2374
Следвайте ни

Проф. Динков: Да не плачем за Меркел, тя ни изтри от енергийната карта

viber icon

Берлин първо спря 4 реактора на АЕЦ "Козлодуй", а после блокира "Южен поток" 

След ерата "Меркел" Германия ще стана по-лява, но външната ѝ политика няма да се промени

 Големият въпрос е дали ЕС най-после ще стане самостоятелен играч

- Който и да седне на стола на източногерманката Меркел, няма да има разбирането за проблемите в нашия регион. Източна Европа ли ще е големият губещ от смяната на върха в Германия?

- Германия е мощен фактор, с огромен капацитет. Има достатъчно мозъчни тръстове, които да осмислят процесите през германските интереси.

Смятам, че германската политика ще запази прагматизма. Федералната република има ясна визия, че за да бъде мощен фактор в съвременния свят, ѝ е нужна  подкрепата на ЕС. Лозунгът „Обединена Европа начело с обединена Германия“ се запазва.

Ще продължи и политиката на Германия спрямо Балканите относно перспективите за разширение на ЕС със страни от Западните Балкани, което пряко ни засяга. Това е свързано и с натиска на САЩ  за разширение на Еевроатлантическия съюз, за разширение на НАТО в контекста на техните интереси спрямо Русия и Китай. Германия засега обслужваше тази игра. Може би ще има различия при едно ново управление на Берлин, но в германската външна политика има приемственост. По външнополитически въпроси германските партии говорят на един език.   

- Проф. Динков, ще състави ли Германия нова лявоцентристка коалиция? Ще смогнат ли до Коледа?

- Не очаквам правителство до Коледа. Но е ясно, че с изборите на 26 септември в Германия приключва епоха в германската история. Ерата "Меркел" отива в историята и германците очевидно преосмислят много неща. Обществото се оказва политически силно разделено. И вече не е толкова решаваща ролята на големите партии, които досега доминираха - на християндемократите и социалдемократите, а се намесват и други, по-малки политически сили, които определят възможностите за съставяне на ново правителство.

Очертава се много особена роля на Зелените и на Партията на свободните демократи. Те

може би заедно ще направят нова малка коалиция, която ще определя насоките за развитие

на Германия и ще изберат големия партньор - християндемократите или социалдемократите.

Доколкото социалдемократите имат лек превес, по-логично е с тяхно участие да се формира правителство. Но една нова коалиция ще е плод на много компромиси.

На тези избори има и друга тенденция - спадна ентусиазмът за подкрепа на крайнодесните и "Алтернатива за Германия".

- Очаквате ли завой наляво в Германия, където резки промени не са характерни?

- Да, но сега очевидно е настъпило много съществено изменение на съотношението на силите вътре в Германия и това не може да остане без последици. Досега управляваше т.нар. Голяма коалиция на ХДС и ХСС заедно със социалдемократите. И трудно можем да кажем дали управлението беше ляво или дясно, тъй като и социалдемократите имаха силни позиции.

Но вече новата роля, която започват да играят Зелените заедно с либералите, Партията на свободните демократи, променя много съществено ситуацията. Вероятно управлението ще е по-ляво, но не се знае как това ще се хареса от останалия свят.

- Защо се сринаха християндемократите на Меркел - спадът им е цели 9 процента в сравнение с 2017 г.?

- Много са факторите, не са само кризите. Влияние оказва и пандемията, но се появиха и много нови тенденции в икономическия живот, което ограничи възможностите на Германия за действия в Европа, в северноатлантическото пространство. Сега Берлин търси алтернативи.

При Меркел Германия  съумя да монополизира доставките на газ от Русия

и да стане основен разпределител на тази суровина за ЕС и за цяла Европа. При газопроводите "Северен поток" 1 и 2, въпреки възраженията на САЩ, Меркел съумя да проправи пътя до тази сделка с Москва. Ние много наивно вярвахме, че след като Германия и Русия изграждат "Северен поток", същите аргументи могат да се използват за изграждането на "Южен поток". Останахме с пръст в уста - Германия не подкрепи нашия газопровод и просто наложи своите интереси.      

- С това ли най-вече ще бъде запомнена ерата "Меркел"?

- О, ерата "Меркел" е много противоречива. Тя инкасира много грехове, особено по отношение на Европа. Отдалечи се от европоцентристкото начало на преодоляване на Студената война, зададено от Хелмут Кол и Франсоа Митеран.

Германия разбираше, че за да бъде мощен играч на международната сцена, трябва да има подкрепата на Европа. Неслучайно Берлин беше един от моторите на интеграцията в рамките на ЕС. Но г-жа Меркел направи много компромиси по отношение най-вече на САЩ. Тя даде шанс

Вашингтон да парализират до известна степен интеграционните процеси в Европа

в духа на идеите на Жан Моне.

Дори менторът на г-жа Меркел - Хелмут Кол, в книгата си изрази недоволство от това, че тя е „клекнала пред американците“.

Екипът на Меркел разработи прагматична политика, но тя направи много за блокиране на интеграционния модел, който трябваше да осигури по-важна роля на Европа в международните отношения. Това  трябва да е акцент в работата  на новото германско правителство.

