49

Проф. Евгений Сачев: Масони подготвят българското Освобождение

Снимка с череп и кости е доказателство за масонската принадлежност на поета-революционер Христо Ботев, казва ученият

Евгений Сачев е професор по културно наследство и национална сигурност. Той е специалист по социокомуникативна музеология, магистър по история, философия и икономика. Доктор e по социология и по икономически науки.

Признава, че е масон, при това още от далечната 1989 г., като и до днес членува в смесена ложа в Швейцария. Баща е на ексминистъра на труда и социалната политика Деница Сачева. 

 

Проф. Евгений Сачев

 

Обгърнато в мистерии и тайни Братството на масоните крие много загадки. Една от тях е къде е връзката на българските националреволюционери с просветителите масони от Европа и света. 

Задавали ли сте си въпроса защо на гроба на Яне Сандански пише: „Робът се бори за свобода, а свободният за съвършенство“, израз, близък до масонските послания. В архивите четем, че Апостолът на свободата е приет в ложа „Ориент Изток“ през 1861-ва, където членуват италианци, арменци, османци и гърци. Тези и още нови любопитни факти проучват авторите на книгата „Ролята на масонството в борбите за освобождение на българите от османско иго“.

Зад труда стоят имената на проф. д.и.н. Евгений Сачев и историка Иван Тренев, а колекционерът Александър Алексиев предоставя от личния си архив над 250 непубликувани снимки и документи от Българското Възраждане до Освобождението.

 

 

- Г-н Сачев, каква е ролята на масоните за освобождението ни от османско иго?

- Тази книга е част от поредица, заедно с филмите „Ботев отвъд понятното“, „Раковски отвъд известното“. Подготвихме я с моя екип, където работя предимно с млади хора. Поводът е да покажем по един нов начин, исторически погледнато, какво всъщност се е случило по време на Възраждането и борбите на народа ни за национално освобождение и културно просвещение. Миналото на един народ не е това, което е в музеите или в шкафовете на библиотеките. Миналото е в паметта на човечеството. То е това, което всеки един от нас осъзнава, че има социален смисъл за неговото самоусъвършенстване - именно тази ценност стои в основата на масонското разбиране за устройството на човека и обществото. Важно да се знае, че делото на възрожденските ни революционери не е плод на някаква читалищна самодейност. Това, което са направили героите ни за подготовката на България за освобождение от османско иго, е част от едно световно движение, онези глобални промени, които преобръщат цяла Европа през XIX век под лозунга "Братство, Равенство и Свобода"! 

- Твърдите, че българите създават организацията „Млада България“ по подобие на „Млада Италия“, „Млада Германия“, „Млада Швейцария“, „Млада Полша“?

- Така е. Младоиталианци, младошвейцарци и дори младотурците - всички те са във връзка с младобългарите. Откъде тръгва всичко: Джузепе Мацини, италианският философ и политически активист, за когото се смята, че е бил масон, създава организацията „Млада Италия“. Тя се бори за независимостта на неговите сънародници от австрийците. Идеологът <210> се базира на постиженията на Френската революция - да, тя е допринесла за индивидуалните свободи в Европа, но народите от Европа се нуждаят от нова революция, за да постигнат своята национална свобода, твърди Мацини. И още нещо - той вярва, че в по-далечно бъдеще Европа би могла да се превърне във федерация, управлявана от общо федерално събрание. Ако не обясним всичко това, няма как да разберем истинската същност на всички, което се е случило през нашето Възраждане. Българската история е част от европейската история и култура, а българското национално-освободително движение е част от европейското - факт!

- Къде обаче е връзката с революционерите ни - как доказвате например че Раковски е масон?

- С историка Иван Тренев стигнахме до един уникален факт-– открихме масонския жезъл на Георги Раковски. Той му е подарен лично от Албърт Пайк, наричан още Черния папа, в Миланската скала през март 1862 г. Какво по-голямо признание от това? Жезълът с лъвска глава е знак на признателност и почит към Раковски като световен революционер и хуманист.

- Как стигнахте до жезъла?

