Следвайте ни

Проф. Христова пред "Марица": Протестърските партии са принудени да играят по свирката на Слави

viber icon

Много е вероятно новото правителство да бъде кратко и да не донесе радост на нито един от участниците в играта му

ГЕРБ остава единствената опозиция и тази роля утре може да го превърне в алтернатива, казва професор Антоанета Христова

 

- Проф. Христова, каква е политическата диагноза на 46-ия парламент? Ще се реализират ли на практика дадените  знаци за готовност за диалог?

- Трябва да отговоря в два плана - какво е декларирано и какво е на заден план в намеренията на всички участници в парламента, които са същите, както и в предишното, 45-о НС. И точно защото участниците са същите, не допускам промяна в тяхното поведение.

Смятам, че  недиалогичността е онова, което е в съзнанието им. Това обаче, което декларират, е социално приемливото говорене, което се очаква от тях.

Всъщност по-реалната прогноза е, че притиснати от обстоятелствата и очакванията, политиците може би ще направят публични действия по посока на диалог, могат даже да бъдат и притиснати да подкрепят правителство, което да отговори на очакванията на по-голямата част от обществото за създаване на кабинет и успокояване на ситуацията, но че вътрешните им импулси няма да доведат до стабилност и устойчивост. Много вероятно е това евентуално правителство да бъде кратко и да не донесе радост и удовлетворение на нито един от участниците в играта му.

- Колко сериозен е шансът да се състави кабинет, след като ИТН  обяви, че кани на консултации всички парламентарно представени партии  без  ГЕРБ?

- Основната тема, която обединява сега тримата играчи, които са „уж“ за голяма промяна по абсолютен начин, е битката им срещу главния прокурор Иван Гешев. Тази битка може да ги сплоти за много кратко време в зависимост от нейната успеваемост. Ако тя не е успешна, не е логично да очакваме неудовлетвореността на тези партии да се превърне в коалиция. А те от такава голяма коалиция нямат интерес.

Впрочем това няма да бъде реална коалиция - ИТН ще предложи правителство, а  останалите (ДБ и ИБНИ) партии ще го подкрепят, защото са унизително притиснати в ъгъла от Слави Трифонов. Те трябва да подкрепят, без да могат да си казват тежката дума. Защото ако не подкрепят, няма да отговорят на обществените очаквания да се направи някакво правителство за относително кратък период от време - поне да се приеме бюджет, да се придвижи Планът за възстановяване и устойчивост.

Виждаме, че депутатите се занимават предимно с Гешев, което е единствената им тема на синхрон, в името на това да го премахнат. Въпросът е защо толкова се страхуват от Гешев - единствения главен прокурор, който пое заедно със специализираната прокуратура атака срещу олигарсите. Кое наистина плаши тези хора, които са срещу него? Защо не допускат разглеждането на цялата истина, а формират комисии, които са създадени, за да се ползват за ПР и доказване само на едностранчивата истина. Липсата на баланс и обективност е видима и за невъоръжено око.

   А  това, че ИТН не канят ГЕРБ, е изключително добра ситуация за партията на Борисов. ГЕРБ остава чиста опозиция, не се включва в общия  хор на тази дисфункция на хората, които искат да отговорят на повърхностни обществени нагласи и конкретни интереси. Тази роля на единствена опозиция може да превърне утре ГЕРБ в алтернатива.      

- Какъв състав за кабинет очаквате да предложи "Има такъв народ"? Ще видим ли в него служебни министри?

- Мисля, че "Има такъв народ" нямат интерес от това да ползват министри от други политически партии. Допускам, че ще искат да покажат свой стил, но това е въпрос за неочакваното.

По-важната тема е честността на изборите. Лесното гласуване с машините е второстепенната тема в момента. Първостепенната тема, която се загърбва чисто манипулативно от страна на медиите, са съмненията в обективността на машините, това, че там може да се пипа. Но никой не се занимава с това.

-  БСП показа мускули - Корнелия Нинова изрази готовност да състави кабинет с евентуален трети мандат, излъчиха и свой кандидат за председател на парламента.

-  Корнелия Нинова изцяло имитира модела Борисов, стила му на поведение. Той досега винаги е показвал възможности, че има хора за всички позиции, че партията има капацитет. Това иска да покаже и Нинова - че има хора, имитирайки Борисов. Разликата между него и нея обаче е огромна.

Нинова отдавна тръгна да имитира Борисов и това е една от грешните <210> стъпки. Проблемът на БСП е, че независимо какво прави, за голяма част от „свободните” избиратели, които не са пристрастни към определени политически партии, БСП е абсурден избор.

Да, ИТН  формално ще поканят БСП на консултации. Могат и да ги използват в определени ситуации. Но това не прави позицията на БСП по-силна.

