1939

Проф. Антоний Тодоров: В Русия има много повече неонацисти, отколкото в Украйна

- Появи се предложение до 2023 г. бюджетът за отбрана да мине 2% от БВП. Преди 20 години политиците ни биха отхвърлили категорично такава идея. Какво ще се случи сега?

- Лошата страна на тази война е, че всички страни в Европа ще започнат усилено да се въоръжават. И ние няма как да избягаме от това. Вместо парите да отиват за развитието на обществата и за най-различни позитивни програми, ние ще трупаме оръжия. Много се надявам това да не е дългосрочна тенденция, защото тя ще изтощи обществата и ще ги ожесточи. Ще направи и вътрешните конфликти още по-остри. Разбира се, такова решение на НАТО има отдавна, ясно е, че европейският стълб на Алианса трябва да се развива като сътрудничество и взаимодействие. Това не може да се оспорва, но иначе - на лошо върви светът, който усилено ще се въоръжава след тази война.

- Проф. Тодоров, Христо Иванов от "Демократична България" предложи курс към „депутинизация” на страната. Не закъсняхме ли с това?

- Покрай отношенията с Русия в България се води един политически дебат, но казаното често има смисъл не толкова да се направи нещо съществено, колкото да се утвърди собствената политическа идентичност - пред обществото, пред избирателите… Те да са сигурни, че когато партия или лидер твърдо казват това, значи те отстояват някаква позиция. А иначе, ако говорим сериозно - какво би означавало това „депутинизация”? Как ще бъде направено? У нас има множество проблеми, свързани с начина, по който управляваме колективната си памет и обучаваме децата на националната история. Тези проблеми, ако започнем да ги обсъждаме, не могат по никакъв начин да се сведат до един термин като „депутинизация”. От страна на ДБ, това почти звучи като „декомунизация”. Да направим една бърза сметка - комунистическият режим от съветски тип в България съществуваше 45 години. Колко време мина от 1989 - над 30 години. Ние живеем в посткомунизъм почти толкова, колкото в него са живели по-възрастните в комунизма. Когато сега ще опитваме отново да въведем този дебат за декомунизация, е добре да си даваме сметка какво точно имаме предвид. Ако имаме предвид, че в обществото са разпространени някои авторитарни идеи, че силната ръка ще оправи нещата, ами нека назоваваме всичко с тези думи! Ако ще се борим срещу някакви прояви на краен национализъм, защото, като кажем путинизъм, в момента се разбира точно това, ами нека да се борим с крайния национализъм. Аз винаги се страхувам от употребата на едни такива звучащи силно и привлекателно понятия, но в които можем да вложим каквото си искаме и в крайна сметка - нищо.

България и Европа проспаха 13 г., в които можеше да се откачат от руския газ и петрол

- Когато левите и руснаците обаче не харесват нещо, винаги го наричат „фашизъм”. И тогава с тях няма дебат, а потъване в обяснителен режим.

- Това в нашата наука наричаме "лепене на етикети", за да дисквалифицираш противник. Когато обаче говорим за този термин „денацификация”, който употребява в момента официалната руска пропаганда по отношение на Украйна, аз го приемам само ако те систематично се борят с неонацистките проявления навсякъде. И трябва да започнат преди всичко от Русия, където има доста влиятелни неонацистки организации. Това не значи, че другаде няма неонацисти. Има ги у нас, има и в САЩ, има ги и в Украйна. Само че в Украйна, бих казал, те не определят политиката в държавата. Там са сведени до 1-2 процента от гласовете в изборите. Във всеки случай твърдение, че войната е за да се изкорени неонацизмът в Украйна, е само едно оправдание за една толкова широкомащабна и необяснима война. Такова обвинение трябва да бъде отхвърлено, то не е сериозно. 

- Защо в Русия телевизорът победи хладилника по всички показатели?

- Аз мисля, че това ще се обърне много скоро. Ефектът от всички тези санкции, ограничения, изолация все по-силно ще се усещат в Русия. Разбира се, това е наказание за руснаците и руското общество. То е също толкова разнородно и не е добре да си го представяме като толкова монолитно, защото по този начин само припяваме на пропагандата на руския президент. Там има немалко хора, които са скептични и дори са противници на това управление, само че тях не ги чуваме толкова често заради цензурата, натиска и т. н. Аз не приемам това говорене: О, тези руснаци са орки, всички са едни и същи! Такава генерализация е абсолютно контрапродуктивна! Ако говорим специално за всичките зверства в Украйна, аз съм почти на 100 процента убеден, че това е дело на най-различни частни формирования като „Вагнер”, чеченците, които са частната армия на Кадиров. Не мога да си представя наборни войници да са в състояние да правят това (разследване в Буча обаче обвини за зверствата там бойци от 64 гвардейска мотострелкова бригада от Хабаровск - б. р.). Това обаче е война, в която за първи път всички престъпления ще могат да бъдат документирани и в крайна сметка преследвани.