- След смъртта на Раковски негови вещи и документи са разпръснати на различни места по света. Този жезъл обаче, чрез Иван Касабов, също масон, стига до Канада, където е запазен от наши хора с македонско потекло. Те го върнаха в България. Срещнахме се с тях, показаха ни го, искаха да го подарят - да остане в страната ни. После обаче се отказаха, докато водеха разговорите, плановете им се промениха. Добре че успяхме да заснемем жезъла, направихме анализ с експерти, установихме детайлите и поръчахме негово копие. Изработи го Николай Веселинов, майстор дърворезбар от село в близост с Пловдив. Миналата година, по време на конференцията „Георги Стойков Раковски - 200 години безсмъртие“, подарихме това копие на жезъла на ръководството на Военната академия „Георги Раковски“ в София.

- Как обаче тази сензация „кореспондира“ с историческите факти?

- Разбира се, има още факти за масонската принадлежност на Раковски. Малко след Браилските бунтове от 1842 г., когато Георги Сава Раковски е осъден на смърт от румънските власти, той бяга в Марсилия. Именно там среща философа и политически активист Джузепе Мацини. С Иван Тренев дори сме по следите на негова читателска карта в библиотеката в Марсилия. Там Раковски се е занимавал с изследване на древната история на човечеството, с въпроси като как се е формирала писмеността и отделните философски течения. Особен интерес е проявявал към историята на древните българи и техния път от Китай и Близкия изток. В документалния ни филм „Раковски отвъд известното“ разказваме как той е владеел 8 езика, сред които и санскритски. А в САЩ, където се обучават социални антрополози - специалност, която обединява етнология и народопсихология, американските учени пишат, че терминът „народен характер“ идва от учения Г. С. Раковски - той първи го използва през 1861 г. Бих добавил, че е членувал в 7 масонски ложи и дори в Ордена на дервишите. Подпомагал е освободителното движение в Гърция. Има снимка на Джузепе Гарибалди и Г. С. Раковски, която се съхранява в Регионален исторически музей - Варна.

- Остава неясен въпросът: кой е финансирал двете му легии?

- Досега никой не е обяснил защо и откъде идват тези средства за Първата и Втората българска легия. Миналата година, по време на научната конференция с международно участие „Георги Стойков Раковски - 200 години безсмъртие“, един изследовател излезе с интересен доклад. Оказа се, че той е попаднал на кореспонденция между английския посланик в Белгия и британския посланик в Санкт Петербург, Русия - интересното е, че тя е във връзка с Раковски. В нея се говори за застрахователни сметки и полици от британска компания за финансиране. Всичко това ни води към заключението, че вероятно средствата за двете легии идват отвън. Около Раковски витаят още неизвестни - през 1942 г. ковчежето с тленните му останки е пренесено в родния му Котел. Знаете ли обаче, че това ковчеже е с двойно дъно? Какво е имало във второто секретно чекмедже?

- Възможно ли е Васил Левски също да е бил посветен в масонска ложа - как мислите?

