Проф. д-р Никола Александров: Мръсният въздух е вулканът-убиец на града

Гебрев не е тровен с "Новичок", а с пестицид! При пожара на „Ален мак” в Пловдив загинаха 7 работнички

Проф. д-р Никола Александров е един от най-добрите токсиколози в България. Генерал-майор от запаса, бивш ръководител на Катедрата по токсикология и алергология на Военномедицинската академия. Дългогодишен главен републикански консултант, автор на десетки трудове и книги. Спасил десетки хора от отравяне, включително шефа на българското разузнаване.  Създател на съвременните български пробиотици на основата на прочулия се по цял свят наш “добър бацил” - лактобацилус. Продължава да работи върху създаването на нови продукти - пробиотици.

 

С какво е отровен известният бизнесмен Емилиян Гебрев?

 

 Г-н Гебрев получава остро отравяне от  фосфорорганически пестицид, вероятно поет със салатата от рукола или с други храни. При изследванията в химическата лаборатория на ВМА е установено наличие на хлорпирифос. То е   открито от разследващите в салатата от рукола в ресторанта, но също и в кафе машината в дома на Гебрев. Този силно токсичен пестицид се води органофосфорен инсектицид за борба срещу неприятели по лозя, технически и житни култури, и е силно токсичен. Съдържанието на веществото обаче е било в минимално количество. В нито едно от изследванията на г-н Гебрев не е установено бойното отровно вещество „Новичок” или друг вид бойно отровно вещество.

 

Доколко опасни са пестицидите?

 

 Пестицидите са фосфорорганични съединения, създадени през 1930-те в Германия. Още се използват в много държави  за унищожаване на вредители в селското стопанство.

 


Официално в България се използваха докъм 2000 г. След влизането ни в ЕС  те са забранени. В момента у нас се използват значително по-модерни, по-малко токсични пестициди, които се разпадат за около денонощие.  Все още обаче у нас в изоставени складове  има големи количества фосфорорганични пестициди, които постепенно се унищожават в Швейцария. 

 


През 1937 г. в Германия е създадено фосфорорганичното бойно отровно вещество табун, последвано от зарин и зоман. След Втората световна война са създадени много силно отровните газове VX - фосфорорганични бойни отровни вещества от една химическа група с фосфорорганичните пестициди.

 


Разликата между тези пестициди и БОВ е в степента на токсичност.

 


БОВ са забранени по международни конвенции, тъй като са изключително силно отровни - за тежко отравяне са  достатъчни няколко милиграма, докато при пестицидите дозата е стотици милиграми до грам.

 


В зависимост от дозата е и отравянето - от леко с гадене до кома и дори смърт.

 


При Гебрев БОВ не е установено, открити са по-скоро различни пестициди. Друг е въпросът как те са попаднали в организма му.

 

Можем ли да говорим за връзка на случая "Гербев" с този на Скрипал, отровен с „Новичок”?

 

При Гебрев, сина му и директора на „Емко” има отравяне с фосфорорганични пестициди, а не с бойно отровно вещество, към който вид се отнася „Новичок”,  с който беше отровен Сергей Скрипал. „Новичок” не е установен нито в българската, нито във финландската лаборатория.


Фосфорорганичните БОВ имат антидоти - най-известният е атропин, вече има и по-модерни. България ги произвеждаше и изнасяше, главно в Арабския свят,  в милиони опаковки докъм 1995 г. Прочути сме с добри противоотрови. 

 

Сигурно сте лекували отровени с пестициди?

 

И аз, и мои колеги сме лекували стотици случаи на отравяния с фосфорорганични пестициди. Особено преди 1989 г. в земеделски райони като Добруджа, Пловдивско, Хасковско, Бургаско всяка година ставаха стотици отравяния при пръскане на земеделски култури - случайно при неспазване на правилата или преднамерени като опити за самоубийство. Лекувахме ги с противоотрови.   

 


Напомня ли ви казусът "Гебрев" прословутия случай с отравянето на шефа на разузнаването ген. Бриго Аспарухов през 1992 г.?

 

В кафето на ген. Бриго Аспарухов беше открит халогениран въглеводород ​- също широко срещано химическо вещество. Имаше го в пожарогасителите, в препарата „Кристалон” за миене на прозорци,  в разредители за бои. В случая с ген. Аспарухов няма съмнение, че отравянето е умишлено - какво прави този препарат в кафе, поднесено в президентството?Отравянето беше тежко, бяха засегнати бъбреците и черният дроб, а антидот няма. 

