Следвайте ни

Проф. Келбечева: Народният съд унищожи варварски елита на България

viber icon

- Какви са данните за Пловдив за присъдите на Народния съд?

- В Пловдив и областта подсъдими са били 3478 души, произнесени са 473 смъртни присъди, изпълнени веднага. Доживотните присъди са били 560, само между 30 и 40 души са били оправдани. Сред най-ярките фигури, осъдени на смърт, е Димитър Даскалов, областен директор, юрист, известен политик, борещ се срещу корупцията. Сред осъдените е Иван Иванов, областен полицейски началник. На смърт са осъдени 14-те пловдивски депутати в 25-ото Народно събрание, разстреляни са на 1 февруари 1945 г.  

 

---------------------------------------------------------------

Ние имаме шампионското място с 2618 смъртни присъди, от които 1046 изпълнени.

У нас никой не беше осъден за комунистическите престъпления.

България преживява Вартоломееви нощи след 9 септември 1944 г. 

-----------------------------------------------------------------

 

- Проф. Келбечева, защо 1 февруари 1945 г. се смята за една от най-зловещите дати в българската история?

-  Т.нар. законова форма на политически терор, каквато е Народният съд, отнема живота и вкарва в лагери и затвори хиляди хора, които са елитът на българската политика и култура. Разстреляни са 33-ма министри от три наричани в пълно фалшифициране на историята „фашистки” кабинети - в България няма фашистка партия на власт. Става въпрос за двата кабинета на Богдан Филов и този на Добри Божилов и половината министри от кабинета на Иван Багрянов. Сред тях има трима премиери.

Разстреляни са 67 народни представители от 25-ото Народно събрание, целият Висш военен съвет, целият генерален щаб - 43 души генерали и полковници, окачествено като „военни престъпници, водили страната от катастрофа към катастрофа”. Какви военни престъпници, когато България не воюва във Втората световна война!

Ужасяващ е варварският начин, по който са екзекутирани осъдените на смърт от Народния съд на 1 февруари 1945 г. Знаем само мястото на колективния гроб на разстреляните министри, регенти, депутати от 25-ото Народно събрание, генерали, висши военни. В яма от бомбардировките е хвърлен културният и политически елит на нацията. 

Последен е разстрелян известният кардиолог проф. Александър Станишев. Преди да получи куршум, ученият с европейски авторитет  е бил задължен да регистрира смъртта на всички свои съпроцесници. За съжаление, твърде малко са хората, които скланят глава пред стената с имената на безследно изчезналите и екзекутираните. Там сме виждали само двама президенти -  д-р Желю Желев и Росен Плевнелиев. 

България няма политики по отношение на осмислянето на комунизма, на извращенията на  българския комунистически режим. Колко българи знаят за безследно изчезналите в първите кървави нощи след преврата на 9 септември 1944 г., когато цялата страна е покрита с безкръстни гробове?

Изчезва гръбнакът на местната власт. България преживява Вартоломееви нощи след 9 септември 1944 г. И по-важно от точния брой на избитите - 10, 20 или 30 хиляди, е в това, че е обезглавена и разнищена тъканта на българското общество. 

 

- Защо у нас е проявена такава жестокост след 9 септември 1944 г.? 

- Няма такъв терор в цяла Източна Европа. Ние сме страната с най-ужасяващите цифри на терор, безследно изчезналите, въдворените без съд и присъда в лагери - всичко, което сменя цивилизационната матрица на България.

Нека да видим големите европейски процеси ​- първите процеси за съдене на нацистките лидери са в Германия - 24 подсъдими и 12 осъдени на смърт. В Унгария например има 476 смъртни присъди, от които 189 са изпълнени. Докато ние имаме шампионското място с 2618 смъртни присъди, от които 1046 изпълнени - останалите са били вече убити или безследно изчезнали.  

