2374

Проф. Мария Пиргова: ИТН е патерица на статуквото! ГЕРБ и ДПС ще ѝ преливат кръв за изборите

Слави направи от мухата слон, а в прословутия разговор на ДБ и муха няма 

В преговорите за третия мандат ПП показаха, че не са склонни да се променят. Липсва им критичният поглед навътре, политическата им култура е слаба

БСП може да държи мандата и до 15 август, но воят на опозицията ще пробие тавана

Президентът Радев се интересува от БСП, но не и от Нинова

ГЕРБ и ДПС печелят от кашата, която забъркаха ПП с КЕВР

България страда от тежка криза на лидерството

- Проф. Пиргова, нулев ли е вече шансът БСП да състави кабинет? 

- На този етап мандатът изглежда провален, но заслугата за това не е на БСП. Ако направим анализ какво показаха преговорите за третия мандат, на първо място, БСП и ДБ са твърдо за съставяне на правителство. Те явно смятат, че още шест месеца във властта ще им дадат възможност да задържат или да увеличат тренда си на растеж в електоралната подкрепа. За тях избори сега са проблематични - могат да останат с 5-8 процента за "Демократична България" и 8-9 - за БСП, което ги поставя след "Възраждане" и ДПС. Вторият извод е, че се потвърди ролята на ИТН като партия, близка до ГЕРБ и ДПС. Тези три партии имат обща цел - да не се стигне до никакви промени в съдебното законодателство, да се саботира всякаква промяна на статуквото, включително да не се пипат печелившите фирми от ГЕРБ и ДПС. Т.е. противозаконните практики с обществени поръчки и с привлечени едни и същи фирми да продължат. Виждаме и какъв натиск упражнява съдът върху промените на ГКПП Капитан Андреево. Не мисля, че там правните аргументи са важни. Така че съпротивата на статуквото е много силна. ИТН са заредената бомба за всякакво преодоляване на стария модел. Това се доказа още веднъж и то категорично.

- Това ли е всъщност играта на Слави? ИТН не са искали кабинет поначало и просто са търсели  претекст да се оттеглят?

- Абсолютно. Те са причина за четвърти провал. Търсеха повод. Мислеха, че Христо Иванов ще им даде поводи, но той не даде. Но те се оттеглиха въпреки всичко. В прословутия изтекъл запис от заседанието на парламентарната група на ДБ няма нищо. Там няма никакви основания за такава крайна реакция на ИТН. Те са мислели, че ще има. Слави е бил подготвен с изявлението си предварително, но основания няма. Трифонов реагира толкова бързо, че предварителната подготовка е ясна. Даже се учудвам, че в едни вътрешнопартийни разговори тонът е толкова политически коректен. Помежду си политиците говорят много по-рязко от това, което изтече в записа на ДБ. За мен като политолог дори този разговор е доста формален - липсват остри квалификации, бурни реакции. Тук ГЕРБ, ДПС и ИТН, които без съмнение играят в комбина, просто са се самоподвели с решението си да направят от мухата слон, при положение че и муха нямаше. Тук се разчита на доверчивостта и манипулируемостта на хората. Това е нашият политически живот.

Но този път Христо Иванов е абсолютно прав, че няма основание за реакция от страна на ИТН.   

- Колко време все пак Корнелия Нинова може да бави отговора за възможността да се състави кабинет, след като в конституцията не е фиксиран срок?

- Може и до 15 август, конституцията го позволява. Има пример с правителството на Сергей Станишев, което се съставяше 40 дни. Разбира се, писъците, че това е антиконституционно, със сигурност ще пробият тавана.

Но БСП ще трябва доста да помислят. Ще трябва да се консултират и с другите партньори от коалицията. За съжаление, консултациите в този случай се превръщат в задкулисие, което е безумие. ГЕРБ и ДПС се държат изключително нагло. Така доникъде няма да стигнем.

Но струва ми се, че  позицията на ПП ще бъде мандатът да се върне по-бързо и той ще се върне. При преговорите за кабинет с третия мандат ПП показаха, че не са склонни да се променят. Липсва им критичният поглед навътре, слаба е политическата им култура. Решили са, че трябва да се ходи на избори, които мислят, че ще спечелят.  Те подмениха цялата си политика с русофобия и смятат, че на тази вълна ще спечелят всичкия вот хората, които по време на войната в Украйна са настроени срещу Русия. Смятат, че русофобията ще ги изведе на първо място.

