Проф. Красимир Гигов: През уикенда може да ваксинираме желаещи, които не са с приоритет

Настигаме Европа, целта е минимум по 10 000 ваксинирани на ден

Проф. Красимир Гигов е роден през 1943 година в Русе. Той беше избран за председател на Координационния съвет по ваксинирането след горещи препоръки от министър Ангелов, ген. Мутафчийски, директорите на големите болници. Професор Гигов започва работа като лекар във Военномедицинската служба в Русе и натрупва изключително богат опит във ВМА, Алжир и Тунис. Има куп специализации в чужбина. Два пъти е бил секретар на МЗ, а от 2019 година оглавява Българския червен кръст.

- Проф. Гигов, как се справя Пловдив с ваксинирането?

- Пловдив има много темпераментна директорка на РЗИ, казвам го положително. Д-р Ваня Танчева-Манчева има много опит. Но регионът за ваксиниране е много тежък, не говоря само за града. Голям  е като пространство, сложна логистика. И тук трябва да благодаря на МВР, което ни осигурява пълна подкрепа от първата до последната секунда на логистиката.

Така че колежката в Пловдив успява да се справи. Нека не забравяме особеностите на ваксините. При „Пфайзер“ трябват фризери с минус 70 градуса. Като се отвори една ампула, тя не може да се съхранява повече от два часа. При „Астра Зенека“ са много удобни условията. Ваксината се съхранява от 2 до 8 градуса, а едно отворено флаконче издържа до 48 часа. Удобна ваксина, особено за общопрактикуващи лекари.

- Доволен ли сте от темповете на ваксиниране, мнозина критикуват, че България е на последно място в ЕС?

- Аз ще съм доволен, като бъде постигнат резултат от 60-70 процента ваксинирани. Темповете зависят от броя на ваксините, които получаваме. Няма откъде да вземем други! При ограничен брой търсим приоритетни групи, затова направихме първа, втора фаза и т.н.

Нямаме проблеми с екипи, с места, където да извършваме имунизацията

Знаете, направихме модулни екипи, изнесохме екипи от дадена болница в друга структура, където има повече хора за ваксиниране.

Но вече имаме достатъчно ваксини, така че би трябвало и това да отпадне като причина. Стигнахме  1,2-1,3 процента ваксинирани на 100 души. Тези цифри бяха валидни за  Европейския съюз преди две седмици. Тоест, настигаме средното ниво на ЕС. Преди седмица бяхме към 0,7-0,8 процента. След седмица ще бъдем много повече. Има обаче един друг сериозен проблем.

- Какъв?

- Почивните дни. Просто предвидените за ваксинации учители и други групи не идват в събота и неделя. Нашите дежурни ваксинационни екипи са на място, чакат, но почти не са натоварени и това личи от графиката. Затова ще предложим на министъра през почивните дни да включим и следващите фази. А който не е дошъл, не губи право. 

- Значи може да очакваме старт и на масовата ваксинация?

- Е, първо има други фази. Но в края на този месец и началото на другия е реален старт и на масовата ваксинация. Фазите дават ред, но е възможно преливане. В София например на практика са изчерпани първите две и минаваме към трета. Знаете, тя включва МВР, армия, АЕЦ „Козлодуй“, други структури, от които зависят устойчивостта на държавата. Ето получаваме доста заявки от хранително-вкусовата промишленост, която също е ключова за една страна. В контакти сме с министър Танева. Интересът се движи около 30-40 процента от хората, ангажирани в дадена сфера. Затова трябва да бъдем готови, като поемем ангажимент. Не може да обещаем за утре ваксина на 100 000 души.

- От 30-40 на сто до желаните 70 процента разликата е доста голяма!

- Не е така точно. Имайте предвид, че в бройката не включваме деца и младежи до 18 години, също така българите в чужбина. Хубавото е, че към момента използваемостта на ваксините в България е над 90 процента. Тоест, оползотворяват се много добре.