-  Каква ще е ролята на Демократична България в този парламент?

- Самочувствието на ДБ направо залива парламента. Проблемът на Демократична България е в това, че са в унизителна ситуация, подобна на тази на БСП. В момента са формално желани, защото са в групата на протестърските партии. Само че същинската партия, която е в подкрепа на евентуалното ново правителство на ИТН, е ДПС. Вижте битката между ДПС и Демократична България. Кой смятате е по-силният и кой е по-значимият за ИТН? ДПС, естествено.

- Така ли разчитате знака, който даде ДПС с подкрепата на кандидата на ИТН Ива Митева за председател на парламента?

- Разбира се. ДПС отдавна търси политическа сила, която да го легитимира. Това е изключителен ход на ДПС, те системно подкрепят Слави Трифонов - тактически и стратегически. Тактически от гледна точка на това, че много хора по места казаха, че цели секции на ДПС, особено в Северозападна България, са гласували за Слави Трифонов. Това не става случайно.  

- Т.е. преливането на гласове от ДПС към ИТН на 11 юли не е мит?

- Препоръчвам на всички журналисти да отворят данните на ЦИК, да прегледат секциите,  да съберат информация  колко секции чисто са минали от ДПС към Трифонов, дали същото не се е случило и на предишните избори. За да видим какво се разиграва на сцената пред нас в момента. Естествено, ДПС няма да влезе в правителството, но ще подкрепи това правителство. На ИТН обаче им трябват още хора и ДБ играе тази роля. Допускам, че те повториха изборите именно за да не зависят от ДБ и ИБНИ. Но не се получи.  ДБ, именно защото осъзнават, че са принудени да играят играта на ИТН,  в момента атакуват ДПС, за да изглеждат независими, автономни, за да запазят образа си за следващите избори.

-  Какво ще наблюдаваме в този парламент, имайки предвид дневния ред в първия работен ден?

- Ще имаме атака след атака срещу прокуратурата и Иван Гешев, докато на някои  хора им писне. Но ще им се наложи да свършат и належащи неща - например  да актуализират бюджет. Ще гледаме обединението на Мая Манолова  с Николай Хаджигенов и Демократична България. В същото време Манолова и Хаджигенов ще станат по-приемливи за ИТН в един момент, защото те не се карат с ДПС толкова. Може би и на тях ще се предложат повече неща, за да спрат да се карат. Да добавим към картината Хаджигенов, който не е послушен, бори се заедно с ДБ срещу Гешев, който много му пречи в защитата на собствените му клиенти.

В парламента липсва принципен разговор. Принципният разговор е за това, че съдебната система наистина има нужда да се реформира. Но въобще проблемът не им е Гешев - той е добрата новина на българската правосъдна система. Съдебната ни система има нужда от това да възстанови авторитета на съда, на адвокатите, на прокуратурата. Възстановяването на този авторитет вероятно въобще не зависи от структурата, а от други фактори.

- Защо президентът Радев не произнесе реч пред 46-ия парламент? Какъв знак е това?

- Служебното правителство вече не е гордост за президента. А то е негов продукт, той е фактическият министър-председател. А всеки ден виждаме приказки без съдържание. Не се доверявам на социолози, които твърдят, че служебният кабинет се радва на одобрение. Виждате ли в какъв хаос живеем? Него го одобряват само мечтаещите реванш. А те не са доминиращата част от обществото.

- Т.е. вторият мандат на президента Радев не е твърдо гарантиран, както се смята?         

- Президентът не може да няма притеснения, още не знае кой ще се изправи срещу него. Винаги има хора, които могат да го преборят, въпросът е дали ще ги намерят. А и президентът е събрал много негативи - има много българи, които са негови фенове, но и доста са на обратното мнение.

Президентът се опитва в момента, в предизборната си кампания, да изтрие юмрука, затова трябва да не бъде остър, режещ, а той не може да не е. Като излезе на трибуната, ще удари отново ГЕРБ или някой друг. Затова е решил, че е по-добре да спести малко удари, да е по-внимателен в предизборната кампания. Той не знае и дали този парламент ще бъде успешен, дали няма да е като предишния. Затова е по-добре да не се идентифицира толкова с него.