ЕС трябва да определи позицията си по сблъсъка между САЩ и Китай - от това ще зависи дали Европа просто ще приглася на Вашингтон в политиката на удържане спрямо Китай, или ще бъде самостоятелен играч. Това е големият въпрос на нашето време, както и отношението спрямо Русия.  

- Възможно ли е да се получи вакуум в Европа след ерата "Меркел", докато се наместят пластовете в Германия?

- Да, в момента Германия е вглъбена във вътрешните си проблеми и има риск да се самоизолира от глобалните процеси, а други фактори да се опитат да запълнят този вакуум. Ясна е амбицията на президента Еманюел Макрон да налага водеща роля на страната си в Европа. Разбираемо е - Франция е велика сила, ядрена държава.

Но германската машина е добре смазана, работи перфектно, страната се утвърди като първа икономическа сила, локомотив на Европа. Но са очевидни и болните амбиции на други за лидерското място в ЕС. Очертава се и нова ос на сътрудничество между Франция и Италия.

Притеснително е, че съвременните поколения европейски политици не разбраха фундаменталните идеи, по които се разви интеграционният модел в ЕС.

Големият проблем е отдалечаването от идеите на бащите основатели,

неразбирането на идеите, върху които се изгражда интеграционният модел, който е своеобразно отрицание на  национално-държавната идея.

Това е една от най-добрите европейски идеи, но обусловила и много катаклизми.

Надробена Европа на толкова много „велики“, но малки държавици не дава шанс тя да се конкурира със суперсили като САЩ, Китай.

А ако в Германия национализмът вземе връх, това не вещае добри времена за интеграционния модел, в който сме и ние.

- Вярна ли е констатацията за позитивно отношение на Меркел към нас? Можем ли да го очакваме и от наследника ѝ?

-  Не  приемам това. Германия винаги е защитавала своите интереси. Да не забравяме ролята ѝ при присъединяването ни към ЕС - с много висока цена, извеждане от експлоатация на 4 ядрени реактора на АЕЦ "Козлодуй". Германия направи много, за да се блокира газопроводът "Южен поток". На практика с ролята на Берлин България беше изтрита от енергийната карта - това е непростимо, но ние го позволихме.

Не вярвам на емоциите, че г-жа Меркел ни е галила с перце и се е отнасяла много добронамерено към България. Тя и нейните правителства изиграха много голяма роля за поставяне на България в това незавидно положение. Внимателен анализ на енергийната криза потвърждава думите ми.

Но и преди г-жа Меркел, и при канцлера Герхард Шрьодер

Германия водеше към нас менторска политика.

Та нали точно комисарят по разширението  Гюнтер Ферхойген постави германската позиция за затварянето на 4-те ни реактора като позиция на Евросъюза, в което нямаше нищо вярно.  Германия не стана наша ракета носител  за ЕС, както се надявахме.  Но като раболепничим и следваме указанията на поредния голям брат, без да си осмислим интересите, губим.

Не съм от тези, които се възторгват от политиката на г-жа Меркел. Не само заради греховете ѝ спрямо България, но и за тези спрямо Европа. 

Тревожно е, че нямаше никакво визионерство за бъдещето на ЕС в последния доклад на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, бивш германски министър на отбраната, близка на Меркел.

Визитка 

Проф. д-р  Динко  Динков е анализатор в областта на международните отношения. Преподавател е в Катедра "Международни отношения" и директор на Центъра за балкански изследвания към УНСС.

Специализира в Лондонския институт за икономика и политически науки,  в САЩ  и в Германия.  Лектор по външна политика на България, европейско сътрудничество и интеграция.  Член е на УС на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ами сега ?

Ами сега ?

06.10.2021 | 18:39

Боко кого ша целува? Въх, въх ! Хайде и Боко при Меркел - в канализацията! И двамата няма да ги помним с добро - напротив !

Отговори
2 0
Пловдив

Пловдив

06.10.2021 | 14:42

Въобще няма да липсва! Както по отношение на енергийната политика, така и по отношение на мигрантската вълна!

Отговори
5 0
Много й здраве!

Много й здраве!

06.10.2021 | 11:20

Да де, но всичко що е демократ, евроатлантик или въобще клиентела герберска, много ще им липсва госпожата с широко затворените очи за корупцията в България. Именно германската икономика е най-облагодетелстваната от липсата на реформи у нас, което ни ограбва и превръща в донори вместо в равнопоставени бенефициенти на европейската икономика.

Отговори
8 2
ТАКА Е ....

ТАКА Е ....

06.10.2021 | 08:55

А ОНЯ ШЕБЕК БОЙКО Й КОЗИРУВАШЕ!!!! В СЪЩОТО ВРМЕ МЕРКЕЛ НА КРАКА ПРИ ПУТИН СИ ЗАЩИТИ ЕНЕРГИЙНАТА СВОБОДА.... ТОВА НИЩОЖЕСТВО БОЙКО БОРИСОВ ТРЯБВА ДА ГО СЪДИ "НАРОДЕН " СЪД.....НА МЕГДАНА В БАНКЯ С КАМЪНИ И ДЪРВЯ ДА МУ БЛАГОДАРИМ...... И КАТО СВЪРШИМ С НЕГО ДА ПОЧНМ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА .....ТА ДО КРАК...С ОНАЯ НЕОКАСТРЕНАТА...

Отговори
12 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?