряг на реката. От писмото става ясно, че е избил около 20 хиляди турци, сред които, за съжаление, е имало и българи, мобилизирани във войската на империята.

При разкопките на цитаделата на Свищовската крепост, много мощно укрепена и добре запазена днес, открихме малки гюлета от първите бомбарди и кулеврини - така се казват най-ранните оръдия в Европа от ХV век, където току-що е бил донесен барутът. Т.е. буквално открихме следи от битката на Цепеш. Предполагаме, че в Свищов и в останалите крепости наоколо Влад Цепеш - Дракула се установява по времето на тая студена зима на 1462 г. Със сигурност можем да кажем, че той стъпва в крепостта в Свищов - най-добре запазената крепост по Дунав, като изключим Видинската.

Още през лятото турците правят голяма офанзива, която принуждава Цепеш да се оттегли. Султан Мехмед Втори, наречен Завоевателя заради превземането на Константинопол, събира втората по численост до този момент армия и организира поход срещу малкото княжество Влахия и Дракула.

Турските войски стигат до столицата на княжеството - Търговище, и днес съществува същият град. Малко по-нататък султанът вижда нещо ужасно - огромно поле с размери 3 на 1 километър, цялото с набучени на кол войници, пленени жени, деца.

Гледката така потриса дори такива закоравели войни като Мехмед Втори и хората му, че той прекратява похода и се връща в Константинопол.

Така по косвен начин Влад успява да съхрани княжеството си. Интересно е, че Цепеш три пъти се качва на престола на Влахия, два пъти е свален, но оживява. На третия път обаче е убит с предателство. Султанът е толкова радостен от смъртта на отявления си враг, че заповядва да му отсекат главата, да одерат кожата му, пълнят я със слама и я разкарват за назидание из градовете на Османската империя.

- Влад Цепеш наистина е бил изключително жесток, но от книгата на Брам Стокър ли тръгва версията, че е вампир?

- Жестокостта на Цепеш е исторически факт. Но книгата на Стокър използва вампирството много по-късно. Още през ХV век Влад има проблеми с жители на областта Трансилвания, която също дълго време е била българска провинция, после унгарска, днес е в състава на Румъния. Тогава в Трансилвания са заселени немци, сакси със задача да пазят Унгарското кралство от напиращите към Европа източни народи. Саксите са много опитни рудари, но Цепеш има проблеми с тях заради непокорството им. Прави няколко наказателни акции, понабучва неколцина от тях на кол, заради което си навлича омразата им. Наемат най-добрите мастерзингери да напишат памфлет срещу Цепеш, където той е описан като изключително жесток владетел. Текстът е придружен от гравюри с цяло поле набучени на колове хора. Влад стои сред тях и закусва, а в ръка държи чаша. Оттук тръгва приказката, че едва ли не Цепеш е пил кръвта на набитите на колове хора, което, разбира се, не е вярно. Но това е първото му обвинение във вампиризъм още през ХV век. Вероятно Брам Стокър в края на ХIХ век е дочул за тия неща и без да познава ситуацията на Балканите, е създал и вампира Дракула, който днес шества триумфално из целия свят.

- Сигурно ли е, че Влад Цепеш е говорeл български?

- Категорично! До този момент са известни над 1000 документа - не само на Друкала, но и на влашките князе воеводи от ХV и ХVI век, всички написани на прекрасен среднобългарски език. Това е признато от всички сериозни учени. В опит да избягат от това румънците казват, че Цепеш е писал на църковнославянски.

Но сериозни изследвания от руски учени доказват, че езикът е български. Проф. Самуел Бернщайн, един от най-големите руски слависти и лингвисти, прави сравнителен анализ на влашките грамоти и се оказва, че в тях присъстват хиляди думи от обикновения български говор - майка, прозорец, кошуля. Любимият ми пример е грамота против лъжците на великия воевода на Угровлахия от първата половина на ХV век - Иван Александър, наречен на името на българския цар.

„Който лъже, да му ... пес майка му и дъщеря му”, завършва официалният текст на грамотата. Е, кой църковнославянски текст може да завърши така?!   

Самият Дракула има запазени писма, в книгата съм публикувал едно от тях до майстори в големия град Брашов да му направят сто оръдия. Там са живеели немски занаятчии и са правели и оръдията, които намерихме в Свищов.  

Ясно е - тези хора са мислели на български, административната им система е същата, длъжностите са като българските преди падането ни под турско робство - българското житар във Влахия е житничар.

Неслучайно с проф. Пламен Павлов сме измислили термина „България след България” - т.е. след гибелта на българската държава Влахия и Молдова я възпроизвеждат на север от Дунав.

Хиляди туристи можем да привлечем с Румъния

- Съседите румънци доста добре използват митовете и легендите около Дракула за привличане на туристи. Вашата книга ще помогне ли да се включим и ние?

- Съществува официално понятието Дракула туризъм, което възниква по времето на Николае Чаушеску. Той е искал да изгради мит за Дракула като румънски национален герой. Но след романа на Стокър за вампира Дракула, който е на второ място в Гинес по заснети ленти, поток от 200 000 туристи, предимно западни, посещаваха Румъния по времето на соца по следите на Дракула.

Тогава румънците измислиха замъка Бран до Брашов, в който най-вероятно Дракула изобщо не е стъпвал. Замъкът с псевдоготически вид дължи съвременния си вид на кралица Мария, която прави и двореца в Балчик. Така че румънската държава и до днес се колебае между това - национален герой или вампир е Влад Цепеш, едното носи слава, другото - пари.

