Следвайте ни

Проф. д-р Марияна Стойчева: Идващите от Китай трябва да бъдат поставени под карантина

viber icon

Бързото разпространение по света на възникналия в  Китай коронавирус  породи тревога за опасност от глобална пандемия. Потърсихме по този въпрос   проф. д-р Марияна Стойчева , специалист в Клиниката по Инфекциизни болести  УМБАЛ "Св. Георги",  преподавател в Медицински университет в Пловдив и  водещ специалист в диагностиката и лечението на инфекциозните заболявания.

 -Проф. Стойчева има ли опасност коронавируса да се появи и в България?

-Винаги има опасност, макар че на този етап  е по-скоро теоретична. Добре е, че България е далеч от района на Източна Азия. В тази част на света възникват   всички пандемии. Причините са голямата гъстота на населението и начина на живот на местните жители, които имат много близки контакти с диви животни и птици, разпространители на коронавируса. Този вирус е нов за човешката популация, която няма защита срещу него на този етап. Патогенен е  и заплашва да се превърна в глобална пандемия. Това е още по-лесно в съвременния свят, заради развитите транспортни връзки, позволяващи на милиони  хора да пътуват. Така за един ден например, здрав, но заразен  и инфектиран  човек може да отиде със самолет от Китай в друга далечна държава и там да зарази немалко хора. Положението се усложни  от факта, че коронавируса вече може да се предава от човек на човек, докато в началото заразата идваше само от животно.  Това наистина е твърде опасно. За това и властите в Китай взимат толкова сериозни мерки в засегнатите райони в справянето с разпространеинето на заразата.

 - Какво трябва да се предприеме с хората, които идват в България от Китай и особено от районите, където върлува коронавируса?
- Категорично да бъдат поставени под карантина, в рамките на инкубационния период от 3-4 дни на коронавируса и да бъдат изследвани. Ако се окаже, че са здрави и не са носители на заболяването да бъдат пуснати, ако са заразени и болни да бъдат лекувани в болница.

- Каква е клиничната картина на това заболяване?
- Клиничната картина на коронавируса наподобява заболяването от грип, но усложненията са много по-тежки, особено   за дихателната система. В момента  няма лекарства срещу този коронариса, а ни се се знае кога ще бъде създадено.  Докато грип се лекува успешно с тамифру и реленца, например.

- Заговори се за създаването на ваксина срещу коронавируса?
- Няма да бъде толкова лесно и бързо създаването на ваксина. Най-напред трябва да се създаде ваксината, след това да се изпробва върху животни. После се прилага върху малък брой хора, а след това и върху голям брой пациенти.  Чак тогава в зависимост от резултатите ще се реши дали да бъде одобрена за ползване. Ето например ваксината срещу опасния вирус зика бе пусната чак на третата година след началото на нейното създаване?
- Какво ще посъветвате хората?
- Нека да бъдат спокойни и да не изпадат в паника. Носенето на предпазни маски и една от успешните мерки срещу вирусите. Както и миенето на ръцете, избягване на контактите с много хора, а  който се почувства зле веднага да потърси лекарска помощ. Нека на този етап хората да се въздържат от пътуване към държавите от Далечния изток.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?