Следвайте ни

Проф. Мария Пиргова: Жан има всички шансове да влезе в парламента

Ако вътрешните битки продължат, БСП може да се срине до четвърта сила 

viber icon

- Г-жо Пиргова, не станаха ли твърде много скандалите по върховете на властта? За капак говорителят на кабинета Антон Кутев обеща още скандални разкрития.

- Градусът на негативизъм е нормално висок предвид факта, че едно десетгодишно управление се сменя с ново. Все още имаме само служебно правителство, но то ни разкрива картината в страната, която в по-голямата си част гражданите подозират и знаят. Вече обаче се изнасят и факти. Да, разкритията звучат скандално, но не могат да бъдат скандали. Предполагали сме, че предишното управление си е служило с незаконни  средства, че е употребявало държавата в своя полза, но не сме предполагали в какви мащаби се е случвало.

- Не минават ли граници обаче последните буквално канибалски обвинения срещу експремиера Борисов, направени от анонимен свидетел пред служебния вътрешен министър Бойко Рашков?

- Какво значи да минем граници? Не може да скрием едни неща, а други да обявим само за да не минем граници. Трябва да се изнесе това, което започват да свидетелстват хора, които вече са преодолели страха си от предишното управление. Хората трябва да знаят, а границите ги определя това, което е станало в миналото. Т.е. сегашните управляващи не определят никакви граници, те са надскочени не сега, а в предишното управление, което е използвало политики на границата на закона в ущърб на гражданите.

- Да, но все още за обвиненията няма представени доказателства...

- Доказателства има и е важно те да бъдат внесени в прокуратурата. Без доказателства не може да се говори, защото тези, които го правят, също подлежат на отговорност.

- Не са ли притеснителни многобройните смени по върховете в министерства, агенции?

- Това е притеснително единствено за хора, участвали в злоупотреби, за хора, които са се облагодетелствали от работата на различни агенции. В момента минаваме през мъчителен период на промяна, който може да се окаже още по-мъчителен при едно редовно правителство с повече пълномощия. Ние сме в началото на разкриване на една много неприятна картина, която показва каква грешка сме допуснали ние, гражданите.

- Как ще се отрази на избирателите поляризацията, която се задълбочава? Може ли да очакваме размествания в 46-ия парламент?

- Всеки български избирател ще трябва да избере страна.  Всеки ще прецени според морала си.

 Възможно е "Има такъв народ" да стане първа сила,

но смятам, че все още ГЕРБ има достатъчно механизми, за да запази първата позиция, макар и с по-малко преднина. Смятам, че позицията на ГЕРБ в опозиция е неизбежна и те го знаят.

Не съм удовлетворена от политиката на ИТН, която не поема отговорност, не представя пред гражданите своите политики накъде ще вървим. Ако са първа сила в следващия парламент,  ще трябва да поемат много повече отговорности, а засега не виждаме такива намерения. Не може да се влиза в политиката, без да се носи отговорност. Вероятно точно защото ИТН си остават „царе на мълчанието”, няма да станат и победители. 

- Вляво се наблюдават доста  интересни движения. Какви  шансове  на БСП дава новата широка коалиция? Ще ги изстреля ли тя нагоре от 3-ото място?

- Засега тази широка коалиция не е голяма. Силите, които се прибавят към БСП, съвсем не са значителни за лявото, а и са много спорно леви. Така че лявото не се разширява, дори не се формулира добре като ляво от страна на БСП.

Това може да е най-успешният ход на Корнелия Нинова, но никак не е достатъчен за промяна на позицията на БСП. Няма да помогнат смените на местата при  водачите на листи, както и малките отстъпки на коалиционните партньори. Сашо Симов от Смолян отива във Враца, Нинова отива от Пловдив във Варна, в Търново ще има служебна листа, защото местната организация държи на Весела Лечева. Същото се отнася до Пловдив и Добрич. 

Смятам, че БСП  няма да мръднат напред от 3-ото място, дори могат да останат и на 4-ото.  И тогава Нинова няма да оцелее като лидер.  Впрочем и ако са трети, социалистите  едва ли ще я запазят като лидер. Нагласите срещу нея са толкова силни, защото

Нинова не може да намери път към лявото,

просто не разбира какво е ляво. Тя иска да води на всяка цена, но нейното политическо кредо е дясно, тя е десен политик. В говоренето е лява, но в постъпките си е много повече дясна.

-  Какъв е потенциалът на коалицията около Жан Виденов да отцепи гласове от БСП и да влезе в парламента?

