1553
Следвайте ни

Проф. Христова пред „Марица“: Ваксините спират на 89% и делта варианта

viber icon

-  Новата мутация разболява два пъти по-често децата

-  Има ясен спад на заболяемостта, ако сме внимателни, той ще продължи

-  Липсата на информация и образованост дава сила на фалшивите новини

-  Как майки се плашат от щадящи тестове, като дори на бебета се бърка вноса при настинка

..........................................

-  Проф. Христова, да тръгнем от новината за сертификатите, които ще се издават за 90 дни при стойност над 150 (BAU). Това число ни защитава от боледуване въобще или от по-тежко боледуване?

-  Първо, шансът за се разболеем е много по-малък. Второ, ако все пак се заразим, ще бъде леко, като малка настинка, а доста вероятно дори безсимптомно. Абсолютно пропорционално е на титъра на антителата – колкото по-висок е, толкова по-малко вероятно е да се разболеем. 

-  Долната граница е 150, а при колко сме напълно защитени?

-  Никога не може да се каже кога си напълно защитен. Някои организми правят висок титър, друг по-нисък. Няма горна граница.

-  За сравнение, средно при ваксинираните какво е нивото на антителата?

-  Много е различно и се мени във времето. Месец след втората доза е най-висок титърът. После много бавно спада. Няма шанс, както някои питат, днес да имаш, утре да нямаш. Да отговоря, в пъти нагоре е нивото при ваксиниране над цитираните 150 единици по BAU.

-  Добре, не се ли доказа вече, че ваксините са ефективни и защо толкова хора още не вярват, най-вече у нас, Румъния и Русия?

-  От една страна има много фалшиви новини в социалните мрежи. Често заглавието и авторът на статията са верни. Отдолу вече няма нищо общо с истината. Организирана заблуда, казват, че се прави за пари. 

От друга страна българинът, когато няма достатъчно надеждна информация, лесно се поддава на конспиративни теории. По-скоро недостатъчно образованата част от обществото ги приема твърде бързо.

-  Тоест, вие лично нямате никакви съмнения в тяхната ефективност?

-  За близо година използване на ваксините се видя ясно, че имунизираните много по-рядко боледуват и много по-леко го изкарват. Затова като чуя, че някой се е разболял, първо питам – ваксиниран ли е. При положителен отговор, не го мисля, защото ще го изкара леко.

Има изключения, но те са при хора с тежки придружаващи заболявания или сред първите ваксинирани, където антителата са доста намалели. Обратното, при неваксинираните е притеснително, защото делта вариантът води до тежко протичане. Според проучването - до два пъти по-чести хоспитализации. Тежко и бързо уврежда белия дроб, спада сатурацията. 

-  До колко ваксинираният пренася вируса, защото много хора вадят това като аргумент срещу сертификатите?

-  Шансът да го пренесе ваксиниран е много, много по-малък. Бих го нарекъл имагинерен. В медицината няма 100 процента. Но едно е да си болен, да кихаш да кашлящ, за разнасяш огромно количество от вируса. Друго е да си ваксиниран.

Да, може да носиш някакво количество вирус, но то ще е минимално, защото антителата му пречат да се размножава. Говорим за огромна разлика!

-  Делта вариантът пробива ли по-лесно ваксините, както мнозина твърдят?

-  Ваксините, които са разрешени у нас и съответно лицензирани от ЕМА, са ефикасни при делта варианта. Разликата е минимална. Ако при първоначалния вариант на коронавируса ефективността на ваксините беше 94-95, при делта е 88-89 процента. Няма какво друго да направим – ваксините  са единственото спасение.

И в разгара на пандемията е отличен момент да се имунизираме. Дори след първата доза има някаква защита. Пак е нещо! Вирусът сега толкова лесно се предава, че ще обиколи всички неваксинирани, непреболедували или отдавна боледували.

-  Четох един от топ специалистите в Германия, който прогнозира, че делта вариантът ще покоси още тази зима всеки един от неваксинираните 30% население на страната?

