Проф. Антоанета Христова: ГЕРБ няма алтернатива и това е проблем

През лятото ще станем свидетели на най-големите удари срещу ГЕРБ и Борисов

Всички тези техники от компроматната война отвращават хората и резултатът е негативен за всички

Кирил Добрев съвсем не ми изглежда ярък опонент на Корнелия Нинова

Цветанов е десен по убеждение и ако влезе в парламента, при всяко положение ще трябва да работи с ГЕРБ

 

- На фона на продължаващата пандемия от коронавируса станахме свидетели на поредната война с компромати на българската политическа сцена. Защо тази агресивна кампания идва точно в този кризисен момент?

- Премиерът Борисов и главният прокурор Гешев си създадоха доста врагове. И то такива с много пари, които няма да простят на онези, превърнали ги в клиенти на съдебната власт. Две от тези фигури са извън страната. Към тях трябва да добавя и вътрешните фактори - хора и политически сили, които в момента се опитват да бъдат алтернатива на управляващите за изборите догодина.

Трябва обаче да изтъкнем, че нито едните, нито другите заявяват капацитет да преборят сегашното управление. Но рушат устоите му.

 

- Какви са пораженията след ударите срещу премиера? 

- Няма как скандалните снимки и записи да не ударят по имиджа на премиера. Те водят до намаляване на авторитета на институциите и лично на Борисов, до проблеми за бъдещата предизборната кампания, а и на управлението.

Поведението на властите по време на пандемията с коронавируса вдигна рейтинга на управляващите. Затова вероятно ударите срещу ГЕРБ и премиера бяха отложени. Стартирайки със закъснение, днес те са много агресивни и вероятно ще има ефект на разколебаване у част от избирателите.

Той обаче ще е с обратен знак сред твърдите избиратели на ГЕРБ - много голяма е вероятността при тях да има втвърдяване и още по-голяма мобилизация. Докато ефектът на руиниране идва за тези, които вече са разколебани. За тях се борят всички - ГЕРБ има интерес да ги привлече отново, докато конкурентите искат да ги отдалечат от управляващата партия. Т.е. борбата в момента е за тези хора, тъй като те ще определят процентите пред урните и евентуалните проблеми за ГЕРБ след изборите.

В държавата ще се наблюдават много негативни последици от тази война. Засега обаче у нас няма сериозна алтернатива на ГЕРБ и това може би е най-сериозният проблем за българската демокрация.

По естествен начин дългото управление на ГЕРБ води до изхабяване на имиджа

- процес, който се случва в целия свят. В развитите демокрации в такъв случай идва следващата алтернатива. После и тя се изхабява и се връщат първите.

Големият проблем у нас е, че в момента няма такава алтернативна. Затова демократичният процес е сериозно застрашен. Но за това не са виновни ГЕРБ или премиерът Борисов, а другите партии, които не успяват да спечелят дивиденти от ерозиращия имидж на управляващите. Визирам конкретно БСП, която има тежки вътрешни проблеми.      

Вторият негативен ефект е в това, че всички тези техники от компроматната война отвращават хората и резултатът е негативен за всички.

Печалбата, която си мислят, че имат тези, които използват мръсни техники, е илюзорна. Те нанасят престъпно безотговорен удар срещу гражданското общество в България. Това води до отвращение, от което всички губят.

И трето - това е удар срещу устойчивостта на българската политическа система.

- Какво следва оттук насетне?

- Ситуацията е много лоша.

Не ни предстои нищо добро.

Това, че бизнесменът Васил Божков се закани да прави псевдопартията си „Българско лято”, означава, че през лятото ще станем свидетели на най-големите удари. Не че ще има партия, но атаки срещу правителството ще има. Има и  хора, които обслужват този вид комуникация. Всички ние ще бъдем жертва на процес, който ни се натрапва по всички канали.

Не мога да допусна, че някой от всичките играчи, които пускат тези компромати, ще успее. Защото тези играчи са ясни, тях хората не ги харесват. И ако те подкрепят дадена партия, тя е обречена. Даже и да влезе в парламента, няма да бъде с резултат, който да я постави в ситуация да управлява. Може би да вдига шум, но не да управлява.

Да, отварят се пространства за нови играчи, но ние това вече сме го виждали - нови партии, отново трупане на опит, и после ново разочарование.

- Има ли Борисов полезен ход?

- Премиерът има възможност за сериозен полезен ход, но това изисква смела и рязка промяна в политическото говорене. Борисов го умее това. Последните му брифинги,  особено по темата компромати, обаче не бяха обмислени добре. Борисов трябва много рязко да прибави към формата на комуникация от джипа, показваща успехите, ясно говорене за проблемите на управлението и убедително заявяване на амбиция за създаване на съвременна, единна, експертна политическа партия.  

- Докъде ще стигне битката между президент и премиер?