- Смятам, че Жан Виденов има шанс да влезе в парламента. Ще привлече много хора, които са за чиста и свята република не само от БСП, но и патриоти, които не намират представителство. Виденов иска да засили българския суверенитет. Коалицията около него е за патриотични леви решения като безплатни образование и здравеопазване, които ще привлекат много хора. Успехът им обаче много зависи от това дали за толкова кратко време Жан Виденов и екипът около него ще успеят да популяризират тезите си. Но това е дългосрочен проект, независимо от дебютното му представяне на тези избори.

-  Дали обаче те имат намерение да сменят евроатлантическата  ориентация на България?

- Лява алтернатива на Жан Виденов не. В програмите "Възраждане на отечеството" на коалиционния им партньор Николай Малинов има предложение за излизане от НАТО и ЕС,  но в партията на Виденов такова намерение няма. Идеите им са леви, социални, проевропейски, но за силен държавен суверенитет, за гарантиране интересите на България в рамките на НАТО и ЕС.

- Ще видим ли обединението Българските патриоти в следващия парламент?

- Патриотите могат и да влязат в парламента. Но

те се наричат патриоти, въпреки че са едни от най-продажните партии у нас

– това е друг български парадокс. И ВМРО, и "Воля", и НФСБ са партии търговци, не партии, а фирми.  Едва ли обаче гласовете на патриотите заедно с тези на ГЕРБ ще стигнат за управление.   

- Очаквате ли да има кабинет след изборите на 11 юли?

- Възможно е да няма кабинет, което не е добре за страната. Все пак ми се струва, че политическите сили ще правят повече компромиси, отколкото през април. Това ще позволи съставянето на програмно правителство. Но  в момента виждаме един добър служебен кабинет и това задава много високи критерии за парламентарните партии. Вариантът този кабинет да остане да действа до президентските избори е реалистичен, но не е добър предвид факта, че се изчерпват средствата, с които разполага служебният кабинет. Това ще направи по-дълго управление много трудно. Така че партиите могат да използват членове на служебния кабинет в редовно правителство след изборите.

- Виждате ли рискове от това, че в момента цялата власт е в ръцете на президента без парламент за коректив?

- Не виждам как предишните парламенти са служили за коректив на властта, въпреки че имаха такава функция. Сега властта е в ръцете на президента, но в рамките на закона. Преди против закона бе в ръцете на Борисов. Не виждам президентът да използва тази власт за недържавни цели. Не виждам реваншизъм в действията на министрите, виждам желание за разкритие на злоупотреби с власт, на корупция.

- Влизаме ли в опасен етап на доминация на популизма?

 Заплаха за популизъм идва най-вече от страна на ГЕРБ

Живяхме в популизъм 10 години.

- На разграждане на модела ли сме свидетели в момента?  

- За някои периодът е болезнен, за други е на освобождаване от рекет, от мафиотски практики. Това е и период на преодоляване на страха.  А какво ще замести досегашния модел - законност, съдебна реформа, която да гарантира справедлив съд на гражданите, за бизнеса.

-  Може ли турбулентният период, в който се намираме, да забави важни за страната процеси като влизането ни в Еврозоната например?

- ГЕРБ съвсем не могат да си приписват изцяло заслугите за влизането в Еврозоната. Политическите сили у нас имат консенсус по този въпрос, всички са за влизане в Еврозоната. Така че които и да са следващите управляващи, те ще работят  за това. Нямам притеснение за бъдещето на страната, имам повече оптимизъм.

Проф. Мария Пиргова е пловдивчанка. Завършила е Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. Дългогодишен преподавател в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия ЛИДЕР.  Автор на книги и научни публикации.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Чичо

Чичо

02.06.2021 | 10:46

Несъм го казал аз . Прос народ слаба държава . Искат да се върнат с тоалетните /кенефа / на края на двора . Да обуят отново цървулите и ушанките .Е явно е че от цървул трандафор нестава . Да живее цървула и ушанката . Ганьо , Ганьооооо .Незнаеш колко си щастлив ,че незнаеш колко си прост .

Отговори
3 0
Цветан Жветков

Цветан Жветков

31.05.2021 | 23:56

Според мен необходимо е и желателно Жан Виденов да влезе отново в политическият живот на България. Помня неговите решителни действия и мерки, които бе предприел като лидер на БСП и като премиер. За съжаление не му позволиха по-нататък да провежда реформите и го смъкнаха от тези позиции, тези, които го поставиха. От тогава се виждаше в неговата политика чувство на отговорност и решителност в интерес на българските граждани. Радва що е, че се коалира с Малинов за подобряване отношенията с Русия. А и другите 2 коалиции са хора, споделяйки прогресивните идеи помежду си! Пожелавам успех и късмет на изборите!

