Следвайте ни

Проф. Антоанета Христова: България боледува от бавно развиваща се демокрация

viber icon

Ще има още много трусове тази година, но кабинетът ще оцелее, защото никой не е готов за избори

БСП опитва да руши капка по капка имиджа на управлението, но засега остава без никакви дивиденти

Търсенето на отговорност само от Нено Димов за кризите с водата и боклука е изключително изкривена асиметрия на справедливостта 

- 2020-а е година без избори, но започна бурно и скандално.  Ще разклатят ли статуквото кризите с водата и боклука?

- Не съм очаквала годината да е спокойна. Напротив, тя е предизборна и основните играчи подготвят терена. Това е времето, в което партиите трябва да пренаредят организацията си, да се подготвят за кампания, да преценят силните си страни и да преодолеят слабите, ако могат. От друга страна, има много сериозни политически сблъсъци, защото изборите догодина ще са важни за бъдещето на повечето политически партии и за президентската институция. Всичко това не вещае спокойна година. Предсрочни избори няма да има, но ще бъдем свидетели на силно обострен политически живот.

- За пръв път от години в ареста попада действащ министър. Ще тушира ли спешната рокада в МОСВ напрежението?  

- С министерската рокада темата няма да се изчерпа. Но нека припомня протеста на майките през 2019 г., които поискаха министърът на труда и социалната политика да не бъде махан, а да остане, за да си свърши работата. В този смисъл нагласата, очакването на хората е да се промени маниерът на управление, а не конкретен министър. Защото, от една страна, не се вижда кой друг може да поеме управлението, а от друга страна, видимо има настроения срещу стила на управление. Хората очакват да се залага много повече на стратегически политики, пряко свързани с ежедневните проблеми на българина  - като този с водата в момента. Трябва да започнем да уважаваме повече експертизата и хората, които наистина знаят, а не са просто политически активисти.

- Излиза, че от кризата с водата има и ползи?

- Винаги една криза може да се превърне в позитив, ако бъде разчетена и бъде преформатирана - както е при китайците - там кризата винаги означава развитие. Но кризата  означава и спад, завършек на нещо. При всяко положение обаче се надявам, че ще се случи положителното развитие, знакът, перспективата, взимането на поука от това, което се случва.

- Ще оцелее ли управляващата коалиция? Патриотите уверяват,  че остават в управлението, но се появи и версия на кабинет на малцинството.  

- Аз споменах подобен вариант и всички започнаха да питат. Ще се аргументирам. Имам предвид факта, че ако имаме избори догодина, това означава, че активната, тежката предизборна кампания ще започне в края на тази и началото на другата година. Ако ВМРО и ГЕРБ се явяват сами на следващите избори, както се очертава, е естествено по-рано да се започне предизборното говорене на самостоятелни, независими, с висока степен критични една към друга политически сили. Това предпоставя естественото развитие на правителство на малцинството, т.е. разделяне  на двете групи - на Патриоти и управляващи, от гледна точка именно на реализация на предизборната кампания. Но този вариант може и да не се случи. Това е просто една вероятност и ако тя се реализира, това би станало в началото на следващата година, когато вече няма да има възможност и смисъл от предсрочни избори.

Третата важна сила в политическия живот е БСП като основна оп​озиция. Тя работи  на принципа - капка по капка, за да стане вир. Но ежедневните удари по имиджа на ГЕРБ, без да се работи добре върху собствената еволюция, няма да доведе до нищо. Но не само БСП е виновна за ситуацията. Нека видим пропуските, които можеха и все още могат  да се преобърнат от криза в решение на криза. Който избира този процес, ще бъде възнаграден догодина.

- Със сигурност ли вотът не недоверие няма да мине?

- Кой е готов за избори, за да иска наистина правителствена криза?! Никой. Предсрочните избори са високорисково действие по отношение на ефективността им. Особено в ситуация на криза, на необходимост да се разрешават бързо и оперативно важни проблеми, това би било проява на безотговорност. За всички играчи е удобно да изчакат и да се подготвят за вот догодина.

- Ще успее ли с доста агресивната си риторика БСП да извлече позитиви от кризите?

