Следвайте ни

Проф. Асена Сербезова пред "Марица": Играят си със страховете на хората с чудодейни лекарства по интернет

viber icon

Професор Асена Серзбезова е шеф на българските фармацевти. Не си държи езика зад устата, поради което от началото на пандемията е клиент на прокуратурата. Дамата даде интервю пред „Марица“.


- С каква позиция тръгвате на срещата за лекарствата при министър Ангелов?

- Категорично съм против да има лекарства между чушките и доматите, което може да бъде опасно за здравето.

Да, има държави, ограничен брой, които го правят, но при малък асортимент лекарства, изключително строг контрол и обучение на населението. Хората са объркани, страх ги е, а в този момент им се предлагат чудодейни лекове по интернет. Да ги поставим в ситуация, опасна за тяхното здраве, е напълно безотговорно.

Държави водят статистика за проблеми, идващи от безконтролна употреба на лекарства и мога да ви я кажа. В САЩ умират 16 000 души годишно от неправилна употреба на продукти, съдържащи ибупрофен. Тези, съдържащи парацатемол, както отбеляза министърът, могат да доведат до чернодробна недостатъчност. И това се знае от всички медици.

Що се отнася до денонощните аптеки, преди години имаше доста такива и се оказа, че няма как да бъдат поддържани. Не е рентабилно. Ако имаше нужда в 3 през нощта от лекарство, то по-вероятно е да се нуждаеш от лекар. 

- Склонни ли сте на компромиси?

- Има по-отговорни мерки, които липсват само в две държави, сред които България. Говоря за генерично заместване. Към момента лекарите могат генерично да предписват. Тоест, предписвайки лекарство с нетърговско наименование, пациент и фармацевт ще подберат продукт, който е наличен и подходящ.

Електронната рецепта също ще махне един сериозен натиск и върху личните лекари, и върху аптеките, които рискуват сериозно глоби. А не глобяват доктори, ако лекуват по телефони. 

- Недостиг на лекарства няма, така ли?

- Министърът каза, че недостиг няма на национално ниво. Ако мога да разтълкувам, това означава, че са внесени количества, които отговарят на потреблението. Само че – колко от тях са задържани в търговци на едро, има ли ги в аптеките, получават ли ги в график. Потреблението също не отговаря на нормалното.

Очевидно има диспропорция. Николай Хаджидончев, председател на българската генерична асоциация, каза в предаване, че лекарство, което преди е стигало за 11 месеца, сега се е продала за 9 дни. Ситуацията не е нормална!

Нека не си играем със страховете на хората!

- Защо го няма най-после електронното здравеопазване?

- Този въпрос го задавам от години! Имам уверенията на министъра, че ще бъде въведено до края на годината. То е близо, затова реалистично е през пролетта.

Много е важно да стане, защото при този свободен пазар границите са отворени и винаги може да бъде създаден недостиг на едно или друго лекарство. 

- Възможно ли е задържането на лекарства по складовете да е с чисто спекулативна цел – покачване на цената им?

- Това към търговците на едро. Естествено, че като разполагат с по-малки количества, те ще имат приоритети на кой ще дават. Това е съвсем нормално. Но при 3600 аптека гражданинът няма вина, че в неговата липсва определено лекарство. 

Има механизъм тези процеси да си регулират. В закона са предвидени доста солидни глоби за търговците на едро, които не са подсигурили необходимите количества.

Тук е въпросът да преценим кое е необходимо, след като има свръхпредписване, протоколи за лечение по интернет. И липсва дигитализация.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

wad

wad

19.11.2020 | 05:41

Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
1 1
Йори

Йори

18.11.2020 | 22:38

Въпроса е защо фармацевтите продават антибиотик без рецепта? В правото е министъра да предложи да се продават лекарства по хранителните магазини, защото така или иначе над 70 % от лекарствата се продават свободно и каква е причината да не се продават в хранителни магазини!

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?