46

Проф. Благовест Белев: България ще загуби много, ако не даде оръжие на Украйна

На позицията ни се гледа с насмешка, ще ни изхвърлят от плана за възстановяване на Украйна

Всички ни завиждат за екипажа в Мариупол, само той спаси кораба си

Хибридната война подкопава институциите, а президентът Радев участва, и то с лекота

 

- Г-н Белев, украинският президент Володимир Зеленски ли спаси управляващата коалиция  преди гласуването за военната помощ за Украйна, или беше проявена висша дипломация от всички страни? 

- Коалиционните партньори добре осъзнаваха ролята на правителството в тази ситуация. Достатъчно компромиси бяха направени и от двете страни. Посещението на премиера и делегацията ни в Киев по-скоро усили това осъзнаване, че трябва да се помогне на Украйна с всякакви средства. Формулировката беше важна за някои от партньорите. Тя е удовлетворителна за всеки един в коалицията.  

- Все пак каква военна помощ може да изнасяме за Украйна според подписаното споразумение, за хуманитарната част е ясно? 

- Може да изнасяме немалко неща. Решението ще бъде взето от министъра на отбраната. От нас се иска доста. Моето лично убеждение е, че България трябва да помогне по всякакъв начин. Включително и с въоръжение. Най-малкото за да може България да се освободи от тези военни запаси, на които им изтича срокът. Ако мислим прагматично, трябва да направим този ход. Последвала утилизация ще означава нови харчове, които не са малки. Имаме уникална възможност както да обновим въоръжението на българската армия, така и да преосмислим стратегията за водене на война в съвременни условия.  Да направим изгодните за България решения. 

- Няма ли да се разсърдят коалиционните партньори от БСП, ако военният министър прати в Украйна бомби или друго тежко оръжие, а не само каски и бронежилетки?

- Рационалният избор е да помогнем на Украйна с всякакви средства. Всичко останало са компромиси, на които ще берем плодовете след време. Тогава, когато дойде ред за утилизация. Или за възстановяване на държавата Украйна, в което съм сигурен, че България няма да участва точно по тази причина -зарази колебливата си позиция. Когато трябва на нас да се помогне по някакъв начин, ще има напомняне за тази  политика. Сигурен съм в това. Всякакви условности и формулировки, удобни за един или друг, за да се спаси електорат, ще бъдат в ущърб на страната. 

- Силни думи, но президентът Радев пита дали сме защитени от ответен руски удар от „Дуранкулак до София“? Все пак сме официално вражеска страна за Путин? 

- Както и още 50 или повече държави. Ще каж​а нещо друго, пак по този повод. Въпрос​ът за предоставяне на оръжие е изваден от контекста. Не бихме стигнали до него, ако българският народ имаше  доверие в институциите. Подкопаването на авторитета им, в което участва и президентът Радев, за мое огромно съжаление, се използва умело в хибридната война. А ние вече сме въвлечени в нея.

Този разкол в обществото не е в полза на никого, включително и в полза на президента. Той има комфорта на втори мандат, няма да полага грижи да печели електорат. Това благоприятно положение  му дава възможност да говори това, което му е угодно на него. Но ако мисли държавнически, трябва много внимателно да побира думите, защото представлява институциите. И трябва да работи за тяхното укрепване. Унищожението им е цел на хибридната война и вече берем горчивите плодове.

Хората на улицата протестират и искат да бъдат фактор във взимането на решения, въпреки че демокрацията е постановила това да става чрез избори. Институциите у нас са слаби и са допуснали този въпрос да се тълкува популистки, което намира добра почва. За голяма съжаление президентът Радев полага грижи в това отношение. И то без усилия, удава му се много леко.

- Защитена ли е България в ситуацията на война на 300 км от нас по море?

- Сигурен съм, че е защитена. Все пак сме членове на НАТО и ЕС. Като част от  съюзни блокове сме защитени, но нашият авторитет е подложен на риск. Това разнопосочно говорене разколебава обществото и дава лош сигнал на нашите съюзници.

- Все пак президентът Зеленски ни благодари, може би хората разбират за какво става въпрос в нашата мила родина? 

- Те разбират, но съм сигурен, че проявяват и лека насмешка. Войната повече от два месеца, а ние сме абсолютно неориентирани. Така и не сме заели твърда позиция.

- В същото време не е тайна, че българско оръжие масово се вкарва в Украйна, дали чрез посредници, дали по друг начин. Нашите военни заводи се задъхват от работа.

- Не искам да коментирам търговски въпроси. Отново отиваме в страната на популизма. Не трябва да смесваме това говорене с дебата за помощ на Украйна. Унизително е за държавата! Унизително е за институциите, които по силата на закона не могат да бъдат преграда. Къде отива оръжието, не касае преговори държава-държава. Това са търговски сделки. 

Оръжейният комплекс е част от българския бизнес, той генерира БВП. Не мога да си представя защо го коментираме сега! Само защото на едни компании им е дошла звездата и произвеждат! Защо не го коментирахме военнопромишления комплекс, когато беше в тежко състояние. И когато заводите казваха -българското министерство на отбраната не купува и един патрон от нас! Нали е част от икономиката!  Да кажем - добри сме в това, което правим. Световно ниво.  

- Казвате всички възможни средства, но с какво може да помогнем реално на Украйна? Заводът за бронирани машини в Червен бряг отдавна затвори, самолети нямаме?

- Техниката, с която разполага българската армия, поетапно може да бъде подменена. И сега е удобният случай. Тази техника е несъвместима със стандартите на НАТО, но върши работа в Украйна. 

- Тоест да последваме словаците, които дадоха старите системи С-300 и взеха нови „Пейтриът“? 

