Следвайте ни

Проф. Мишел Израел: 5G мрежата не е страшна, но е необходим контрол

viber icon

Пр​оф. Мишел Израел е биофизик, създател и шеф на Лабораторията по измервания на физическите фактори на работната и околната среда в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Завършил е „Физика на твърдото тяло“ в СУ "Св. Климент Охридски". Членува в Българското дружество по хигиена, Американската асоциация на държавните трудовохигиенисти (ACGIH), Международния съветнически комитет по проекта „Електромагнитни полета“, Световната здравна организация, Едиторския съвет на „Ръководството по дозиметрия“.

- Проф. Израел, опасна ли е 5G  технологията за здравето на хората?

- Не можем  да твърдим, че е страшна и опасна за здравето  на хората, тъй като не са правени сериозни мащабни проучвания как въздейства. Тук трябва да внесем и една яснота. В България все още няма въведена реална 5G технология, която да се ползва масово от потребителите. Някои телекоми обявиха, че са я въвели, но те правят това на честота  до 3.6 гигахерца. За да работят ефективно и в пълна степен 5G технологията, тя трябва да действа на високи честоти от 26 гигахерца. Тази технология е по-модерна от досегашните. Важно е да се знае, че не създава непрекъснато излъчващо топлинно поле, а го насочва само към определените продукти, които го ползват, като смартфоните например. Можем да кажем, че в момента въведената у нас 5G  мрежа е тестова, но и във Франция например нейните стойности са същите. 

- А защо според вас е тази кампания срещу новата технология?

- Защото телекомите я въвеждат безконтролно. Не са искали например разрешително от Министерството на здравеопазването, не са поръчали замервания на вълните, които излъчват. Хората не са информирани за какво точно става въпрос. Пускането на непотвърдени информации за вредата върху здравето, които идва от 5G, довежда до страх мнозина. За това при въвеждането на новата технология  е необходим стриктен контрол от страна на държавните органи. Ето в развитите страни в Европа се обсъжда, че масовото въвеждане на 5G  мрежата трябва да се отложи поне до 2024 година, а не както е предвидено сега, това да стане през 2022 г.

- Какво трябва да се направи, за да бъдат хората спокойни?

- Както вече казах, необходим е стриктен контрол при въвеждането на новите технологии. Те  се развиват изключително бързо и винаги изпреварват изследванията, които се правят за здравния ефект. Преди време хората са се страхували от електричеството и светещата крушка, но не можем сега да си представим живота без тях. Подобна е ситуацията с лазерите, с други технологии, които се разработват за улеснение на човечеството. За това е необходимо да се заделят повече средства за наука и изследвания, които да доказват как влияят новите технологии върху човешкото здраве и природата. Очаква се 40 процента от света да използва 5G технология  до четири години. Една от причините за бързото <210> развитие е например така наречената "умна къща". Чрез новите технологии ще можем да командваме много дейности в нашия дом от разстояние, чрез смартфона си. Интересът към нея се повишава значително. На този етап за повече сигурност може да бъдат взети бързи мерки, като например ограничаване на ползването на смартфони и компютри от бременни жени и малки деца. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Жител  на   ,,Тракия,,

Жител на ,,Тракия,,

26.09.2020 | 16:15

В квартала от известно време ме впечатлява големия брой умрели гугутки около блоковете. Чудя се с какво да го свързвам ,това е неоспорим факт за много наблюдателни хора.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?