71

Проф. Калин Янакиев пред "Марица": Украйна се превръща във втори Афганистан за Русия

За Путин няма смисъл да съществува свят, в който Русия не е победител

Ще бъде позор на 3 март да благодарим на руснаците, когато светът е настръхнал от тяхното варварство

Никога не сме били ястреби, влязохме в НАТО, защото Иван Костов не пусна руските самолети към Сърбия

 

- Проф. Янакиев, провали ли се блицкригът на Владимир Путин в Украйна?

- Напълно се провали и това докарва Путин до истерия. Това, че приведе във висша степен на бойна готовност ядрено оръжие, показва, че този човек е вън от нормалността, след като практически обяви война не просто на Украйна, а на цялата съвременна цивилизация. Която, въпреки предсказанията на определени хора, той не успя да разедини, а напротив, напълно обедини против себе си.

- Докъде може да стигне Путин? Може ли наистина да натисне ядреното копче?

- Едва ли някой би могъл да е сигурен, защото имаме работа с диктатор, който може да бъде аналогизиран единствено с Хитлер, и то когато започва да губи Втората световна война. Официалната руска телевизия е тиражирала плашещо изречение: "За какво ни е светът, ако в него няма да я има Русия?!". Това престъпно изявление показва ясно, че тези хора не просто нямат християнско мислене, а разсъждават като диктатора Навуходоносор Вавилонски.

Явно за Путин личностите са без значение, потъват в море от абстракция, което се нарича Русия и струва повече от този свят. Това е чудовищно и този диктатор и всичките му слуги заслужават международен съд като престъпници.

- Защо светът позволи на Путин да стигне дотам да преначертава граници?

- Ето това е слабостта на света, слабостта на Запада. Той  преглътна инвазията на Путин през 2008 г. в Грузия, реагира формално и до голяма степен неадекватно, когато Путин анексира полуостров Крим през 2014 г., когато инсталира т.нар. Донбаска и Луганска републики.

Светът много бързо се примири с убеждението на Путин, че пространството на бившия Съветски съюз е жизнено пространство на руската държава, което е в пълно противоречие с международното право.

Хитлер практикува точно такава политика в навечерието на Втората световна война - говори за жизненото пространство на Германия, на немския Lebensraum, който включва Полша, Чехословакия, Австрия.

И Путин разсъждава точно така: държави извън Русия нямат право да предприемат някакви действия, защото това застрашавало Москва. Путин дори поиска страни, които вече повече от десетилетие са приети в НАТО,  да бъдат освободени от натовски сили, защото това било близо до границите с Русия.

 За съжаление, Западът не успя да усети колко е опасна подобна политическа философия. Това доведе до преминаването на предел - пълномащабна война извън границите на Русия. 

- Може ли Украйна да се превърне във втори Афганистан за Москва?

- Вече се превръща. Украйна не посрещна Путин като освободител, както той си въобразяваше. Напротив, Украйна се оказа голяма страна, която брани своята независимост.

Не е изключено Путин да минимизира претенциите си към Украйна, за да може да се изтегли от това тресавище, в което затъна, без да загуби напълно. Ако войната продължи още - седмица-две или повече, ефектът ще бъде аналогичен на този, който се случи на Леонид Брежнев в Афганистан - и крахът там е една от причините за срутването на съветския режим.

А днешната война между близките народи руснаци и украинци е даже по-непопулярна от тази в Афганистан. И нещата вървят към втори Афганистан за Русия, ако продължат по този начин.

-  Може ли тази война да стане началото на края на режима в Русия?

- Не мисля, че Путин има козове. Той премина границите на всяка разумност и има два избора: или ще продължи да разширява наглото си поведение и обединява света срещу себе си, което ще ни приближава все повече до опасността от тотална световна катастрофа, или ще бъде ликвидиран по някакъв начин.

Ликвидирането му обаче е крайно проблематично - не е ясно кой би могъл да го извърши.

Руският народ въстава веднъж на 500-600 години. Това е изключително покорен, в момента и деморализиран народ, на който в последните двайсетина години беше внушено неоправдано чувство на величие плюс комплексираност от целия враждебен свят.  Това поражда агресия, която няма да доведе лесно до въставане.

Другата възможност е собствените му олигарси да свалят Путин, но е трудно да очакваме от такива морални дегенерати подобно героично и рисково за живота им действие.

Не мога да си представя цветна революция в Русия, въпреки че много бих искал  да се случи. За съжаление, протестите в Русия не са кой знае колко масови и срещу тях се прилага брутално насилие. Тепърва ще видим дали руският народ е способен на саможертва.