Каквото получим - използваме го

Предизвикателството е, като започнат да пристигат огромният брой ваксини, да запазим този процент. Но ще се справим. Ето амбицията ни е в София ваксинацията да достигне темпове от 5-10 хиляди души на ден. Това прави 100 000 за 10 дни. При изборите също очакваме сериозен брой ваксинирани членове на комисии.  

- Хващам се за „Астра Зенека“, много страни обаче я забраниха за хора над 55 или 65 години.

- Чакайте, Англия развита страна ли е? Има ли медицина? Милиони с „Астра Зенека“ вече са ваксинирани, включително и възрастни. Непрекъснато се правят изследвания, ние ги следим. Ефективността скочи от 62 до 75-80 процента.  Предимство на „Астра Зенека“ е, че втората инжекция се прави след десета седмица. Това ни позволява да не пазим втора игла като при „Пфайзер“. Знаете, там периодът е три седмици.

 - Скоро ще има ли одобрение на руската ваксина за ЕС?

- Не са подали още документи за одобрение, така че едва ли. След като я поръчват толкова страни, значи има своите позитиви. И тя, и китайските. Никой не спори. Но ние имаме достатъчно заявени ваксини, нямаме нужда към момента от други.

Има ли обратна връзка, доколко се наблюдават странични ефекти?

- Разбира се. Това е задължение на Изпълнителна агенция по лекарствата и нейният шеф г-н Богдан Кирилов докладва веднага на министър Ангелов. Нямаме големи проблеми засега. Докладвани са няколко алергични реакции и зачервявания на местата, на които е използвана иглата. Не са съществени. Десетки случаи при близо 80 000 ваксинирани. Нищо обезпокоително, за което трябва да информираме колегите.

- Вие направихте ли си ваксинация?

- Да, и двете игли. Никакви ефекти.

 - Бихте ли посъветвали да се ваксинират преболедували отдавна COVID-19 ?

- Ако са минали 3-4 месеца, нищо не пречи. Има спорове, но за мен те са преекспонирани медийно. Несериозно е да се говори антиваксърски. Страшни болести - чумата, испанският грип, са изчезнали благодарение на ваксината. Всеки е чел книги като „Вечната Амбър“, нали!

Ние просто ги забравихме тези болести, защото има ваксини

Сега е същото. Няма логика даден колега да излиза и да се прави на интересен. Ето колегата доцент Мангъров е отличен педиатър, но… Хората трябва да бъдат убедени в едно - ваксината е нещо полезно. И все повече ни търсят, аз съм оптимист. 

- Имате ли информации дали ваксините неутрализират и новите мутации - английски, бразилски, южноафрикански?

- Да, действат. По-слабо, но действат. Тези мутации са точно опит на вируса да се приспособи по-лесно към човешкия организъм, да заобиколи мерките, които взимаме. Те са по-заразни. Така става с всеки вирус, приспособява се с годините, защото все пак целта му е не да убива човека, а да живее в него. Но ваксините помагат, подготвят ни за вируса. Тук важи същото правило: ако  се заразите, ще изкарате много по-леко.

- Да очакваме ли големите производители да адаптират скоро ваксините си към тези мутации?

- Те го правят непрекъснато. Ще излезе  „Нова Модерна“ например. Същото като при грипа той се адаптира непрекъснато, ваксините също. Тези РНК ваксини са много лесни за адаптиране, те са бъдещето.

- Доста хора питат кога ще има обща платформа за записване за ваксини?

- Трябва да стартира на 1 март. Платформата предвижда освен заявка за ваксина и заявка при кой лекар да бъде направена. Може да не искате при личния, а в РЗИ или в колектива, в който тече ваксинация, и обратното. Платформата ще ни даде представа колко хора искат да бъдат ваксинирани, къде искат да бъде направено.

- А в нея ще може ли да се заяви коя ваксина иска човек да му бъде поставена?

- Зависи с каква ваксина разполага лекарят. Ако разполага само с една, няма как. Ако има повече, личният лекар трябва да препоръча, познавайки своя пациент, коя ваксина ще е най-подходяща. И пациентът да се съгласи. Повтаряме винаги: ваксината е безплатна и доброволна.