На този етап това може да се случи. ПП действат изключително под диктата на Демократическата партия на САЩ, поведението им е абсолютно конюнктурно. Да, могат да са първи при едни предсрочни избори. Но е много важно кога ще са тези избори и как другите партии ще изиграят шанса си. Ако Демократическата партия загуби междинните избори в началото на ноември, а нашите избори са след това, ПП може и да не е на първо място. Зависимостта е много пряка и хората я виждат. Водещите фигури в ПП са хора, посочени да управляват от самия президент Байдън чрез посланика на САЩ в България. На тях е гласувано доверие, че в тази сложна ситуация ще следват политиката на САЩ. Нашата държава няма армия и население, но има територия, която е много важна за САЩ при военното положение на север от нас, в Черноморския регион. Така че ПП неслучайно нагнетяват русофобията, която да бъде в основата на тяхното поведение, което следва политиката на САЩ.

Но победата на ПП зависи от редица условия. Но поради позицията на партията ще отидем на избори.

- Провал на БСП да състави кабинет ще даде ли достатъчно силен коз на вътрешната опозиция да я разклати?

- Коз ще има, но вътрешната опозиция в БСП е много слаба, за да го използва. Почти не виждам такава вътрешна опозиция, която да е сплотена, да има стратегия. Софийската организация има прояви, на които предлага нещо алтернативно на г-жа Нинова, но много слабо и без концепция.

Що се отнася до президента, той въобще не са занимава с ръководството на БСП. Той се интересува от членовете, от електората на партията, не от Нинова. Там позицията е ясна - против Нинова. Президентът е зарязал ръководството на БСП.

Що се отнася до резултат на БСП при предсрочни избори: лош - 8 процента, и добър - 10 процента. Вдигане на резултата с 2 процента най-малко ще е успех. Ако ги вдигне с 4, ще е голям успех. Може да стане, зависи от предизборната кампания. Но ще е трудно при това организационно състояние на партията.

- Смятате ли, че ИТН със сигурност ще изпаднат от следващ парламент?

- Те са партия със затихващи функции, независимо дали ще влязат отново в парламента. Могат да влязат, дори с помощта на ГЕРБ и ДПС, които могат да им осигурят гласове. ИТН са им много необходими, те са им патерицата. Това ли беше изобщо участието в политиката на проекта "Има такъв народ"? Разбира се, това беше смисълът. Ако ИТН са в парламента, това ще продължи да бъде смисълът - да са своеобразен троянски кон на статуквото. Те така са създадени - да бъдат троянски кон, да провалят парламента, партиите на промяната, съдебната реформа, да подкрепят главния прокурор, да спрат всички опити за разправа с Борисов - там да не се пипа. Пипне ли се, всичко се срива.

Както всички говорят, на ИТН бабува бизнесмен, близък до ГЕРБ. Няма нищо неясно, свързано с техния произход, с връзката с ГЕРБ и ДПС, олигархични връзки, които създават този проект.

За съжаление, дългата ръка на олигархията управлява у нас. Занимава се не с бизнес, а с политика, чрез което граби държавата и с това си осигурява средствата. Нашите олигарси смучат държавата, затова се занимават с политически проекти. Затова и партиите ни заприличват на олигархични проекти, лобита. Хората не интересуват партиите, те са се хванали за гушите и дърпат на различни страни, към различни лобистки интереси. Никой не предлага на хората бъдеще. Предизборната кампания ще е повторение на това, което гледахме през 2021 г. Няма стъпки към идеология, към привличане на млади хора. Вместо това партиите просто са се вкопчили едни в други и разчитат на твърдия си електорат. А разправиите водят до ниска избирателна активност, от която печелят партиите, които сега са в парламента.

- Какви шансове има да влезе в парламента новата партия на Стефан Янев "Български възход"?

- В последното си интервю г-н Янев формулира репери за политиката си. Обяви, че ще е консервативната партия в България, която има за опонент либерализма, с който свързва излизането от рамките на закона. Смята, че консерватизмът трябва да внесе ред, да подкрепи традиционните ценности. Тук ще видим една сериозна заявка за проект. Смятам, че партията ще влезе в следващия парламент и трябва непременно да го слагаме в сметките като играч. Позицията на Стефан Янев е, че в парламента трябва да се водят преговори с всички. Той остро критикува ПП и смята, че те са дори вреден проект. Г-н Янев казва, че не би работил повече с Кирил Петков и Асен Василев. Отношенията му с президента са по-скоро студени, но прагматични. Това е сериозен играч, който може да влезе в следващия парламент, макар и само с 5 процента.  Ще събере гласове от разочаровани от БСП и от "Възраждане".