- Войната в Украйна започна в навечерието на националния ни празник, на който обикновено благодарим на руските освободители. Как трябва да отбележим тази година датата 3 март?

- Не мога да си представя тази година да продължим да благодарим на братята освободители, които според някои веднъж са ни освободили от османско иго, а после и от фашистко.

Що за страна сме да го правим - сякаш сме забравили, че само преди няколко десетилетия бяхме формена колония на Русия, на Съветския съюз.

Говорим абстрактно за тоталитарното си комунистическо минало, чието истинско име е съветска власт в България. Ние се освободихме от Съветския съюз, респективно от Русия, през 1989 г. Но продължаваме да благодарим на Русия за нещо, което се е случило преди повече от 140 години. Без да си дадем сметка, че тогава всъщност Русия е планирала една много голяма Задунайская губерния.

Дано тази година този позор да не се повтаря. Не бива да има каквито и да било прояви, особено по паметници, свързани със съветската окупация на страната ни. И в никакъв случай не бива да се разнасят гласове на благодарност към Русия точно в момента, в който светът е настръхнал от варварството, което Путин извършва.

- Отново се чуха гласове за демонтаж на паметници, свързани със съветската армия. Не трябва ли да има трайно решение по този въпрос?

- Трябва да има трайно решение, разбира си. Както разбрахме, решение за демонтаж на Паметника на съветската армия в София е взето преди  години, но едва сега има районен кмет - Трайчо Трайков от ДБ, който е готов да го осъществи.

Любопитно е дали ще подкрепят неговата готовност кметът Йорданка Фандъкова и софийски общинари от доскоро управлявалата партия ГЕРБ, която в момента е с много силна прозападна реторика. Или отново ще се снишим заради опасната ситуация.

- Как оценявате българската позиция за войната в Украйна?

- Тази война не може да бъде наречена другояче освен агресия на Путинова Русия. Неоправдани са мънканията на вече бившия военен министър, който просто не смее да употреби думата "война", опитва се да внуши, че това било щадяща операция на Русия.

Позорно е написаното от ексминистъра във Фейсбук - че като малка страна трябва да гледаме националния си интерес и да не се интересуваме нито от европейската, нито от руската, нито от натовската политика. Може да сме малка страна, но в тази трудна ситуация имаме някакви шансове именно защото сме заедно с Европа, с НАТО, с цивилизацията.

Както казах на ексминистъра в едно тв студио, каквито и да са националните ни интереси, съвестта ни ни диктува да наречем ставащото в Украйна като агресия и да изразим възмущението си от нея.

- Трябва ли обаче да бъдем ястреби и да рискуваме да се поставим в застрашена ситуация?

- Никога не сме били никакви ястреби. Единственото истинско мъжество, което България си е позволявала от 1989 г. насам, е това на тогавашния премиер Иван Костов, който не позволи на руската авиация да мине през нашата територия, за да окупира части от бивша Югославия. Трябва да си дадем сметка, че именно този „ястребски“ демарш ни позволи да влезем в НАТО, което е гаранция за националната ни сигурност и независимост в момента.

Оттогава насам никога не сме били ястреби.  Ако в България дойдат няколко хиляди натовски войници, ако армията ни бъде подсилена със  самолети, кораби - в това няма нищо  ястребско. Просто защитаваме националната си сигурност от война, която се води от другата страна на нашето Черно море.

- Как ще свърши тази война?

-  Никой не може да каже - нито кога, нито как точно ще свърши. За Путин - колкото по-бързо, означава по-бързо съкрушаване на Украйна, за украинците  - колкото по-бързо се изтеглят руснаците, толкова по-добре. Същото би трябвало да казва и светът. 

При наличието на ядрени руски арсенали не съм сигурен, че победата на света над обезумялата Путинова Русия е предизвестена, защото това може да се превърне в загуба на света. Да, и Русия ще загуби, но според болните умове, които я управляват, очевидно няма смисъл от свят, ако Русия не е победителка в него.

