49

Проф. Коста Костов: Провалът в образованието роди бума от антиваксъри

Зеленият сертификат само отключи инстинкта за далаверата, убеден е националният консултант по белодробни болести

 

- Проф. Костов, има ли връзка между антиваксърските настроения и падането на нивото на образование у нас?

- Абсолютно! В България уважението към науката, учителите и интелектуалците рязко падна и вината въобще не е в българското население, а е нещо, което идва от лидерството, от висините на управлението на тази държава. Не искам да казвам нещо силно, но много по-лесно се управлява едно необразовано мнозинство, отколкото образовано такова.

И дори да не говорим за умишленост, това е един много логичен процес. Вижте кои ни управляват в последните години, вижте какъв интелектуален разпад има в управлението и ще кажа една тежка дума - вижте какви пустинни личности ни водят. Затова и България се превръща в една образователна пустиня и в пустиня в здравеопазването, сравнена с другите европейски страни.

- Казвате, че мнозинство, което живее в илюзии, държи като заложник цялата държава. Къде отиде прочутата българска образованост?

- Образоваността през последните 30 години не е онази образованост, с която се хвалехме преди това. Независимо от недъзите на тоталитарната власт ние имахме едно много добро образование. С това поне можехме да имаме лице пред света.

След промените то, както и здравеопазването претърпя фиаско и постъпателно в продължение на 30 години достигна дотам, че в изследването на Евробарометър, направено през септември 2021 година в 28 страни в Европа, на въпроса „Науката е толкова сложна, че не разбирам много от нея“, 70% от българите отговарят с „да“, 8%, отговарят с „не“ - тоест не е толкова сложно да разбираме нейните послания. И 22% нямат отговор!

Около 90% от българите въобще не могат да вникнат в научните послания и в същото време като съпоставим този процент на Евробарометър с процента на българите, които вярват в науката днес и се вслушват в научните послания и в мненията на експертите, това е не по малко от 70%. Това е удивително съвпадение. Имаме 70%, които нищо не разбират от наука и в същото време са уверени в своята компетентност!

Те са жертва на т. нар. ефект на Дънинг-Крюгер, при който колкото е повече некомпетентността, толкова повече е увереността. Самоувереността на непросветните българи нараства и Евробарометър категорично ни поставя на първо място. На другите три места отзад са Кипър и Гърция. 

- Как може Португалия да постигне 97% степен на ваксинация?

- Вероятно в Португалия имат доверие в управляващите. По ваксинация ние сме на последно място в Европейския съюз и в близките десетилетия ще бъдем неотменно на опашката по почти всички параметри, които касаят образование и здравеопазване. Големият проблем по време на пандемията беше абсолютното недоверие към институциите. 

В последните десетилетия упорито бе насаждано в обществото, че най-важен е личният просперитет, най-важно е човек да живее охолно и да не зачита свободата на обществото и неговите щения.

Освен това започна една тотална деморализация на обществото. То започна да приема като нормално да бъде вещо в малката далавера - да правиш лека заобиколка, така че хем да не си обявен за престъпник, хем да се облагодетелстваш. 

- Какво е вашето обяснение на парадокса, че хем сме много стара държава, хем показваме незрялост в отношението си към нея?

- Така е, ние се движим няколко десетилетия назад. Въпреки че сме в Европа, ние си знаехме, че не сме за там. И колкото повече време минава, толкова повече се отдалечаваме. Жалкото е, че ние сме народ с традиции и идентичност.

Но някак се закопахме с тази идентичност и не разбираме, че ние сме европейци и трябва да се държим като такива. Както казваше поетът Иван Динков: "Универсалното и локалното бедствие идат!".

Ние затова даваме власт на подобни политици, които злоупотребяват с патриотичното и не искат да се отворим към Европа, защото така губят власт над това население. Същият Иван Динков казваше, че за съжаление България има много популация и малко народ.

- С въвеждането на зеления сертификат много хора тръгнаха да се ваксинират, но тези, които са против, си купуват фалшиви. При това положение ще има ли изобщо ефект от масовата имунизация?

- Зеленият сертификат няма да промени статуквото - процента на образовани и необразовани българи. Само ще отключи този инстинкт за далаверата сред антиваксърите. Между впрочем сега стана модерно фалшивите сертификати да се подаряват на именни и рождени дни! Вместо картина, книга или диск с хубава музика се подарява това. Така част от обществото ще търси лесния път към осигуряване на положение.

