2374

Проф. Мария Пиргова: Президентът не иска властта. Горещият картоф се пада на партиите

Експертен кабинет може да вкара в съглашателство ГЕРБ и ПП, а последните не искат да са в такава комбина

От ПП демонстрират високо самочувствие, което надминава възможностите им

Няма нищо драматично в това да изкараме зимата със служебен кабинет

- Проф. Пиргова, какви са възможностите за съставяне на кабинет?

- Формули има, но засега политическите сили извън победителите ГЕРБ и ДПС не могат да се съгласят на компромис за съставяне на правителство дори с тяхна подкрепа. ГЕРБ изразиха готовност за такава подкрепа, тъй като искат да излязат от изолация на всяка цена. Затова предлагат като основа на ново споразумение кабинет, основан на подкрепа на евроатлантическите ценности. Така искат да впечатлят Европа. Мисля обаче, че нямат ресурс някой да им повярва.

На този етап не се вижда съглашение преди всичко защото "Продължаваме промяната" смятат, че на следващите избори могат да постигнат много по-висок резултат. Имат много високо самочувствие. То дори надвишава възможностите им, но няма да им позволи да бъдат по-кооперативни, което ситуацията изисква.

- Какви са рисковете, ако останем без редовно правителство през зимата? 

- Истината е, че опасностите при липса на редовен кабинет се преекспонират. Няма особено драстични проблеми, заради които се говори, че трябва да се направи правителство на всяка цена. Политиците, най-вече ПП като определящ фактор, смятат, че служебният кабинет и  новият парламент могат да работят, докато минат консултациите при президента и раздаването на мандати - по проблемите на бюджета и по няколко закона, необходими, за да получим евросредствата по Плана за възстановяване, след което да отидем на нови избори.

- Не е ли възможно ключът към съставянето на кабинет да се крие в третия мандат?

- Да този мандат е най-интересен, тъй като не са знае на кого ще го връчи президентът. Така ключът за кабинет може да попадне в ДБ или в "Български възход". Но мандатът може да бъде връчен и на БСП, както ставаше досега. Но след провала им да съставят кабинет в предишния парламент, този път шансът може да бъде даден на ДБ, които напоследък демонстрират доста зряло поведение.

Но напоследък ги тегли към радикализъм, което може да ги провали. Става въпрос за искането им България да дава оръжие на Украйна - твърде рисков ход, който със сигурност ще скара партиите в новия парламент. С това настояване, както и с нападките срещу БСП, ДБ могат да провалят евентуални преговори за съставяне на кабинет.

Повечето от наблюдателите виждат Стефан Янев като изход от ситуацията - като човек с тежест, който е бил премиер на служебно правителство и може да оглави експертен, непартиен кабинет, подкрепен от повече политически сили.

Но според мен няма да се върви към експертен тип правителство, защото никой не може да забрани на ГЕРБ да го подкрепи. А това означава влизане на ПП в коалиция с ГЕРБ, което те не искат на никаква цена. С това се проваля и вариантът експертно правителство.

- Дали категоричният отказ на ПП да участват дори в консултации с ГЕРБ за нов кабинет няма да се окаже капан, вместо да им донесе очаквания успех при бъдещи избори?

- Отказът на ПП да дебатират по съставянето на кабинет може да доведе до негативен резултат, както стана при "Има такъв народ". Гражданите ще се настроят против ПП и на следващите избори резултатът им според мен ще бъде доста по-нисък. Едва ли ще се реализират очакванията им да са първа сила, по-скоро ще са отново втори, с по-нисък резултат от сегашния.

- Каква роля може да изиграе президентът? Може ли той да мотивира партиите да са по-отговорни към съставянето на кабинет в името на националния интерес?

- Ролята на президента се преувеличава. Партиите бягат от отговорност и казват, че държавният глава може по някакъв начин да повлияе на процеса по съставянето на кабинет. Президентът няма никакви възможности да направи това. Президентът не иска служебно правителство да управлява през зимата. Обвиняват го, че иска едва ли не президентска република. Напротив, той не иска цялата власт, никой не я иска в такива условия, тъй като властта в момента носи много негативи. Г-н Радев не иска властта и по друга причина - той най-вероятно ще остане в политиката и ще направи партия след приключване на втория му мандат. Т.е. няма никаква полза да предаде президентска република в ръцете на своя наследник на поста. Нонсенс е да се говори, че Румен Радев искал президентска република.

Това, което президентът иска, е да изкара мандата си нормално конституционно. Той не иска и не може да влияе върху партиите, няма ресурс за това по конституция. Отговорността и за изборните резултати, и за съставяне на кабинет е на партиите, не на президента. Нека да е ясно, гражданите, което не отидоха на избори, не го направиха, защото нямаше за кого да гласуват, нямаше нищо ново в листите и програмите. Самите партии работиха за ниска избирателна активност и я получиха. А в момента бягат от властта, която е твърде горещ картоф. Не президентът, партиите не го искат.