-  Така е, трудно ще се спаси човек. Гледам какво става около мен. Който беше прескочил,  сега нагази в тази вълна. Не е късно! Ваксинирайте се!

-  Откритият и у нас ДЕЛТА ПЛЮС вариант по-заразен ли е, по-тежко ли протича боледуването?

-  Това е подвариант. 10 процента по-лесно се предава спрямо делта. Припомням, делта към беше около 60 процента по-заразен от британския. Тоест, малко покачване спрямо делта, но пък като прибавиш 10 процента към тези 60, вече става повечко.

Ако ДЕЛТА ПЛЮС се наложи изцяло, ще вдигне заболяемостта с 10 процента. За по-тежко протичане – няма такива наблюдения. Клиничната картина е една и съща.

-  Има ли вече  наблюдения коя ваксина е най-ефективна, без да имаме за цел търговска реклама?
- Не знам как да го кажа без търговска реклама. Може би, че ваксините с информационна РНК имат по-висок процент на ефективност.

-  Тоест, новото поколение ваксини са по-добри?

-  Да.

-  Чухме оптимистични нотки, че започва спад на заболяемостта от КОВИД у нас?

-  Светлина има, и то голяма, зелените сертификати вече изиграха важна роля. Спадът е факт и ако не постъпваме глупаво, ще продължи. Отпуснем ли се, ще се покачи отново.

-  Учените поне преди година изчисляваха, че реалният брой заразени е 11 към 2 спрямо откритите. Като добавим и ваксинираните – останаха ли толкова много хора за заразяване в България по най-груба сметка?

-  Ооо, има много още за разболяване, за съжаление, колкото и грубо да смятаме. Преди оставаха доста скрити случаи, тъй като валидни бяха само PCR тестовете. Може би не 11 към 2, но 3 или 4 пъти повече реално се заразяваха.

Сега с лесните антигенни доста по-малко остават скритите случаи. Те са два пъти повече от PCR-ите. Но и сега има скрита заболяемост. Който иска  болнични, се регистрира. Но много хора на свободните професии избягват. Допускам, че сега съотношението на регистрирани към нерегистрирани е 1 към 1.

-  Родители продължават да се притесняват от т.н. щадящи тестове, има ли причина?

-  Как ще се притесняват!  Аз дори за тези тестове, при които се бърка в носа, се  учудвам, че притесниха родителите. Та те се използват от години дори при бебета, когато се взима микробиология на обикновена хрема.

Всички сме си водили децата. Но нека се съобразим с родителите. При плюнката няма абсолютно нищо притеснително. Щяло да тежи психически. Няма да тежи, ако знае родителят, че детето отива да учи в напълно безопасна, защитена среда. 

-  Имаше протест на майки, че не са точни тестовете, може да дадат фалшиво положителен резултати и да доведат до куп главоболия в семейството, докато мине и PCR-ът?

-  Трудно ще дадат фалшиво положителен резултат поради спецификата им.  Точни цифри не мога да дам, но бързите антигенни тестове имат добра чувствителност сравнение с PCR-ите, които са златнияj стандарт. Чувствителността е над 80 процента. 

-  Този делта вариант по-лесно ли заразява децата?

-  По-началото заразява по-често децата, защото те останаха непреболедували при предишните вълни.  Най-вече по-големите деца. Няма от какво да се притесняват, нека не ги плашим. Но делта вариантът удря два пъти по-често децата.

-  Ще цитирам пак ваш колега, че няма риск за децата с изключение на тези с вродени болести, които за съжаление ги има?

-  Да, по-тежко го карат и те, и деца със затлъстяване. Но има достатъчно лекари и места в болниците за тях, нека не всяваме излишна тревога.

-  Задава ли се нова вълна след делтата, тъй като мутациите на този вирус нямат край?

-  Нека си починем първо от делтата. Зависи накъде ще мутира вирусът. Затова е важно да се ваксинираме, а не да го оставим да си разиграва коня. 

-  Може ли по—спокойна пролет да караме?

