71

Проф. Антоанета Христова: Хората са отвратени и чакат нов проект извън посолствата

Мит е, че прегръдката с ГЕРБ потапя ПП-ДБ, случва се обратното

В битката за София може да стигнем до балотаж Васил Терзиев - Ваня Григорова    

Европа и САЩ вървят към десен консерватизъм, а Борисов си купи фабрика на 9 септември 

 

 

- Професор Христова, ще доведат ли изборите до сериозни размествания и може ли да ударят по „сглобката“?  

- Процесите са на сближаване на „сглобката“ и взаимна зависимост. Това не предполага кампанията да бъде остра, състезателна. И да има вадене на компромати. Напротив, предполага някаква степен на договореност. Очаквам промяна на картата, ако изборите са честни, разбира се. Казвам го, защото по една от големите телевизии Камелия Нейкова,  представител на ЦИК, потвърди, че машините се пазят в частната фирма „Сиела Норма“. Държавата не е осигурила склад, който да бъде пазен. И единствено тази фирма осигурява специалисти, надграждащи програмата. Тоест това доказва моята теза, че вероятността машините да бъдат лесно манипулирани е огромна. Иначе, може би ще има размествания, защото допускам договореност между ГЕРБ и ПП-ДБ като част от управлението. Поне по начина, по който действа ГЕРБ. Партията подкрепя всичко, което предлага ПП-ДБ, по-точно „Промяната“. Митът, че ГЕРБ потапя ПП-ДБ с тази прегръдка, е абсолютно неверен. Обратното, "Промяната" потапя ГЕРБ, като го издърпва към неолибералната част на спектъра чрез своите политики. ГЕРБ е с много силно разклатено ядро. Виждам огромно разочарование сред хората. Допускам средно по-ниска избирателна активност в сравнение с предишните местни избори по тази причина. Хората не приемат това единство между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС от трета страна. 

- Аз лично познавам доста разочаровани от ПП и ДБ, може би потапянето е взаимно? 

- Със сигурност има срив в подкрепата за ПП и ДБ. Може би затова и Христо Иванов се скри. Опитва се да запази образ, но е трудно. Също толкова трудно като изиграването образа на опозиция от страна на ГЕРБ за пред най-твърдите поддръжници. Ако щете, един Делян Добрев, който се използва за отпушване на парата по теми на бюджет и енергетика, винаги бива дърпан назад в критичните моменти. Хората обаче го виждат, разбират, че май е някакъв театър. Изключвам твърдите ядра, те не са толкова интересни за наблюдения, а и троловете, които работят неуморно по мрежите. Голямата част от избирателите е отвратена и чака да се появи алтернатива на всичко това! 

- Проект на президента Румен Радев или може би нов десен?

- Не и проект на Радев. Това е контролирана алтернатива. Има процес на спиране на падането на левицата. БСП застопори нивото на подкрепа. Извади добър кандидат за София, очаквам интересни събития около Ваня Григорова. В един момент тя може да върне БСП в играта. По принцип обаче левите избиратели не са много в България. Хората се научиха, че новите партии са проксита. И наблюдават инженерното им създаване. В момента се очаква алтернатива, която да не е прокси и да не бъде подчинена на посолствата. „Възраждане“ расте и носи ядро, което отговаря на очакванията. Това е националното, патриотично говорене. Но „Възраждане“ има таван, защото се разпознава с връзката с руското посолство. В същото време ни чака връщането на идеята за Европа на националните държави. Противопоставяне на глобалистката политика. Виждаме го в Унгария, Полша. Навсякъде в Европа има отлив от либералите към десния, консервативен спектър. Това е посоката, а ГЕРБ си купува фабрика на 9 септември. Тръгна от дясното, отиде в либералното, играе го опозиция, но никой не вярва. Твърдя, че направиха изключителна грешка и вървят към залязване, предвид политическите процеси, които се наблюдават в Европа и САЩ.

