1553

Проф. Евелина Келбечева, историк: Какъв Ден на победата, ние сме губещи

Визитка

Проф. Евелина Келбечева е известен историк, преподавател в Американския университет в България. Изнасяла е лекции в унивeрситетите Харвард, Принстън и Колумбия.

 

- Проф. Келбечева, Ден на Европа или Ден на победата? Кое честване на знаковата дата 9 май ще е по-актуално тази година?

- Денят на Европа е символното празнуване на това, че през май 1945 г. Европа унищожава една от тоталитарните ужасяващи диктатури. Но присвояването на 9 май като Ден на победата, обявен като уникален ден за Съветския съюз, ясно показва, че в Москва искат да заявят себе си като единственият победител във Втората световна война. Има дълбоко конструирана митология за войната и наложени символни значения на датата 9 май.

Абсурдно е да очакваме промяна в мисленето в Русия, особено когато Путин я ресталинизира. Отдавна имаше индикация, че неоимперските амбиции на Путин ще бъдат подкрепени с посткомунизъм. 

- Каква би била Европа без победата над нацистка Германия на 9 май?

- Никой не омаловажава ужасната хекатомба на съветската армия, но без помощта на Америка СССР не би могъл да изнесе войната.

Но две години Хитлер и Сталин бяха съюзници и благодарение на осигурения гръб Хитлер можа да покори цяла Европа и да установи Третия райх.

Разбира се, националсоциализмът беше чума, на която всички трябваше да се  противопоставят. Това беше големият компромис, който обедини Чърчил, Рузвелт и Сталин срещу общия им враг. Но това беше предизвестена смърт на коалицията - не може тоталитарна болшевишка диктатура да е в съюз с най-старите демокрации.

Без победата на 9 май Европа щеше да е различна. Най-страшното щеше да бъде, ако Сталин и Хитлер бяха останали съюзници и си бяха поделили континента с налагане на  най-чудовищните режими, които е преживявал.

- Имат ли повод българите, които не са сред победителите във Втората световна, да празнуват?

-  9 май единствено може да бъде празник за България като Ден на Европа, защото сме част от ЕС. Недостойно е поднасянето на венци пред паметника на армията, която ни е окупирала за три години и е разорила България, както никой друг в новата ни история.

България не е призната за съвоюваща страна във Втората световна война на преговорите за мир в Париж през 1947 г., въпреки че участваме във втората фаза с 400 000 военни и даваме 30 000 жертви.

За съжаление, нито една от великите сили, включително уж покровителят ни СССР, не подкрепя България да бъде обявена за съвоюваща страна. Този статут обаче е даден на Италия, също съюзник на Райха. Тук е налице перфидна дипломатическа игра, а твърденията, че руснаците подкрепяли България, не са верни.

Плащаме два пъти повече за издръжката на окупационната Червена армия в България от 75-те милиона наложени ни репарации, което е сред причините за изключително тежката криза у нас.

Ние сме военният трофей на Сталин, казва писателят Георги Боздуганов. 

- Как сегашната война ще промени Европа?

-   От 2000 г.  Путин репетира ставащото сега - с войната в Чечения, анексията на Крим, намесата в Сирия, което беше генерална репетиция за Украйна. Въпреки че загуби морално тази война, Путин може да я влачи години наред - това е един от най-страшните сценарии. Единственото хубаво нещо в сегашната ужасяваща касапница е обединеният отпор на украинците, както и сплотяването на Запада. А и България най-сетне прогледна.

Най-сетне илюзиите и маските паднаха. Русия доказа, че не принадлежи на Европа, а сегашният политически елит в Москва създава нова идеология, която е расистка - т.нар. "руский мир" няма нищо общо с ценностите на западната цивилизация.

Убедена съм, че Европа ще намери алтернативи на руския газ. 

В това разделно време не можем лицемерно да навеждаме глава и гръбнак пред газовия диктат на Кремъл.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
59 коментара
Иван

Иван

17.05.2022 | 15:20

Тая, да си, завре от. ад, купената професорска титла!

Отговори
2 0
Откъде изровихте тази иди.отка

Откъде изровихте тази иди.отка

13.05.2022 | 20:20

Мръсна гад! Неонацистка! Българофобка! Предателка! Няма място в България за нея да отива при краварите мръсна пача.вра!

Отговори
1 0
чети

чети

13.05.2022 | 06:58

повече професорке! Накрая на селото на поляната варяли просена каша и това ядяли войниците.Селяните виждали това като се връщали от нивата.Дядо ми им занесъл ракия и баница.Не взели ракията. Политкомисаря щял да ги разстреля-такива пълномощия имал.Поканил ги вкъщи-отказали. Забранено им било да влизат в къщите под страх от разстрел на място от политкомисаря. Превеждал баща ми-по царско време в училищата се учел руски.

Отговори
4 0
"Мириша"

"Мириша"

11.05.2022 | 20:44

нямате дъно в утвърждаването си, като лошото, на" Свободна Европа", чрез "Америка за България". Дръжте в себе си монета, за Лодкарят.

Отговори
6 1
Страната с тапия

Страната с тапия

11.05.2022 | 11:51

От тая стрина ми се повръща... Тая шашава жена на никой ли не му е ясно,че си е купила тъпия за професор и сега си я плаща с писане на глупосги!!! В България само професори се навъдиха няма доценти вече... Много глупава!

Отговори
12 6
Стефан

Стефан

11.05.2022 | 08:35

Тази професорка защо не каже с колко ни завлече Германия.

Отговори
15 4
целесъобразности

целесъобразности

10.05.2022 | 11:06

Аман, от пропагандатори на чужди интереси! И тази вероятно е на яслата на соро-совите фондации....Накрая ще изкарат, че от Турско робство ни е освободила Америка....

Отговори
25 9
Време е

Време е

10.05.2022 | 09:35

Крайно време е в България да има само БЪЛГАСКИ УНИВЕРСИТЕТИ !! Който иска американски прав му път!

Отговори
23 9
Мисирка.

Мисирка.

10.05.2022 | 07:57

Да беше се сресала малко преди да плещи групости тая мисирка!

Отговори
22 8
Профаните професори...

Профаните професори...

10.05.2022 | 07:56

В тая държава да си професор вече е позор!най простите профани, стават професори защото професор вече не се става с ум ....а с натягане.. С лопата ги ринем...професор до професор учил недоучил.. като тая стрина! Марица яко го е закъсала откъде читав материал...

Отговори
21 7

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?