44

Проф. Димо Зафиров: Турските дронове „Байрактар” направиха танковете излишни

- Турските дронове направиха фурор на украинския фронт. Преди това се представиха много добре в Нагорни Карабах. Какво следва оттук?

- Те не направиха просто фурор, а създават нова доктрина за водене на военни действия. Българската дрон академия следи какво става отблизо. И изводите ни са такива, че ние като индустрия трябва постоянно да настояваме за развитието. Засега обаче не се среща толкова голям интерес от средите, от които тези неща зависят в България.

 

 

- Проф. Зафиров, анализира ли се вече активната употреба на дронове във войната в Украйна? 

- Нещата тук не са толкова нови. Американци, израелци използват дронове от много години. Знаят колко добра работа им вършат и се развиват. Има един важен въпрос, който е извън факта, че тези машини са много по-евтини от конвенционалната авиация ​- колко струва всъщност един човешки живот?

Един път ​- животът е безценен. Второ, издръжката на един безпилотен летателен апарат е многократно по-малк​а, отколкото да се обучи един летец. В този смисъл се оказва, че дронът е несравнимо по-евтин. В момента един „Байрактар TB2” струва около 5 милиона долара.

Разбира се, има и наземни части и боеприпаси. Един комплект от два безпилотни самолета и наземната станция и пулт​ът за управление с 200 боеприпаса струва 68 милиона долара.

- Много по-евтино е от 2,5 милиарда за 8 самолета F-16 Block 70 на хартия, които ще видим в края на десетилетието. 

- Има и нещо друго ​- при средствата за борба с байрактари, с които руснаците се хвалят, самата ракета струва повече от безпилотния самолет. Един такъв дрон, преди да бъде свален, унищожава няколко танка. А един съвременен боен танк е от 10 милиона евро нагоре.

Отделно е, че има 3-4 души екипаж в него. Военните експерти вече правят оценки и повдигат въпроса - нужни ли са изобщо танкове. Те трябва да се бият срещу други танкове. В същото време сега се оказва, че с тези безпилотни средства се постига много по-голяма ефективност и е много по-евтино.

Обучението на екипажи за танкове и самолети е друг сериозен разход. Може да купите едно количество дронове, да си ги сложите в един хангар и те - не ядат и не пият.

- Един "Байрактар" унищожава няколко танка, преди да бъде свален

- Турският „Байрактар TB2” става ли оръжието на по-бедните?

- Има различни класове дронове за различни цели. Американските също се ползваха за подобни неща и при това положение става така, че е много по-евтино. Но не е за бедните страни ​- Полша стана първата страна в НАТО, която купува байрактари. Латвия ​- също.

Това предизвиква нова революция във военното дело. Разбира се, ще предизвика и революция в борбата с тях. Винаги има контра дрон мерки и контра контра дрон мерки. "Байрактар" е направен така, че да не може лесно да бъде свален. Наскоро руски генерали се похвалиха, че той е лесна цел за техните зенитни комплекси „Панцир”. Какво се оказа ​- когато „Байрактар TB2” действа със система, заглушаваща радарите, изведнъж руснаците не виждат изобщо нищо.

В Русия правиха различни системи срещу дроновете ​- едни огромни автомобили с антени, дето се вдигат над 10 метра. Обаче могат да въздействат само върху доновете, които са на DJI. При военните дронове нещата са съвсем различни. Оказва се, че турците са си създали собствена система - вероятно със спътници.

По тази система е навигацията на "Байрактар". И се оказа доста устойчив дрон, сега се казва, че е най-подходящият за използване в света.

- Нашите фирми, които правят дронове, в състояние ли са да извадят на пазара нещо подобно? 

- Турците бяха далеч зад нас, когато в Пловдив още през 80-те години на миналия век започнаха да произвеждат различни безпилотни летателни апарати. Разбира се, те бяха с радиоуправление. Така или иначе, ние правим това от доста време, но турците в един момент видяха големия потенциал и с финансиране постигнаха тези впечатляващи резултати.

Сега не е невъзможно нещо такова да се произведе и в България. Имаме някакви по-плахи опити, произвеждат се дронове, има патентовани конструкции и т.н. В момента обаче нямаме проекти, които да дадат възможност да се създават подобни летателни апарати.