- Да, това го има в Европейския съюз като пример. Рационалното решение е. Тук ще вмъкна, че този дебат не трябва да бъде воден в парламента. Така постъпи гръцкото правителство в лицето на премиера Кириакос Мицотакис, който взе решение за помощ на Украйна въпреки 66 процента неодобрение на този ход. Така трябва да постъпи и българското правителство. Но тук конфигурацията е сложна и се прибягва до всякакви гърчове. А на Мицотакис партията има мнозинство в парламента. 

- Такова  решение относно войната в Сърбия навремето взе като премиер Иван Костов, сигурно тогава две трети от българите бяха против?

- Точно така.

- Остана ли нещо скрито около българския кораб „Царевна“ в Мариупол, вие контактувахте нонстоп с оператора и имате пряка информация?

- Не мисля. Информацията излезе коректно. Моряците бяха достатъчно травмирани и стресирани от цялата ситуация и трябва да им се отдаде заслуженото. Още повече капитанът и четири души останаха с открилата се вече възможност да изведат кораба от Мариупол. Достойно за уважение!

Ще отбележа, че само на този кораб в пристанището остана екипаж. Останалите собственици изразяват дори лека завист. Знаете, корабите без капитан и екипаж могат да бъдат взети от който ги намери пръв по законите на морското право. Руснаци, украинци. Който се качи пръв!

- Само ние сме там, невероятно!

- Само ние. И то с екипаж, който има готовност да изведе кораба. Между другото, започна разминиране на канала. В Мариупол  вече има „харбър мастър“, който управлява процесите в пристанището. Дай боже скоро корабът да бъде изваден.

- Като преподавател във военно училище -  докъде очаквате да стигне Путин в Украйна?

- Войната трябва да спре дотам, където е, защото има неприятния потенциал да се разпространи в други държави.

- Молдова е ясна! Или други?

- Молдова е пример какво ще стане при руска победа в Украйна. Путин е притиснат, но достатъчно честолюбив, с голямо его, за да признае поражение. Светът трябва да бъде внимателен.

Прогнози няма как да направя. Първоначалните ми такива станаха на пух и прах. Путин взе изключително ирационално решение от негова гледна точка дори.  Малко анализатори го очакваха. Сега много хора казват, че са го били предвидили. Да, ама тогава не го изразиха. Огромните жертви, които самата Русия дава, говорят за тази ирационалност.

- Реални ли са тези рисунки на ядрени удари и заплахи по националната руска телевизия, или пак говорим за пропаганда?

- Не ми се ще дори да коментирам, защото нямам информацията какъв е потенциалът на Путин, докъде може да стигне.

 

ВИЗИТКА

Проф. Благовест Белев е преподавател във Висшето военноморско училище - Варна, депутат от „Продължаваме промяната“ и заместник-председател на Комисията по отбрана в Народното събрание. Роден е през 1963 година в Пловдив. Завършва ВВМУ „Никола Вапцаров“ със специалност „Корабоводене“. През 2006 година придобива специалност „Капитан далечно плаване“. От 1991 година е преподавател във ВВМУ. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
44 коментара
Шушо

Шушо

19.05.2022 | 19:15

Професора да заминава доброволец в Украйна!!! Да престанат да дават акъли от топлите си държавни местенца такива профани!!!

Отговори
1 0
Не може да бъде

Не може да бъде

18.05.2022 | 09:13

Професор, но простак !

Отговори
6 0
Не разбрал

Не разбрал

17.05.2022 | 19:03

Май професора не е разбрал че украинците ни отшиха и не смятат че имаме боклуци които да им продадем. Те са набъкани с такива още преди войната да стартира. От бившия СССР. А каквото до сега сме загубили като централи, злато нефт, предприятия и т. н не моге да се сравни със бъдещи икономически загуби. Ако въобще остане нещо от територията която намаля и намаля през историята ни от Велика България до сега. Не ми се мисли за в бъдеще. Всичко заради продажни правителства

Отговори
11 0
Пол

Пол

15.05.2022 | 01:45

България изнася рекорден брой оръжия за Украйна през Полша. Заводите работят на три смени. Твърденията че не изпращаме оръжия са неверни.

Отговори
16 2
ДО всички уркофили

ДО всички уркофили

13.05.2022 | 20:14

https://www.youtube.com/watch?v=N2-uIlDd_g4 Ето как ви благодарят КУ Р ВИТЕ ОТ УКРАЙНА!

Отговори
12 6
Ха ха

Ха ха

17.05.2022 | 20:15

https://youtu.be/TLuqOh72xXU

Отговори
1 0
Филибето

Филибето

13.05.2022 | 18:10

Професор ама тъпичък. Кой ще ни пусне да възстановяваме Украйна след като други държави плащат. С Кувейт и после с Ирак беше същото. В Промяната са се събрази евроатлантици от кол и въже. Жалко че им се вързахме, но Видов ден идва...

Отговори
24 8
Джелсомино  в страната на лъжците

Джелсомино в страната на лъжците

13.05.2022 | 16:34

България загуби страшно много като влезе в нато и ес заради лъжите на такива като тебе, белев. А, стига с тези опашати лъжи! Вече никой не ви се връзва!

Отговори
22 10
kokorcho

kokorcho

13.05.2022 | 08:55

abe prosto nqmam dumi.Takova prodajno pravitelstvo neznam dali ima.Stoyte si na zadnite chasti che .....ot Evropa nishto hubavo ne sme videli....osven bednostta ,koqto ni dovedoha..

Отговори
14 8
Дон

Дон

13.05.2022 | 07:51

Ако толкова много някой иска да воюва, да заминава и да не се връща.Аз не искам война!

Отговори
24 9
ГАРО

ГАРО

12.05.2022 | 22:17

Вън келеметата от властта!. Вън келеметата от властта!. Вън келеметата от властта!.

Отговори
20 8

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?