Отговори
2 7
Красная бабичка

Красная бабичка

31.05.2021 | 15:24

https://www.facebook.com/%D0%9B%D1%8F%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7-%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-101639958798747

Отговори
5 0
абе, марица

абе, марица

31.05.2021 | 09:33

ОТКЪДЕ ГИ ВАДИТЕ ТЕЗИ МУХЛЯСАЛИ КОМУНИСТИ?!?! ВЕЧЕ СМЕ 2021 -ВА!! ПОГЛЕДНЕТЕ СИ КАЛЕНДАРА!

Отговори
20 5
Не се сърдете на Марица

Не се сърдете на Марица

31.05.2021 | 10:04

АМИ ВЧЕРА ПУСНАХА БОРЯНКА ДИМИТРОВА.ГЕРБАДЖИЙКА В ЧЕРВАТА.А ГЕНЕЗИСА НА ГЕРБ КРЕЩЯЩО НАПОМНЯ ,ЧЕ СА ПО-КОМУНИСТИ ОТ САМИТЕ КОМУНИСТИ.ТЕ СА СИ НАПРАВО НОВИ БОЛШЕВИКИ.ВИЖТЕ БИОГРАФИИТЕ НА ВОЖДОВЕТЕ ИМ,КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ БАШ ГЛАВАТАРЯ.НАЙ -МЛАДИЯТ КОМУНИСТ НА БКП.

Отговори
11 7
Не  са  болшевики

Не са болшевики

31.05.2021 | 11:13

А са меншевики. Менше ще рече по малко. Т.е. гледат около себе си. И Корнелия е ткава. Виж Жан Валжан не е като тях, затова го и хлъзнаха на млади години.

Отговори
4 5
Дкмс

Дкмс

31.05.2021 | 09:33

ХЛОПА МУ ДЪСКАТА НА ВЪЗРАСТНОТО КОМСОМОЛЧЕ

Отговори
19 1
А пък

А пък

31.05.2021 | 11:46

На вас ви хлопа цялото дюшеме.

Отговори
3 11
ГЕПИРУГИТЕ и ЗУРЛАТА ГЕРГЕЛАН РЕАНИМИРАХА ЖАН

ГЕПИРУГИТЕ и ЗУРЛАТА ГЕРГЕЛАН РЕАНИМИРАХА ЖАН

31.05.2021 | 08:51

Как има очи тоя да се показва.?По негово време заплатата ми стана цели 5 германски марки!!!!.Ептен Северна Корея бяхме.Иначе хората правилно казват ,че го реанимираха герб и свинаря гергелан.Целта е ясна .Да пооткъсне някой глас от червените.

Отговори
18 3
ТАЯ ИЗЯДЕ ЛИ СИ ДИПЛОМАТА?!?

ТАЯ ИЗЯДЕ ЛИ СИ ДИПЛОМАТА?!?

31.05.2021 | 08:43

ТАЯ ЛИ БЕ КАЗАЛА,ЧЕ АКО КАНАЗИРЕВА НЕ ОТИДЕ НА БАЛОТАЖ НА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ,ЩЕ СИ ИЗЯДЕ ДИПЛОМАТА.ДАНА(ЗДРАВКА) ИЗМАМАТА НА ТРИ ПЪТИ НЕ СТИГА ДО ЗАВЕТНИЯ БАЛОТАЖ ВСИЧКО Е МНОГО ,МНОГО ПАРИ ПРИЯТЕЛИ.НЯКОЙ Е ОТВОРИЛ ЯКО КЕСИЯТА ЗА ЧИЧО ВИ ЖАН.ПОЧЕРКА МИ ПРИЛИЧА МНОГО НА ГЕРБ И СВИНАРЯ.РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.ТОВА Е ЦЕЛТА.

Отговори
15 3
Г. Кирков

Г. Кирков

31.05.2021 | 08:07

Жан може и да мине 1 % бариера, но това ще е временно. С ненормалната Петя Паликрушева, която дразни дори с отвратителния си изказ и тембър, с храненика на Георги Гергов дълги години - Павел Иванов и подобни, провалът му е гарантиран. Откъде ги изрови Жан тези, просто не е истина.

Отговори
21 2
Кръговратът на природата

Кръговратът на природата

31.05.2021 | 07:48

Със сигурност др. Жан ще влезе в новия парламент, защото ще дръпне много от гласовете на др. Костя Копейкин, пп Батака, и другите т.нар. "патриоти" (на кремълска хранилка)! Има и още една причина - доста хора забравиха как бачкаха за 5$ на месец, а пенсиите на родителите им бяха "цели" 3$!

Отговори
14 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?