- Тази битка вече е доста безинтересна. Използваните средства само руинират авторитетите. Явно президентът не може да се примири с много неща - и с падането на рейтинга му по време на пандемията, и с това, че му се налага да изчака тези парламентарни избори, и с това, че не е сигурен в резултата на следващите президентски. Много неща го притесняват и

президентът е доста нервен. Същото важи и за Борисов,

който е под огромно напрежение от всички страни. Дали това, че го снимат спящ в леглото, го кара да бъде спокоен?! Напротив. Напрежението около него расте и заради факта,  че постоянно му се налага да покрива кризи, свързани с грешки в секторните политики, направени от негови хора.     

- Ще успее ли БСП да излезе по-силна от лидерската битка?

- Зависи кой ще я спечели. Въобще не съм убедена, че тримата основни играчи са опоненти. Кирил Добрев съвсем не ми изглежда ярък опонент на Корнелия Нинова.   Започвам да допускам някои не съвсем коректни вътрешни игри спрямо избирателите на БСП. Единственият човек, който е ясно изявен носител на идеята за промяна, е Красимир Янков. Въпросът е дали ще успее.

Ако като кандидати останат Нинова и Добрев, се страхувам, че нещата за БСП няма да отидат на добре. А БСП трябва задължително да се вдигне и да бъде силна опозиция. Трябва да се заяви със съвременна лява политика, да покаже рязко отдалечаване от старите методи на работа, от грешно избрания подход за достигане до избирателите. БСП трябва да звучи адекватно и актуално, да събира, а не да пъди хората. Трябва да има лидер с  харизма, който да привлича. Има много добри примери на център-ляво партии в Германия, в САЩ, във Великобритания.  

Изглеждаше, че Нинова първоначално вдигна БСП. Това съвпадна с появата на Румен Радев. Имаше ситуации, които бяха прочетени като успех на Нинова. Но това е първоначалната енергия, след която идват реалните възможности и стилът на управление, който разцепи БСП, отдалечи хора, насочи вниманието към врага с партиен билет. И се стигна дотам, че даже хората, които са разколебани от ГЕРБ и са левомислещи, не възприемат БСП като алтернатива. Така че социалистите трябва да направят много дълбок анализ на причините за ситуацията и да вземат адекватни мерки за промяна.

- Кои от заявилите се досега нови играчи има шансове за успех?

- Не виждам като сериозен нито един от тези проекти и политици, които са се заявили до момента. Изглеждат невротично-пискливи, което още повече демонстрира безсилие.

Слагам в групата на шума и Слави Трифонов,

който иначе е с най-голям капацитет да мине 4-процентовата бариера. Манолова не е в добра ситуация. Беше добър омбудсман, но направи много голяма грешка с решението да се кандидатира за кмет на София. 

- Ще се случи ли проветряването на партията, обявено от премиера? Доколко проектът на Цветан Цветанов може да нанесе щети на ГЕРБ?

-  По принцип проветряването е много рисково действие за всяка партия - недоволни хора си отиват, говорят срещу теб и минават в отбора на други недоволни. В случая с ГЕРБ - преливат се към Цветан Цветанов. Но пък от друга страна, се чистиш от хора, които създават вътрешни конфликти. Да не забравяме, че Цветанов имаше система на подбор на послушни кадри в ГЕРБ. Но те не даваха перспектива на партията и в този смисъл тя има нужда от изчистване. То обаче трябва да бъде съчетано с изключително умна психологическа технология. Не знам  дали тя ще бъде приложена, дали е осъзнато, че е необходимо успоредно с прочистването да върви процес на привличане, да се селектират и подготвят качествени кадри. 

А капацитетът на Цветанов се заключва до умението му да реализира корпоративен и технологичен вот. Ще бъда изненадана, ако това се окаже достатъчно за достигане на 4 процента. Впрочем Цветанов е десен по убеждение и ако влезе в  парламента, при всяко положение ще трябва да работи с ГЕРБ.

 

Проф. Антоанета Христова е завършила психология в Софийския университет. Специализира психотерапия в Международния институт по личностноцентриран подход в Лугано, Швейцария, и политическа психология в Маршън център и Университета в Охайо - САЩ. Директор на Института за изследвания на населението и човека в БАН. Работи в областта на общественото мнение, публичната риторика, вземането на решение, политическия имидж.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Luud

Luud

23.06.2020 | 10:02

Уювчинкин и ти говориш с пълна уста

Отговори
4 1
до червения каскет

до червения каскет

23.06.2020 | 12:08

Че си комунист е видно ама що трябва да го доказваш постоянно.Ааааа щото толкоз ти е акъла.Между другото смучи пожарникарския маркуч мощно

Отговори
1 1
Luud

Luud

23.06.2020 | 09:22

Измислена професорка си ти-избърши си устата, или пък гълтай

Отговори
4 3
Уювчинкин

Уювчинкин

23.06.2020 | 09:42

Това,че си червена проста маймуна е видно. Професорката е заслужила титлата си с интелект. Иди и ти да преподаваш в СУ, нещастен червен трол.

Отговори
2 6

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?