Проф. Георги Рачев пред "Марица": Очаква ни топла зима, градусите през декември скачат

- Проф. Рачев, лятната жега не уби коронавируса. Ще успее ли зимата?

- Не, трябва да се разграничават две неща: топлото слънчево време убива вируса, ала навън, в природата. А основното разпространение на вируса се осъществява при масови струпвания на хора в затворени помещения - ресторанти, барове, училища. Няма как да имаш социална дистанция в дискотеката или при сватби. Един да е носител, ще зарази поне 10 души.

Така че спасението е сред природата - да отидеш до планината, до близката горичка, до полето, е много по-добре, отколкото да стоиш вкъщи или да пиеш кафе с приятели. Лошото е, че хората изведнъж оцениха колко им е необходим социалният контакт. Но сега е време да се ограничим. 

- Декември започна със сняг и студ. Какво ни очаква оттук насетне?

- Топла зима, с 1 градус над нормата. Валежите ще са нормални. Това сочат сегашните прогнози. 

Например на Никулден в Пловдив се очертават сутрешни температури от 4-5 градуса, обедни  - 12-13. Докъм средата на месеца ще има топло време без минусови температури. Е, може сутрин да е 0 градуса, минус 1, но не е страшно, а обедните температури ще бъдат доста високи, при положение че средната месечна декемврийска температура за района на Пловдив - Стара Загора е някъде между 2-3 градуса. Все пак нека имаме предвид, че декември е първият зимен месец - посрещаме астрономическата зима на 21 декември, точно в 12 на обяд.   

Ще го има целия зиме набор от изненади, но като теглим чертата в края на февруари догодина, зимата ще е по-мека и се надявам да бъде и по-дъждовна. Засега обаче валежи от сняг по Коледа и Нова година в Пловдив са малко вероятни. По-точна прогноза обаче ще имаме в средата на  декември.

- Сняг в курортите обаче ще има?

- Естествено. Впрочем  в местата над 1500 м вече наваля сняг. Съветвам хората, които имат възможност, да бягат от мръсния градски въздух в планината. Навън вероятността да се заразите от  листата, от кората на дърветата, от пейките, от почвата в парка е в хиляди пъти по-ниска, отколкото в ресторанта, дискотеката, градския рейс. Това е истината. 

-  Очертават  ли се рекорди? Ще има ли  по-ледени дни?

- При всички положения зимата ще си бъде зима. Ще вали и дъжд,  ще има и сняг. Нищо чудно да има ледени дни, никой не е застрахован. В ниското ще има и поледица, и обледеняване, замръзнали, хлъзгави тротоари, причина за счупени крака и ръце. Нормално е. Въпросът е, че тези ледени дни ще бъдат по-рядко и тяхната продължителност ще бъде по-малка. Това означава по-топла зима. А не че ще се опъне едно слънце и температурите ще бъдат над 10 градуса. Ето и в средата на седмицата температурите в Пловдив паднаха до минус 5, минус 6 градуса.

- Достатъчни ли ще бъдат валежите?

- Освен топла зима ни очакват нормални валежи. Дори Европейският център за средносрочни прогнози предвижда и малко повече валежи, особено през декември. Практически много от язовирите са в добро състояние. Ако язовирите не се точат, особено тези за водоснабдяване, вода ще има.

Засега за Тракия не се очертава проблем с водата. И при нормални зимни валежи, ако ги използваме рационално, няма да има никакъв проблем да се радваме на непрекъснато водоподаване. 

Неправилното използване на  водите - този ценен икономически ресурс, е в основата на всички проблеми, които имаме, главно с язовир „Камчия”, който снабдява Варна и Бургас. В  момента той е с полезен обем  32 млн. куб. м и при 6 млн. кубика на месец, нужни за водопотребление, това означава, че  в язовира има вода за пет месеца.

Така че има място за много сериозно безпокойство, тъй като запасът от вода в язовира е критично нисък.