Ние също трябва да помислим  по този въпрос. Предлагам в последните две глави на книгата да опитаме да направим нещо със съседите. Те няма защо да се сърдят - Дракула си е техен, но има доста общо и с България.

Имаме големи възможности за поклоннически туризъм - светиците закрилници на днешна Румъния са българи. Останките на света Петка Търновска и света Филотея Търновска са пренесени след османското нашествие от Търновград в Румъния. Скалният скит на покровителя на Букурещ - свети Димитър Басарбовски, се намира до село Басарбово, недалече от Русе. Хиляди румънци ходят на поклонение на това място.

Митове за вампири

Имаме много големи възможности за общ културно-историческия туризъм с румънците. Включително и свързано с „вампирите” - както е известно, най-много обичаи против вампирясване има в България и Румъния. Може би донякъде и на това да се гради легендата за Дракула. У нас открихме доста „вампири” - като се започне от созополския, този от Перперикон. Подобни легенди има и на север от Дунав. И ритуалите, които правим до 40-ия ден на покойника, са всъщност обичаи против вампирясване.

Няма да отстъпим за Кирил и Методий

- Русия отново ни провокира с опит да си присвои делото на Кирил и Методий. Как трябва да реагираме?

- Да, провокациите са или за Кирил и Методий, или за Втората световна война, с които започнахме да свикваме. Ясна е тактиката на Русия, но не е добра.

Пустият църковнославянски, който ни навират и румънци, и северномакедонци, и руснаци! Той е измислен от руснаците точно за да бъде парирано българското влияние, да отиде на заден план. Но истината е, че това е български език, както и това, което стига до Русия!

Аз съм русофил - обиколил съм цяла Русия, познавам руската култура. Съжалявам за това, което става, но и там няма как да се отстъпва. Достатъчно сме отстъпвали на руснаците - няма друга страна с повече руски и съветски паметници. Впрочем никой не поругава паметниците от Руско-турската война през 1877-1878 г. Ако има действия, те са или против Альоша в Пловдив, или против Паметника на съветската армия в София. Нека руснаците да си дадат сметка, че не става въпрос за русофобия, а за отношение към имперската им политика, която за съжаление и днес се репродуцира по гротесков начин.

Македонският е български диалект

- Има ли изобщо шанс да се разберем със Скопие за новата история, който се оказва минно поле?  

- Доста  историци се страхуват да навлязат в него, за да не взривят мините.  Според мен смесената комисия е ялово родена и се използва от македонска страна за тупкане на топката с надеждата, след като влязоха в НАТО, да влязат и в ЕС, ако може. Много съм доволен от позицията на българското правителство и парламента, които начертаха червените линии, които не могат да бъдат минавани. Надявам се да не отстъпят от това, защото няма накъде повече да отстъпваме, не може да се дава повече българска история. Нашият компромис е ясен и точен - до 1944 г. историята е обща, събитията са общи, огромната част от историческите фигури са казали, че са българи. Кирил Пейчинович пише на „препростейши български език”, на български е Битолският надпис от ХI век, написан по заповед на Иван Владислав, племенник на Самуил, който казва, че е родом българин. Примерите са много и доказват, че историята е обща, езикът в Македония е български диалект.

Какво става след 1944 г. действително вече е въпрос на новосъздадената тогава социалистическа Република Македония.

Брюксел вече предупреди Скопие, че трябва да реши проблемите си със съседите. С Гърция направиха някакъв компромис, с България компромисът тепърва предстои.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Anatema

Anatema

07.06.2020 | 10:12

NESHTASTNI BALKANSKI TAMNI SUBEKTI,ONYA SHARLATANIN ,PRIDVOREN, IZMISLEN ISTORIK DRUGARYAT PARTIEN SEKRETAR BOJIDAR DIMITROV SI IZMISLESHE PODOBNI GLUPOSTI I SEGA NA NEGOVO MESTO OSTANA ARHELOGA OVCHARCHETO,KOYTO SHTE IZKARA I ALEKSANDAR MAKEDONSKI BULGARIN! DA STE CHULI,CHELI I VIDELI GROB,GROBNITSA NA "VELIK" BULGARSKI TSAR,GEROY,VOYVODA...,NYA,A I DA CHUETE,CHETET I VIDETE ,ZASHTOTYO TSALATA NI ISTORIYA E EDNA PRIKAZKA KATO 1001 NOSHT BALKANSKA -BULGARSKA SHEHEREZADA ! AMAN OT FALSHIVI ISTORITSI,ARHELOZI I PODOBNA SVOLACH,KOYATO MATI GLAVITE NA PROSTATA,KOMPLEKSIRANA I OREDYAVASHTA RAYA !

Отговори
1 0
дракул

дракул

06.06.2020 | 15:31

Историята е жалка работа, всеки си четка националната гордост, като е преинечава! Иначе я, питайте румънците, какво мислят за тия работи, това което пишат като коментари в Ютуб под песни е че и ние сме траки, като тях попаднали под руска пропаганда, та Овчаров да ходи да ги убеждава, че са "българи" , хахаха!

Отговори
2 2
РЕАЛИСТ БАЛКАНСКИ

РЕАЛИСТ БАЛКАНСКИ

06.06.2020 | 12:54

Бая сме закъсняли. Румънците си направиха "реклама" пищо цял свят. Даже по холувудските филмчета

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?