Следвайте ни

Проф. Мария Пиргова: Балонът на протестните партии се спука

viber icon

Визитка

Проф. Мария Пиргова е пловдивчанка. Завършила е Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. Дългогодишен преподавател в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия ЛИДЕР.  Автор на книги и научни публикации.

---------------------------------------------------------------------

АКЦЕНТИ

Експертните правителства не бива да се анатемосват предварително

Засега не се вижда политически субект, който може да измъкне страната от тази катастрофа 

Малко рано президентът тръгва с приказките за новия проект

------------------------------------------------------------------------------

 

- 77 години след датата 9 септември 1944 г. отново сме разделени. Кой е най-важният урок, който не научихме?

- Не научихме, че трябва да сме обединени поне по най-важните за страната въпроси. 9 септември е ключова дата в нашата история и не може да бъде еднозначно анатемосвана. Това е ходът на историята и трябва да оценяваме фактите в тяхната цялост. Развитието на България в социалистическия период не може да бъде анатемосвано, както и капиталистическото развитие на България не може да бъде представяно само положително. При нас, за съжаление, емоциите са водещи.

За 30 години се научихме да бъдем разделени и разделението достига вече брутални размери, от които не можем да намерим изход. И държавата върви надолу. Спиралата от избори няма да ни принуди да се обединим. Политическият елит е добре осигурен икономически и няма да бъде лесно принуден да се откаже от благата. 

-------------------------------------

- Проф. Пиргова, какви шансове дава на БСП за следващите избори връченият, но неосъществен трети мандат за съставяне на кабинет?

- Връчването на мандата на БСП беше добра крачка от страна на президента Радев и за партията. БСП се опита да покаже в този парламент различно поведение - да бъде по-диалогична.

Мандатът беше шанс за търсене на добри решения за държавата в период на нестабилност. Не съм сигурна обаче, че това поведение ще се отрази на изборния резултат на БСП, тъй като партията в последните години се е свела до твърдо ядро, което едва ли ще покаже разширяване.

Сегашното ръководство на БСП не търси разширяване на електоралната база. Тази слабост на лидера Корнелия Нинова ще се отрази на изборния резултат. Дори очаквам БСП да се представи по-слабо на предстоящите избори.

- Оказа ли се явлението „протестни партии“ балон, който вече се спука?

- За съжаление, този балон се спука, защото т.нар. протестни партии се обърнаха към възможностите да се свържат с властта и забравиха защо са тръгнали на протест. А и самите протестни партии поначало бяха малко измислени, тъй като хората на площада нямаха особена връзка с тях, освен с адвокат Хаджигенов и с Бабикян.

Засега общите действия на протестните партии са взривени. Естествено, Слави Трифонов разбира, че несъставянето на правителство и в следващ парламент би било катастрофално за неговата партия. Така че ще търсят възможности. Дори да няма отлив на гласове и резултатите да се повторят, ще се търсят и други възможности - към т.нар. партии на статуквото, към ГЕРБ, към ДПС, възможно е да има и такива развития.

-  По-скоро избори 2 в 1 - това ли е по-възможният вариант?

- Смятам, че изборите ще бъдат две в едно. Три поредни седмици избори биха довели до много ниска избирателна активност и риск изборите да бъдат много малко легитимни като резултат.

- Има ли сред левия електорат реални настроения срещу президента заради благосклонното му отношение към очакваната нова формация на двама служебни министри?

- Това са спекулации на леви, а и на други политици, които искат да навредят на президента. Но и да бъде създадена такава партия, не смятам, че Кирил Петков и Асен Василев са способни да направят предизборна кампания в толкова кратък срок.

Така че най-вероятно такъв проект да се прави напролет - така би било по-добре за тях. Но и да решат да участват на тези избори с друга партия, резултатът им ще бъде слаб.

А БСП прекалява с негативни изказвания срещу президента. Партията направи капитална грешка, като не подкрепи г-н Радев за втори мандат още през март. Сега тази грешка ескалира.

Колкото до президента - той има стабилен положителен рейтинг и отляво, и отдясно. Той успя да стане национална фигура и в този смисъл подкрепата за него ще е и отляво, и отдясно - това е нормално.   

- Защо г-н Радев, който беше издигнат от БСП за първия си мандат и сега е подкрепен от партията за втори мандат, рискува да дава наставления за новата, още официално несъздадена формация на служебните министри?

-  Президентът би могъл да си замълчи, но вероятно това ще бъде и начало на негова формация. Преценил е, че не трябва повече да мълчи, макар че не вярвам това да е в негова полза. Предполагам, че малко рано тръгва с приказките за новия проект.

- Откъде евентуална нова формация би дръпнала гласове? ДБ или БСП трябва да се страхуват повече от подобен проект?

- Партиите у нас - и левите, и десните, и новите, които не се знае какви са, катастрофираха. Така че електорат ще се дърпа отвсякъде, но това няма да стане веднага. Господата Петков и Василев ще трябва първо да изградят собствена партия - не знам какъв им е капацитетът за това. Ако не бързат, за тях ще бъде по-добре.

- Може ли подобен проект да сбъдне надеждите за промяна на българите?

- Не, нов лидерски проект като на Симеон Сакскобургготски и на Бойко Борисов не е възможен. Не смятам, че Кирил Петков или Асен Василев могат да бъдат еднолични харизматични фигури, да оглавят ново голямо движение, както Сакскобургготски и Борисов. Някой от сегашните министри може в бъдеще да се превърне в едноличен лидер, който увлича огромни маси, но сега нямат тоя капацитет. Но на фона на провала на останалите лидери нищо не може да бъде изключено.

