49

Проф. Михаил Константинов: Страхът от нов кабинет на Радев крепи сглобката

Ако спечелиш София,  не губиш местните избори

Недействителните бюлетини идват от преференциите, всеки обещал на чичо си

Ако машините бяха хубави, нямаше да ги махнат от цяла Европа

 

 

- Проф. Константинов, колко ще струва купеният глас на местните избори?

- Колкото трябва! В малките населени места малък брой гласове определят резултата. Хората в махалата, да го кажем по европейски, както им наредят, така гласуват. Там всичко се продава през тартора, не индивидуално. Отиваш с 20 бона при него и искаш 200 гласа. Той се оправя. Когато в махалата няма купен вот, те не гласуват. Виждате, че на последните избори чакаха пред секциите, и когато никой не пожела да пазарува, се прибраха. В случая умните гласоподаватели са българските роми, защото те знаят за какво го правят - за 50 лева. Българите гласуват за партиите, които ги лъжат, и излизат тъпанари. Цялата сглобка е подигравка с избирателя. Плюнка в лицето му!

- Предизборната кампания е в ход. Какво очаквате от местния вот?

- Със сигурност местните избори ще доведат до загуба на ГЕРБ в някои големи общини. Вероятно и в Пловдив ще има някакво разместване. В други общини ще доведе до намаляване на общинските съветници. Генерално ГЕРБ ще остане първа политическа сила, но ще загуби София и доста вероятно - Варна. БСП ще запази някои, макар и по-малки общини. Така че всеки ще обяви успехи. Но да припомним старата максима - ако някой е спечелил София, той не е загубил местните  избори. През последните 32 години столицата не е била в ръцете на комунисти. Кметуването даде старт на Бойко Борисов в изпълнителната власт. София е една трета от икономиката на България, може би и повече. Тук са всички учреждения, посолства. За съжаление, България е от държавите, за които важи принципът: столица и още нещо! Такива са Унгария и до голяма степен Гърция. Ще бъде интересна битка.

- Тоест сглобката няма да бъде разклатена?

- О, сглобката въобще не зависи от тези избори. Тя се крепи на паническия страх президентът Радев да не направи ново служебно правителство. Затова се опитват да му отнемат конституционно тази възможност, но не съм сигурен, че ще мине през Конституционния съд. Страхът е страхотна движеща сила, когато едно животно е уплашено, то има две стратегии - или напада, или бяга. Адреналинът е силен. Естествено, сглобката е крепена и от посолството, докато то има полза от нея.

- Говорим за посолството в квартал „Лозенец“, не на „Драган Цанков“.

- Да, на „Козяк“ (б.а. - на САЩ). Иначе и онова, на „Драган Цанков“ (на Русия), не е за отписване. Който не го брои, тотално греши. Така или иначе, аз пожелавам на всички кандидати да запазят ниво. Да не падат до лични обиди и селски изпълнения.

- За първи път ще се гласува с машини и с хартия на местен вот. Това ще затрудни ли хората, тъй като на места ще трябва да се избира и районен (селски) кмет, и кмет на общината, и общински съветници?

- Аз лично ще гласувам с хартия, казвам го отсега! Славата на тези машини не е добра в цяла Европа. Такова гласуване няма никъде, освен в Брюксел и 2-3 села около града. Около 1 процент от европейците гласуват с машини като нашите. Останалите -  с хартия. Ако беше много хубаво с машини, щяха да го наложат. Напротив, изхвърлиха ги държави като Ирландия и Нидерландия, а Германия направо ги забрани с решение на Конституционния съд.

- Защо, нещо нечестно ли има?

- Ето доказателството за България! Вече 10 години преди избори спорим за технология на гласуване, сигурност и т.н. Не за политики. След като един начин на гласуване предизвиква такова разделение в обществото, недоверие, той не трябва да бъде прилаган. Българите са горе-долу разделени 50 на 50 за хартия и за машини. Изобщо не ме вълнува дали машините са сигурни дори! Този разкол е факт, не че и по другите теми в обществото го няма.

- Точно щях да ви провокирам, че и хартията предизвиква разкол с познатите чували и припаднали хора по „Арена Армеец“!

- Тези митове с чувалите трябва веднъж завинаги да бъдат разбулени. В тях се носят хартии за макулатура - изхвърлят се. Малки изключения се правят, когато съдът нареди повторно преброяване в някоя секция. Друга легенда е голям брой недействителни бюлетини. В България има 8 вида избори. От тях само при вота за общински съветници през 2015 г. и 2019 г. недействителните бюлетини бяха към 15 на сто. Преди това бяха нормален процент. Всичко дойде заради преференциите. Тоест, българинът гласува изключително точно на избори, където процентът на недействителните бюлетини е напълно нормален - около един. Но не може да се оправи в преференциите и ще ви кажа най-честата причина. Българинът много държи да гласува за чичо си или вуйчо си, защото му е обещал. И много старателно отбелязва номерчето му. Но забравя за коя партия.