 

Проф. Калин Янакиев е  философ, богослов, културолог и политик. Преподавател във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в Пловдивския университет и в НАТФИЗ. Специализирал в Берлин. Член на националното ръководство на ДСБ (2007-2013). Автор на много студии и статии в областта на православната духовност, средновековната история и култура.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
34 коментара
Saindova

Saindova

03.03.2022 | 09:03

Здравейте, аз съм физическо лице, което предлага заеми с ниска лихва от 2% Тъй като съм в сферата на икономиката, предлагам заеми от 5 000 лв. до 10 000 000 лв. Моля, посочете размера на искането за кредит и неговата продължителност. Моите кредитни условия са много ясни и прости. Моят заем е много сигурен и честен. Моля, свържете се с мен на моя имейл адрес: [email protected]

Отговори
0 0
хаха

хаха

07.03.2022 | 09:32

Ще стане каквото каже фюрера Путлер ,аятолах Путейни и великия вожд Ким Влад Пут .Докато не ги затворят в Карлуково

Отговори
1 0
1 Български ЛЕВЪ = 61,63 Руска рубла

1 Български ЛЕВЪ = 61,63 Руска рубла

02.03.2022 | 16:56

Акциите на ГАЗПРОМ се сринаха с 97%

Отговори
3 1
Додо

Додо

02.03.2022 | 14:39

Какви глупости ,по времето на хинкъл нямаше ботокс ,а само боя за коса

Отговори
5 0
Картинката нагледно

Картинката нагледно

02.03.2022 | 13:41

Всички да видят, каква "държава" сме - "сувиренна", каквото кажат от американското послоство, сега виждате какво ни е "образованието" с ей тоя, ония ковид математичета, видяхте и "здравеопазването" също, натовска "армия" пак я знаете! Закривай кочината, Путин да я бомби и да се свършва!

Отговори
5 11
Додо

Додо

02.03.2022 | 14:33

Путин да спре с ботокса ,че му действа като наркотик.

Отговори
10 0
Леле

Леле

02.03.2022 | 12:57

Проф. Янакиев е интелектуален бог.

Отговори
9 6
Става интересно, Янев!

Става интересно, Янев!

02.03.2022 | 12:49

„Специализираната прокуратура и ДАНС извършват разследване за неправомерна разузнавателна дейност от страна на български и руски гражданин в полза на Руската федерация. Образувано досъдебно производство за престъпление по чл.105 от НК, при което от 2016 г. до настоящия момент български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна. Българският гражданин - генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО. За координация и предаване на информацията - руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София. За прикритие на неправомерната дейност: конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си."

Отговори
9 2
Майна

Майна

02.03.2022 | 12:30

Недей сравнява Хитлер с този обикновен комунистически сат-рап масов уби-ЕЦ и диктатор Путин бе отре-пко !! Хитлер е най великия човек живял на планетата, обеденителя на Европа и европейската раса. А Путин е жа-лък компле-ксар братоуби-ец и комунист теро-рист

Отговори
5 16
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

02.03.2022 | 12:48

Наполовина си прав (във втората половина). Хитлер е същият комплексиран мал0умник!

Отговори
7 5
Тиква

Тиква

02.03.2022 | 12:53

При Хитлер ти сега щеше да си тор.

Отговори
7 11
Майна

Майна

02.03.2022 | 13:16

Видя се под Хитлер къде бяхме . 2 ри в Европа по икономически напредък, строене на ВЕЦ централи от германци пътища мостове железници инфраструктура и ДВОЙНО ПО ГОЛЯМА ТЕРИТОРИЯ от сегашната -200 Хил кв км. А колкото до тор ,то ТОР СИ ТИ ПО РОЖДЕНИЕ. Именно и от там идва наименованието- КОМУНИСТИЧЕСКА ТОР

Отговори
4 9
Майна до “истината”

Майна до “истината”

02.03.2022 | 13:19

Хитлер е велик а комплексирания ДЕ-БИЛ чи-футски си ти.

Отговори
2 10
3,14

3,14

02.03.2022 | 11:54

Не съм предполагал,че сме имали толкова много родоостъпна професорска измет!Какво е нааправил този за народа си през скапания си живот?

Отговори
21 15
Додо314

Додо314

02.03.2022 | 14:41

А ти какво си на0равил

Отговори
6 6
3,14

3,14

02.03.2022 | 18:46

Ела да ти покажа!

Отговори
1 2
Додик

Додик

02.03.2022 | 19:44

Сфирка?

Отговори
2 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

02.03.2022 | 11:36

АМАН ОТ АМЕРИКАНСКИ ИБРИЦИ--НЕЗАБРАВЕХТЕ ЛИ 78 ДНИ ХВЪРЛЯНЕ БОМБИ В ЦЕНТЪРА НА ЕВРОПА СЪРБИЯ--КАКВИ САНКЦИИ ИМАШЕ ТОГАВА ЗА АГРЕСОРА-НАТО??

Отговори
23 15
пичага

пичага

02.03.2022 | 21:06

Сами си го изпросиха

Отговори
2 1
Щаба

Щаба

02.03.2022 | 11:32

Къде е Кунчев?

Отговори
5 6

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?