71

Проф. Мария Пиргова: Жените водят най-трудните битки - и в живота, и в политиката

Единственото предимство на Габриел е в това, че е по-хубава от акад. Денков  

Мафията и престъпността у нас са предимно мъжка работа, жени там се появяват много рядко

Ваня Григорова е най-силната жена в българската политика в момента

 

- Проф. Пиргова, ще имаме ли дама за първи редовен премиер?

- Вероятно ще имаме за премиер г-жа Мария Габриел. Но ако се случи, това ще бъде резултат не толкова на нормална процедура, а на договореност между партии. Но все пак ще е хубаво да имаме жена премиер. 

-  Може ли Мария Габриел да се окаже учудващо добър премиер в сегашната сложна ситуация?

- Единственото предимство на Габриел е в това, че е по-хубава от акад. Денков. Харесвам я, но тя няма капацитет за министър-председател. И няма да наложи нито едно свое решение. Разбира се, решенията ще вземат Бойко Борисов, Делян Пеевски и от време на време Кирил Петков. Тя е и ще остане кукла на конци. За да се еманципираш, трябва да имаш огромен житейски багаж, огромен опит и огромна воля. Поначало политическата кариера на Габриел се дължи не толкова на политически качества, колкото на женското ѝ качество да се омъжи за подходящия човек. 

- Намираме се в много сложна ситуация, включително геополитическа. Дошло ли е времето дами да командват парада? 

- О, не. Нито премиерът в България, пък и където и да е, още по-малко дамите могат да командват парада. Живеем в мъжка култура от векове. Човечеството започва историята си с матриархат, при който жената управлява рода. Но с появата на конкуренцията, на борбата за ресурси, идва времето на грубата мъжка сила, която ни управлява до ден днешен. Жената вече има съвсем друга роля. Дори християнството, другите религии са свързани с мъжкото начало. Някои примитивни племена все още имат богини майки, но с бурното развитие на цивилизацията, на технологиите силата взима връх и до ден днешен сме свят на конкуренция и войни. Оттам мъжката култура се налага във всички сфери, особено в политиката. Жените трудно се допускат до управлението. Така ще продължи сигурно още много години.  

В 240-местния български парламент има 58 депутати жени. Това съотношение спрямо мъжете 1 към 3 не е лошо, но е формално. Проблемът е в това, че жените трудно се добират до взимане на важни решения истински. Да, имаме дори председателки на партии, лидерки, но все още мъжката култура е много силна.

- Защо не успяхме да преодолеем половия дисбаланс за 34 г. демокрация?

- Много често се чува, че над три десетилетия се борим за равенство между мъжа и жената. Това е дълбоко несъстоятелно твърдение, защото при социализма жената се беше преборила за своята много по-реална и решителна роля в обществото, и то в чисто мъжки професии. Нямаше и намек за разлика в заплащането на мъже и жени, където разминаването сега е доста драстично. 

Докато след промяната през 1989 г. времето на парите натисна жената отново в кошмарна дискриминация.

Имахме завоювано право, което изгубихме. И тенденцията е да го губим все повече и повече.

- Кои женски качества са полезни и кои вредни в политиката? Сигурно не е случайно, че Борисов изпраща изцяло екип от дами за преговори с ПП-ДБ?

- Борисов е харизматичен тип, алфа​-мъжкар.  Жените имат много важно качество в политиката - те са лоялни, изпълнителни, не предават. И Борисов използва тези дамски качества много успешно във всичките си екипи. Винаги е обграден от дами, които са му верни. 

И това се дължи на неговата харизма, а не на политически качества - негови или на дамите. Просто това са по-дълбоко заложени в човека реакции ​- харесваме един мъж или жена и вървим след него или нея. Това важи и за политиката. 

Дамските вредни качества, и в политиката, са хитростта, интригантството. 

Но е факт, че и в политиката всеки мъж се поддава на женско влияние - вкъщи, около къщи. Много често управленци мъже сменят цялата си политика заради влиянието, което им оказват жените около тях.

- Колко тежка мисия е политиката за една жена?