 

Проф. Антоанета Христова е завършила психология в Софийския университет. Специализира психотерапия в Международния институт по личностноцентриран подход в Лугано, Швейцария, и политическа психология в Маршън център и Университета в Охайо - САЩ. Директор на Института за изследвания на населението и човека в БАН. Работи в областта на общественото мнение, публичната риторика, вземането на решение, политическия имидж.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (28)

Док

Док

24.07.2021 | 15:54

Хенриета къде го намери тоя миндил да го интервюираш.Задание май

Отговори
10 2
Абе чифути комунисти Не карате вие вече влака а той ви кара

Абе чифути комунисти Не карате вие вече влака а той ви кара

24.07.2021 | 14:41

Ми нъл за туй говоря бе чифут комунист За вашата чифутска и комунистическа същнос Я съм бил фашист според тъпия лаком чифут комунист А вашия Сорош и Дебелото пр ...асе Шиши Вашия тиквун какви са А кръвта на български чеда умиращи в Афганистан Ирак за вашата либерастия ли умират или просто за НЕФТА Скоро ще ви лекуваме яко С луксозни конски вагони То на конете повече лукс се предлага според вашата чифутска комунистическа теория и практика отколкото на Човека който ви меси хляба И бъди готов за момента на лечението га системата ви ме е изпуснала да ме излекува в Балносанаториума Белене Ама и Балносаниториумите Треблика Освиенцим и Бухенвалд съществуват Мисли за семенцето ти чифутско Да не стане на сапун

Отговори
3 6
Малко история И повече размисъл

Малко история И повече размисъл

24.07.2021 | 13:14

По червени от чифутската комунистическа мафия няма по света Техния кибуц е аналог на нашето ТКЗС със цялата му идея ръководство и опиума комунистически сътворен отново от чифутите че всички сме равни По какво По ръст Обиколка на талията и гушата Банковите сметки Или в кончината си Едни на първа алея в Орландовци Други в магарешките тръне Ама идеята съществува и я лапат яко ония на цоциалните помощи докарани до просешка тояга от чифутската пасмина на Шорош Бил му Гея Бензос а у нас от Шиши Бакшиши Курнелия Тиквата Тотевци Домусчиевци и вся чифутска пасмина отседнала за кратко по нашите земи Да смуче блага и да тъпче и унищожава Българский Народ както турчин не го е унищожавал

Отговори
3 3
комунист

комунист

24.07.2021 | 14:06

Каква история бе перко, ти си въздух под налягане, бял маргинал, фашист, който не получава адекватна психиатрична помощ, а при комунизма щяха да те лекуват добре!

Отговори
2 4
Сик

Сик

24.07.2021 | 12:54

Тази постна женица като каква се изказва след като се води психолог и нищо не разбира от политика ?

Отговори
14 7
Бояна

Бояна

24.07.2021 | 11:22

И тази е лапала пишкaта на крадецът Буци.

Отговори
20 12
до бояна да и го набабана

до бояна да и го набабана

24.07.2021 | 14:35

а ти отзад ли си го взимала ма перустиьо

Отговори
3 10
Топли връзки и студени трупове

Топли връзки и студени трупове

24.07.2021 | 11:12

Тук става въпрос за тази чифутска па ...чавра Мине не мине ден и от чифутската Мекица ни я изтипосат да плещи простотийте си А Мекица се финансира от чифута Шиши дето Магнита го хвана по бели гащи И ето топлата връзка Чифутската партия ГЕРБ Мълчанието на Каскета за далаверите Тиквата и калинките му чифутски ТЕЦ Варна Росенец далаверите на Шиши Бакшиши с КТБ и ББР и защо рекетираните от Тиквата и Шиши Бакшиши бягат в чужбина Ами Каскета е покровител на тази Мафия с мълчанието си и бездействието си А он онзи ден лъснаха и гъ..зовете на ония от Вишия Съдебен Съвет Паралелната Държава навсякъде по света наричана Мафия

Отговори
5 12
Jota

Jota

24.07.2021 | 11:10

ее и без да го коментирате се вижда, че всички партии вървят по свирката на Слави.

Отговори
12 1
срам.....

срам.....

24.07.2021 | 11:06

и тая ли е професор ??!?! с лопата да ги ринеш..... тая трябва да си плаща за да й слуша някой глупостите...

Отговори
15 10
Сик

Сик

24.07.2021 | 12:55

Буци е доктор по психология та тази да не е професор.

Отговори
11 6
Аркадан

Аркадан

24.07.2021 | 10:23

Бая червени пендерграси пишат в тоя булеварден парц.ал.Ааааа може и да са един двама с различни никнейми ама с един и същ айпи адрес.Но то е присъщо за червени тъ.пи тролове.Това сик мик и друга паплач.А между другото силно духайте

Отговори
13 10
на теб

на теб

24.07.2021 | 10:46

Зад...ника ти е червен от дупене на мутри.

Отговори
7 5
апел

апел

24.07.2021 | 09:59

Моля всички гербаджийски патки и мисирки във зайчарника в Банкя.Омръзнахте ни.

Отговори
19 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?