Народният съд е създаден веднага след налагането на отечественофронтовската власт. Не по искане на съюзниците, както твърдят казионни историци, а главно по искане на Съветския съюз. За това свидетелстват и думите на главния обвинител Георги Петров: "Историческото дело на Народния съд се сочи като ярък пример във всички демократически народи, а най-вече в СССР!". Т.е. геноцидът, интелектуалноцидът върху България се смята за бляскав пример, а българските власти се хвалят с толкова много убити и осъдени, колкото никъде няма в Европа.

Да не забравяме, че министър-председателите на България Димитров и Коларов са съветски граждани, а ръководството на БКП е изключително просъветско. По принцип в Източна Европа Йосиф Сталин поставя свои хора - свидетели  на жестоките масови чистки в СССР. Това обяснява защо в България лидерите Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков правят всичко възможно да се харесват на Сталин.

Хората, които заповядват и ескалират терора в България, имат единствена цел - да останат на власт, демонстрирайки вярност пред съветските си ръководители. Един от най-блестящите примери за това е и Тодор Живков.             

- Не е ли крайно време да стане по-масово известен фактът, че с присъди на Народния съд са унищожени  и близки на знакови фигури за българското общество?

- Да, на 1 февруари 1945 г. е осъден ​и застрелян племенник на Иван Вазов, който носи името му, както и трима от четиримата синове на националната героиня  Райна Попгеоргиева - Райна княгиня, символ на българската национална революция. Тримата са офицери​ - една от най-престижните сегменти на българското общество, служили на единствената кауза, обединяваща България ​- националната. Двама от тях са осъдени от съставите на Народния съд в Пловдив, а един ​- в София.

Убит е и Васил Караиванов - брилянтен юрист, завършил Сорбоната, дипломат, карловски депутат, близък до Васил Левски, един от първите създатели на музея на Апостола. Такива хора са избити от Народния съд. 

- Какво пише днес в учебниците за Народния съд?

- Най-сетне, след дълги и тежки усилия да се променят програмите, няма бели петна в учебниците, въпреки опитите на  казионни, свързани с партията столетница историци, това да не се случи. Няма вече учебник, който да не казва, поне с едно изречение, че комунизмът е престъпен режим. Но липсва разказът, липсват прекършените съдби на пострадалите хора, липсва живият език, който да привлече вниманието на младите хора. 

Липсва съпоставка с Източна Европа, с Европа по отношение на размаха на терора. Още не е общоизвестна ужасяващата истина какви ерудирани хора са погубени и какви идват на тяхно място -  необразовани, без политическа култура, освен жаждата за мъст.

- Все пак има възмездие - през 1996 г. Върховният съд отменя присъдите на Народния съд, а през 2011-а  1 февруари е обявен за Ден на почит към жертвите на тоталитарния режим. Достатъчно ли е обаче това?

- Не е достатъчно, разбира се. Нека видим колко хора отиват да склонят глава пред паметника на жертвите на  комунизма в София на 1 февруари.  Била съм няколко пъти в Пловдив на тази дата - отдават почит малка група белокоси хора.

Няма паметен знак в подземията на сегашната община в Пловдив, където са били събирани хората, преди да изчезнат безследно. Няма знак и в София, на сградата на Народната милиция, където сега е Главното управление на архивите.

 Ние нямаме места на памет, нямаме държавна и партийна политика от страна на хората, самоопределящи се като демократи и антикомунисти, макар че те са били на власт само 6-7 години - толкова сме били управлявани от сини коалиции през всичките 30 г. след промените.

 В България никой не беше осъден за комунистическите престъпления, въпреки опитите за някакви процедури. Резултат от целенасоченото историческо отрицание е и Декларацията на юридическата комисия на Народното събрание от 2008 г., при която масовите убийства непосредствено след 9 септември 1944 г., когато хиляди хора просто изчезват без съд и присъда, са определени като „законно отмъщение срещу фашистите в България”.