- Бойко Борисов винаги е имал нюх за събитията, какво го накара да извади в битката за София изненадваща фигура като Антон Хекимян?

- Борисов има нюх, когато е спокоен. За Хекимян няма кой да гласува освен най-твърдите до маниакалност привърженици на ГЕРБ. Ако той събере гласове, аз лично ще се усъмня в изборите. Изборът на Хекимян навежда точно на мисълта за договореност с ПП за Васил Терзиев. Допускам дори, че може да се стигне до балотаж Терзиев - Григорова в София.

- Какво очаквате извън София, все пак кандидатите на ГЕРБ са масово фаворити по областните градове, а в Бургас, Стара Загора, Враца, Монтана ги броят направо за победители? 

- Очаквам сериозни размествания. Наблюдавайте още Варна, Ловеч, Банско, Шумен.

- Тоест "сглобката" ще остане да управлява?

- Не изключвам изненади, но от спонтанни процеси. Давам пример с миньорите.

- Не ги ли използва някой за лична изгода покрай изборите?

- Сигурно някой се опитва да ги използва. Но сметките му може да излязат криви. Когато пуснеш духа от бутилката по отношение на оцеляването на цели райони, а не си им дал алтернатива, тогава не може да го прибереш обратно. Още не знаем какво ще стане. Но подобен фактор трудно може да бъде контролиран от тройката в управлението.

- Как оценявате ролята на Пеевски, който години наред избягваше изявления, а сега беше лидер в преговорите с протестиращите?

- Той е не просто лидер, а министър-председател на България. На малкото записи от залата по времето на преговорите с миньорите се чуваше само неговият глас. Той изглежда като реализатор на всички желания на посолството и на Европа, като така се опитва да се откопчи от „Магнитски“.

- Казахте европейска вълна към дясното консервативно, но в същото време в една Словакия спечели тяхното БСП, грубо казано. Ако наистина няма хибридна атака, на какво се дължи? 

- Много просто. „Тяхното БСП“, нека го наречем така, каза за войната в Украйна, че „царят е гол“. Всеки, който го повтори, ще спечели.

- Да уточним в случая защо "царят е гол"?

- Положението с войната е много сериозно и нещата не отиват към победа на „здравите сили“, тоест Европа и САЩ, а може би до реално разбиване на Украйна. И в един момент ще се наложат преговори, но много тежки. Някои политици бяха определени като рашисти и путинисти заради говоренето им, че даването на оръжие на Украйна води само до разпалване на войната и нови жертви. Накрая може би ще се окаже, че са прави. Позиционирането на България трябва да е в полза на тези, които са нападнати, в случая Украйна. Само че нека ги защитаваме много тактично, дипломатично, професионално. За да не застанем отново на страната на битите, както е ставало винаги в историята ни. Забележете, не казвам, че Русия е правилната страна. Просто други ще си отиграват играта, ще бъде грозно и ние ще го разберем късно.

- България не успява да влезе в Шенген и еврозоната, може ли това да налее вода в мелницата на евроскептиците на изборите за Европарламент догодина?

- Шенген не е тема, която вълнува българина. Той пътува където желае. Проблемът е за бизнеса, специално в някои браншове, които едва ли ще тръгнат да влияят. Еврозоната може да бъде тема, защото хората се страхуват от приемане на еврото. Но не съм сигурна дали ще повлияе върху избори. Така или иначе, не е започнал реалният дебат за еврото. Да се види например Хърватия, която последна прие еврото - какви са ползите, минусите, влиянието върху цените. Защото българинът е държан съзнателно в мъгла. Примерът са и миньорите. Всичко се решава на тъмно, без обяснение и без професионален дебат, включително по медиите. Политическите процеси в нашата татковина са много песимистични засега. 