-  Трудно е да се каже. Не е ясно колко дълго ще продължи тази вълна, колко ще почиваме. Но вирусът няма да се откаже да мутира. Затова пак призовавам  - ваксинация, иначе новата вълна може да е по-тежка.

-  Да не плашим пак хората, но така може да се реваксинираме с години?

-  Нормално за грипните вируси. Нищо повече, за да плашим хората. А и една ваксина на година не е нищо сравнение с това да те удари КОВИД. Дори не говоря за критични случаи. Но виждам познати,  преминали през болестта, как с месеци се задъхват. По три пъти почиват, докато отидат до магазина. Едва ли някой го иска!

Визитка

Професор Ива Христова има 30 години опит в микробиологията, вирусологията и имунологията. Дългогодишен заместник на проф. Тодор Кантарджиев в Национален център по заразни и паразитни болести, а от тази година и негов директор. Дама е председател на Експертния съвет по вирусология към министерство на здравеопазването.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

заблуди

заблуди

14.11.2021 | 09:33

Публикувано във факти.бг: Холандската полиция използва водни оръдия, за да разпръсне демонстрация на недоволни от частичния нов локдаун в страната.Публикувано във факти.бг: В Нидерландия 73 процента от пълнолетните са ваксинирани срещу коронавируса" Защо, г-жо Професор, при 73 % ваксинирани, Нидерландия обявява частичен локдаун? Който всъщност е много по-рестриктивен от нашите мерки при над 1000 на 100хил заболеваемост? Как така ваксините, които според вас са 89% ефективни, не дйстват в тази страна?

Отговори
6 1
бай Иван

бай Иван

13.11.2021 | 22:01

Ваксините които тая си слага (ботокс) спират и стареенето и опъват лицето и дупето ама по странен и неестествен начин както се и вижда.

Отговори
10 1
Открих

Открих

13.11.2021 | 21:54

Покрай тая пандемия се оказа,че сме имали доста математици, професори,академици...И за съжаление всичко излязоха големи боклуци...

Отговори
15 1
Янсен е 15%

Янсен е 15%

13.11.2021 | 20:21

Останалите - около 30%. По инфо от САЩ. И затова и там вече бият 3 и 4 игла. Купувайте абокати.

Отговори
16 4
Янсен

Янсен

13.11.2021 | 20:52

Нашата ваксина гарантира имунитет от над 70 процента

Отговори
2 9
Аз предлагам

Аз предлагам

13.11.2021 | 21:16

Направо на системи да сме . По един литър ваксина да се полага на всеки за една година. Боцкаш си системата , имаш си един литър и така си живееш . Ако си свалиш системата да се включва аларма . Да е нещо като тия електронните гривни за следене . Няма се редим на опашки за глупости я .

Отговори
17 1
Не съм съгласен

Не съм съгласен

13.11.2021 | 22:03

Не съм съгласен, искам и награди да има на всеки 100 мл.

Отговори
2 0
Тъпкач

Тъпкач

13.11.2021 | 19:40

Бих я изклатил... Не съм еббал професорка може да е интересно

Отговори
9 6
новият слоган на МЗ

новият слоган на МЗ

13.11.2021 | 22:30

Тамън ще те ваксинира, ще си боцнат, като боцкаш!

Отговори
0 0
Здравчева

Здравчева

13.11.2021 | 19:38

Къде я намерихте тая "образована та" дето спи вече в медиите! Искам да и кажа в неделя всички сме на избори!

Отговори
17 3
Разгонена чифутка

Разгонена чифутка

13.11.2021 | 19:11

Тая чифетка с кривата чифутска уста е само 11 % бремена и сака да забременее още 89 % Демек иска още много ръгане

Отговори
11 6
Куку

Куку

13.11.2021 | 20:23

Вие сте уникално прости в сравнение с нея.

Отговори
5 12
Здравчева до куку

Здравчева до куку

13.11.2021 | 21:11

"Универсално умения "си пеше името, извинете Вие сте си го написала

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?