И тази тенденция ще нарасне. Броят на зелените сертификати в България многократно надвишава броят на ваксинираните. Това е ясно указание, че нещо нередно се случва. Сега с въвеждането на сертификати за антитела ще се увеличат и фалшификатите.

Представете си какво чудо ще настане в лабораториите, където правят тестовете за антитела! Ще се наложат критерии, които изискват високи стойности, и ще се дават пари да се трансформират данните. 

- Това означава, че продължаваме да не вървим в правилната посока - пак ще има много заболели?

- Даването на зелени сертификати се прави като едно политическо решение, което не работи за нацията. Дават се за примери Швейцария и Норвегия. В Европа има страни, които имат такива сертификати, но вижте какви демокрации са това, където демократичните принципи към общността са традиции от столетия.

При тези проценти на разумни и мислещи българи, така правиш нови пътеки и пътища за злоупотреба. Това просто е кощунство, това е незряло решение, което работи срещу обществото!

- Защо дори напълно щадящите тестове със слюнка сред учениците бяха напът да предизвикат бунтове сред родителите?

- Това е поредна илюстрация на прочутата българска безнадеждна безпросветност. Родителите не искат децата им да бъдат образовани - това е генерация, която прекара близо две години извън училище. Как тези деца ще добият систематично образование с това стоене вкъщи, с липсата на социална комуникация? Моята дъщеря ходи на училище в Германия - всеки ден там е присъствен. Всяка сутрин ги тестват.

Проблемът е, че не само родителите са безпросветни в голямата си част, но и такива са и част от учителите! Учителят е човекът, към когото изпитвам огромно уважение. И това мое отношение е объркано напълно. В нашата болница 98% от персонала е ваксиниран. Значи ние, които водим битката, вярваме във ваксините, а те, които не разбират нищо от наука - не.

- Смятахме, че сме изключително умен народ, но след ковид пандемията какво вече да мислим?

- Това, че сме умен народ, е илюзия, разбира се! Всъщност българите отдавна живеем само и изключително от илюзии. Живеем в милиард илюзии, родени от нашата безпросветност. Борхес казва, че знанието е единственият път към мъдростта.

 

Проф. Коста Костов е национален консултант по белодробни болести към Министерството на здравеопазването в периода 2013-2019 г. и действащ консултант на НЗОК. Консултант е по белодробни болести на медицински център „Inspiro". От 2019 г. е консултант по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна“ в София. Има 4 придобити специалности: вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия (белодробни болести), военнополева терапия и медицински миниджмънт. Специализирал е в Швейцария и Германия. Има завършен курс по лидерство в престижния London Business School. Многогодишен лектор по белодробни болести към Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
39 коментара
Инстинктът за самосъхранение

Инстинктът за самосъхранение

01.12.2021 | 23:02

Е в природата на всеки от нас, най-нормалното нещо е да мислиш първо и единствено за себе си. И да ми се вменява вина затова, че не желая да се набода с експерименталните препарати и да подложа здравето си на риск, и съм безотговорна, защото мисля за себе си, а не искам да пазя другите, е направо смехотворно и показва тотална липса на познание за човешката природа и психика. И когато лекар, национален консултант, обижда и обвинява в необразованост хората, които не са на неговото мнение, показва тесногръдие и комплексираност. Когато не можеш да обориш някого в спор, започваш с обидите. А колкото до вярата в науката - всички данни за Ковид, ваксините и всичко около тях, са толкова политически манипулирани, че лично аз съм много скептична към цялата информация от "официалните" канали. Прекалено много изключения от утвърдените медицински практики се случват покрай това заболяване, което не е особено опасно инфекция, че будят разбираемо недоверие и предизвикват съмнения да цели, различни от загриженост за хората. За сведение съм медицинско лице и ми е трудно да пренебрегна това, което пише в дебелите книги и да "повярвам", че някой толкова го е грижа за мен, че аз трябва да зяпна в сляпо обожание и да слушам в захлас, и да изпълнявам безкритично. Е, няма как да стане.

Отговори
0 0
baba lu

baba lu

27.11.2021 | 20:01

KOLKOTO PO-NE VAKSINIRAN EDIN NAROD, TOLKOVA PO-UMEN!

Отговори
3 0
baba lu

baba lu

27.11.2021 | 20:00

KOLKOTO PO-NE VAKSINIRAN EDIN NAROD, TOLKOVA PO-UMEN!