 

Проф. Антоанета Христова е политически психолог с фокус на интересите върху формиране на политически имидж, политическо говорене, управление на кризи, процеси на вземане на решение, политическо лидерство. Завършила е СУ “Св. Климент Охридски”, специалност "Психология" и е получила докторска степен в Института по психология при БАН. Специализирала е в Лозана, Швейцария, и политическа психология в Университета в Охайо, САЩ, към ISPP. Главен редактор на сп. "Психологични изследвания", ръководител на департамент “Психология” на Института за изследване на населението и човека към БАН. 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
909

909

06.10.2023 | 12:55

госпожо, не сте ли разбрали, че посолството на козяк и другите ес посолства винаги избират за техни любимци мошенници и корумпирани политици, които после да държат на каишка, за да им слугуват, това е тяхната "демократична" и "морална" политика

Отговори
3 2
Тази жена каквото е предупредила, се е случило е

Тази жена каквото е предупредила, се е случило е

06.10.2023 | 11:50

В десятката

Отговори
5 8
Чети, другарко Христевная!

Чети, другарко Христевная!

06.10.2023 | 11:38

Руска ракета порази хранителен магазин и съседно заведение в украинското село Гроза в Купянския район на Харковска област, съобщи Униан. Загинали са 52-ма души, ранените са петима - състоянието им е критично. Срещу селото е изстреляна ракета „Искандер“ – това е станало вчера около 13 часа на обяд, уточнява изданието Гордон. В момента на удара в заведението е имало хора, които са се събрали за помен. Сред загиналите има 6-годишно дете, друго дете е ранено. Към момента на атаката село Гроза е имало около 100 жители, половината от тях са загинали. Възможно е под отломките да има още загинали хора. Агенция EPA публикува снимки от жестокото престъпление, които може да са шокиращи за хора с чувствителна психика. В Украйна обаче руският терор е ежедневие. Президентът Володимир Зеленский определи удара в с. Гроза като „абсолютно съзнателен терористичен акт“, „руско престъпление, извършено с показна жестокост“. Той подчерта, че руският терор трябва да бъде спрян, а всички, които помагат на Русия да заобикаля санкциите, са престъпници. „Този и други подобни терористични актове са нужни на Русия само с една цел: да превърне геноцидната си агресия в нова норма за целия свят“, добави украинският президент. Той посочи, че Украйна ще отвърне на терористите "абсолютно справедливо и мощно".

Отговори
10 3
tyuytu

tyuytu

06.10.2023 | 11:25

Нов фармацевтичен продукт: уникално лекарство, което е в пъти по-добро от Виагра и е напълно безопасно за всяка възраст. С него ще имате силна и продължителна ерекция, и тестостеронът ще се повиши, което ще доведе до растеж на косата и загуба на тегло. Съветвам всички да опитат, прочетете сами=:------ https://301.link/bioko

Отговори
0 3
НАТО

НАТО

06.10.2023 | 09:57

ТАГАРЕВ; КОГАТО ХИТЛЕР НАПАДНА ЕВРОПА ВСИЧКИ ГО НАРЕКОХА БАНДИТ И ПРЕСТЪПНИК. СЕГА КОГАТО РУСИЯ НАПАДНА УКРАЙНА НАШИТЕ РУСОФИЛСКИ МЕДИИ НАРИЧАТ ВОДАЧА НА ТАЗИ ПРЕСТЪПНА БАНДА ГОСПОДИН ПУТИН. МУНЧО ЧЕКИСТА ЧАК ЩЕ СЕ РАЗПЛАЧЕ КАТО ЧУЕ ИМЕТО МУ.

Отговори
9 1
ИЗБОРИ И ПОБЕДА НА БСП  ИТН И ВЪЗРАЖДАНЕ...

ИЗБОРИ И ПОБЕДА НА БСП ИТН И ВЪЗРАЖДАНЕ...