- Възможно ли е този нов проект да стане причина за разкол и хора от БСП да поискат свой кандидат за президент, различен от Румен Радев?

- Възможно е. БСП в момента е в тежко организационно, в насипно състояние, така че е напълно възможно някои в партията да поискат друг кандидат президент, но този ход няма да има успех. Партията няма друг ход, освен да подкрепи сегашния президент - левият електорат е изцяло обърнат към него, така че ръководството няма избор.   

Засега не се вижда политически субект, който може да измъкне страната от тази катастрофа, в която се намираме. Партиите у нас стават все по-некадърни в политическо отношение и докато те не се обърнат към проблемите на хората, доникъде няма да стигнем.

- Доколко сериозен е корупционният скандал около Татяна Дончева и опита да се разцепи парламентарната група на ИТН?

- Скандалът стана твърде голям, а може и да се разрасне. Той е в логиката на предизборните страсти. Разбира се, ако е имало подобно поведение, то е непростимо. Но трябва да се докаже. Това обаче никак не е ново, подобни практики е имало във всички наши парламенти.

И ще трябва Татяна Дончева да понесе политическа отговорност за това. Нейната формация, тази на Мая Манолова, ще понесе най-големи щети.

Ако се докаже, че това е станало, то не става еднолично, а с колективно взети решения, особено за такива големи суми. Впрочем не вярвам да е ставало дума за такива суми - практиката показва, че толкова големи суми не се предлагат. Имаме практика в това отношение, но посочената сума звучи направо невероятно. Надявам се прокуратурата да свърши работата си.

- Ако и в следващия парламент партиите не успеят да преодолеят омразата си, възможно ли е да стигнем до кабинет "ала Любен Беров", чиито конци да се дърпат от олигарси?

- Правителството на Любен Беров не беше дирижирано от олигарси - нарочено е за такова. То беше експертно правителство в началото на прехода. Сега олигарсите си пазаруват депутати и, естествено, могат да им дърпат конците. Но експертните правителства не бива да се анатемосват предварително, защото те са изход за много политически ситуации в много държави.

Това, че олигарсите в нашия политически живот имат такова голямо място, не означава, че формулата експертен кабинет е лоша. Това е по-реалният вариант в следващия парламент - експертно правителство. Разбира се, зад него трябва да стоят твърди мнозинства, а не плаващи пясъци. Защото такова правителство в нашите условия може да падне много бързо.

Правителството на Любен Беров устоя повече от две години, но не вярвам сега експертно правителство да продължи толкова. За съжаление, политическият живот у нас стана крайно нестабилен.

 - Очаквате ли ИТН да запази позиции или ще спихне на тези избори?

- По-вероятно е ГЕРБ да се върне като първа политическа сила, а ИТН да остане втора. ГЕРБ могат и да не бъдат повече в изолация. Могат да намерят партньори - при Слави Трифонов, ДПС, в части от БСП.

Не вярвам в толкова доброто развитие на ДБ, колкото предричат, защото тя, както и БСП, не разширява електората си. Тук малко се надуват балони вдясно. 

Възможно е напролет хората да излязат на улицата - при тия цени на тока, на парното. И тогава политиците ще бъдат принудени да станат по-диалогични.  

Колкото сме по-търпеливи, толкова по-късно ще се оправят нещата в страната. Но времето на спасителите свърши, поне засега.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ИМА ПАМЕТЛИВИ ХОРА В ПЛОВДИВ

ИМА ПАМЕТЛИВИ ХОРА В ПЛОВДИВ

09.09.2021 | 14:21

ПИРГОВА ИЗЯДЕ ЛИ СИ ДИПЛОМАТА?! БЕШЕ КАЗАЛА ,ЧЕ АКО КАНАЗИРЕВА НЕ ИДЕ НА БАЛОТАЖ ЗА КМЕТ ЩЕ СИ ИЗЯДЕШ ДИПЛОМАТА.Е, КАНАЗИРЕВА 3 ПЪТИ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА КМЕТ И ТРИ ПЪТИ НЕ ОТИВА НА БАЛОТАЖ.СЕРИОЗНИТЕ ХОРА СИ ИЗПЪЛНЯВАТ ОБЕЩАНИЯТА. ТА ИЗЯДЕ ЛИ СИ ДИПЛОМАТА??!

Отговори
7 0
Крушка и опашка

Крушка и опашка

09.09.2021 | 12:49

Москва и Лидер Като видиш това и веднага разбираш за къф хайван иде реч Па и цвили кобилата му с кобила

Отговори
6 0
Гого

Гого

09.09.2021 | 10:01

Пиргова никога не е правила точни анализи. Винаги са пристрастни. Разсмя ме с "Не вярвам в толкова доброто развитие на ДБ, колкото предричат, защото тя, както и БСП, не разширява електората си. Тук малко се надуват балони вдясно. " Т.е. да се разбира- "не ми се ще да вярвам"....и т.н. Горката, къде ли не се навираше, та в БСП. та в Лидер, та тикаше усилено дъщеря си Достена Лаверн (?) на европейска ясла- да взима едни пари като разни Еви Майдел-ки,(и др.) без нищо да прави... Много обичат чуждестранните си фамилии (дори и разведени), сигурно си представят, че изглеждат по-умни??? Както и да е, не е въпроса в децата, а в способностите на Пиргова като учен и анализатор- не е добра!

Отговори
14 1
Реалист

Реалист

09.09.2021 | 09:56

А балона на тиквата и маминия се спука още по-рано

Отговори
9 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?