- Вече казах, че капка по капка БСП атакуват образа на ГЕРБ. Въпреки това за момента БСП не излиза с дивиденти от ситуацията. Виждате, че разликата в  процентната подкрепа  ГЕРБ - БСП дори расте, маржът между двете става по-голям.  Това е, защото не е достатъчно да викаш, да искаш вот на недоверие, да говориш кой е отговорен. Или да обвиняваш изцяло управляващите, когато ти самият си бил част от липсата на решение на този проблем. Освен това трябва да имаш лица на проблема, лица на партията. Кои са лицата на БСП, компетентни по темата? Не са достатъчно видими, достатъчно авторитетни. Корнелия Нинова се разпознава от избиратели, които биха разширили подкрепата за БСП. В същото време в партията има много вътрешни напрежения, много вътрешни фронтове. Т.е. въпреки ерозията на доверие, което е нормално след толкова години във властта, ГЕРБ си остава първа политическа партия - като рейтинг, като подкрепа, като резултат, ако тук и сега има избори. Докато БСП не успява да се наложи като алтернатива.

В момента ситуацията е идеална за това БСП да натрупа дивиденти, ако можеше. Но не ги трупа. Нинова нарича това промяна на статуквото, на модела. Но това, което тя иска, не е промяна на модела, защото никой не казва какъв е другият модел.

Това са проблемите на опозицията и те са много сериозни. Явно  хората предпочитат нещо познато и  реално вместо високопарни думи.

- Все пак ще се справят ли управляващите с толкова сериозна криза, каквато се оказва водната?

- Ето това е големият въпрос. Дали ще се справят, за мен означава дали ще излязат в скоро време лидерски, със стратегическа позиция относно разрешаване  на водния проблем в България, възстановяване на стратегията, взимането <210> под внимание така, както е била разписана още по времето на кабинета "Борисов 1". Ако се налага да се актуализира, да се осигури кризисно бюджетиране. Да се покаже експертно мислене, че има хора с капацитет да решат проблема. Да, в Перник проблемът трябва да се реши бързо. Но глобално в държавата трябва да има усещането, че проблемът се задълбочава. 

Очевидно Патриотите изискват да се отчете отговорността и на лица от ГЕРБ. И това е нормално. Търсенето на отговорност само от Нено Димов като техен министър е изключително изкривена асиметрия на справедливост.  А в политиката има теоретично правило ​- симетрията. Когато няма симетрия, нещата придобиват горчив вкус. Регионалният министър, областният управител, в чийто ресор са язовирите, зам.-министърът във МОСВ, отговарящ за водите - за техните функции обаче нищо не чуваме.   

Нормално е партиите да се опитват  да се защитят. Но в конкретната ситуация, когато проблемът е толкова комплексен, и отговорността трябва да е по-комплексна.

- Ще се нароят ли нови проекти на фона на кризата - Манолова, Слави, Цветанов?   

- И тримата тичат, но не са много бързи. Недостатъкът на Слави Трифонов е в това, че предлага силно популистка формация, която евентуално ще бъде избирана от хора, които нямат памет за ролята на Трифонов в демократичния процес на страната. А тази роля е доста съмнителна. Мая Манолова е в много сложна ситуация. Тя беше един добър омбудсман, който България загуби. Не искам да продължавам с  хипотезите. Всяка формула, зад която стои Цветан Цветанов, не носи достатъчно енергия на  обществено мнение, настроение и подкрепа.

Патриотите трябва да решат в какъв формат ще се явяват - сами или заедно. ВМРО и НФСБ имат шанс да влязат в бъдещ парламент, ако са заедно. Волен Сидеров изглежда много изтощен, за да допуснем, че може да повдигне енергията на „Атака”.

Така че ситуацията е сложна.  Затова очаквам тази година да бъде много динамична, политически много контрастна, пълна със сблъсъци.

- Да очакваме и нови скандали?

- Ще има и нови скандали. Опозицията ще се опитва да превърне всяко нещо в популистко говорене. Ще сме свидетели на популизъм, популизъм. Мисля обаче, че българският народ вече се научи какво е популизъм.

Смятам, че хората вече не може лесно да бъдат заблудени. Ето, перничани се държат изключително търпимо и интелигентно в ситуацията, защото оценяват, че от цялата история на града само ГЕРБ им е помагал - и бърза реакция, и отделени пари, хвърлен цял ресурс за справяне с проблема.

Нека да бъдем коректни! Това, което правителството може да направи, се прави реално в момента. И хората го виждат. Светлината е в разума на избирателите, които са натрупали опит и знание  от толкова тежък и дълъг опит на трудно и бавно развиваща се демокрация. Нещо, от което отдавна боледуваме. 

 

Проф. Антоанета Христова е завършила психология в Софийския университет. Специализира психотерапия в Международния институт по личностноцентриран подход в Швейцария и политическа психология в САЩ. Главен редактор на сп. "Психологични изследвания". Директор на Института за изследвания на населението и човека в БАН. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?