- Открихме документи в архивите, според които Апостолът на свободата е приет в Цариградската ложа „Ориент Изток“ през 1861-ва. Любопитен факт е, че една от снимките на Левски, за която доскоро погрешно се твърдеше, че той е на 35 години и е от времето, когато е търсен от Османската империя, всъщност е правена в ателие в Истанбул. Снимката е от 3 март 1861 г., когато го приемат в Цариградската ложа, където членуват италианци, арменци, османци и гърци. Ала още по-любопитен е фактът, че гарант на Васил Иванов Кунчев е не кой да е, а Иванчо Хаджипенчович, човекът сатанизиран като негов екзекутор. И така, Левски е имал всички необходими качества, за да бъде посветен - владеел е няколко езика, имал висока нравственост като духовно лице. Първата му мисия като масон е във Венеция, където е изпратен да закупи един вапор (параход). Там се среща с италиански представител на карбонарите, който е съдружник в една от големите корабни фирми по онова време. Вероятно по този начин нашите революционери са правели търговски сделки и са събирали пари както за културно-просветно дело, така и за бъдещата революция. Пътувайки в Европа, Васил Левски посещава и други масонски организации (огнища), за да създаде чрез тях своите комитети.  Интересно е, че личният бележник (тефтерчето) на Апостола „Адженда“ - една скъпа вещ, е получена след посещението му в Лондон, където Левски е изпратен за връзка с английски масони. Защо паметникът на Левски в София, издигнат на метри от бесилото, където е екзекутиран, изобилства с масонски символи? Предложението за този паметник идва от Иванчо Хаджипенчович, който всъщност е духовен баща на Левски в масонството и лично дарява средства за паметника. Иванчо е член на Държавния съвет на Османската империя и на Върховния съд. Той е един от тримата висши сановници, назначени от султана да осъдят заловените след обира при Арабаконак бунтовници и подписът му стои под смъртната присъда на Левски. Ала това, което не се знае за него е, че Хаджипенчович е включен в следствието като българин на висока служба, също масон. По това време българските и османските масони са правили опити за сваляне на султана. Така че при залавянето на Левски съществувал риск да се разкрие цялата мрежа от комитети, които са служили в интерес и на младобългарите, и на младотурците. И всички тези хора - масоните, са правили възможните ходове за спасяването на Васил Левски, който фактически е хванат чрез предателство, както и с „любезното съдействие“ на Османската и на Руската империя, и конкретно на граф Николай Павлович Игнатиев.

- Във филма ви „Ботев отвъд понятното“ обръщате внимание на една странна снимка. Тази с черепа и костите!

- Всички са виждали снимката на Христо Ботев с черепа и костите, където той е с Никола Славков и Иван Драсов. Тази снимка е доказателство за масонската принадлежност на поета-революционер. Защо? Нашето обяснение е, че снимката е правена по време или след масонско съзаклятие. Тук можем да направим връзка с Иван Кишелски - първия български генерал на руска служба. Той е масонът, до който се допитват много от нашите революционери по въпросите за военното дело. Именно Кишелски е авторът на първата българска военна книга „Успешен бой за борба с турците“ и той доставя оръжие на Ботевата чета в Турно Мъгуреле. Христо Ботев ползва книгата му, когато формира четата си, както и за прилагане на военна тактика в мисията „Радецки-Козлодуй“. Чрез Иван Кишелски Ботев получава своя подарък от княз Владимир Черкаски - сабя. На нея със златни букви е изписано: „11 мая 1876“, а от другата страна - „Хр.Б“. Тази сабя е масонски подарък, а надписите <210> са символични - за и към Христо Ботев!

Княз Черкаски оглавява Временното Руско управление в България по време на Руско-турската война и подготвя Санстефанския мирен договор. Какво не знаем за него? Именно Владимир Черкаски подготвя и програмата за бъдещото управление на България след Освобождението и я дава на Георги Раковски. Тази програма влиза в Устава на БРЦК.

- Знае се, че числото 3 е свещено в масонството, но то е особено важно и в нашата история.

- Всеки един българин ще ви отговори, какво е за него датата 3 март. Но знаете ли че денят „3 март“ е почитан и в Турция. Нашите южни съседи го имат за свой празник, понеже на тази дата - 3 март 1924 г. - масонът Мустафа Кемал Ататюрк слага край на Османската империя и поставя основите на модерната турска република. Ето как в онези години младобългари и младотурци заедно са работили за свалянето на омразното османско иго. Така че на 3 март можем да се поздравим с братята турци за тяхното освобождение от османско иго. Затова нека не използваме понятия като „робство“, „тиранство“  или „присъствие“. Стига спекулации!  Вазов го е нарекъл точно: „Под игото“. Ето защо тук, в България, преди 1924-а няма турци. След това се създава един нов етнос - турския. Така че не е правилно да се казва „български турци“. Не, има българи мюсюлмани и българи християни. Тепърва ще се осветлява ролята на българското и световното масонство по време на Българското Възраждане и революционните ни борби за Освобождение. Време е да отворим очите си за истината!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?