Иначе ми е трудно да повярвам, че един лекар ще има 4-5 ваксини. Или друго.

Трябва да отвори  „Пфайзер“ с 6 дози само заради един пациент и другите да ги изхвърли, така ли?

Няма как! Това е въпрос на организация. Това говорехме с д-р Брънзалов. Той смята да отдели събота и неделя само за имунизации - да направи 15-10, 50. Бързо става. Но лошото е, ако стане като вчера в „Пирогов“. Отвори пункт и трябваше да дойдат 500 души, а се появиха около 150. Най-важното е организацията, но и съзнанието на обществото.

- Може ли да завършим така - целта на България е да достигне около 10 000 ваксинирани на ден?

- Минимумът е 5000. Целта е 10 000 и повече. Все пак 2 милиона ваксинирани и вероятно около 1 милион преболедували ще притиснат сериозно вируса и ще дадат възможност за спокойствие за икономиката на страната.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Дрън дрън

Дрън дрън

17.02.2021 | 17:39

С Пфайзер ваксинираха лекари,учители. За масовата ваксинация- Астра Зенека. Най-спорната ваксина,която отхвърлиха цивилизованите държави. За нас аборигените, каквото другите не искат. И смеят да говорят за ваксина.

Отговори
4 2
Тате ще ми купи колело Ама друг път

Тате ще ми купи колело Ама друг път

17.02.2021 | 16:19

Всяко яйце бомба за мръсния империализъм Българския болен най здравия човек на Земята и оше и още и още тъпотий еврейски научени от нашите комунисти от учебниците на баш еврейте Крал Мас Фиркал.го Енгелс и сифилистика Ленин А сега в техен стил един лозунг Всяка ваксина бомба в гъ.........за на чифутите ционисти и техните мекерета Рот фронт другари Интернационалисти от живи националисти

Отговори
4 5
Чичо доктор

Чичо доктор

17.02.2021 | 14:13

Като прочетох с какво се е занимавал, съмнявам се професора да е лекувал болни. Докарва го от приказка, иначе най-добре се вписва в хаоса на ваксинирането.

Отговори
10 3
Мечти търговски

Мечти търговски

17.02.2021 | 10:11

Навремето имах един познат ветеринарен лекар към А Пе К ато Като седнем да пийнем по ракийка вечер па земе че ми се оплаче Знаеш ли братче утре ме чакат 1 000 свине да васинирам в едикоеси ТеКеЗеСе Що имам чуството че уроди като този извратеняк Професор на имат за добитък и ще ни ваксинират на конвейр По леко Професоре че да не вземеш да се изтуриш от напиняне Ти виждал ли си накуп 10 000 освен по телевизора и на някой стадион

Отговори
17 4
Аз искам да гласувам ама нямам желание

Аз искам да гласувам ама нямам желание

17.02.2021 | 09:42

Аз искам да се ваксинирам ама нямам желание .........Има и още един по хубав вариант на велики мисли казани от велики хора Аз много ОБИЧАМ еврейте ама пекани на шиш и леко алангле

Отговори
14 4
Обръщението на

Обръщението на

17.02.2021 | 09:32

Професорите към масовия потенциален пациент:Или ке ми дадеш или ке те таковам! Или астра зенека или оди да пасеш.

Отговори
17 3
Стига с тази Астра Зенека

Стига с тази Астра Зенека

17.02.2021 | 09:19

Кажете къде в Пловдив хората от първа и втора група могат да се ваксинират с Пфайзер. САЩ не е одобрила Астра Зенека, както и Израел.

Отговори
19 3
лобизъм

лобизъм

17.02.2021 | 21:38

Както и Австралия и Швейцария! А други страни са я разрешили само за лица от 18 до 55 год. защото не е изследвана за другите възрастови групи. Освен това, ефективността й за две пълни дози е 55%.

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата