Следвайте ни

Проф. Асена Сербезова: Абсурд е лекарства да се продават между чушки и домати

viber icon

Ако трябва да си купиш ново лекарство в 3 през нощта, по-вероятно е да имаш спешна нужда от лекар

Дигитализацията в сектора става все по-наложителна

- Недостиг на лекарства вече няма, така ли?

- Министърът каза, че недостиг няма на национално ниво. Ако мога да разтълкувам, това означава, че са внесени количества, които отговарят на потреблението. Само че колко от тях са задържани в търговци на едро, има ли ги в аптеките, получават ли ги в графи? Потреблението сега е завишено и очевидно има диспропорция. Николай Хаджидончев, председател на българската генерична асоциация, твърди, че лекарство, което преди е стигало за 11 месеца, сега се продава за 9 дни. Ситуацията не е нормална! Нека не си играем със страховете на хората!

 

 

- Проф. Сербезова, защо бяхте толкова категорично против обсъжданото при здравния министър предложение лекарства да се продават и извън аптеките, за да се улеснят хората?

- Категорично съм против да има лекарства между чушките и доматите. Това е изключително опасно за здравето на хората.

- По света обаче подобна практика съществува... 

- Да, има държави, немного на брой, които го правят, но при ограничен асортимент лекарства, изключително строг контрол и обучение на населението и персонала в съответните търговски обекти. В тази криза хората са объркани, страхуват се, а в този момент им се предлагат чудодейни лекове по интернет. Да ги поставим в ситуация, опасна за тяхното здраве, е напълно безотговорно.

На много места се води статистика за проблеми, възникнали от безконтролна употреба на лекарства. В САЩ например

16 000 души годишно умират от неправилна употреба на продукти, съдържащи ибупрофен

Тези, съдържащи парацатемол, както отбеляза министър проф. Костадин Ангелов, могат да доведат до чернодробна недостатъчност. И това се знае от всички медици.

-Да, но хората наистина не могат да се снабдят с необходимите им лекарства в късните часове...

- Вижте, ако трябва да си купиш ново лекарство в 3 през нощта, по-вероятно е да се нуждаеш спешно от лекар. 

Що се отнася до денонощните аптеки, преди години имаше доста такива, но се оказа, че няма как да бъдат поддържани. Не е рентабилно.    

- Подкрепяте ли предложението аптеките да не връщат пациенти без рецепта, а да отпускат лекарства след консултация с личния лекар на клиента?

- Има едно разбиране от контролните органи, че това е възможност фармацевтът да се убеди, че лекар е препоръчал продукта. Това може да стане чрез телефонен разговор в аптеката. Предстои здравното министерство да издаде указания към медици и фармацевти, които трябва да бъдат одобрени от министъра.

България е едната от двете държави, в които не е въведено генерично заместване. Тоест,

ако предписаното лекарство липсва, пациентът и фармацевтът ще подберат друг продукт,

който е наличен и подходящ.

Въвеждането на електронна рецепта също ще помогне. Тя ще намали натиска и върху личните лекари, и върху аптеките, които рискуват сериозни глоби.    

- Защо електронното здравеопазване все така не се случва?

- Този въпрос го задавам от години! Имам уверенията на министъра, че ще бъде въведено до края на годината. Това обаче е твърде кратък срок. Реалистично е да започне да се случва през пролетта.

Много е важно да стане, защото при този свободен пазар границите са отворени и винаги може да бъде създаден недостиг на едно или друго лекарство. 

- Възможно ли е задържането на лекарства по складовете да е със спекулативна цел, за да се покачи цената им?

- Това е въпрос към търговците на едро. Естествено е, ако разполагат с по-малки количества, да имат приоритети на кого да доставят. Това е съвсем нормално. Но при 3600 аптеки гражданинът няма вина, че в най-близката до дома му липсва определено лекарство. 

Има механизъм тези процеси да се регулират. В закона са предвидени доста солидни глоби за търговците на едро, които не са подсигурили необходимите количества.

Тук е въпросът да преценим кое е необходимо, след като има свръхпредписване, протоколи за лечение по интернет и т.н. Затова дигитализацията в сектора е толкова важна.

Визитка

Професор Асена Сербезова е председател на Българския фармацевтичен съюз.  Тя беше обвинена от прокуратурата за всяване на паника заради това, че предупреждаваше за риска от недостиг на лекарства по време на епидемията, което обаче се случи в последните седмици. От своя страна проф. Сербезова заведе дело срещу действията на държавното обвинение за правата на човека в Страсбург.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Живко

Живко

20.11.2020 | 13:41

Асена, не е абсурд. Всички супермаркети в западна Европа и САЩ продават всичко без рецепта. И не "между чушки и картофи" , а на цели обособени отдели от магазина. Причината тук да не е така е негласно разрешеният монопол на аптекарите с цел печалба.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?