Следвайте ни

Проф. Марияна Стойчева: Три месеца лечение спира предаването на ХИВ вируса

viber icon

През 2018 г. заразените с ХИВ в България са общо 3100, а новите са 311. Основният път за предаване на заразата е хомосексуален при МСМ. За Пловдивски регион ХИВ позитивните са 240, инфектирани главно чрез инжектиране на дрога ​- 37%. Около 30% са заразени по хетеросексуален път и 30% - мъже, практикуващи секс с мъже. 

Благодарение на терапията заразените поддържат нисък вирусен товар, не развиват СПИН и не предават заразата. 

Най-важното е лечението да започне веднага след поставянето на диагнозата. Безплатно е, независимо дали човекът е здравноосигурен.

Проф.  Марияна Стойчева, дмн, е ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина в Медицински университет в Пловдив. Като водещ експерт у нас ръководи един от петте центъра за лечение на ХИВ и СПИН в България. 
Тя бе сред лекторите по време на дискусионната среща „Иновации в името на нашето здраве“, която в. "Марица" и "Хермес Медиа" организираха на 3 октомври 2019 г. в хотел „Рамада Принцес Тримонциум“. 
Разговаряме с проф. Стойчева по повод нейната презентация за разпространение, диагностика и лечение на ХИВ и СПИН в света, страната и в пловдивския регион. 

 

- Проф. Стойчева, според една прогноза краят на ХИВ епидемията трябва да бъде през 2030 г. Доколко е вярно това твърдение?

- В цял свят има тенденция за намаляване на новите случаи на ХИВ след 2010 г., с около 16% годишно. Единствено в Европейския регион на СЗО, и то специално в Източна Европа и Централна Азия, има нарастване и то е сериозно - с 60%, което е изключително неблагоприятно. 

От началото на епидемията през 1981 г. заразените са 78 млн., от тях близо половината са починали, живите са 36,7 млн. Всяка година се откриват около 1,8 млн. новозаразени, а умират близо милион. Над 51% са на терапия, което означава 19 млн. пациенти, което е изключително важно, защото лечението всъщност осигурява спирането на прогресията на инфекцията. Благодарение на терапията заразените поддържат нисък вирусен товар, не развиват СПИН и не предават заразата. 

- Какво представлява вирусният товар?

- Концентрацията на вирусни частици в 1 милилитър кръв. Когато са под 40 на милилитър, пациентът не предава заразата по полов път. Възможно е това да се случи по кръвен път, но вероятността е по-малка. 

На практика с медикаментите, които приемат пациентите, не се стига до пълно ликвидиране на вируса, а до контролиране на ХИВ инфекцията. За спиране на епидемията ще може да се говори, когато никъде в света няма нарастване на случаите. 

Въпросът е тези, които са на лечение, да приемат редовно лекарствата си, с което ще се спре епидемичното разпространение на болестта. Медикаментите трябва да се приемат редовно всеки ден. Ако направят прекъсване, вирусът става резистентен, започва много бързо да се размножава, пациентът става много високозаразен и развива заболяване - СПИН. 

Много е важна терапията! Тя е иновативна - прилагат се мощни лекарства, за месец пациентите свалят вирусния товар, а след 3 вече не са опасни, което е изключително важно за общественото здраве. Най-важното е лечението да започне веднага след поставянето на диагнозата. Безплатно е, независимо дали човекът е здравноосигурен. Стриктното придържане към терапията е изключително важно и то повишава качеството на живот на болния. 

- Има ли случаи, при които пациенти спират лечението си?

- Да, след като са постигнали ниска концентрация на вируса, някои решават, че са здрави, и спират лекарствата си. Трябва да се знае, че веднъж постигнат нисък вирусен товар, не е гаранция, че ще остане такъв, и ако се спре лечението, инфекцията набира още по-голяма скорост. 
В България лечението се провежда в 5 центъра - в София, в Пловдив, в Стара Загора, във Варна и в Плевен. В тях са обхванати 90-91% от носителите на ХИВ инфекцията, бързо се включват в програмите, но част от тях не се придържат и след успешно лечение 2-3 месеца, а понякога и година се подобряват и изведнъж изчезват за 2-3 години, дори сме имали случай за 8, но най-често е за година. След това се връщат в клиниката в много тежко състояние, с придружаващи заболявания. Възможността за добър изход е доста ограничена и тогава мерките са неефективни. 

- Казахте, че голямото нарастване на заразените е в Европа. За кои страни става дума?

- За Русия и Украйна - 2/3 от новите случаи са там. Най-често са свързани с инжектирането на дрога и по сексуален път. У нас разпространението е ниско благодарение на скрининговите програми сред рисковите групи - инжектиращите наркотици, които ползват една и съща игла или спринцовка, проституиращи, затворници и мъже, практикуващи секс с мъже (МСМ). 
През 2018 г. заразените са общо 3100 в България, а новите са 311. Основният път за предаване на заразата е хомосексуален, при МСМ. За ​пловдивския регион ХИВ позитивните са 240, инфектирани главно чрез инжектиране на дрога ​- 37%. Около 30% са заразени по хетеросексуален път и 30% ​- мъже, практикуващи секс с мъже.

Друг механизъм е вертикалният - от бъдещи майки, които предават вируса по време на раждането и по-рядко по време на бременността. Затова моята препоръка е жените, които очакват деца, да се изследват по няколко пъти. Ако се установи, че са с ХИВ инфекция, трябва незабавно да започнат лечение и тогава вероятността да заразят бебето става много малка ​- под 5%. След като родят, майките не бива да кърмят, защото вирусът се излъчва и с майчиното мляко. 
Неотдавна 17-годишна пациентка от ромски произход постъпи при нас в тежко състояние - с висока температура, редукция на тегло и тежка кандидоза. Тя беше изследвана и се установи, че е ХИВ позитивна и с хепатит В, за който не е имунизирана, а би трябвало. Родила е на 16 г. и твърдеше, че по време на бременността не е изследвана. Прегледите на бебето установиха, че няма ХИВ, но има хепатит В. 

- По време на дискусионната среща „Иновациите в името на нашето здраве“ споменахте, че все още има лекари, които отказват операции, раждания или стоматологично лечение. 

- Да, лечението на други болести все още е проблем заради стигмата СПИН. Тези пациенти са дискриминирани, особено когато се налагат инвазивни манипулации. 

Причината е, че колегите не са достатъчно информирани за ХИВ инфекцията и за начините на заразяване. По битов път това не може да се случи, а само по полов и по кръвен. 

Съществува постекспозиционна профилактика, при която в продължение на 4 седмици се дава медикамент, ако по време на интервенцията лекар се нарани. Благодарение на тази терапия вирусът веднага се стопира и не прониква от кръвта в клетките. Приемът трябва да започне до 72-рия час, но колкото по-рано стане, толкова по-добре.  

 
Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?