Следвайте ни

Проф. Чавдар Стефанов: Пациенти и лекари подценяват грипа

Избягвайте контакт с болни, особено в затворени помещения, и носете маски, съветва шефът на КАИЛ към УМБАЛ “Свети Георги”

viber icon

Ръководителят на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) към УМБАЛ “Свети Георги” проф. д-р Чавдар Стефанов е един от най-добрите специалисти у нас. Разговаряхме с него за проблемите с острите пневмонии и грипа през този сезон.

- Защо толкова много по-тежко и страшно протичат пневмониите тази година?

- Всяка година през този сезон има бум на тежките пневмонии. По време на грипна пандемия винаги рязко нараства честотата на респираторните усложнения. Вярно е, че тази година тежките усложнения са по-чести, макар че не при всички е доказан грипен вирус като причинител. През зимата циркулират и множество други вируси, които също засягат дихателната система, и много пъти заболяванията се определят като грип, въпреки че нямат нищо общо с него. Има и други фактори, които са предизпозиция за вирусните инфекции - променливото време с редуване на топли и студени периоди, изключително замърсеният въздух, който дишаме. Разбира се, за тежестта на тези заболявания е от основно значение и видът на грипния вирус, който понякога е изключително вирулентен. Тази година отново се сблъскваме с т. нар. „свински грип“ и негови разновидности. Този вирус причини световната пандемия през 2009 и 2010 г. с множество смъртни случаи в целия свят.

- Смъртните случаи в Пловдив, Благоевград и Пазарджик уплашиха ли хората?

- Хората трябва да знаят, че пневмонията е потенциално смъртоносна болест, която взима жертви всяка година. Уйлям Ослер е нарекъл това заболяване „капитанът на кораба на мъртъвците“. Пневмонията, в световен мащаб, е на едно от първите места като причина за смъртен изход и е със смъртност, надвишаваща тази от инфаркт, инсулт и рак на белия дроб, взети заедно. Тя засяга най-често възрастни и увредени хора, но и деца и млади хора в пълно здраве. Така че това е едно социално заболяване, което изисква повече внимание не само от населението, но и от държавните органи и здравната администрация.

Има ли някаква цикличност?

- Този въпрос е по-скоро в домена на епидемиологията, но това, което виждам, показва известна цикличност. След 2010 г., през която имаше голям бум на тежките пневмонии, имаше няколко години със значително намаление на тези случаи. Това вероятно намали вниманието на хората и здравните власти. Сега отново има увеличение на пневмониите и смъртните случаи от тях, и то по време на епидемия от почти същите грипни причинители. Всяка голяма епидемия оставя след себе си голям контингент хора, които са преживели заболяването и които са с напрегнат имунитет срещу причинителите. С течение на времето този имунитет отслабва, увеличава се и броят на хората, които не са се срещали с вирусите, и се стига до нов пик в заболеваемостта.

Мутацията на вирусите ли е проблемът?

 -Грипният вирус е известен с голямата си изменчивост. Това, разбира се, има голямо значение. Но според мен основният фактор е, че не се обръща внимание на грипа като болест и не се взимат ранни профилактични и лечебни мерки.

 - Пациентите подценяват ли това заболяване?

-За съжаление, да. По улиците, моловете и учрежденията е пълно с хора, които разнасят всякакви вирусни инфекции, и не ги интересува, че с контактите си заразяват много други хора. Кихането, което е типичен симптом на всички респираторни инфекции, изтласква въздушна струя, примесена със секрети на разстояние около 8 метра. И всички хора в този диапазон получават доза жизнеспособни вируси. Понеже повечето хора приемат всяка вирусна инфекция, която протича с хрема и кашлица и обикновено в рамките на няколко дни преминава без лечение, за грип, те не разбират, че грипът е много по-тежко заболяване, което има много по-чести и понякога фатални усложнения. Съответно не взимат мерки за профилактика, ранно лечение и изолиране на болните. Лошото е, че и много лекари подценяват тази болест. Те не съветват пациентите си да се ваксинират през есенния сезон, не назначават ранно лечение с противогрипни препарати. На практика повечето болни се самолекуват, и то почти винаги неадекватно. Пият се всякакви хомеопатични препарати, които доказано не вършат работа, или различни видове медикаменти, понижаващи температурата, а те нямат никакво въздействие върху вируса. Просто премахват един от симптомите на заболяването - високата температура, която принципно се явява защитна реакция на организма. Друга честа грешка е ранният и безсмислен прием на антибиотици. Трябва да се знае, че антибиотиците не влияят на грипа. Неправилната им употреба води до развитието на последваща бактериална инфекция, която вече е резистентна на тях. Всичко това води до значително забавяне на адекватното лечение и влошаване на състоянието.