- Но и сега изборите са същите - с преференции.

- Затова и съм техен противник. Няма ги в доста държави.

- В същото време една от прибалтийските държави - точно тези дни четох - ще тества на предстоящи избори гласуване по телефона?

- Естествено! Първият български закон за електронно гласуване, който и аз съм писал, предвиждаше гласуване с цифров телефон, което е едно и също с гласуването чрез компютър. Имат еднакви проблеми със сигурността, тъй като става по интернет. Но е нарушена тайната на вота. Защото вие взимате 50 лева от даден човек и гласувате пред него. Или направо може да му дадете вашата парола. И всички приключва. Когато сме убедени, че не се продават гласове, нека въведем дистанционно гласуване.

- Тоест в Прибалтика не се продават за 25 евро?

- Мисълта за купен вот в северните държави или Швейцария, където съм наблюдавал избори, е непозната. Когато съм ги питал как се оправят с продажбата на гласове, започват да ме гледат като извънземен.

- Не ви разбират!

- Абсолютно.

- Добре де, нали у нас има полиция, прокуратура, власти да гледат за тези работи, нали затова им се плаща?

- Това е престъпление, аз не го одобрявам. Просто казвам кои гласуват мотивирано. А и в махалите разбирането за собственост е различно от нашето. Когато отиват за желязо, тези хора казват, че го берат, а не го крадат. Както ние берем гъби в гората. Те са устойчива каста, идваща от Индия, която се е запазила хиляди години. И както се задава трета световна война, нищо чудно те да оцелеят и да пренесат цивилизацията.

- Е, вярвате ли, че разумни хора ще се изтрепем в 2023 година?

- Точно, ако бяхме разумни, щяхме ли да ги правим тези дивотии? По-точно бялата цивилизация не вървим на добре. Тя се развиваше прекрасно 2000 години, цъфтеше. Сега рязко се влошава. Дори си мисля, че точката, от която няма връщане, вече е премината. Говоря за цивилизацията, която създаде и сега съсипва Европа плюс Северна Америка.

От друга страна, само две европейски държави пазят името си отпреди 1100 години - България и Франция. Останалите или ги е нямало, или са се казвали по друг начин. Друг е въпросът как сме се промъкнали през вековете. Но стратегията на оцеляването сме я владели. 

 

Визитка

Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София. Завършва „Математика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към Българската академия на науките. Работил е в Института по техническа кибернетика и роботика при БАН. От 1999 до 2003 г. е заместник-ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Член е на Централната избирателна комисия от 1991 до 2011 г., а от 2003 до 2009 г. е и неин заместник-председател. В периода 2012-2013 г. е член и председател на Съвета на директорите на Информационно обслужване АД. От януари 2015 до април 2021 г. е председател на съвета, а впоследствие отново е негов член. Автор е на близо 600 научни труда, включително десетки книги.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Батко

Батко

09.10.2023 | 14:27

Американското посолство ги крепи тия шорошоядски содомити!

Отговори
3 0
НРБ

НРБ

09.10.2023 | 09:34

МУНЧО ЧЕКИСТА ДОКАРА СТРАНАТА НИ ДО СТРАХОВИТ ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛАБС.МУНЧОВИТЕ ЗАКРИЛНИЦИ ОТ КРЕМЪЛ И КГБ СЕ СТРЕМЯТ В СТРАНАТА НИ ДА ИМА ИКОНОМИЧЕСКИ ХАОС КОЙТО ПОРАЖДА СТРАХ И НЕДОВЕРИЕ.БОЙКО ДРЪЖТЕ ЗДРАВОИ НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА РУСОФИЛСКИТЕЕ КОМУНЯГИ ДА СЕ ДОБЕРАТ ОТНОВО ЗА ВЛАСТА .ТЕ СА СРАМ И ПОЗР ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ КОИТО ВИДЯХА КАКВО СЕ СЛУЧИ СЪС СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ НА МУНЧО ЧЕКИСТА.

Отговори
4 2
Пловдив

Пловдив

09.10.2023 | 09:03

Гласуваме с хартия!

Отговори
7 5
Ха ха ха

Ха ха ха

09.10.2023 | 09:00

Тоя гербаджийски ибрикчия пак се изока!

Отговори
12 7
Пловдив

Пловдив

09.10.2023 | 09:04

Казва нещата, такива каквито са!

Отговори
8 5
всичко е по-хубаво

всичко е по-хубаво

09.10.2023 | 08:54

от служебен кабинет на пРезидента-предател! И не е страх, а е отвращение!

Отговори
9 9

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?