- Политиката е труден товар. Казваме, че е мъжка работа, защото е силова. Но политиката не е мъжка работа, защото и жените също имат много сила.

Въпросът е как обществото се възпитава. За съжаление, българските майки все още, от патриархално време, са много по-взискателни и критични към дъщерите. Тези патриархални нагласи от векове не сме преодолели.

За една жена е много трудно да се занимава с политика, защото трябва да наложи мнението си сред много мъже кариеристи, с огромно его.

Една жена в политиката води битки по всички фронтове, от сутрин до вечер. И най-вече на вътрешния фронт, където се конкурира с мъже, които искат да я изтласкат. И това не е само в политиката. Така е и в бизнеса, където в последните години жените са принудени все по-често да се реализират чрез мъжете си.

Убедена съм, че в българския преход оцеляваме благодарение на силните жени, които държат на плещите си семейства, производства, ориентация в нови условия.

Българската икономика не даде на мъжете да се изявят като предприемачи. А когато мъжете  не могат да се реализират, се комплексират.  И се налага да се опрат на жените си. Наблюдаваме това вече поне петнайсет години.   

-  Дошло ли е времето на дама президент у нас?

- Може да стане. Въпросът е дамата премиер и дамата президент да имат воля и реална власт. И да не се командват в изпълнителната власт от олигарси, мафии, организирани престъпни групи. Мафията и престъпността у нас са предимно мъжка работа, жени там се появяват много рядко. Но съм убедена, че жените са много по-способни да променят съдебната система например. Имаме отлично подготвени юристки, като проф. Екатерина Михайлова, Цецка Цачева, имаме потенциал от съдийки, но в прокуратурата ги няма. Там мъжете са взели властта, не я пускат, направили са прокурорска мъжка мафия, от която няма излизане.

- Една от най-ярките дами в българската политика - Корнелия Нинова, сякаш се опитва да победи колегите си мъже по-скоро с техни, мъжки качества. Вреди ли ѝ поведението тип „да се разберем като мъже“?

- Не бих казала, че точно това ѝ нанася вреди. Нинова не е политик, а амбициозна жена, в резултат на което вече унищожи една голяма партия.

Използва целия арсенал от качества, но това само води до катастрофа в политиката. За съжаление, БСП е докарана до унищожаване и не виждам шанс за обрат, поне засега. 

Нинова е добър юрист, който може с всякакви формални средства да запази властта си в БСП - с уставни и неуставни решения.

С лявото ще имаме тежки проблеми, докато стигнем до нормална лява партия.

Надявам се да има вътрешни сили, които да осъществят ляво обединение, което е толкова нужно за евроизборите. Но Сергей Станишев не може да е лидер на такова обединение. 

- Лявата Ваня Григорова се превърна в изгряваща звезда, беше на крачка да стане кмет на дясна София. В каква посока трябва да насочи потенциала си и какъв е политическият връх, до който може да стигне?

- Според мен Ваня Григорова е най-силната жена в българската политика в момента. Има много фактори, които ще определят нейното развитие, но мисля, че тя върви по правилния път за решаване на проблемите на София, за утвърждаване в Общинския съвет. 

Тя не е член на БСП, но е готов ляв лидер. Има изключително ценни качества, но това, че е жена, ѝ пречи, тъй като мъжката среда е коварна, а мъжката конкуренция - безмилостна.

Но Григорова би могла да стигне далече - до лидер на лявото, до лидер на България.  Виждам я и като премиер след време. Смятам, че има сили, качества, и ще ѝ стискам палци да успее.

Както и за мъжете, изключително важно за една жена политик е мъжът до нея. Добре е, че тя има шанс партньорът до нея да разбира от политика.

Но вляво има и други жени с качества, които могат да дадат принос в политиката - Мая Манолова, Татяна Дончева. Вицепрезидентът Илияна Йотова има големи перспективи за по-нататъшна реализация в политиката. Това са силни жени, с характер, с опит, които могат да бъдат лидери.

Много им е трудно - влезли са в битка, жертвайки себе си, личния си живот.

А нашето патриархално общество не им дава заслужената оценка.