Отговори
2 0
таблицата за умножение - знаеш - зелен палец,а другите - червен палец

таблицата за умножение - знаеш - зелен палец,а другите - червен палец

26.11.2021 | 16:26

да се преброим сега

Отговори
3 2
таблицата за умножение - знаеш - зелен палец,а другите - червен палец

таблицата за умножение - знаеш - зелен палец,а другите - червен палец

26.11.2021 | 16:28

Аз се отбелязах със зелен палец. Има ли и други, които я знаят? Ако има - зелен палец, ако някой не я знае - слага червен палец

Отговори
0 1
стар, пиян седесар

стар, пиян седесар

26.11.2021 | 14:40

Иначе дали фирка тоя професор, като мен или само така изглежда?

Отговори
6 4
Vaczism

Vaczism

26.11.2021 | 13:58

В Нюрнбергски процес над нацистки военни престъпници се провежда т. нар. Процес на лекари, който започва на 9 декември 1946 г.Този процес извади на бял свят една перверзна система за унищожаване на германската социална съвест, която в своя здравен аспект означаваше институционализация на престъпното поведение по въпроси на общественото здраве и изследванията на хората. След края на Нюрнбергския процес срещу фашистки лекари през август 1947 г. Нюрнбергският трибунал приема и публикува Нюрнбергския кодекс относно доброволността, демокрацията и невредимостта на човешкото здраве на всеки етап от медицинския експеримент. Абсолютна предпоставка за извършване на този медицински процес върху човек е доброволното съгласие на последния: имат право да реализират собствения си избор и да не изпитват психологически или физически натиск, каквито и да било методи на насилие, измама, измама, хитрост или други скрити форми на принуда; разполагате с информацията, която е достатъчна, за да разберете същността на експеримента и да решите какво да правите. В хода на медицинския процес трябва да има човек, който да отговаря за безопасността на пациента, който е пряк участник в експеримента. Обикновено това е служителят, който инициира, ръководи или заема водеща позиция сред лекарите - авторите, учените или изследователите, провеждащи този експеримент. Това също е индивидуално задължение и отговорност на всяко длъжностно лице, което не може да бъде прехвърлено на друго лице под никакъв предлог.

Отговори
9 1
Калуди

Калуди

26.11.2021 | 12:57

Фактът, че коментарите и мненията под тази статия се множат е много показателен. Много е любопитно как куцо, кьораво и сакато заклейми професор заради изказването му. Има коментари дори хвалещи се, че имат висше образование - евала. Нивото на образованието у нас е толкова ниско, че в момента това хич не е за хвалба. Да имаш висше образование в България в момента е въпрос на малко пари и/или свой човек. А какво обикновено става в нашите ширини - "крадеца вика дръжте крадеца". Всеки коментирал против думите на професора сам се припознава в тях. Ако бяхте прочели цялата статия щяхте да видите още нещо много интересно казано от него - ефекта , при който увеличаването на некопетентността води до нарастване на увереността. Ето това показват и надъханите коментари по-долу. Всички вие сте прекрасен пример за думите на проф. Костов.

Отговори
12 9
Елма

Елма

26.11.2021 | 18:18

Напълно съм съгласна с Вас. А проф. Костов е изключително добър професионалист и човек.

Отговори
3 6
Бай Тошо

Бай Тошо

26.11.2021 | 12:50

И какво излиза сега тоя "професор" , пък образованието тъпо, значи толкова е и професор!

Отговори
10 7
Крах

Крах

26.11.2021 | 10:58

Професор в жанра пропаганда, но въвеждането на ограничения до антиконституционен геноцид нотира краха на всяка пропаганда. И ако ваксинирането е индивидуален избор, репресиите са за всички. И тук наука няма и не се обсъжда а се заповяда. Най малко половината народ се срещна с щам Ухан и изработи клетъчен към хуморалния си имунитет. Но клетъчния у преболедувалиите измерват с показател BAU за хуморален имунитет. И никой не поема и не иска отговорност за нелепицата. Костов написа ръкъводство за ковид лечение за нищо непотребно, сбор статии, и тихо се изниза от втори нощ, и всеки девети от десетима в реанимация загива, защо, нели професорът е вещ в тая зона. А образованието се реформира до сегашното ниво с новите модели, дванадесети клас и подобни оптимизиращи програми. Интелектуалецът нивга против народа не хортува, а страдали с него, а той го хули

Отговори
21 12
Здравчева

Здравчева

26.11.2021 | 10:51

Дори не съм си мислила, но явно сме умен народ, с някакви, като тоя лизачи

Отговори
16 11

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?