- Колко може да качи "Възраждане" при нови избори?

- Смятам, че таванът им е 10 процента, колкото и на ДПС, с което са като скачени съдове, подкрепят се взаимно като националистически партии - колкото повече се настъпват, толкова повече печелят една от друга.

- Ако парламентът бъде разпуснат скоро, колко ще е рисково това, при положение че остават важни нерешени въпроси, като изборът на шефа на КЕВР? Кой ще определя цените на горивата?

- Ще търпим последствия, които ще са много лоши за гражданите. Изборите са неизбежни, но някои неща трябва да се свършат. Ако примерно след това ВАС или Конституционният съд отменят управленски решения, може да стане голяма каша. Към такава каша, естествено, се стремят ГЕРБ и ДПС, защото от това печелят. Ако има законов хаос, те печелят. Към тях могат да се присламчат и играчи от ПП. Ако не се вземе решение за КЕВР поне, рискуваме да ни грабят по всички линии.

Едно служебно правителство би трябвало да се справи със ситуацията, но при непрекъснатите атаки от страна на съда може да се окаже в много лошо положение. А законите, с които сега се работи, на които много се държи, са правени от ГЕРБ и за ГЕРБ. Попадаме в истински Параграф 22 - трябва да спазваме закона, но той е на ГЕРБ, на абсолютното беззаконие.

- Така или иначе вървим към избори. Няма ли обаче и следващият парламент да повтори състава на този и какви ще са шансовете за коалиране?

- Същият ще е съставът на следващия парламент, плюс партията на Стефан Янев. И шансовете за коалиция ще са същите, каквито и сега. Нищо по-различно не се очертава. Не се очертава и нито един способен лидер. Мнозина ще заложат на Янев, но не мисля, че той ще се справи, поне  в началния етап. Засега лидерство няма. Бойко Борисов вече не може да изпълнява ролята на лидер, Кирил Петков - също. Готвените за смяна на Нинова - Кристиан Вигенин, и на Борисов - Даниел Митов, не са лидери, а пионки. Т.е. няма значение коя ще е първа сила в следващия парламент, след като лидерство няма. И изборите няма да дадат особен резултат и ако не подкрепим някаква коалиция, ако действаме непрекъснато за разсипване на каквато и да е коалиция, нищо няма да стане. И може да се наложат още едни избори.

Обществото е крайно разочаровано, ругае всички политици, но това ни обрича на безизходица.

Нашата обществена безотговорност минава всякакви граници. Поверяваме живота си на някой, който е некадърен, ругаем го и търпим последствията.

- Има ли изобщо кауза и фигура, която да накара българите да гласуват масово? Мираж ли е български Орбан?

- Ако българите искат нов месия, такъв няма. Българите трябва да поемат отговорност, да предявят исканията си - на площада, на някоя партия, не само да критикуват.

Нямаме си наш Орбан, защото не му даваме шанс да се появи. Който и да се появи, е предварително оплют. Никакъв Орбан не може да се появи у нас. Дадохме шанс на Петков и Василев, разочароваха ни, сега трябва да даваме шансове на други. А и какви шансове им дадохме - нито им дадохме мнозинство, нито медиите ги подкрепиха. Оказаха се без качества, но и качествата се изграждат, за което е нужно време.

А президентът не може да направи нищо. В тази сложна обстановка с няколко кризи той е с вързани ръце в рамките на законите на ГЕРБ, със съд, който му диша във врата, с главен прокурор, който също му диша във врата. Какво тогава да искаме от президента? След като сме готови да захапем всеки, който упражнява власт, доникъде няма да стигнем - така отричаме самата държава.

Чакаме месия -  момчетата дойдоха, разтуриха, каквото можаха, за шест месеца. Сега ще дойдат други. А може да дойдат и пак те - младежта е на тяхна страна. Искаме промяна, но не знаем къде да я търсим. Възприели сме демокрацията като плюене. Дори работещи закони не искаме, защото ще ни пречат.

Трябва ни сериозна власт.  Най-сетне да се оттласнем от страховете си, защото времето е тревожно и динамично. Иначе ще продължим да пропадаме от криза в криза и да ни изцеждат ресурсите - наши и чужди политици.