 

Лекувал съм много тежки случаи - викали са ме за консултации при отравяния с БОВ в Либия, в Сирия. 

 

С какво днес най-често се трови българинът?

 

Най-често с медикаменти, с алкохол, с наркотици. Така е било винаги в последните 30-40 години. Сега опасността идва и от използването на индустриални храни, които съдържат малки количества химически вещества, но непрекъснатият им прием бавно убива микроорганизмите в тялото ни и води до ракови заболявания, Алцхаймер.

 

Отровата може ли да бъде и лекарство?

 

Дозата прави отровата, казва прочутият средновековен учен Филип фон Хохенхайм, известен като Парацелз. Имал съм например отравяния с готварска сол, без която не можем да живеем. ​Но погълната в големи количества - 200-300 грама, в опит за самоубийство. Разяжда стомаха и червата, води до перитонит. Нека припомня, че в умерени дози най-старото БОВ, хлорът, се използва за дезинфекция на водата. 

 

След толкова дълга практика с отрови, коя е най-опасната?

 

Зависи от дозата. Някои действат в милиграми, други ​- в грамове. Ако някой погълне 100 грама готварска сол, ще се от​рови, солта ще изгори мястото, където попада в стомаха и червата. Циановодородът, цианидите са едни от най-силните отрови. Фосфорорганичните бойни отровни вещества са силни отрови. Най-опасни обаче са биологичните отрови, създадени от извлеци от животни. Например дървесни жаби в тропическите страни имат смъртоносна отрова батрахотоксин. Прочутата отрова кураре се получава от растения от рода Strychnos. Много силна е отровата в бодлите на деликатесната риба фугу в Япония, Корея, Китай.  

 


При лечение на хора с това отравяне открихме антидот - големи дози витамин Б6.

 

Докато инцидентни случаи  на отравяне се превръщат в сензация,  всъщност една постоянна отрова ​- мръсният въздух, ни съсипва здравето. Има ли начин да се предпазим?

 

 Промените в човека в резултат на отравянията с мръсен въздух се определят от две неща - от въздействието на токсичните вещества върху белия дроб. Това са азотните или серни окиси в газовете, отделяни при горенето при автомобилите и ТЕЦ-овете.

 


Автомобилите отделят повече азотни окиси. А пушекът от печките, когато се горят въглища, отделят серни окиси. 

 


Тези азотни и серни окиси се свързват с водните пари от въздуха и се образуват сярна, азотна или азотиста киселина, които, инхалирани с въздуха, директно изгарят лигавицата на белия дроб.

 


Отделно върху белодробната лигавица действат  праховите частици във въздуха. Особена опасност представляват фините прахови частици от органични вещества, особено пластмасови, които са много по-токсични, отколкото споменатите киселини. 

 


 Увреждането е съпоставимо с  въздействията на вулканите върху човешкия организъм и върху природата ​- от една страна, имаме токсично увреждане от газовете и киселинните дъждове, а от друга - увреждане на прахови частици от автомобилите или каменните въглища. Част от тези частици са органични вещества, които допълнително увреждат лигавицата на белия дроб. 

 


Това е механизмът на действие и при отравяне при пожари. При отравянето с мръсен въздух механизмът е същият, просто ефектът е по-бавен и постепенен. Наблюдавали сме този ефект например при големия пожар на предприятието „Ален мак” в Пловдив  през март 1984 г.  От облака над града пострадаха над хиляда души. Организирахме лечението в Пловдив, тъй като имате голям Медицински университет.  Работници, пожарникари и войници бяха сред най-пострадалите.  Починаха 7 работнички. 

 


Унищожителното въздействие на мръсния въздух е доказано и документирано. Това ни задължава възможно най-бързо да спрем това замърсяване, което действа като постоянен, огромен вулкан, още по-катастрофален от традиционните. Всички автомобили и димящи комини представляват малки вулканчета, които заедно действат като огромен вулкан - т.нар. антропогенно отравяне на природата, което започва след Първата световна война. 

 

Още ли не е открит антидот?

 

Директен антидот срещу отравяне с мръсен въздух няма.  Единственият начин е въздухът да се очиства и в дни с голяма концентрация на замърсяване да се носи маска на устата, напоена с вода. Полезно действие оказват и пробиотиците, не само срещу въздействието на мръсния въздух, но и срещу въздействието на всички  химически вещества върху човешкия организъм. Но не всички пробиотици - българските действат, но другите  нямат този ефект върху обновяването на клетките.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?