-Ваксинациите каква роля играят?

- Ваксинирането е единствената действаща профилактична мярка. Поради високата изменчивост на грипния вирус, както и развитието на епидемията от различни негови подвидове, всяка година ваксините са насочени срещу няколко щама вируси, които се определят от СЗО като най-вероятни и очаквани причинители на световната пандемия. Ваксинирането трябва да бъде направено през втората половина на септември или първата на октомври, за да бъде максимално ефективно. Ваксиниране в този момент не води до добри резултати, защото на организма е нужно доста време, за да развие напрегнат имунитет.

-А кампанията срещу тях?

-Когато говоря по въпроса за кампаниите срещу ваксинирането въобще, не мога да се изказвам деликатно. Това е еманация на човешката глупост и безпросветност. Благодарение на ваксините човечеството е поставило под контрол или се е освободило от множество смъртоносни болести, които са взели повече жертви от всички водени досега войни. Да се оспорва тяхната ефективност и полза, е също толкова глупаво, колкото и да се твърди, че земята е плоска, поставена е на гърба на три слона и е център на Вселената. Единичните случаи на странични действия след ваксиниране не могат да бъдат основание за отричането на самите ваксини. В конкретния случай с грипа тези настроения срещу ваксинирането водят до прилагането му при изключително малък процент от населението. На задължително ваксиниране трябва да подлежат: всички възрастни над 65 години с придружаващи хронични заболявания; целият медицински персонал, който се среща ежедневно с болните; всички служители в гражданската администрация, които работят с населението; всички учители и ученици и т.н. Това не само ще ги запази здрави, но ще ограничи и самата епидемия. Аз ваксинирам себе си и всичките си близки вече повече от 20 години. Никой от нас не се е разболял от грип, въпреки че аз, лекувайки най-тежките случаи в нашата клиника, съм в много чест контакт с грипния вирус.

-Какво ще посъветвате пациентите?

-Първото и най-важно - стане ли септември, потърсете ваксините в здравната мрежа и се ваксинирайте. За сегашния момент - избягвайте контакт с болни, особено в затворени помещения, носете маски. Имайте предвид, че хартиените и марлени маски изпълняват бариерната си функция не повече от 2-3 часа. Спазвайте стриктно всички хигиенни правила - мийте си често ръцете със сапун или ползвайте дезинфекциращи лосиони - има ги във всяка дрогерия. Приемайте витамини, особено големи дози витамин С. Усетите ли първите симптоми на грипа - внезапно влошаване на общото състояние, висока температура, болки по мускулите и главоболия, изразена адинамия, веднага трябва да се приеме първата доза противогрипен медикамент. Най-добре е това да стане след консултация поне по телефона с вашия лекар. Ако заболяването не се овладее за няколко дни и се появят кашлица с храчки и затруднено дишане или задух, веднага идете при специалист. Много е вероятно да развивате пневмония. Не чакайте да се оправите от само себе си и не се самолекувайте.

-В чужбина по-лесно ли се справят, след като се разбра, че в САЩ 19 деца са починали от грип?

-Както ви казах, всяка година загиват хора от грип, независимо в коя държава живеят или каква е здравната им система. Все пак колкото една държава е по-богата и с по-съвършено и достъпно здравеопазване, толкова по-добре тя се справя с профилактиката и лечението на пациентите.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?