Дори имаше повик да бъде обявено извънредно положение във връзка с водоснабдяването на Бургас. Ако това стане, ще даде възможност на една категория държавни институции да възлагат задачи без конкурс. И влизаме в онзи порочен кръг - защо на един, а не на мен, ще пълним медиите със скандали, а в същото време хората ще страдат от безводие.  

- Миналата зима също беше топла. Неизменно нагоре ли се движи глобалното затопляне?

- Да, определено. Последните 5 години са най-топлите, откакто се водят метеорологични наблюдения. И тази година по всяка вероятност ще бъде някъде на 4-5 място по глобални температури. И ще бъде някъде около  0.85 от градуса по-топла от доиндустриалната епоха. Натам върви целият свят. На Северното полукълбо е много топло - там, в Северния ледовит океан, в Сибир, дори в част от Канада се чувства най-добре глобалното затопляне. Там в момента е по-топло с 5-6-10 градуса над нормата, не с един градус, както предвиждаме за Тракия, а с 10 градуса! И това продължава месеци наред.

- Докъде ще стигнем? Осъществима ли е прословутата "зелена" сделка на ЕС, изместена в момента като приоритет номер едно от битката с пандемията?          

- Мисля, че тази сделка не е осъществима на 100 процента  - поне така, както ни я представят. Не е възможно да стане. Предвидени са 1 трилион евро, но точно там, в парите, е заровено кучето, както казват моите студенти. Някой трябва да усвои големите пари. Зеленият пакт не е  лоша идея, но темповете, с които ще се осъществява, не отговарят на реалните условия - това е мое лично убеждение. И да правите ток от водород или от възобновяеми енергийни източници, ви трябват метали. Как например тази "зелена" сделка ще реши най-прост въпрос - този с цимента? А без вар и цимент не може да построите нищо. Как ще направите железобетон без стоманени пръти?

Както е известно, калциевият карбонат, който се гори, за да се получи калциев окис и оттам цимент, отделя огромно количество въглероден диоксид в атмосферата - и като химическа реакция, и като гориво. А високите температури при горивния процес за направата на цимент водят до активизирането на азота в атмосферата, отделят се азотни оксиди.

Така че не знам как на практика Европа ще стане климатично неутрална до 2050 година.

Само един факт - където има ток, има и проводници - мед, алуминий.  Не можеш да си напълниш два джоба ток! А медта и алуминият - сравнително редки метали, изискват копаене, флотация, сложна  преработка.  Да не говорим за титан, ванадий, стомана - няма как да ги заменим! Когато намерим начин, ще повярвам, че "зелената" сделка ще се осъществи.      

- В геологически план Земята е имала периоди на затопляне, последвани от рязко захлаждане. Чака ли ни нова ледена епоха, имайки предвид и информацията на НАСА за голям соларен минимум на Слънцето, в който сме навлезли?

- Въпросният соларен минимум продължава повече от година, но въпреки всичко виждаме, че промените са в ултравиолетовия спектър на слънчевата радиация. 

Слънцето е в своя минимум, но не е заспало, не е променило своя интензитет. 

Земята продължава да се затопля с доста добри темпове. Отгоре на всичко имаме и т.нар. Ла Ниня - отрицателна фаза на температурата на океанската вода в екваториалната част на Тихия океан. И въпреки  тези десетки милиони километра с по-хладна вода на повърхността пак е по-топло.

Така че  връзките между Слънцето и Земята са многобройни и никога само една връзка не може да обясни промяната на климата, зависим от страшно много фактори. Тази зима ще бъде една от най-топлите  през последните 30 години, но винаги ни плашат, че ще е студено. Защото се преплитат наука, бизнес и реализирането на големи печалби.

От 20 години очаквам появата на миниледена епоха и тя все не се случва. Поне не започва, няма нито един индикатор.

 

Проф. Георги Рачев е преподавател в Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Проучва въпросите на климата и отражението му върху здравето на човека и икономиката. Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух. Автор е на десетки статии и книги.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?