 Този термин е оксиморон и юридически нонсенс - става въпрос за целенасочен терор, който покрива цяла България! Нелегитимността на Народния съд като институция също е установена, но не е санкционирана. Ненаказани остават  икономическите банкрути на комунизма, продаването на златния резерв, опитите за обявяване на България за 16-а република на СССР.

На първо място сме в Европа по соцносталгия и нямаме дори един музей, който да разкаже с автентични факти историята на комунизма у нас. 

Едва ли скоро ще имаме Дом на паметта, както в другите страни от бившия социалистически блок. През 2016 г. германският президент пастор Йоахим Гаук ни каза:"Голямата политика на историческия спомен е работа на държавата!".

- Стигат ли 76 години за покаяние и прошка? За какво е време почти осем десетилетия след ужасния 1 февруари?

- В общественото съзнание 1 февруари не е дата нито на почит, нито на гняв, нито на помирение. При това продължават реакциите в комунистически стил на 9 септември, на 9 май. Т.е. в българското общество няма консенсус за това какво е представлявал комунистическият режим и какви са неговите метастази, които и досега тровят и спъват развитието на българското общество.

 

Визитка

 

Проф. Евелина Келбечева е пловдивчанка, преподавател в департамент "История и цивилизация" на Американския университет в България - Благоевград. Издала е трудове за българската история, включително за комунистически период. Чела е лекции в унивeрситетите Харвард, Принстън и Колумбия. Активен участник в приемането на новата програма по „История и цивилизации" в учебниците, в която за първи път по адекватен начин се поставя изучаването на тоталитарния комунистически режим. Член е на УС на фондация „Истина и памет". 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (20)

Никифор

Никифор

03.02.2021 | 14:06

Тази като е професор за елит ли се смята ?Аз не мисля така !Всеки има своето място в обществото дори и тези с купените дипломи и титли !

Отговори
2 13
Илия

Илия

03.02.2021 | 08:04

Народни съдилища е имало не само у нас, но и във Франция, Италия, Гърция, Норвегия и в още европейски страни. Навсякъде, както и у нас, са издавани присъди на взималите пряко участие и на сътрудничилите на престъпната фашистка власт.

Отговори
3 13
Лимбо

Лимбо

02.02.2021 | 15:19

Нехристиянизирано население със патологичен каинов комплекс , който под различни форми продължава и сега. Каканижещо на един език население , без хуманна ценностна система = племена с вождове.И света постоянно залита подобно и основна ценност са парите , рахатулсуна, военната сила.

Отговори
3 7
нека да уточним

нека да уточним

02.02.2021 | 09:52

Думата елит идва от френски и значи - отбрана част от дадена социална среда. Примерно в средновековието елитът във Франция е бил аристокракицята и е казвал като няма хляб да ядат пасти. Тоест отбраната част от социалната среда няма гаранция, че ще е най-умната, най-предвидливата и най-добрата част от народа. След освобождението на България от османското присъствие /това не е извършено от българския елит, а от чужда държава с алтруистични подбуди/ се създава българския елит. Той е съставен от българските предприемачи, търговци, за които е характерна алчността и материализма, стремежа към бързи печалби. И това за наше най-голямо съжаление от бизнеса тези елити го прехвърлят в политиката. Резултат - 2 национални катастрофи, загубени всички възможни войни, в който участва България, без Сръбско-Българската. Та това което искам да кажа е че не всичко е алчност в този живот, пари, еврофондове и т.н. Важно е да се запази християнската ни вяра, която ни е опазила в 500 годишното присъствие, на някой сегашни наши изключително добри съседни държави.

Отговори
4 12
A също да уточним

A също да уточним

03.02.2021 | 08:36

А след 9 септември, на щиковете на великата и непобедима червена армия, наш "елит" станаха хората с основно образование (и под него), нагли, арогантни, прости, похотливи крадци на коне, земя, ютии и ножици, а след това - и на труд - подчинени на един правешки селянин и завършен пр0стак, чийто охранител понастоящем хвърля прах в очите на Европа, а всъщност заради него плащаме всички ние всеки ден многомилиарден "ДАНЪК КРЕМЪЛ"!