Пловдивчанката проф. Мария Пиргова е завършила Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. Дългогодишен преподавател в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия ЛИДЕР.  Автор на книги и научни публикации.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
36 коментара
Хаха

Хаха

01.08.2022 | 12:03

Аман от руски възпитаници с академични титли ! Цяла статия за мнението на госпожата, вместо да питате гласоподавателите ! В България политика правят в ГЕРБ и ДПС , и да не ни харесва това е положението !

Отговори
0 0
Габи

Габи

29.07.2022 | 14:02

Ако обикновен човек говори такива лъжи и неистини, може да му се прости. Но за професор за когото държавата е харчила пари за образованието му е грозно и долно.Но никога не е късно човек да стане за резил, па макар той и да е професор .Така евтино ли са раздавани професорски титли?

Отговори
6 1
Анализатор

Анализатор

29.07.2022 | 12:19

Всички червени *анализатори* са в транс!червената леля отдавна е *аут* както от науката,така и от реалния живот!

Отговори
7 1
ЯНКО

ЯНКО

28.07.2022 | 20:48

НИНОВА ВЕЧЕ ЗАКОПА ВСИЧКИ КОМУНИСТИ СКОРО НЯМА ДА ГИ ВИДИМ

Отговори
7 3
Алоуууууу Пиргова Чуеш ли

Алоуууууу Пиргова Чуеш ли

26.07.2022 | 20:50

Негово Просташко Банкянско Говедо Чифутско още пази до сърцето си Партийния билет от БКП Така че кротко другари чифути със вашите чифутски и зпражнения

Отговори
8 11
по силите.

по силите.

26.07.2022 | 16:45

Леле, колко плювки, злоба и завист срещу една жена! Не мога да повярвам какво е нивото на тези "коментатори"! Безмозъчните тъ.панари се изходиха по въпроса с единствените „логични аргументи”, които са им по силите.

Отговори
9 16
Гого

Гого

28.07.2022 | 21:41

Цялото герберо-тотевско-зиковско чиновничество е впрегнато на амбразурата. Не се учудвай. И те са уплашени. В момента и тяхната не е ясна с новия тартор на руската банда -РР...Но КОЙ знае, може и да са в съглашение??? И всичко да е било една голяма преструвка.

Отговори
5 5
Драган

Драган

26.07.2022 | 07:23

От всяка дума на тази се разбира че е от най долния слой комунисти .

Отговори
22 10
И Костов

И Костов

26.07.2022 | 15:44

Тая дърта червена утка да каже, на кого е патерица Импексовата БСПдирастия, и Краднелия, Гнома и Ристю не са ли статуквото.

Отговори
19 10
Ееееееей

Ееееееей

26.07.2022 | 03:44

Тази отявлена комунистка пак се е изплюла по въпроса ! От нея лъха един много неприятен мирис на гнило оцветено в червено...!

Отговори
22 9
Няма такьв компот

Няма такьв компот

25.07.2022 | 21:30

ИТН ,ДПС и ГЕРБ - страхотна шведска тройка !!!! Казано по Балкански страхотно "Ибре Оро "!!!! Само - нали знаете ИТН - Ще водят до завойо - после ,как-то винаги - сё пущат..

Отговори
14 11
Габи

Габи

29.07.2022 | 13:53

ДПС ГЕРБ и ИТН никога не са били в коалиция и няма да бъдат Доказаната шведска тройка са ПП,БСП и ДБ.Време е да спрете с фантазиите си и с измислените обвинения

Отговори
4 2
МОЛИ

МОЛИ

30.07.2022 | 15:49

В КОАЛИЦИЯ СА САМО В СЪНИЩАТА И БЕЗСИЛИЕТО НА КОМУНИСТИТЕ.НЕЗНАМ ,ДАЛИ ТЕ СИ ВЯРВАТ НА ТОВА,КОЕТО ГОВОРЯТ???

Отговори
0 0
Иво

Иво

25.07.2022 | 14:58

Гербаво депесарските орки на влака и да заминават при путя да строят "комунизъма". :)

Отговори
12 24
Габи

Габи

29.07.2022 | 13:57

ДПС е управлявало единствено с БСП. Но на ДБ и ПП това не им попречи да се гушнат с тези от статутквото -БСП.

Отговори
4 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?