Мъжете в момента ​- и в света, и у нас, са акумулирали много повече негативни, слугински качества, по-страхливи са. Така че жените може да се окажат много важни за решаване на ключови национални задачи, особено в България.     

- Имахме Партия на българските жени в зората на демокрацията. Не е ли време тя да се активира?

- За съжаление, жените у нас не са възпитани така. Студентките ни са много активни, знаещи, но когато настъпи моментът на тяхната житейска реализация, те по-скоро търсят мъжка опора, защото обществото е създало такава система. Ще е нужна доста сериозна битка за промяна на нагласите. Но в кризисни моменти жените ще излязат на преден план с повече хладнокръвие и храброст в защита на децата и родината, отколкото мъжете. 

А Партията на българските жени преди години  стана мандатоносител за Симеон Сакскобургготски, но не можа да се наложи като фактор.

- Отмина ли времето на железните дами в политиката, които държаха кормилото на Европа - Меркел, Тачър?

- Не е минало. И Меркел, и Тачър са жени със силна воля и характер, подкрепени от още по-силните техни мъже, застанали в сянка. Една силна жена с български корен ​- Дилма Русеф, стана президент на Бразилия. В Китай все повече жени заемат сериозни постове. Във Франция Марин льо Пен е много влиятелна, в Италия премиерът Джорджа Мелони - също. Въпросът е доколко те вземат решения. Мелони дойде с доста амбициозна програма, но за няколко месеца беше принудена да сни​жи целите си. Но такъв компромис бяха принудени под външно влияние да направят и мъже политици - германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон.

Ние също имаме влиятелни дами. Ирина Бокова, бивш генерален секретар на ЮНЕСКО,  замалко не стана генерален секретар на ООН, Кристалина Георгиева е влиятелен финансист, бивш шеф в Световната банка и настоящ шеф на МВФ.

В световната битка за хуманността жените ще се окажат много по-силни - точно защото разбират къде е изворът на живота и бъдещето. 

- Дали имат основание предположенията, че ако Меркел беше останала начело на Германия, може би войната в Украйна щеше да бъде избегната? Нова Меркел ли ѝ трябва на Европа?

- Би ми се искало Меркел да е този фактор, който да предпази Германия и Европа от унищожаване. Зад Меркел стоеше много мощен германски бизнес и може би той нямаше да позволи сриването на индустрията. Меркел имаше доста време да еманципира Германия от САЩ - беше канцлер 16 години. И наследникът ѝ Шолц дойде с намерения за силна и по-независима Германия, но след визитата си в САЩ се огъна.

Не ни трябва нова Меркел, а ново виждане за суверенитета, за независимостта на  решенията. Докато парите и оръжията са водещи в политиката, сме обречени на тотално мъжка власт, която може да унищожи човечеството.   

Оптимистично е, че жените са фактор и в настоящето. Мъжете да не вирят много носове, защото властването им е привидно. Двата пола не могат един без друг, не им трябва надмощие, а баланс. Както в природата, така и в политиката.

 


Пловдивчанката проф. Мария Пиргова е завършила Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. Дългогодишен преподавател в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия ЛИДЕР.  Автор на книги и научни публикации.  

Оцени новината

Оцени новината
1.4/5 от 5 оценки
1.4/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
ал бънди

ал бънди

13.03.2024 | 18:07

Тая е най голямата крадла ! По нейно време изчезнаха парите за Хемус !

Отговори
1 0
Докога бе, кухи глави?

Докога бе, кухи глави?

09.03.2024 | 03:18

Ще се делим на мъже и жени? Какво стана с еманципацията? Сега пък се оплаквате, че нямало жени в мафията. Остава да излезете на протест. То бива простотия, но това е върхът.

Отговори
4 3
мхм

мхм

08.03.2024 | 08:44

Дъртата подлога пак са изцвърча и опръска с л@йна мониторите ви, хахахахаха...

Отговори
11 1
Стига бе!

Стига бе!

08.03.2024 | 08:18

Зам-председател на ЛИДЕР (Ковачки)

Отговори
13 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?