Военните казват на нашите фирми - ние ще си кажем какво искаме и ако го има на пазара, го купуваме. На нас не ни трябват разработки! Но нямаме и лаборатории за изпитание и окачествяване на тези летателни апарати. А за армията е задължително такова средство да бъде изпитано и да се доказват неговите характеристики.

Тези лаборатории са към военното ведомство. При това положение, когато българската армия го вземе на въоръжение, може да се прави и износ. Иначе всички армии питат: това във вашата армия прието ли е? Като не е прието, на нас за какво ни е!

- Турците бяха далеч зад нас, когато в Пловдив преди 40 години произвеждахме различни безпилотни летателни апарати 

- Колко фирми в Пловдив правят дронове?

- Няколко са - може би 3-4. Това е капацитетът ни за проектиране. За нещо като "Байрактар" обаче трябва да има нещо като кооперация на фирми. Твърде малко са хората в България, които разбират от подобни неща. Трябва създаване на екип, в който да бъде концентрирано всичко, което се създава тук.

Много от компонентите се произвеждат в други държави ​- не е необходимо да правим цяла верига за производството им. Оттук турците има проблем във връзка с това, че използват канадски двигатели. Канадците обаче отказват да дават двигатели за определени държави за износ. Затова турците отидоха в Украйна и създадоха местен екип за двигателите на "Байрактар".

Не знам дали стигнаха до украински двигатели, но контактите са от години. Този безпилотник има големи възможности, но може да се мине и на по-ниски показатели. 27 часа да лети във въздуха е нещо, което според мен на нас не е необходимо. За толкова време може да обикаля няколко пъти България в кръг.

Няма да правим пилотирани самолети, но като дронове можем да създаваме различни системи от тях. Сега има обявени търгове и конкурси за обществени доставки за Министерството на отбраната, но те пропаднаха няколко пъти. Армията ни търси от нашите производители мини- и микросистеми - за разузнаване, а не ударни дронове като "Байрактар".

- Полша стана първата страна в НАТО, която купува дронове от Анкара

- Може ли да се появи нещо като лоби за производство на БГ дронове в парламента или в Министерството на отбраната?

- Има хора, които подкрепят точно това - да се работи за увеличаване на потенциала ни в безпилотната авиация. Като цяло подобен подход не трябва да е само в армията, а в държавата. За съжаление, всички казват: "Дроновете имат много възможности, много са модерни!". И дотам!

Никой не говори в смисъл, че ще дадем едни пари и ще видим какво ще стане. В един момент да започне самото ползване на дронове да се подкрепя. Тези, които ги ползват, постепенно ще привлекат и останалите. 

 

Турските безпилотни самолети „Байрактар TB2” се представиха много добре във войната в Украйна. Преди това направиха същото в сраженията между азерите и арменците в Нагорни Карабах. За три седмици след нахлуването на Русия в Украйна дори се появиха две популярни песни, посветени на дроновете. По повод на тяхната употреба "Марица" потърси проф. Димчо Зафиров, дългогодишен преподавател по „Авиационна техника и технологии” в Техническия университет. Сега е зам.-председател на Българската дрон академия. Зафиров е част от екипа, който разработва правилата и регулациите за използване на дроновете в България. Той е професор към Института за космически изследвания и технологии в БАН, бивш летец. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ПОРфесор

ПОРфесор

17.03.2022 | 21:00

Ефективността на ТB2 в конфликта в Украйна е много, много по-ниска от тази в Нагорни Карабах. Почти колкото е "задълбочено" познанието на много разбирачи-усвоители на фондове. Да, в България (и покрай Пловдив) се правят безпилотни летателни апарати и компоненти. И за военни цели. Но не от мераклии от клуба по авиомоделизъм. Още по-малко от разказвачи на приказки тип "местна кръчма".

Отговори
3 0
Скръбна вест

Скръбна вест

16.03.2022 | 16:17

Генерал-майор Олег Митяев, командир на 150-та руска мотострелкова дивизия, внезапно умря в Украйна! По стар украински обичай в студеното му гърло бе затъкната шепа украинска земя - за спомен от агресията в чуждата страна!

Отговори
12 9

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?