Зверствата в Украйна са дело на частните военни формирования, а не на редовната руска войска

- Трябва ли наистина да се „провери лоялността на спецслужбите и повишаване на капацитета им за контраразузнаване и борба с хибридни атаки”, както иска Христо Иванов? Ще ги прекарваме всички пред детектор за лъжата ли? Американците го правят.

- Американците го правят, но това не значи, че могат да предотвратят разни предателства или дори хора, които са критични. Вижте какво показа цялата история около Асандж и Уикилийкс! Изтекоха някои информации, които не хвърлят добра светлина върху американската армия. Лоялността на хората в службите е изключително важна. Но пак казвам: годината е 2021-ва. Защо тези 30 години нищо не бе направено за да може да имаме едни лоялни на българската държава служители? Иначе е много лесно да кажеш: Тия, старите генерали, всички са русофили. Атанас Атанасов да не е млад генерал? В целия апарат на вътрешните работи трябва да има една политика на внушаване на една етика на държавния служител, който е верен на своята държава и работи за нейния интерес. Това е въпрос на възпитание и образование на кадрите, а не просто да ги назначиш. Над 30 години по-късно това същите служби ли са? Ами не са! Има много нови хора - имам студенти, които вече са родени през 2000 година и след нея! Тази лоялност трябва със сигурност непрекъснато да бъде проверявана, но не е въпросът това да е еднократен акт.

Твърдения "Путин е луд" не могат да обяснят причините за войната 

- Може ли да си върнем контрола над „Лукойл Нефтохим”, при условие че това е регистрирана в Швейцария компания. На новата популистка дъвка ли сме свидетели?

- Живеем в една световна икономика и не може всичко да е българско. Въпросът не е толкова чия е собствеността, а какво прави „Лукойол” в България? Ако действа на наша територия, трябва да е в рамките на българските закони, а оттам значи - и на тези на Европейския съюз. Но големият въпрос е, че ние твърде дълго запазихме изключителната си зависимост от вноса на петрол и газ от Русия. Аз само ще напомня - през 2009-а бе първата голяма газова криза в Европа. Тогава пак при руско-украински спор „Газпром” спря кранчетата. Какво обаче направихме ние - както България, така и ЕС от 2009 година насам? Как намалихме този риск? Европа построи „Северен поток 2”, за да го затвори. Ние построихме един, наречен за вътрешна употреба „Балкански поток”, който е транзитен - от който не можем да черпим и един кубически метър, и с който захранваме други страни. Участвахме с 3 милиарда лева в изграждането му, а в през това време още дострояваме знаменитата връзка с Гърция. Господи боже мой! Говори се за инсталации за втечнен газ - някъде ги направиха за няколко години, а ние за 13 години дори не помислихме за това. Говорим за много пропуснати дейности, които бихме могли да направим. И не само ние, но и страните от ЕС. Аз разбирам оптимизма на европейците, които казват: При една нормална Русия ще търгуваме, ще обменяме! На кого би хрумнало, че такава авантюра ще хрумне на руското правителство? Това не ни спестява нуждата да разберем защо се случи това, отхвърляйки повърхностни обяснения като "Путин е луд".

- Ако се откажем от руския нефт, алтернативните доставки трябва да минават през Босфора. Турция може ли според договора от Монтрьо да ограничава преминаването на танкери?

- Турция не може да затвори проливите за невоенни кораби. Те имат международен статут. Тя може да ги затвори, ако самата е във война и ако има война наоколо. Това не може да ни плаши - това са международни проливи и Турция не може да спира кораби там. Когато говорим за зависимостта ни от руски петрол, наистина можем да го внасяме през Черно море - това е разликата ни с Унгария или Чехия. Те нямат такава възможност.

Визитка:

Антоний Тодоров е магистър по международни отношения и професор по политология в НБУ. Кандидат е на историческите науки от 1988 г., доктор на политическите науки от 2009 г.  Бил е гост-професор в Букурещкия университет, в Свободен брюкселски университет, в Бургундския университет в Дижон. Член е на националния консултативен съвет на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?