- Колко лош е резултатът на БСП на тези избори?

- Провалът на БСП е много сериозен, те са вече пета сила. Партията продължава да разчита на ПП и на ДСБ за евентуално нова коалиция, но резултатът им не стигна.

Загубата на БСП с всеки следващи избори става по-голяма, защото партията не привлича електорат. Опита се да си припише всички социални мерки на кабинета Петков, които бяха взети от цялата коалиция и най-вече от основната партия ПП - повишаването на пенсиите, безплатните детски градини. Приносът не е на г-жа Нинова. 

Не е вярно, че вътрешната опозиция работела против партията, както твърди Корнелия Нинова. Нито Калоян Паргов, нито Кирил Добрев, нито Крум Зарков, който е служебен министър, имат намерение да правят друга партия. На тях БСП им трябва, те искат да вземат БСП от Корнелия Нинова.

- На пленума на БСП през уикенда ръководството реши г-жа Нинова да остане лидер на партията до конгреса през февруари. Как това ще се отрази на партията при следващи избори?

- До още по-нисък резултат. Трябва вътрешната опозиция да се организира, да не е толкова мързелива. Не е събрала подкрепа в общинските ръководства, за да поиска конгрес с достатъчно сила, който не може да бъде отказан. Ако опозицията реши да сваля Нинова, е нужна много работа.

Но БСП няма да се оздрави с този лидер. Или ще се оздрави, като изпадне съвсем от парламента, каквато опасност е съвсем реална. Вярно, винаги ще може да разчита на избирателен корпус от 6-7 процента, но с тях няма да е парламентарен фактор, както е сега.  

- Ще се осъществят ли намеренията за изготвяне на нова програма, която да превърне БСП в модерна лява партия?

- Програмата на БСП от 2012 г. е изключително модерна, добра, като на всяка европейска социалдемократическа партия. Няма нужда от нова програма. Въпросът е тази програма да се спазва, а тя е захвърлена като ненужен документ.

По програма БСП е модерна лява партия. Но е дясна по своите политики в парламента, в правителството.  

- Може ли тогава друг субект като ПП да изземе левите политики, които би трябвало да осъществява БСП?

- Не, ПП ще имат социално политика, но дясна. Докато лявата социална политика предоставя работни места, бори се за по-високи заплати, дясната раздава помощи. И така ПП ще раздава помощи на калпак в изпълнение на дясната им социална политика.

Що се касае до нов ляв субект, засега няма кой да го направи. За това са нужни средства, лявото няма откъде да вземе пари, за да прави партия.

- Може ли при следващи избори „Възраждане“ да отнемат още гласове от БСП и да станат трета, дори втора сила?

- Не вярвам във възможностите на "Възраждане". Ако имаха такива възможности, щяха да ги проявят на тези избори. Явно това им е таванът. Повече от това не могат да постигнат.

- Докога ще ходим на избори през няколко месеца?

- Е, това е демокрацията. В много държави е така - в Белгия, в Италия беше така десетилетия, в Израел напоследък не успяват да съставят правителство. Докато не излезем на улицата, партиите няма да се променят и ще си ходим на избори. Ако излезем, нещата ще се променят - партиите ще се уплашат и ще вземат други решения. Но гражданите не излизат и партиите спокойно си получават заплатите и субсидиите.

Оставаме без държава, а партиите не мърдат, защото са си добре, живеят си удобно, каквото и да говорят по медиите. Няма граждански натиск, който да ги изкара от собствения им комфорт. И ни играят театри, че се мразят, хвърлят ни прах в очите, за да си живеят по този удобен начин. Нужен е граждански коректив - като не ни харесва нещо в поредните управляващи, това трябва да се каже категорично.

Най-вероятно през февруари-март ще отидем на нови избори. Но ситуацията няма да се промени особено. Наистина е нужно мнозинство, което да оправи съдебната власт, за да може държавата да прибере парите си. Затова на следващите избори гражданите трябва да си направят добре сметката - искат ли наистина държавата да си върне парите и да си дойде на мястото.

Ако ние, гражданите, оставим партиите да си действат спокойно, ще правят това, което е добро за тях. След като в обществото нагласите са  всеки се грижи сам за себе си, не можем да очакваме от политиците да се погрижат за нас. Няма да се оправим, докато не осъзнаем, че трябва да го направим колективно. След битка с нокти и зъби и съдебна реформа.

Пловдивчанката проф. Мария Пиргова е завършила Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. Дългогодишен преподавател в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия ЛИДЕР.  Автор на книги и научни публикации.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?