06.10.2023 | 09:55

само БСП ВЪЗРАЖДАНЕ и И Т Н !!!! ТОВА СА ПАРТИИТЕ КОИТО КАЗВАТ ИСТИНАТА И ГИ БОЛИ ЗА НАРОДА ВСИЧКИ ДРУГИ СА ЕЛЕМЕНТИ ОТ ПЪЗЕЛ....ЛЪЖЦИ КРАДЦИ МИЗЕРНИЦИ....ИЗЛЪГАХА ТЪПИТЕ СЕЛЯНДУРИ ЗЪРНАРИ И ТЕ ЩЕ СЕ СЕТЯТ АМА И ТЕ КАТО МАРА ДЕТО СЕ СЕТИЛА ДА СЕ ПОБАРА....МА ПРОСТЕНО СЕЛЯНДУРИ АЛЧНИ И ПРОСТИ....НООООО НЕ МОГАТ ДА ИЗЛЪЖАТ ХОРАТА ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА.....ОНИЯ ПРОСТИТЕ ОТ МАКЕКЕДОНСКО ГИ ИЗЛЪГАХА АМА И ТЕ ЩЕ СЕ СЕТЯТ... КНСБ ЗА СЕ ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН.......................... СИНДИКАТ ПОДКЕПА БРАВО НА ВАС!!!!

Отговори
3 12
Интересно е с палачинката на

Интересно е с палачинката на

06.10.2023 | 09:55

Христова! За пръв път чета нещо смислено от нея. Без значение за мотиви и причина.

Отговори
4 6
Луди

Луди

06.10.2023 | 09:46

След изборите я потърсете тази отново да я питате за безумните глупости, които е наговорила. Да смяташ, че кандидат на БСП има шанс за балотаж в София не знам какъв трябва да си. Ваня Григорова със сиурност ще е с едноцифрен резултат и приключва. Кмет на София ще бъде десен кандидат.

Отговори
12 3
Масонската ДС

Масонската ДС

06.10.2023 | 09:30

Другари, скоро очаквайте нов наш проект. Той няма да е от "посолствата". Той ще е от нашето си , руZZкото консулато.

Отговори
14 1
Това тук няма да го прочетете, никога!

Това тук няма да го прочетете, никога!

06.10.2023 | 09:11

Създадените от Кремъл военизирани организации в България застрашават националната ни сигурност. Това заяви пред бТВ министърът на отбраната Тодор Тагарев. „Те са известни отдавна, нарекли са себе си „Васил Левски“, „Шипка“… Това не е новина, те са поддържани от Кремъл.“ – коментира Тагарев. Той посочи, че Русия изпраща свои инструктури, които се занимават с военната подготовка на тези формирования – у нас и в съседни страни. Във връзка с информацията, че тези военизирани организации са създавани и поддържани чрез свещеници от руската църква, министърът отбеляза, че това е недопустимо и не е работа на църквата да извръшва подобна дейност. Напомняме, заради такава дейност от страната ни беше изгонен предстоятелят на РПЦ у нас Васиян Змеев, както и още един руски свещеник. Тагарев посочи също, че Русия застрашава сигурността на корабите в Черно море и е възможно да извърши нападения срещу граждански плавателни съдове. България може да се защити само чрез съвместни усилия с нашите съюзници, подчерта министърът на отбраната. Той добави, че полагаме усилия да засилим способностите си за наблюдение на черноморската акватория, както и да придобием противокорабни ракети – за всичко останало разчитаме на съюзниците. По думитие му, наше морално задължение е да помогнем на Украйна да се защити от руската агресия. „Русия е най-големият нарушител на международното право“, категоричен е Тодор Тагарев.

Отговори
15 6
Тагаренко $ СО

Тагаренко $ СО

06.10.2023 | 09:53

са просто машини на чужди интереси. Национални предатели в полза лична. А Вие сте просто един Буриданов приятел!

Отговори
3 10
Дрон

Дрон

06.10.2023 | 11:04

Путльо ти плюе в сурата , като неприятел , пък ти ? Кое му лижеш , ако нашите европейски интереси не са твои ? Кои са чуждите интереси ? Кои са приятели , кои неприятли , ыЭZV ????

Отговори
13 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?