Отговори
12 4
Киро

Киро

04.02.2021 | 10:29

Като правите съюз с Хитлер и трета национална катастрофа е така.

Отговори
2 2
Ццц

Ццц

02.02.2021 | 01:37

Тази спружена мутра да ми отговори на един въпрос - Кой те изучи та си толкова ,,умна,,?

Отговори
4 19
@ TapakTapanarov

@ TapakTapanarov

02.02.2021 | 09:33

GORKITE YAPONTSI,GERMANTSI,ANGLICHANI,AMERIKANTSI,FRANTSUZI,...ZAPADAT KAK LI SE SE IZUCHILI SLED KATO TAM NYAMALO "VLASTTA" NA NARODA I CHERVENITE BOLSHEVIKI-KOMUNISTI-KHMERI-TERORISTI!

Отговори
7 0
ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА

ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА

01.02.2021 | 11:09

А "БИВШИТЕ КОМУНЯГИ ОТ ШАЙКАТА ГЕРБ, НАЧЕЛО С МУТРАГЕНЬО УНИЩОЖИ ВАРВАРСКИ ВСИЧКО ОСТАНАЛО.

Отговори
16 14
всичко е много просто и ясно

всичко е много просто и ясно

01.02.2021 | 10:31

Унищожаването на политическия и,военен и стопански елит е първата стъпка към крйната цел присъединяването на България към Съветския съюз. акто бе решенето на Политбюро Затова са избити военни пенсионери които са се сражавали срещу реската агресия през Първата световна война. Целта е била геноцид над потенциалните противници на заробването на българия от руската империя.

Отговори
27 7
Киро

Киро

04.02.2021 | 10:30

То тоя ваш елит и след края на Първата световна война е вкаран в затвора от Стамболийски. И Има защо.

Отговори
2 2
Исторически факт ил сбор от случайности

Исторически факт ил сбор от случайности

01.02.2021 | 10:29

Бодигарда на Правешкия крадец с каскет на който дядо му пък случайно е убит от комунистите случайно учи в Школата за кадри пазители на комунистическите цености и елит и случайно става член на БКП И случайно напуща МВР в знак на протест че му разбили едни лоши хора партийната организация по месторабота Демек в МВР И пак случайно този комунистически красавец си запазва партийната членска книжка близо до сърцето си като славен спомен от славните му комунистически години като офицер в редовете на МВР и гладен маркуч на Родината И пак съвсем случайно е бодигард на Горския който ни оправяше 800 дни И съвсем случайно стана Гладен Секретар на същото вече противно на демократичната му Сикаджийска същност МВР Случайно и Кмет стана И случайно трети мандат демократично ви управлява като уфци Исторически факт или сбор от случайности И ко шъ пишем в Историята ли Аз предлагам случайностите и то доста подробно И Маджо шъ го вкараме в Историята и Главния мултак и Барни Ръбъл и ония събираните от кръстовищата калинки малинки и ПКП задължително

Отговори
21 4
Щерев

Щерев

01.02.2021 | 10:10

Мафията е като хамелеон, изкарва нейните партии свети води, а на опозицията преписва всичко лишо. Преди избори ще има много объркващи статии. Обийците на елита, са елита сега.

Отговори
19 7
Митко

Митко

01.02.2021 | 09:58

Тая пача през цялото време говори как Народния съд бил избил елита, ама за това че тоя елит влезе в съюз с Хитлер не пише. Затова, че България понесе втора национална катастрофа не пише. Затова, че ако не беше чичко Сталин сега границата с Гърция щеше да е някъде около Бачково пак не пише. За това, че в Македония и Гърция има паметници от убити от българските фашистки окупатори пак не пише. Ама от Американския университет в България - толкова.

Отговори
15 31

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай